Arama

Lithops Yetiştiriciliği

Güncelleme: 2 Şubat 2011 Gösterim: 7.548 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
2 Şubat 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Lithops Yetiştiriciliği
Sponsorlu Bağlantılar

  • Alem: Plantae
  • Bölüm: Magnoliophyta
  • Sınıf: Magnoliopsida
  • Takım: Caryophyllales
  • Aile: Aizoaceae
  • Cins: Lithops
LITHOPS NEDİR ?
Lithops dıştaki kenarları boyunca birbiri ile birleşik iki karşılıklı duran yapraktan oluşan dolayısıyla obkonik, türbiliform (üstü şekilli) gövde oluşturan bir bitkidir. Bu gövde, 1-4 mm derinlikteki dış kenarları boyunca birbirleriyle birleşik iki veya daha az parçaya veya loblara bölünmüştür. İnce birleşme hattı üst taraftaki yarığı kapamaktadır. Bitki gövdelerinin büyük kısmı, üstleri gözükecek şekilde toprak yüzeyinin altında kalmaktadır. Bunun nedeni yırtıcı hayvanlardan korunmak ve kendilerini güneşten korumaktır.

rose of texas

Yetişkin Lithopların Bakımı

Toprak Karışımları
Lithopunuzu yetiştirdiğiniz toprağın çeşidi oldukça önemlidir ve herkes kendi tarifini kullanma eğilimindedir. Toprak kolayca akaçlanmalı, temel olarak mineral bazlı olmalı ve çok fazla organik içeriğe sahip olmamalıdır. Ayrıca iklim de göz önünde bulundurulmalıdır.

Eğer bitkileriniz nemli ve soğuk bir ortamda yetişiyorsa, akaçlama çok önemlidir. Çünkü su toprakta uzun süre kalmamalıdır. Eğer iklim kuru ve çok sıcaksa, toprak organik içerik bakımından daha zengin ve biraz daha fazla yoğun olabilir. Böylece su, bitkilerin suyu çekebileceği kadar uzun süre toprakta kalabilir. Karışımınıza komposto (bitki artıklarından yapılmış gübre) eklerken, bunun yeterince ayrışmış olduğundan emin olun. Büyük parçaları ortadan kaldırmak için elekten geçirmenizi tavsiye ederim. Kullandığınız toprak karışımının çeşidi, ayrıca sulama usulü ile de etkilenmektedir ve bu husus akıldan çıkarılmamalıdır.

Eğer bitkilerinizi sık sık suluyorsanız, suyu çok üzün süre tutan bir toprak karışımı problem yaratabilir. Eğer bitkilerinizi zahmetsizce yetiştiriyorsanız, Lithoplar kuraklığa karşı dayanıklı olmalarına rağmen, neredeyse hiç su tutmayan bir toprak karışımı sorun yaratacaktır. Her toprak karışımı yaptığınızda aynı tarife bağlı kalmanızı öneririm çünkü böylece akaçlamanın sabit olur. Daha ziyade, bireysel cinslerin ihtiyaçlarının daha iyi bir şekilde kontrol edilmesi için sulama ve gübrelemeyi ayarlamalısınız. Lithopları yetiştirmek için en uygun toprak çeşidinden birisi ayrışmış granittir. Fakat bu toprağı elde etmek her zaman kolay olmaz. Çok fazla siltli ince kum sorun yaratabilir çünkü akaçlaması azdır. Eğer kumunuz inceyse, karışıma biraz iri taneli kum, ponza taşı ya da perlit eklemeniz gerekecektir. İnce kil bazlı toprak iyi bir fikir değildir çünkü mevcut yeterli hava bulunmamaktadır. Ayrıca kilin su molekülleriyle çok sıkı bir bağı olduğunu ve böylece bitkilerin kilden su almasının çok zor olduğunu okudum. Doğal ortamda topraklar oldukça incedir fakat yetiştiricilik yaparken ince topraklar aldatıcı olabilir. Daha fazla su vermek, suyu geri almaktan daha kolaydır.

c188

Lithopunuz için uygun bir karışım

4 Ölçek ince dere kumu
4 Ölçek iri taneli dere kumu
4 Ölçek elekten geçirilmiş komposto
1 Ölçek perlit
1 Ölçek vermikülit
1 Ölçek hindistancevizi lifi

Saksı
Artık toprağınız olduğuna göre, uygun bir saksı bulmalısınız. Plastik ya da kil saksı kullanabilirsiniz fakat her ikisinin de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Kil saksılar daha fazla gözeneğe sahiptir, bu yüzden toprağın daha kolay nefes almasını sağlar.

