Arama

Kordilin Çiçeği Yetiştiriciliği

Güncelleme: 26 Mart 2016 Gösterim: 6.788 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
13 Şubat 2013       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Kordilin (Cordyline fruticosa)
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  içerik.jpg
Gösterim: 597
Boyut:  13.9 KB

Anavatanı Avustralya ve Endonezya olan iç mekan süs bitkisidir. Yaprakları uzun, kırmızı, pembe, sarı-beyaz veya alca renkli, çok gösterişli, çalı formunda bitkilerdir. Tabiatta 15 türü bulunan Cordyline cinsinin başka süs bitkileri yetiştiriliciliğindeönemli olan türleri C.australis ve C.indivisa’dır.

İklim İstekleri
Gelişme döneminde ortalama 18-24C sıcaklıkta, kışın 15-18C sıcaklığa gereksinim gösterir. Ancak sıcaklık 10C’nin altına düşmemelidir. Yüksek orantılı nem ister. Aydınlık, doğrudan güneş ışığı almayan yarı gölge yerlerde iyi gelişir.

kordilin3
Toprak İstekleri
John Innes saksı kompostu No.2’de iyi gelişir. Yani daha yüksek düzeyde besin maddesi istendiğinde boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 2 kat artırılır. Ayrıca, hacim olarak 2 kısım tınlı toprak,2 kısım turba,1 kısım yaprak çürüntüsü ve kumun karışımıyla elde edilen harç da kullanılabilir.

Üretim Tekniği
Üretimi tohum, çelikle ve ayırma ile yapılır. Tohumlar herhangi bir tohum kompostuna Nisan ayında ekilerek 16-18C’de çimlendirilir. Ancak tohumla üretme uzun bir kültür süresinde gereksinim gösterir ve oldukça zordur.Gövde çelikleri yaşlı bitkilerin 7.5 cm uzunluğunda kesilmesi ile Mayıs-Haziran aylarında hazırlanır. Alınan çelikler hacim olarak eşit miktarlardaki turba ve kum karışımında 18-21 C’de köklendirilir. Bir başka bir yöntem, köklerden çıkan fışkınlar 10 cm uzunluğunda kesilerek ayrılır ve Mart-Nisan aylarında John Innes saksı kompostu No.2’ye dikilir. Ortamın sıcaklığı 10-13C olmalıdır.

Gübreleme
Her 2-3 yılda bir Mart ayında saksı değiştirme yapılır.Mayıs-Eylül ayları arası 2 haftada bir kez 1-1.5 g/1 kompoze gübre verilir.

Sulama
Yazın kireçsiz su ile bolca sulanmalı ve bitkinin istediği yüksek orantılı nemi sağlama için yapraklara su püskürtülmelidir. Kışın,dinlenme süresince Ekim’den Ocak’a kadar verilen su azaltılarak saksı toprağı hafif nemli tutulmalıdır.

Budama
İyi gelişmemiş bitkilerde üst kısım tümüyle kesilerek çelik amacıyla kullanılır.

Hastalık ve Zararlıları
Kordilin’nin önemli hastalığı Kök çürüklüğü, Zararları ise Kırmızı Örümcekler ve Unlu Bitler’dir. Siyah kök çürüklüğü, bu hastalıktan etkilenen bitkilerde gerilmeler, yaşlı yapraklardan başlayan kloroz ve çoğunlukla solgunluk belirtileri görülür. Köklerde çürümeler olur. Korteks (kabuk tabakası) genellikle açık kahverengi, bazı hallerde siyah renk alır. Hastalık etmeni olan fungus toprakta uzun süre yaşama yeteneğinde olan çok sayıda klamidosporlar oluşturur. Mücadelesi, saksı toprağının patogen ile bulaşık olmamasına dikkat edilmeli ve saksı toprağının çok nemli bırakılmamalıdır.

Kırmızı Örümcekler, Akar adı ile tanınırlar. Çıplak gözle zor fark edilirler. Vücutları oval yumuşak ve yapılı, üzerlerinde seyrek uzun kıllar bulunur. Akarlar, bitkilerin yapraklarının özellikle alt kısmını sokup bitki öz suyunu emerler. Ayrıca emme sırasında salgıladıkları zehirli maddelerden dolayı yapraklarda beyaz, sarı ve kahverengimsi lekeler oluşur. Bitkinin yapraklarının tümünü kurutabilir. Mücadelesi, akarları öldüren Propargite 73 E.C. ( sıvı görünümünde % 20-50 arasında etkili madde içeren) 8-10 cc’lik 10/1 suya preparat veya Dicofol 20 E.C. ( sıvı görünümünde % 20-50 arasında etkili madde içeren) 15 cc’lik 10/1 suya preparat hazırlanarak uygun bir pülverizatör ile bitkiye püskürtülmelidir. İlaçlama sırasında özellikle yaprakların alt kısmına ilaçlanmasına dikkat edilmelidir.

Unlu bitler; kabuklu bitlerle akraba olmalarına rağmen süs bitkilerindeki önemleri dolayısıyla farklılık göstermektedir. Sarımsı renkte olan vücudun üzeri una benzer mumlu maddelerden oluşmuş bir örtü tabakasıyla kaplı olduğundan beyaz renkte görünür. Kabuklu bitlerle bitkilerde benzer zararlar göstermeleriyle birlikte ilaçlarla mücadelesi şu şekilde yapılmaktadır; Azinphos-methyl 35, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 10 cc preparat, Dichlorvos 50, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat, Diazinon 20, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat, Malathion 50, , E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat seklinde hazırlanıp bitkiye verilir.



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 26 Mart 2016 21:00
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
26 Mart 2016       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Cordyline (Kordilin) Bitkisi Resimleri
Ad:  snc01515-768x1024.jpg
Gösterim: 640
Boyut:  204.3 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  cordyline-karolin.jpg
Gösterim: 583
Boyut:  106.2 KB

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

18 Haziran 2012 / _Yağmur_ Ziraat
3 Nisan 2011 / _Yağmur_ Ziraat
16 Mayıs 2011 / Misafir Ziraat
27 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Ziraat
14 Mart 2011 / _Yağmur_ Ziraat