Arama

Mürver Yetiştiriciliği

Güncelleme: 6 Nisan 2010 Gösterim: 4.842 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Nisan 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
SAMBUCUS (MÜRVER) YETİŞTİRİCİLİĞİ
1. Genel Özellikleri

Sponsorlu Bağlantılar

  • Bilimsel Sınıflandırma
    • Alem: Plantea
      • Şube: Magnoliophyta
        • Sınıf: Magnoliopsida
          • Takım: Dipsacales
            • Familya: Caprifoliaceae
              • Botanik Adı: Sambucus
                • Türkçe Adı: Mürver
Değişik ve subtropik bölgelerde doğal olarak yaşayan 40 kadar türü vardır. Yazın yeşil, genellikle çalı ve bazen de ağaççık formunda olan bitkilerdir.



Resim211SambucusbitkisiningenelgC3B6rC3BCnC3BCC59FC3BC

Resim 1: Sambucus bitkisinin genel görünüşü

Dalları kalın ve özlü, yaprakları karşılıklı dizilişli ve tüysü yaprak durumundadır. Çiçekleri dal ucunda bulunur. Renkleri beyaz veya krem-beyaz renkli, şemsiyemsi salkım veya salkım formundadır. Meyveleri üzüme benzer, siyah veya kırmızı renklidir.

2. Sumbucus (Mürver) Üretimi
Üretimi tohum ve çelikle yapılır. Tohumla üretim pek uygulanmamaktadır. Çünkü çelikle üretim çok pratik ve kolaydır. Eğer tohumla üretim yapılacaksa tohumlar sonbaharda olgunlaşınca toplanır. İlkbahara kadar serin bir yerde katlamaya alınarak ilkbaharda hazırlanmış tohum tavalarına ekilir. Bu dönemde özellikle toprağın nemli olmasına dikkat edilir.
Çelikle üretimde ise çelikler o yılki kuvvetli sürgünlerden ocak-şubat aylarında alınır. Herhangi bir hormon uygulamasına gerek kalmadan açık araziye dikilir. Bu şekilde yapılan üretimde % 100’ e yakın bir köklenme elde edilir.

3. Ekolojik İstekleri
Nemli, besin maddesince zengin topraklarda iyi gelişir. Güneşli veya yarı gölge alanlarda yetiştirilebilir. Özellikle hava kirliliğinin fazla olduğu yerlere adapte olur. Bunun için endüstri bölgelerinde fazlaca kullanılır. Kuraklığa dayanıklıdır.

4. Peyzajda Kullanımı
Yapraklı ağaç ormanlarında, nehir yataklarında ve bahçelerde canlı çitler arasında kullanılır. Ayrıca süs bitkisi olarak da yetiştirilir.

5. Önemli Türleri
Sambucus nigra; Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya’ da doğal olarak yaşar. 10 m kadar boylanabilen çalı formunda bitkilerdir. Dalları boz renkte ve sık yapılıdır. Yaprakları 5 yaprakçıklıdır. Yaprakçıklar, ucu sivri elips biçimde, 15 cm uzunluğunda, kenarları keskin testere dişlidir. Yaprakçığın üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü biraz tüylü, çiçekleri sarımsı beyaz ve keskin kokuludur.

Resim212SambucusnigraE28099dayapraklarC4B1nveC3A7iC3A7ekleringC3B6rC3BCnC3BCC59FC3BC

Resim 2: Sambucus nigra’ da yaprakların ve çiçeklerin görünüşü

Resim213SambucusnigrabitkisiningenelgC3B6rC3BCnC3BCC59FC3BC

Resim 3: Sambucus nigra bitkisinin genel görünüşü

Çiçekler 20 cm genişliğinde yassı, şemsiyemsi bileşik salkım durumundadır. Mayıshaziran aylarında çiçeklenir. Meyveleri önce kırmızı, daha sonra parlak siyah rengini alır. Önemli kültür formu S. nigra aurae’ dır.


6. Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Kabuklu bit ve genç bahar sürgünlerinde yaprak bitleriyle mücadele edilir.

Kaynak:Megep


Benzer Konular

15 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
10 Mayıs 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular
23 Mart 2010 / Misafir Ziraat
4 Kasım 2008 / Pasakli_Prenses Taslak Konular
29 Ocak 2016 / Safi X-Sözlük