Ayrıca kil saksılardaki toprak çok daha hızlı kurur, bu yüzden sulama yaparken bu konuyu aklınızdan çıkarmamanız gerekir. Genellikle seçimlerinizi bütçenize göre yapabilirsiniz, ve kil saksılar plastik saksılardan daha pahalıdır. Ayrıca kil saksılar daha fazla yer kaplar. Bu yüzden eğer alanınız kısıtlıysa, kullanışlı değildir. Plastik saksılar bir çok kişi tarafından kullanılmaktadır ve bence kare saksılar en iyisidir. Saksınızın ölçüsü de önemlidir. Vahşi ortamdaki Lithoplar oldukça uzun köklere sahip olurlar. Bu yüzden yetişkin bitkiler için daha uzun saksılar daha çok işe yarayacaktır. İyi saksı ölçüleri 12cm X 12 cm X 12 cm’dir. Bu ölçüye sahip saksılar çok ağır değildir ve Lithopunuza yeterli kök derinliğini sağlayacaktır.

lithops 3

Uygun Bir Ortam
Lithoplar doğal ortamlarında çok fazla güneş ışığı almaktadırlar. Siz de bitkinizin vahşi doğadakiler gibi toprak ile coşkun bir şekilde büyümesini istiyorsanız, günde en az 5 saat güneş ışığına maruz kalmalarını sağlamalısınız. Daha az güneş ışığında da oldukça iyi yetiştirilebilirler fakat böyle bir durumda doğal ortamda olduklarından daha uzun boylu olurlar. İdeal nokta, öğleden sonra iyi güneş ışığı alandır. Söylenene göre bazı iklimlerde çok fazla doğrudan güneş ışığına hassastırlar ve üzerine bir gölgelik bez koyup biraz gölgede kalmaları sağlanmadığı takdirde (güneşin şiddetine göre %20-40 gölge faktörü), tüm gün boyunca güneş gören bir alana koyulmamalıdırlar. Kuzey yarımküredeki bir çok bölgede olduğu gibi şiddetli güneş ışığına maruz kalmayan bir bölgedeyseniz, gölgelik bez genellikle gereksizdir. Vahşi doğada tam güneş ışığı altında yetiştiklerini düşününce bu durum garip gelebilir fakat yetiştiricilikte farklı olan bir çok faktör bulunmaktadır. Öncelikle vahşi doğada yetişen Lithoplar saksıda yetişmezler, böylece toprak, saksı içerisindeki topraktan çok daha fazla serin kalır. İkinci olarak ise doğal ortamda yetişen bitkiler, çevreleyen kayalar ve bitkilerin gölgesi sayesinde güneşten korunurlar. Ayrıca doğal ortamdaki bitkiler, günün bazı bölümlerinde gölgede bulunan yamaçlarda yetişme eğilimindedirler. Havalandırma da oldukça önemlidir. Özellikle sera ortamında, iyi bir hava akımı sıcaklığı düşük tutar ve havadaki nemi azaltır. İkliminiz doğal ortamdaki gibi değilse, Lithoplar dışarıda yetiştirilmemlidir. Lithoplar, Güney Afrika’nın çok az yağmur alan kurak bölgelerinde yetişmektedir. Bu yüzden özellikle dinlenme döneminde (çiçek açma döneminden hemen sonra, eski yapraklarını çekip yeni gövdeler oluşturuyorken) yağmur alan bir bölgede yaşıyorsanız, çok fazla su alamaları önlenmelidir.

attachmentphp?attachmentid331&ampd1220931912

Sulama ve Büyüme Döngüsü

Kuzey yarımkürede yetişen Lithoplar, temel olarak yaz mevsiminde (Ekim’den Mart’a kadar) yağmur alan alanlarda yetişmektedir. Kış mevsiminde biraz yağmur alan bölgelerde yetişen Lithoplar, aslında fazla yağmur almaz ve ihtiyacı olan nemin büyük bir bölümünü yoğun sisten alma eğilimi içerisindedirler (L. herrei, L. optica ve L. ruschiorum).

