Arama

Güzellik Çalısı Yetiştiriciliği

Güncelleme: 5 Temmuz 2011 Gösterim: 2.773 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
5 Temmuz 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Güzellik Çalısı (Abelia grandiflora) Yetiştiriciliği

Sponsorlu Bağlantılar
abelia grandiflora 109 m

Fiziksel Özellikleri

Anavatanı Çin olan bu herdem yeşil çalı sarkık formdadır. Boyu 15 m ile 2 m. arasında değişir ve 15 m eninde bir yağılımı vardır. Abelia’nın normal bir büyüme hızı vardır. Yazın başlangıcından sonbaharın sonuna doğru pembe beyaz renkli küçük çanları andıran 1 cm büyüklüğünde çiçekler açar. 1-15 cm büyüklüğünde oval şekilli kenarları dişli olan yaprakları vardır. Yaprakları koyu yeşil renkte olup parlak bir görüntüye sahiptir.

Yetişme İstekleri

Işık: Abelia’lar kara ikliminin hakim olduğu yerlerde yarı gölge ve gölge yerlerden hoşlanır denize yakın bölgelerde güneş ve gölge her mekanda kullanılabilirler.

Su: Su istekleri ortalama bir bahçe bitkisininki kadardır. Hava sıcaklığının –5 ve altına düştüğü yerlerde yapraklarını dökebilir ancak bahar aylarında hızlı şekilde kendini toparlar.

Toprak: Her tür bahçe toprağında yetişebilir.

Üretim: Yarı odunsu sürgünlerden alınan yeşil çelikler sonbahar ve yaz aylarında rahatlıkla köklendirilebilmektedir. Çeliklerin köklenme süresince sisleme ünitesinde tutulması ve çeliklere dikimden önce IBA uygulanması olumlu etkiler yapmaktadır. Odun çelikleri ile de üretim sonbahar ve kış dönemlerinde yapılabilmektedir.

Güzellik Çalısı Yetiştiriciliği

Peyzaj Mimarlığında Kullanımı
Abelia’lar parlak yapraklarından dolayı tropik bahçe tarzında tesis edilen bahçelerde kullanılmaya elverişli bir bitkidir. Ayrıca minyatür boyuttaki yaprakları ve çiçekleri zarif görüntüsü Abelia’yı oriental bahçeleri içinde ideal bir bitki yapar. Abelia sarkık formundan dolayı yerde olduğu kadar büyük çiçek saksılarında ya da kaplarda da kullanılmaya elverişlidir. Orta yükseklikteki istinat duvarlarından sarkıtıldığında duvar daha dekoratif hale getirilebilir. Abelia sıra halinde dikildiğinde istenmeyen görüntüleri engelleyecek sınırları belirleyecek çit bitkisi gibi kullanılabilir. Yaprak ya da bitkinin başka bölümlerinin dökülmesi söz konusu olmadığından temiz bir bitkidir bu bakımdan havuz ya da patio kenarında kullanılmaya elverişlidir. İstenirse budanarak şekli kontrol altında tutulabilir.

Dezavantajları: Toprakta alkalinite çok ise bitki demir klorozisine maruz kalabilir. Kışın soğuk geçtiği yerlerde yapraklarını dökeceğinden kısa bir dönem için zayıf görüntü verebilir.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

25 Aralık 2011 / _Yağmur_ Ziraat
29 Mart 2010 / Misafir Ziraat
16 Kasım 2009 / _KleopatrA_ X-Sözlük
19 Ekim 2006 / Misafir Taslak Konular
14 Ekim 2008 / Misafir Taslak Konular