Arama

Muşmula Yetiştiriciliği

Güncelleme: 31 Mayıs 2011 Gösterim: 23.005 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Muşmula Yetiştiriciliği - Mespilus germanica

Sponsorlu Bağlantılar
3355dkx
Orijini
Muhtelif kaynaklarda bu çeşidin orijininin Güney-Batı Asya ve Güney-Doğu Avrupa olarak gösterilmesinin yanı sıra; Antik Yunan ve Roma İmparatorluğu döneminde yetiştiriciliğinin yapıldığı da aktarılan bilgiler arasındadır. Bu cinsin bazı türleri ülkemizde doğal olarak ta yetişmektedir. Yunancada Mousmoulia ismiyle adlandırılmaktadır.

Ülkemizde Kuzey Anadolu ve Marmara bölgesinde yetişir


Bitkisel Özellikleri
Muşmula Orta verimlidir. Her yıl ürün verir. Yetişkin bir muşmula ağacı yaklaşık 8 metre yüksekliğe ulaşmaktadır. Ancak genel olarak 2-3 m yüksekliğinde bodur boylu dikenli ağaççıklar. Yalnız yetiştirilenleri dikensizdir ve boyları altı metreye kadar yükselebilir. Kışın yapraklarını döker. Yapraklar basit, alt yüzü tüylü, tam veya dişli kenarlıdır. Çiçekler erdişidir, beş parçalı ve beyazdır. Yabancı döllenmeye ihtiyaç göstermez. Meyveleri yuvarlak veya oval şekillerde esmer renkli olup, dip tarafında beş çanak yaprağı taşır. Meyveleri genellikle beş çekirdekli, ağaçtan koparıldığında sert ve buruk lezzetlidir. Toplanan meyveler bir süre bekletildikten sonra yumuşar ve yenecek olgunluğa erişir. Döngel ve beşbıyık isimleriyle de bilinir.
Çiçek tablasıyla sarılmış etli meyveleri, eriksi yapıdadır. Yabani olanları daha küçük olur. İçinde sertleşmiş tohumları bulunur. Olgunlaştığında koyu kahverengiye dönen meyve kabuğu ve koyu kahve meyve eti vardır. İlk koparıldığında buruk bir tadı vardır. Bir süre beklenildiğinde yumuşar ve lezzetlenir.


İklim ve Toprak istekleri

Muşmula Soğuğa karşı dayanıklı bir bitki olmasına rağmen, -5°C altındaki sıcaklıklarda korunması gerekir. Güneşlenme ihtiyacı oldukça fazladır. Muşmula ağacı serin ve nemli yerleri sever. Killi tınlı, yeteri kadar kireçli, derin olmayan, fakat geçirgen topraklarda yetişebilir. Organik maddelerce zengin tınlı topraklarda iyi yetişir.

Gübreleme

Baharda nitrojen oranı yüksek besinler kullanılmalıdır. Yazın dengeli besinler kullanırken, sonabaharda nitrojen oranı düşük besinler kullanır.

Hasat Zamanı
Ekim 25 ile Kasım 15 arası hasat edilir.


Tozlayıcılar
Kendine verimlidir.


Kullanıldığı yerler

Meyvenin bileşimi şekerler, organik asitler ve tanen ihtiva eder. Barsak hastalıklarında iyi bir kabız düzenleyicidir. Muşmula çekirdeği idrar arttırıcıdır. Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde kullanılır.


DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
31 Mayıs 2011       Mesaj #2
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
images?qtbnANd9GcSTtA4jLYD54vC8x4r4Sycsw5SUjbysGVNi1Z8vV357IStzNHzk images?qtbnANd9GcRdZorJ46Fjl79ayp HWjv1gygWHHQ 4vAlTP 0aLjdiA5aQADd

Sponsorlu Bağlantılar
images?qtbnANd9GcRWk2tpG C1E2JB3FrjG9Bo5uV1eJJpsG36Xj0TAKDhXAwBVjEn images?qtbnANd9GcQTL6LFajS4CHXvd7ebMOFS0u  SuQbOZvfaFecj3vJb0WrIA5A


Benzer Konular

16 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
23 Mart 2010 / Misafir Ziraat
7 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
16 Temmuz 2009 / Misafir Taslak Konular
23 Ocak 2008 / Pasakli_Prenses Taslak Konular