Lithoplar oldukça geniş bir alana dağılmışlardır ve iklimsel koşulların çeşitliliği oldukça geniştir. Bu yüzden türlerin hepsine uyan tam bir çizelge vermek pek de kolay değildir. Bitki çiçek verdiğinde (genellikle Mart’tan Nisan’a) ve sıcaklıklar düşmeye başladığında, sulama sıklıkları azaltılabilir. Fakat su miktarı azaltılmamalıdır. Ayrıca son olarak fazla sulama Mayıs ayında yapılmalıdır. Bundan sonra Eylül ayının sonlarına kadar ya da eski yaprakları tamamen çekilinceye kadar asla fazla sulama almamalıdırlar. Mevcut gövdelerden yeni gövdelerin oluşmaya başlaması bu döneme denk gelir. Yeni gövde, eski gövdede depolanmış olan nemi emer ve böylece eski gövde kurumaya başlar ve son olarak kağıt inceliğinde bir kabuğa dönüşür. Eğer bitki bu dönemde çok fazla sulanırsa, eski gövde çekilmez ve yeni gövdenin oluşmasını engelleyebilir. Bu döneme dinlenme dönemi denmektedir fakat aslında bu dönem yenilenme ve büyüme dönemidir. Görünürde hiçbir şey olmuyor gibidir fakat gerçekte kuruyan gövde içerisinde olan çok şey vardır. En sonunda bu yeni gövde yağmurların tekrar başladığı ilkbaharda eski gövde içerisinden çıkar. Dinlenme dönemi olarak adlandırılan dönemde bitkiye tek tük sisleme dışında su verilmemelidir ve bu sisleme tercihen sıcak günlerde ya da onbeş günde bir gerçekleştirilmelidir (eğer daha soğuk bir iklimde yaşıyorsanız, sisleme iyi bir fikir değildir). Yeni gövde tamamen ortaya çıktığında, daha fazla sulama yapmaya başlayabilirsiniz.

attachmentphp?attachmentid335&ampd1220932857

Kabataslak bir kılavuz olarak, yaz boyunca bitkiler yaklaşık iki haftada bir sulanabilir fakat bu kullanılan toprak karışımına, nem seviyesine ve sıcaklığa göre değişir. Bir bitkinin suya ihtiyacı olup olmadığını anlamanın en iyi yolu bitkiyi gözlemlemek ve işaretleri bilmektir. Genellikle Lithopun suya ihtiyacı olduğu, depolanmış suyunu kaybettiğinde yapraklarının buruşmaya başlamasından ya da toprağa doğru çekilmesinden anlaşılabilir. Sıcak yaz ayları boyunca, bitki sabahın erken saatlerinde ya da öğleden sonra geç saatlerde spreylenebilir. Fakat bu spreyleme toprağı serinletmek için ve doğal ortamlarında oluşan ayrışmanın küçük kökler tarafından yakalanması için az miktarda yapılmalıdır. Düzgün bir sulama yaptığınızda, suyun emiliminin de iyi bir şekilde yapıldığından emin olmalısınız ki böylelikle su onların köklerine ulaşsın (ancak bu işlemi çok fazla yapmayın).

Pek çok insan, bitkiye yeterince su verdiğini sanır, ancak aslında, yaptıkları tek şey toprağın yüzeyini ıslatmaktır. Bu dengeyi doğru sağlamak kolay değildir ancak zamanla, neyi nasıl yapmanız gerektiğini öğreneceksiniz. Bunun için, gözlem şarttır, ne kadar izlerseniz o kadar çok şey öğrenirsiniz. Kuzey yarıkürede yaşayan kişiler, bitkileriniz mevsimlere uyum sağlayacaktır, o nedenle, kendi yarıkürenizdeki mevsimleri takip etmeniz gerekmektedir, güney yarıküredekileri değil.

Lithops her yıl iki yaprak verir. Yıldan yıla yaprak izleri çok az değişim gösterir, ve hiçbir bitkinin izleri bir diğerine benzemez. Lithops sonbaharda büyümeye başlar, kış ve baharda devam eder, yaz başında uykuya dalar. Doğada, yağmursuz ve aşırı sıcak uzun dönemde dinlemmek, hayatta kalması için gereklidir. Yaz sonuna kadar depolamış olduğu suyu kullanır. Daha serin ve daha kısa günlerin başlamasıyle, yeniden büyümeye başlar.

x noncacti lithops 600

Lithops Fulviceps Flowering Stone Living Rock

Planting Lithops Living Stones Flowering Rocks

lithops fulviceps planting living stones

How To Plant Lithops Flowering Stones

Living Stones How To Plant

Bitkiyi bir saksıdan diğerine taşıma

Yaklaşık her iki yılda bir, Litopların saksılarının değiştirilmesi gerekmektedir. Bu, topraklarının değiştirilmesi açısından gerekli bir işlemdir. Bu işlemi gerçekleştirmek için en uygun zaman yeni gövdenin ortaya çıktıktan ve eski gövde tamamen kuruduktan hemen sonraki dönemdir. Saksı değişimi yapıldıktan sonra, en az ilk iki hafta süresince bitkilerin güneşten normalden biraz daha fazla korunması tavsiye edilmektedir çünkü saksı değişikliği ince köklere zarar vererek bitkinin suyu etkin bir biçimde emme gücünü azaltabilir. Bu durum, bitkinin iç sıcaklığını azaltma yeteneğini etkileyerek bitkinin aşırı ısınmasına da sebep olabilir.

