Arama

Testere Çiçeği Yetiştiriciliği

Güncelleme: 13 Şubat 2013 Gösterim: 4.977 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
13 Şubat 2013       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Testere Çiçeği
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

k29hv

Anavatanı Güney Afrika ve Madagaskar olan Testere çiçeği, yaprakları aşağıya doğru sarkık, yaprak kenarları testere dişli ve boynuz şeklinde, serttir. Çiçek yapısı uzun bir sap üzerinde, erguvan kırmızısı renkli, sukkulent karakterli bitkilerdir. Tabiatta 270 türü bulunan Aloe cinsinin A.arborescens’ten başka süs önemli türleri A.aristata,A.barbadensis ve A.variegata’dır.

İklim İstekleri
Kış aylarında sıcaklık 5 C’nin altına düşmemesi gerekir. Bunun üstündeki sıcaklıklarda rahatlıkla yetişir. En ideal sıcaklık 15 C civarındadır. Orantılı nemi düşük olan yerlerde zarar görmeden yetişebilir.Yazın bol ışık alan yarı gölge; kışın ise aydınlık ve güneşli yerlerde bulundurulması gerekir.

Toprak İsteği
John Innes saksı kompostu No.2’de olanında iyi gelişir.Ayrıca,hacim olarak 2 kısım tınlı toprak,1 kısım turba ve 1 kısım kumun karışımıyla elde edilen harç da kullanılabilir. Yaz aylarında fazla su ihtiyacı gösterdiğinden suyu emen geçirgen bir toprak olması tercih edilir.

Ekim ve Dikim
Testere Çiçeğinin üretimi tohum ve ayırma ile yapılır. Tohumlar John Innes tohum kompostuna Mart ayında ve 21 C’de ekilmesi gerekir. Ekilmesinden itibaren ilk can suyu verilmelidir. Ayırma ile üretim.saksı değiştirme sırasında kök sürgünlerinin keskin bir bıçakla alınarak 2 gün kurumaya bırakılması; daha sonra ana bitkinin büyüme kompostuna dikilmesi suretiyle olur.

Gübreleme
Her 2-3 yılda bir Nisan ayında gübreleme yapılır. Yazın Haziran -Temmuz aylarında haftada bir kez 0.5-1/1 kaktüs gübresi verilmelidir. Bu sayede bitki daha canlı büyüme gösterir.

Sulama
Yazın özellikle sıcak havalarda bol su verilmelidir. Kışın ise verilen su miktarı asgariye indirilerek saksı toprağı kuru tutulmalıdır.

Budama
Kuruyan, çürüyen yaprak ve çiçekler kesilip uzaklaştırılmalıdır. Yoksa bitki efneksiyon kapıp hastalık belirtileri gösterebilir. Ayrıca kesim işlemi yapılırken bitkide yara yapmayacak mikroorganizmalara davetiye çıkarmayıp, dalın ve daha sonra bitkinin çürümesine sebep olunmamalıdır.

Hastalık ve Zararlıları
En Önemli hastalığı Kök Çürüklüğü, zararları ise Kabuklu ve Unlu Bitlerdir. Siyah kök çürüklüğü, bu hastalıktan etkilenen bitkilerde gerilmeler, yaşlı yapraklardan başlayan kloroz ve çoğunlukla solgunluk belirtileri görülür. Köklerde çürümeler olur. Korteks (kabuk tabakası) genellikle açık kahverengi, bazı hallerde siyah renk alır. Hastalık etmeni olan fungus toprakta uzun süre yaşama yeteneğinde olan çok sayıda klamidosporlar oluşturur. Mücadelesi, saksı toprağının patogen ile bulaşık olmamasına dikkat edilmeli ve saksı toprağının çok nemli bırakılmamalıdır.

Kabuklu ve Unlu Bitler Kabuklu bitler; koşnil adı da verilmektedir. Vücutları çıplak ya da mumsu bir tabaka ile kaplı olabilmektedir. Oldukça kalın kabuklu veya örtülü olabilir.Renkleri sarımsı, kahverengi, beyaz, gri, donuk kırmızı ve siyah olabilir. İnce uzun hortumuyla bitkinin yaprak ve saplarını sokarak bitki öz suyunu emerek beslenir. Salgıladıkları tatlı madde sayesinde fumajin mantarlarının çoğalmasına neden olur. Yapraklar sararır, kurur ve dökülür.
Mücadelesi, Azinphos-methyl 25, W.P.(Su ile karışabilen toz halinde), 10/1 doz 20 g preparat Methidathion 40, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 7.5 cc preparat, Chlorprifos-ethyl 48, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 10 cc preparat, Ethion 48, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 15 cc preparat, şeklinde etkili olan ilaçların uygulaması yapılmalıdır.

Unlu bitler; kabuklu bitlerle akraba olmalarına rağmen süs bitkilerindeki önemleri dolayısıyla farklılık göstermektedir. Sarımsı renkte olan vücudun üzeri una benzer mumlu maddelerden oluşmuş bir örtü tabakasıyla kaplı olduğundan beyaz renkte görünür. Kabuklu bitlerle bitkilerde benzer zararlar göstermeleriyle birlikte ilaçlarla mücadelesi şu şekilde yapılmaktadır; Azinphos-methyl 35, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 10 cc preparat, Dichlorvos 50, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat, Diazinon 20, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat, Malathion 50, , E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat seklinde hazırlanıp bitkiye verilir.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

6 Kasım 2016 / Misafir Ziraat
16 Mayıs 2011 / Misafir Ziraat
24 Aralık 2017 / Misafir Ziraat
5 Temmuz 2010 / _Yağmur_ Ziraat
23 Mart 2010 / Misafir Ziraat