Arama

Kufeya Yetiştiriciliği

Güncelleme: 5 Temmuz 2011 Gösterim: 4.149 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
5 Temmuz 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Kufeya (Cuphea hyssopifolia) Yetiştiriciliği

Sponsorlu Bağlantılar
cupheahyssopifolia
  • Türkçe Adı: Kufeya
  • İngilizce Adı: Mexican heather
  • Familyası: Lythraceae
Fiziksel Özellikleri: Anavatanı Guetamala ve Meksika’dır. Kışların ılıman geçtiği bölgelerde herdem yeşil bodur çalı özelliğinde gelişen bu bitki 15-60 cm. arası boy yapar ve taçlanır. Orta tonda yeşil yaprakları oldukça küçük olup 3-8 mm arası büyüklüktedir. Yapraklarının yarısı büyüklüğündeki pembe, mor, ya da beyaz çiçekleri ilkbahar sonunda açar ve kış aylarına kadar uzun süre bitki üzerinde kalır. Çiçekleri çok küçük olmasına rağmen çiçeklenme miktarı oldukça fazladır. Bu özelliği ile çiçekler uzak mesafelerden bile algılanacak şekilde bitkiye renk katar.

Yetişme İstekleri:


Işık: C. hyssopifolia güneş almayan aydınlık yerlerden hoşlanır. Hafif gölgeli yerleri sever ama daha koyu gölgeli yerlerde bitki zayıflar ve bitkinin görüntüsü pek hoş olmaz. Bitki için en ideal yerler doğu ve kuzey cepheler, duvarların güneş almayan tarafları ya da altına ışık süzen ağaçların altıdır.


Su: Haftada bir sulanma ister. Sürekli kuraklığa pek dayanamaz.

Toprak: Her tür toprakta yetişir.

Üretim: Soğuk kış aylarında don olduğundan bitki tamamen ölebilir. Ama çeliklerden üretilmesi ve istenilen boya hemen getirilmesi bitkinin hızlı gelişme eğiliminden dolayı mümkündür. Çelikle çok kolay bir şekilde çoğaltılabilir.

Peyzaj Mimarlığında Kullanımı: Peyzajda bodur bitki olarak kullanılan bu bitki, geometrik patenlerin yaratılmasında, ve peyzajdaki hatların vurgulanmasında görev alabilir. Boyutu çok küçük olduğundan tek kullanımı peyzajda bir etki yaratmaz. Yine küçük boyutu ve ince tekstürü sayesinde farklı peyzaj stilleri ve bitki materyalleri arasında geçişi sağlamak amacı ile gruplar halinde kullanılabilir. Oriental, tropik ve doğal stillerdeki peyzajların yaratılmasında kullanılabilir.

Gelişmesini daha dolgun şekilde tamamlayabilmesi için dallarının uçlarının budanması gerekir,, alt dallara dokunulmamalıdır. C.hussopifolia saksılar içinde balkonlarda, patio çevrelerinde kullanılabilir, özelliklede başka minyatür yapraklı ve farklı renkli saksı bitkileri ile son derece uyum içinde olabilir. Cycas türü egzotik görüntülü bitkilere çok iyi bir yer örtücü vazifesi görür. Mevsimlik çiçekler ile orta boydaki çalı grupları arasında geçişlerin yapılacağı zonalarda etkili olabilir.

Dezavantajları: Soğuğa ve özelliklede –1 derecenin altındaki soğuklara
dayanıksızdır.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

15 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
7 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
16 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
15 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
7 Şubat 2010 / Misafir Ziraat