Böcekler ve hastalıklar
Tüm diğer bitkiler gibi, lithopları da yiyen yırtıcı hayvanlar bulunmaktadır ve bu tür yırtıcı hayvanlar konusunda sürekli surette tetikte olunmalıdır. En sık görülen sorun, bitki özleri ile beslenen böceklerdir. Genellikle, kökler ve çiçek tohumu tarafından açılan yarıklar gibi, görülmelerinin zor olduğu yerlerde yada eski yapraklar ile yeni gövdeler arasındaki boşluklarda bulunurlar. Ilık, nemli ortamları severler ve bu da, seralarda yetiştirilen bitkileri özellikle cazip hale getirir. Bitkiye yapışırlar ve karınlarını doyururken, yırtıcı hayvanlara karşı bir çeşit savunma görevi gören toz halinde yapışkan bir tabaka salgılarlar. Bu yapışkan madde, suyu da engeller, böylece, böcek ilaçları etkisiz kalır. Bu böceklerden kurtulunmasını sağlayan böcek ilaçları da vardır ancak bu ilaçlar genelde oldukça zehirlidir, bu nedenle, bu tür ilaçları kullanmayı pek tercih etmem. Bu böceklerle baş etmenin, görece zararsız bir yolu da tıbbi alkole batırılmış bir boya fırçası kullanılarak bu böceklerin, kelimenin tam anlamıyla, boyanmasıdır. Alkol, yapışkan kabuklarını çözer ve böceği öldürür. Ancak, bu işlemin hemen ardından, bitkiyi biraz su ile yıkamalısınız, yoksa alkol bitkiye zarar verir. Böcekler köklere yapışmış vaziyette ise, bu işlemin etkin bir biçimde gerçekleştirilebilmesi için bitkinin saksısından çıkarılması gerekecektir. Lithoplara saldıran tırtıl ve cırcır böceği gibi diğer böceklerin görülmesi daha kolaydır ve yüksek yerlerde yer alan yetişmekte olan bitkilere bu tür böceklerin ulaşması zordur ve bu böcekler, büyük bir sorun teşkil etmezler. Kemirgenler de Lithopların meyvelerini yemeyi severler ve bazen bitkilerin kendileri de, rahatlıkla sera dışarısında tutulabilir. Lithoplar, nadiren de olsa, bakteri ve mantarların saldırılarına da maruz kalabilirler ancak bu çok sık görülen bir durum değildir ve genellikle, yanlış toprak karışımı yada yüksek nem oranından kaynaklanmaktadır. Arada sırada, bu sıra dışı bitki ani çürüme olarak bilinen duruma teslim olabilir. Bitkiler, hiçbir uyarıda bulunmadan, renklerini yitirir, yumuşar ve düşer, iç kısımları sulu sarımtırak bir sıvıya dönüşür. Bu çok sık olmaz ve olduğunda da, belirtileri görülmez. Bu duruma karşı mantar ilaçları kullanılabilir ancak bu tür ilaçlardan mümkün olduğunca uzak durulması gerekir.

Tohumlardan lithops yetiştirmek
Bitkilerinizin Tozlaşması
Lithoplar kendi kendisini temizleyen bitkilerdir, o nedenle, tozlaşma için iki bitkiye ihtiyaç vardır. Bu bitkiler, farklı bitkiler olmalıdır, aynı bitkinin iki farklı başı olmamalıdır. Çiçekleri yaklaşık bir hafta dayanır ve çıktıktan yaklaşık dört gün sonra en verimli dönemini yaşarlar. Çiçek açma döneminde çiçeklerin ıslatılmaması da gerekmektedir çünkü bu dönemde sulama polenleri yok edecektir. Bu bitkileri tozlaştırmak için, tercihen samur tüyü gibi doğal liflerden yapılmış küçük bir fırça gerekmektedir. Çiçeklerden birinin erkek organındaki polenleri alıp diğer çiçeğin dişicik başına taşıyın. Birden fazla türü tozlaştıracaksanız ve çapraz tozlaşma yapmak istemiyorsanız, yeni türe geçmeden önce fırçayı dezenfekte etmeniz yerinde olacaktır. Bu işlemi, fırçayı tıbbi işlemlerde kullanılan alkole batırarak gerçekleştirebilirsiniz.

