Arama

Biber Yetiştiriciliği

Güncelleme: 3 Ocak 2009 Gösterim: 39.196 Cevap: 3
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
17 Kasım 2007       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
92520biberwwwresimlandnet biberbiber resimleribiber2

Sponsorlu Bağlantılar
BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİ
Toprak isteği: Toprak istekleri bakımından fazla seçici değildir. pH 6-6.5 arasında olan derin,geçirgen,su tutma kapasitesi iyi,organik maddece zengin,tınlı,tınlı-kumlu topraklardan hoşlanır. Erkencilik düşünüldüğünde kumlu veya kumlu-tınlı topraklar tercih edilir.

Biber Yetiştiriciliği

Toprak hazırlığı-gübreleme: Sonbaharda dekara sürüm derinliğinde 3-5 ton yanmış çiftlik gübresi verilerek kışı bu şekilde geçirmesi sağlanır. Dikimden 1-2 ay önce 25-30 cm derinliğinde ikinci sürüm yapılır. Bu sürümden önce dekara 25 kg TSP-yoksa DAP- 25 kg potasyum sülfat verilmelidir. Dikimden sonra 25 kg Potasyum nitrat, 30 kg %33 lük A.nitrat 5-6 kısma bölünerek çapa veya su ile verilmelidir. Azot mutlaka nitrat formunda verilmelidir.


Fide Yetiştiriciliği: Tohum ekimi Nisan ayı başında yapılmalıdır. Daha önceki tarihlerde yapılan ekimlerde toprak sıcaklığı uygun olmadığı için çimlenmede gecikmeler olacaktır.

Tohum hazırlanan tahta ve tavalara metrekareye 8-10 gr şeklinde serpme olarak yapılır Belli bir erkencilik sağlanmak isteniyorsa veya hibrit tohumla yetiştiricilik yapılıyorsa 2-2-1 veya 4-2-1 şeklinde harç hazırlanarak her yetiştirme kabına 1 adet tohum bırakılır. Kapaklık harç 1 cm’i geçmemelidir.

Biber Yetiştiriciliği

Tohumlar karanlıkta daha iyi çimlenir. Bu nedenle ekimden sonra gölgeleme yapılabilir. 8-10 günde çimlenme görülür. Fideler 5-6 yapraklı

olunca yerine dikime hazır hale gelir. Dikim tarihi ilimiz Kazova şartlarında ilkbahar son donları riskinin ortadan kalktığı 21 Mayıs’tır.

Dikime 15-20 gün kala toprak üçüncü defa sürülür veya kazayağı çekilir.
Biber Yetiştiriciliği

Ot mücadelesi yapılacaksa dekara 200 gr Triflin sürüm derinliğine verilmelidir. Dikim tek sırada 70x40 ,çift sırada 100x60x40 cm şeklinde kök boğazı seviyesinde yapılmalıdır. Karık boyu 15 m yi geçmemelidir. Mümkünse karıklar güney-kuzey istikametinde oluşturulmalıdır.
Çapalama-Sulama: Dikimden 10-15 gün sonra kaymak tabakası kırma ve hafif boğaz doldurma çapası yapılır.

15-20 gün sonra üçüncü bir ot çapası yapılarak bitki boğazları doldurulur. Biber bitkisi hava nemini ve suyu sevmesine rağmen kökleri suya hassastır. Fazla su, kök boğaz çürüklüğüne neden olduğu gibi yetersiz suda çiçek silkmesine ve meyvelerin küçük kalmasına neden olur. Biber bitkileri kendileri için uygun olan topraklarda kök boğazına su değmeyecek şekilde sıcak zamanlarda 4-5 günde bir sulanmalıdır.

Biber Yetiştiriciliği

Yüksek sıcaklıklar bitkiler üzerinde oluşan meyvelerde acılaşmaya neden olur. Biber sıcaklık ve ışık yanında nemden de hoşlanan bir bitkidir. Hava neminin düşük olduğu yerlerde iyi gelişmez.

