Arama

Kurdela Yetiştiriciliği

Güncelleme: 12 Nisan 2011 Gösterim: 3.141 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Nisan 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Kurdela (Chlorophylum) Yetiştiriciliği

Sponsorlu Bağlantılar
Kanaatkar bir bitkidir. Çok küçük çiçekleri vardır. Esas itibariyle dekoratif yaprakları için sarkan salon bitkisi olarak önem taşırlar. Bu bitki 18-20 °C de güzel gelişir. Işıktan hoşlanırlar fakat doğrudan güneş ışığından zarar görürler. Bol su ve her hafta kompoze gübreler ile gübrelenmelidir. Üretimi hava köklü sürgünlerin ayrılması ile olur.

Liliaceae familyasındandır. Doğal olarak tropik Asya. Afrika ve Amerika'da yaşar. Saksı yetiştiriciliğinde önemli türü C. comosum. C. comosum ev. variegatum, C. capense'dir. C.co-mosum ev. variegatum'un yapraktan alacalıdır. Şarkıcı karaktere haiz, gösterişli, yetişme faktörlerince kanaatkar, kolay üretilebilen bir çok sera ve salonda rastlanan bitkilerdir.

467px 2007 06 24 Chlorophytum comosum 02

649px Gruenlilie bluete offen

Genel Özellikleri

Anavatanı Tropik Afrika’dır. Kökleri etlimsi, gövdesi toplu, yaprakları uzun şerit şeklinde, uzunlamasına krem rengi alaca çizgilidir. Çiçekleri küçük ve beyaz renkli, sarkıcı formda iç mekan süs bitkileridir. Tabiatta 215 türü bulunan Chlorophytum cinsinin başka süs bitkileri yetiştiriliciliğinde önemli olan türü C.capense’dir. Gelişme döneminde 15-18C, kışın 7 C nin üstüne bir sıcaklığa gereksinim gösterir.

Chlorophytum capense338

Chlorophytum capense

İklim Özellikleri

Kordela yüksek orantılı nemi tercih eder. Yazın aydınlık,ama yakıcı güneş ışığını doğrudan olmayan yerlerde bulundurulmamalıdır. Kışın ısıtılan yerlerde bulundurulmaları halinde aydınlık-güneşli yerleri tercih ederler.

450px Chlorophytum comosum cv variegatum 2

Chlorophytum variegatum

Toprak İstekleri

John Innes saksı kompostu No.2’de iyi gelişir.Ayrıca,hacim olarak eşit miktarlarda tınlı toprak, turba, yaprak çürüntüsü ve kumun karışımıyla elde edilen harç da kullanılabilir.

Üretim Tekniği
Üretimi çelik ve ayırma ile yapılır. Çelikle üretme, ana bitkiden aşağı doğru sarkan kollar üzerinde bulunan genç sürgünlerin Nisan aylarında sap kısmından kesilerek büyüme kompostuna köklendirilmesi ile yapılır. Ayrıca, yaşlı bitkilerin Mart-Nisan aylarında bölünmesiyle elde edilen yeni bitkilerin her biri içerisine büyüme kompostu bulunan saksılara alınarak da üretilebilir.

Gübreleme
Saksı değiştirmesi her 1-2 yılda bir Şubat-Mart aylarında yapılır. Mart-Eylül aylarında haftada bir kez 2-3 g/1 kompoze gübre verilir.

570px 2006 12 09Chlorophytum06 01

Sulama

İlkbahar ve yazın kireçsiz su ile bolca sulanmalı, ancak bitkinin iyi gelişmesi için fazla nemden kaçınılmalıdır. Ekim’den Mart’a kadar dinlenme döneminde verilen su azaltılmalı, ancak bitkilerin tümüyle kurumaya bırakmamalıdır. Kuruyan ve çürüyen yapraklar kopartılmalıdır.

Hastalık ve Zararlılarla Mücadele
Önemli hastalıkları Kök Çürüklüğü ve Kurşuni Küf; zararları ise Yaprak Bitleri ve Unlu Bitler’dir.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

16 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
15 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
23 Mart 2010 / Misafir Ziraat
16 Mayıs 2011 / Efulim Botanik
7 Şubat 2010 / Misafir Ziraat