seed capsule3

Lithop tohum kapsülü

seeds 1mm

Lithop tohumları

Tohumların Hasat Edilmesi

Lithoplarınızı tozlaştırmayı başardıysanız, tohum zarflarının birkaç gün içerisinde gelişmeye başladığını göreceksiniz. Tohum zarfları, kuruyana ve yeşil rengini kaybedene kadar bitkinin üzerinde kalmalıdır. Bu, birkaç ay sürer ve doğal yaşam alanlarında yağmurlu döneme denk gelen, eski gövdelerden yeni gövdelerin oluşması olayının hemen ardından hazır hale gelirler. Bu aşamada zarfların ıslanmamasına dikkat etmelisiniz çünkü ıslanmaları halinde, tohum zarfları açılacak ve tohumların kaybolması tehlikesi ortaya çıkacaktır. Zarfı çıkarırken, tırnak makası kullanarak tohum zarfı ile bitki arasına girin ve kurumuş sapçığı kesin. Bu çok dikkat isteyen bir iştir ve bitkiye zarar vermemek için çok dikkat etmeniz gerekir. Tohumları zarflarından çıkarmak için, parmaklarınız ile hafifçe ezebilir yada kahve filtresi kağıdının içerisine koyarak zarfın ıslanmasını sağlayacak şekilde suyun içine batırabilirsiniz. Kısa bir süre sonra zarf açılacak ve sizin tohumları kepçe ile dışarı çıkarmanızı sağlayacaktır. Tüm tohumlar alındıktan sonra, filtre kağıdını sudan çıkarın ve kurumaya bırakın. Kağıt kuruduktan sonra, tohumları, kağıdın yüzeyinden kazıyabilirsiniz.

5bb028

Tohumların Ekilmesi

Tohumdan Lithops yetiştirmek oldukça tatmin edicidir ve bir koleksiyon oluşturmak için iyi bir yöntemdir. Lithopsları ekmenin en iyi zamanı içinde bulunduğunuz iklime ve bu bitkileri yetiştirdiğiniz şartlara göre değişiklik gösterebilir. En önemli etken ise yeterince ısı almaları gerektiğidir. Eğer hava çok soğuk ise filiz vermezler ve eğer hava çok sıcak ise yeni filizler aşırı derecede ısınabilir. Bazı yetiştiriciler tohumlarını baharda ekmeyi tercih ederken diğerleri sıcaklığın azaldığı yaz aylarının sonlarına doğru ekmeyi tercih etmektedir. Bu bitkiler ayrıca ışığın altında da ekilebilir ancak iyi havalandırılan bir ortamda ekilmelidirler. Her yönden 10 cm boyutlara sahip plastik saksılar her bir türden demetler halinde ekmek için uygundur ve 20 ila 80 fide alabilirler. Her bir türü kendi saksısına ekmeniz tavsiye edilir. Lithopsların en ideal ekim alanı mineral bazlı ortamdır ve çok az miktarda organik madde içermelidir. Yetişkin bitkiler için tavsiye edilen karışım kullanılabilir ancak 2 mm delikli tel örgüden geçirilmelidir. Karışımınızı birkaç dakika fırında tutarak sterilize etmeniz gerekmektedir ve tohumları ekmeden önce bir süre soğumasına izin vermelisiniz. Toprak zemine hafifçe vurularak sıkıştırılmalıdır. Toprağı sıkıştırmak için saksıyla aynı boyutlara sahip tahta bir blok yardımıyla da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bundan sonra en üste 3 mm kalınlığında bir kum tabakasını yerleştirebilirsiniz. Ancak bu tabakanın çok derinde olmaması gerekmektedir; sadece yüzeyi kaplayacak kadar olmalıdır. Bu işlem tohumları sabitlemekte ve toprağın üstünde yosun oluşma riskini azaltmaktadır. Tohumlar oldukça küçüktür dolayısıyla yapmak istediğim şey yarısından katlanmış olan küçük bir kağıt parçasına tohumları yerleştirmek ve onları etrafa dağıtmak. Eğer bir seferde çok sayıda tohum ekiyorsanız çok az tuzla birlikte bir tuzluğun içine koyabilir ve toprağa saçabilirsiniz. Tohumlar ekildikten sonra en üste çok az ince tuz dökebilirsiniz ancak yine sadece üst yüzeyi kaplayacak kadar olması gerekmektedir. Eğer tohumlar yüzeyin çok altına ekilirse çürüyebilirler. Her bir saksı sahip olduğunuz bütün bilgilerle etiketlendirilmelidir. Bilgilerin kaybolmaması için hem etiketlerin üzerine hem de saksının yan tarafına elimdeki bilgileri yazıyorum. Saksı artık içinde çok az mantar ilacı olan sığ bir su kabının içine yerleştirilebilir. Su toprak tarafından emilecektir ve yüzeye ulaştığında saksıyı kaldırabilirsiniz.

