Arama

Kolyoz Yetiştiriciliği

Güncelleme: 12 Nisan 2011 Gösterim: 4.136 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Nisan 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Kolyoz, Yaprak Güzeli (Coleus) Yetiştiriciliği

Sponsorlu Bağlantılar
Doğal yetişme alanlarında otsu veya ağaççık şeklinde gelişen formları vardır.
Saksı çiçekleri yetiştiriciliğinde Önemli türü C. blumei hibritleridir. Gayet güzel ve dekoratif yapraklan için yetiştirilirler.

800px Coleus blumei

Coleus blumei
opt1255896910o
Genel Özellikleri
Anavatanı Afrika ve Asya’nın tropik bölgeleri olan Kolyoz’un tabiatta 150 türü bulunur. C.blumei’ den başka yetiştiriciliği yapılan önemli süs bitkileri türü C. Thyrsoiedus’ tur. Yaprakları yeşil, kırmızı bronz, beyaz, pembe ve sarı renkli ve oldukça gösterişlidir. Çiçekleri sürgün uçlarında ve mavi renkli olan iç mekan süs bitkilerdir.

İklim İstekleri
Gelişme döneminde 15-18 C sıcaklık ister. Kışın 13 C ye ihtiyaç gösterir. Sıcaklığın 7 C nin altına düşmemesi gerekir. Kolyoz bitkilerinin istediği orantılı nem miktarı %60-70’ dir. Aydınlık ve güneşli yerlerden hoşlanır. Yoğun gölge yerlerde bulundurulduklarında yapraklarda yeşil renk yoğunluğunun arttığı görülür.

Coleus scutellarioides

Toprak İstekleri

Boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 3 kat artırılırsa bu karışım bitkiye verilmesi için uygun halde bir toprak karışımı olur.

Üretim Tekniği
Kolyoz bitkisinin üretimi tohum ve çelikle olur. Tohumlar Ocak-Mart aylarında ekilirler. Tohum kasaları 20-22 C’de ve yarı gölge ortamlarda korunurlarsa 14-20 gün içerisinde çimlenme meydana getirilir. Çelikler çiçeklenmemiş yan sürgün uçlarından 7.0-7.5 cm uzunluğunda Ağustos-Mart aylarında alınır. Alınan çelikler 7 kısım tınlı toprak, 3 kısım turba yosunu ve 2 kısım kum hacimce karıştırılarak har karışımın metre küpüne 500 g öğütülmüş kireç taşı ile 2.850 g özel John Innes karışımı yani 2 kısım parçacık büyüklüğü 3 mm olacak şekilde öğütülmüş boynuz ve tırnak unu (%13 N), 2 kısım kalsiyum fosfat, 1 kısım potasyum sülfat katılarak dikilir. Ortan sıcaklığı 16-18 C dolayında tutulmalıdır. Böylece çelikler 1-2 hafta içinde köklenirler.

large20leaf20coleus

Gübreleme

Her yıl 2-3 yılda bir Mart ayında saksı değiştirmesi yapılmalıdır. Her yıl Şubat-Mart ayları arasında haftada bir kez 1 g/l kompoze gübre verilmelidir. SulamaYazın bol su verilmelidir. Sıcak ve kurak havalarda yapraklara sık sık püskürtme yapılmalıdır. Optimum nem miktarının düşük olduğu yerlerde bitki yapraklarını döker. Kışın bitkiye verilen su miktarı azaltılmakla birlikte saksı toprağının kurumamasına özen gösterilmelidir. Budamaİki yaşındaki bitkiler Şubat ayında 2/3 oranında kısaltılmalıdır.

800px Coleus hybrids Wizard

Hastalık ve Zararlıları

Önemli hastalıkları Kök Çürüklüğü, Kurşuni Küf ve Yaprak lekesi’ dir. Zararlıları ise Nematod, Beyaz Sinek ve Unlu bitler’ dir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

15 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
7 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
16 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
15 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
7 Şubat 2010 / Misafir Ziraat