Arama

Dalgakıran Nedir?

Güncelleme: 15 Aralık 2016 Gösterim: 14.394 Cevap: 3
we come one - avatarı
we come one
Ziyaretçi
30 Aralık 2007       Mesaj #1
we come one - avatarı
Ziyaretçi

DALGAKIRAN

Ad:  Dalgakıran.jpg
Gösterim: 2902
Boyut:  22.6 KB

—Deniz yap.
Sponsorlu Bağlantılar
  • Kıyıdaki yapıları, tekneleri vb. dalgaların olumsuz etkilerinden korumak amacıyla liman, koy ya da iskele önlerine yapılan uzun set.
  • Bir demir yerinin ya da limanın girişine, bunları açık denizin soluğanlarından korumak için yapılan yüksek yapı. (Eşanl. MENDİREK.)
  • Göreli olarak sakin denizlerde ya da akarsularda, hem limana girişi kolaylaştırmak, hem de giriş kanallarında gemilerin kolayca manevra yapmasını sağlamak amacıyla kıyıya bağlantılı olarak kurulan yapı. (Bk. anslkl. böl.)
  • Bir kıyının açığına, bu kıyıyı soluğanın etkilerinden korumak için yapılan ve boyu korunacak kıyıya göre değişen, genellikle yamuk profilli, kütlesel yapı.
—Su yapı. Kazıklı dalgakıran, kazıklar, kolonlar vb. gibi aralıklı dayanaklar üzerine kurulmuş yapı. (Kazıklı dalgakıran bir limanda, uzaktaki bir yapı [fener, işaret feneri] ile bağlantı kurmaya ya da küçük deniz araçlarının [kano vb] yanaşmasına yarar.)

—ANSİKL. Deniz yap. Dalgakıranları şeddelerden ayıran özellik, ilke olarak yalnızca limanı denizden korumak amacı gütmemeleri ve şedde yapılan bölgenin içinde kurulmalarıdır. Bunlar kıyıya bağlantılıdır ve liman havuzlarına girişi sağlayan kanalları sınırlar. Egemen rüzgârın yönüne dik konumda inşa edilirler ve rüzgâr altındaki dalgakıran en uzun olandır. Platformları en kabarık denizlerden birkaç metre yüksektir. Genellikle kanal yönünde düşey olan çeperleri kütlesel bir taban üstünde yükselir ve uç kısımlarında liman işaret fenerleri ile giriş ve çıkış işaret direkleri bulunan bir bölüm yer alır.

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 15 Aralık 2016 04:47
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
4 Ocak 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Dalgakıran
isim, denizcilik
Sponsorlu Bağlantılar
Kıyıdaki yapıları, tekneleri, dalgaların yıpratıcı etkisinden korumak veya gemilerin yük alıp boşaltmasını sağlamak amacıyla liman ve iskele önlerine yapılan uzun set:
  • "Limanın dalgakıranı ucundaki deniz fenerine doğru ilerledim."- N. Cumalı.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 15 Aralık 2016 04:48
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Aralık 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Dalgakıran
  • Bir limandaki tekneleri dalgaların te'sirinden muhafaza etmek için denizde yapılan set.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Aralık 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
dalgakıran ingilizcesi
  • breakwater, jetty, mole, pier
SİLENTİUM EST AURUM