foto2B027

Saksılar iyi güneş alan bir yere yerleştirilmelidir ancak hafiften gölgede kalan bir yer olmalıdır. Yaklaşık %40’ık bir gölge faktörüne sahip bir gölge ağı işe yarayacaktır. Havalandırma da çok önemlidir ve yardımcı olması açısından bir vantilatör kullanılabilir. Hareket eden hava mantar enfeksiyonları riskini azaltmakta ve fideleri serin tutmaktadır. İlk günlerde nemin çok hızlı bir şekilde kaçmasını önlemek için saksılar temiz plastik ya da cam tabaka ile kaplanabilir. Ayrıca havanın durağan hale gelmemesi için cam hafifçe yükseltilebilir. Yaklaşık bir hafta içinde fidelerin çıkması gerekmektedir. Fideler çıktıktan sonra plastik ya da cam muhafazayı kaldırabilirsiniz. İlk üç ya da dört hafta boyunca toprağı oldukça ıslak tutmalısınız ancak sırılsıklam yapmamalısınız. Toprağı nemli tutmak için sabah ve öğleden sonra günde en az iki defa su spreyi ile su sıkılmalıdır. Aşırı su sıkma tohumlara ve fidelere zarar verebilir ve iyi bir fikir değildir. Üç ya da dört hafta sonra fidelerinizin epeyce iyi gelişmiş olması gerekmektedir ve sağlıklı fideler hafif bir kırmızı renge sahip olacaktır; çok yeşil ya da uzun olmamaları gerekmektedir. Artık sulama sıklıklarını azaltabilirsiniz. Üç ya da dört ay sonra kotiledonlar (çenekler) oldukça dolgun olmalı ve ilk yaprak yenilemesine başlamalıdırlar. Çıkan yeni gövdeler yetişkin gövdelerin özelliklerini almaya başlayacaktır. Gelişimlerinin başlarında sularına ekleyerek sulandırılmış gübre verebilirsiniz. Fideler mümkün olduğunca uzun bir süre saksılarında bırakılmalıdır. Ben, gerçekten çok kalabalıklaşmadıkları sürece iki sene boyunca saksılarında bırakıyorum. Bu bir yandan da doğal seleksiyondur. Küçük ve zayıf olanlar ölür, güçlü ve sağlıklı olanlar ise yaşar. İlk gelişim süreçlerini bitirdikten sonra çok fazla su ve gübre vermeye çalışmayın çünkü aşırı derecede uyarıldıklarında hastalıklara yakalanma riskleri artmaktadır. Genç bitkiler saksı değiştirmek için hazır olduklarında saksılarının içindekileri nazikçe dışarı alıp bitkileri ayırabilirsiniz. Artık yetişkin Lithopslarla aynı muameleye tabi tutulabilirler.

lithops optica rubra C81A 11282010 011

lithops steineckeana 11282010 011

LITHOPSLAR HAKKINDA BiLMENiZ GEREKENLER

LITHOPSGENEL

Lithopsların 6 ihtiyacı ışık,ısı,hava,su,toprak ve gübre

1. IŞIK:
Lithopslar uzun saatler boyu gün ışığına ihtiyaç duyarlar. Lithopslar kitaplık rafında, bir başka bitkinin altında , kuzeye bakan odalarda yetiştirilecek bitkiler değillerdir. Onları, bol ışık alabilecekleri pencere yakınlarına, güney cepheye bakan odalara, baharla birlikte de terasa alın. Bol ışık iyi gelişim , bol çiçek demektir. Lithopslar kışı iç mekanda geçirdiklerinden yeterli ışık almadıklarında , koruyucu renk pigmentlerini kaybederler. Baharla renklerini kaybetmiş Lithopsunuzu dışarı alırken, önce yarı gölge sadece sabah güneşi göreceği bir yere almayı unutmayın.2-3 hafta içinde koruyucu pigmentlerini tekrar üretecektir. Artık güneş gören bir yere alabilirsiniz. Hem kaktüsler hem de Lithopslar sanılanın aksine öğlen 12 de tam tepeden gelen güneş ışığını sevmezler. Bu nedenle Lithopsunuzu öğlen güneşinden korumanız yerinde olacaktır.

2. ISI:
Lithopslar Namibya çöl bitkilerindir haliyle bol sıcak severler. Ama hemen aklınıza “Madem çöl bitkileri , neden öğle sıcağından koruyorum hem de bol sıcak sevdikleri halde?” diye bir soru gelebilir. Haklısınız, ancak doğal ortamında lithopslar yer altında yani üzerleri bazen 2 parmağa yakın kalınlıkta, kum altında yaşarlar. Bu nedenle onları doğal ortamda tespit etmek zordur. Bir bitkiyi en sağlıklı yetiştirmenin şartı ona Anavatanındaki ortamı sağlamaya çalışmaktır. Lithopsu kapatan kum tabakasından süzülen filtreli ışık ve 40 °C yi geçmeyen yaz sıcaklığı onu mutlu edecektir. Filtrelenmiş ışık, örneğin plajda , beyaz kumaştan yapılmış bir plaj şemsiyesinin altında otururken, üstünüze vuran ışıktır. Yani aydınlık ama yakmayan.

3. Hava:
Tropik bitkiler sıkışık ağaçların arasında yüksek nem, rüzgarsız bir ortamda gelişirler. Oysa Lithops ve kaktüsler çöl bitkileridir. Esen rüzgarı engelleyen hiçbir şey yoktur çevrelerinde. Bu nedenle Lithopslar havadar , hava akımı olan yerleri sever. Havasız ve nemli ortamda Lithopsunuz mantar hastalıklarına karşı korumasız kalacaktır. Kışın kapalı mekanda havasız kalacak olan Lithopslarınızı , güzel havalarda pencerelerinizi açarak havalandırın.Bahar aylarında ise dış mekana almanın vakti gelmiştir artık. Ama unutmayın, nasıl sıcak bir ortamdan aniden ,daha serin bir ortama çıktığımızda hastalanırız, işte tüm bitkilerimizi de baharda dışarı çıkartırken alıştıra alıştıra, örneğin hava kararıp serinlemeye başlayınca tekrar geri eve alarak terasa taşıyın. 2 hafta sonra yavaş yavaş geceleride dışarıda bırakabilirsiniz.

4.Su:
Zengarden da sattığımız her tohum ve bitki için söylüyoruz şimdi de birkaç önemli özel eklemeyle yeniliyelim. EV ,SALON VE BAHÇEDE BAKTIĞIMIZ BİTKİLERİN %90’I SUSUZLUKTAN DEĞİL FAZLA SULAMADAN YA HASTALANIYOR YADA ÖLÜYOR.SUSUZ KALDIĞI İÇİN ÖLEN YADA HASTALANAN BİTKİNİN ORANI % 1 ASLA GEÇMİYOR. Bu hatırlatmadan sonra Lithopsların sulama ihtiyaçlarına geçelim. Lithopslar Şubat ayı ile yavaş yavaş 2 haftada bir , saksı büyüklüğüne göre hafta da bir sulanır. Toprak tamamen kurumuş olmalı, elinizle yokladığımızda gerçekten sulamanız gerektiğini düşündüğünüzde sulamalısınız. Eğer tereddüt ederseniz, o zaman sulamayın, 3 gün sonra sularsınız.İşin formülü bu. Yaz aylarında bitkinin konumuna göre haftada bir sulama yapabilirsiniz. Lithopslar kireci hiç sevmez suyunuz kireçliyse zaten 1 bardaktan fazla su istemeyen bu bitkiyi içme suyu ile sulayın lütfen. Doğal ortamında sabah yüzeyinde oluşan buğu dışında su yüzü görmeyen Lithopsları , havalar soğumaya başlayınca artık daha az ve seyrek sulamaya başlayın. Ortam ısısı 10 dereceye düştüğünde artık sulamayı kesmenin vakti gelmiştir. Eğer korunaklı dış mekanda tutuyorsanız, kasım sonundan Şubat başına kadar bitkinizi hiç sulamayın. İç mekan tutuğunuz bitkiyi ortam sıcaksa ayda bir sulayarak şubata kadar uykuya yatırın. Kış sulaması bitki başına bir yemek kaşığından fazla olmamalıdır, aksi takdirde Lithopsunuzu kaybedebilirsiniz.

5.Toprak:
Lithopslar için toprakta en önemli şey geçirgenliğidir. Geçirgen toprak sulama yaptığınızda , suyun toprak üzerinde hiç beklemeden saksının altında süzülmesidir. Bunu sağlamak için ya kaliteli ,Zengarden satışlarında da olan kaktüs toprağı kullanmalısınız ya da kendi toprağınıza 1 ölçüye 1 ölçü olacak şekilde tatlı su derekumu karıştırmalısınız. Dere kumu yerine Lavarock, volkan tüfü, pomza gibi geçirgenliği artırıcı malzemeler ekleyebilirsiniz. Eğer sadece pomza ve sphagnum torftan oluşan geçirgenliği yüksek bir karışımsa kullandığınız her sulamada iz elementli kaliteli NPK gübre kullanmanız bitki sağlığı açısından önemlidir.

6.Gübreleme:
Lithopslarınıza verebileceğiniz en iyi gübre suni gübredir. Doğal yaşam ortamlarında topraklarını gübreleyecek canlılar olmadığından, organik hayvan gübresi Lithopsunuza yarardan çok zarar getirecektir. Lithopslar diğer sukkulent bitkiler gibi yavaş büyürler ve bu nedenle gübrelemede dikkat etmeniz gereken şey azot açısından fakir , fosfor ve potasyum açısından zengin gübrelerle gübleme yapmanızdır. Gübre satın alırken, Zengarden dan Sukkulent ve Kaktüsler için Özel gübre satın alabilir ya da azotu az fosfor ve potasyumu fazla , geniş iz element değerlerine sahip bir gübre seçip üzerinde yazan talimatlar doğrultusunda uygulama yapabilirsiniz. Gübreleme takvimi aslına bakarsanız oldukça basittir. Kışın gübreleme tamamen kesilirken, baharla birlikte toprak yapınıza göre her sulamada ya da 15 günde bir uygulayarak, bitkinizi sağlıklı ve gelişimi devam eder bir formda tutabilirsiniz. Gübreleme Ağustos hatta sıcak bölgelerimizde Eylül ayına kadar devam eder.Eylülde sulama devam ederken artık gübre katmayın ki topraktaki gübre kalıntılarıda suyla yıkanıp aksınlar. Kışın uykuya yatacak olan Lithopsunuz dinleneceği temiz bir toprak bulabilsin. Gübre kalıntıları olan toprak uykuda olan bitkilere zarar verir.

Son olarak;

Lithopslar, yeni sürgün vermeden önce üst katmanlarını buruşturarak kuruturlar. Bu dönem yeni sürgün dönemidir. Bırakın, üst katman tamamen kurusun. Sürgün yavaş yavaş görünmeye başlayıp üst katman tamamen kuruyunca sulamaya başlayabilirsiniz. Üst katmanı kurutma esnasında bitkinin gerçekte yaptığı şey, üst katmandaki suyu emerek, yeni filize yönlendirmesidir. Bu dönemde bitkinizi kuruyor zannedip sularsanız, hem üst katman hem yeni filiz yaşamaya devam edecek, Lithopsunuz bugünkü formunu kaybederek , şekilsiz bir bitkiye dönüşecektir.

Lithopsunuz topraktan yukarı doğru fazla uzamaya başlarssa, yeterli ışık almıyor demektir, onu ışık alabileceği bir yere taşıyın.

Lithopsunuz 5 hatta 6 çift başlı oldu ve siz bölerek saksılara ayırmak istiyorsunuz. Bunu yapmayın çünkü kaç baş olursa olsun hepsi tek köke bağlıdırlar. Bölerek çoğaltma; konusunda çok tecrübeli kişilerin yapabileceği bir işlemdir ve bunu yapmaya çalışırken tüm bitkiyi kaybedebilirsiniz.

Lithopsumu geniş bir saksıya almak ve daha rahat çoğalmalarını sağlamak istiyorum diyorsanız bunu da demeyin. Büyük saksı, çok toprak, çok toprakta geç kuruma demektir. Lithopslar suyu nemi sevmez. Geç kuruyan bir toprakta gelişip çoğalmak yerine , çürüyerek ölecektir. Geniş bir saksıya ancak grup olarak birden fazla Lithopsu alabilirsiniz.
Tohumlar çiçekleri geçtikten sonra tamamen kurumuş tohum keselerinden toplanabilir. Püf noktası keselerin üzerine su dökmektir. Bir dakika içinde keseler, yağmur yağdığını düşünerek, tohumlarını saçmak için kendi kendine açacaktır. Artık tohumları toplayabilirsiniz.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

7 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
16 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
15 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
23 Mart 2010 / Misafir Ziraat
7 Şubat 2010 / Misafir Ziraat