Mücadelesi: Yenilen aksamda görülen zararlılara karşı emici böcekler, kırmızı örümcek gibi zaralılar için DDVP ,100lt suya 200 gr olacak şekilde, yada Abomectin grubundan herhangi biri kullanılır. Kemirici ve kesici toprak altı zararlıları için zehirli yemler yapılarak sudan sonra serpme yapılmalıdır.

Biber yetiştiriciliğinde kültürel önlemler büyük önem taşır.
Bu nedenle
1- Göllemeyi önlemek için tesviye iyi olmalıdır.
2-
Sulama suyu hastalıklardan ari olmalı
3-
Fideler sağlıklı olmalı
4-
Dikim karık sırtına yapılmalı
5-Karık boyu kısa olmalı
6
-Ağır topraklarda yetiştiricilik yapılmamalı
7-
Sulama yavaş ve az su ile yapılmalı
8-
Hasta bitkiler imha edilmeli
9-
Dayanıklı çeşitler seçilmelidir.

Dekardan yaklaşık olarak 5 ton verim alınabilir
LaDymm - avatarı
LaDymm
Ziyaretçi
4 Eylül 2008       Mesaj #2
LaDymm - avatarı
Ziyaretçi
Türk mutfağının vazgeçilmez sebze öğelerinden biri olan Biber'i veren bitkisi, Patlıcangiller'dendir. Anayurdu Güney Amerika' dan tüm dünyaya yayılıp ülkemizde de bol bol yetiştirilen biberin, 700 kadar türü vardır. 50-100 cm. kadar boylanan biryıllık otsu bitki biberin sap ve dalları zamanla odunsulaşır. Bazı yerlerde ikiyıllık bitki olarak gelişmekte ve çalmışı görünüş kazanmakta; hatta tropik bölgelerde ağaççık haline gelmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Biber bitkisinin türlere göre değişmekle birlikte, uzunca oval biçimli, kenarları düz yapraklarının rengi, yeşilin açıktan koyuya kadar değişen tonlarında olur. Yaz aylarında açan küçük çiçekleri, beyaz ve ender olarak menekşe rengindedir. Biber meyveleri renk, biçim, büyüklük ve tat bakımından türlerine göre büyük farklılıklar gösterir. Meyvenin kabuğu, disk biçimindeki kirli beyaz renkli ufak tohumlarının kümesinden bir boşlukla ayrılır.

Ülkemizde dolmalık, sivri, çarliston, domates, süs vb. türleri yetiştirilmektedir. Biber meyvesi taze olarak salatalara katılır, öylece yenilir; dolması ve turşuları yapılır. Acı biberler baharat olarak sıkça kullanılır. Domates biberinin salçası yapılmakta ve ayrıca biberler, türlü yemeklere katılmaktadır.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. dolmalık ya da sivri taze biberin içerdiği besin değerleri şunlardır: 22 kalori; 1,2 gr. protein; 4,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr. yağ; 1.4 gr. lif: 22 mgr. fosfor; 9 mgr. kalsiyum; 0,7 mgr. demir; 13 mgr. sodyum; 213 mgr. potasyum: 420 IU A vitamini; 0,08 mgr. B1 vitamini; 0,08 mgr. B2 vitamini; 0,5 mgr. B3 vitamini; 0.26 mgr. B6 vitamini; 9.8 mcgr. folik asit; 128 mgr. C vitamini ve 0,7 mgr. E vitamini.

Acı kırmızı biberlerin bazı besin değerleri daha da yüksektir. Şöyle ki: 32 kalori; 3.840 mcgr. A vitamini kaynağı betakaroten: 140 mgr. C vitamini ve 0,8 mgr. E vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıda görülen ve bazıları oldukça yüksek olan besin değerlerinin yanı sıra;

o Biberler, içerdikleri antioksidan ve diğer maddelerle bedenin birçok kanser türüne ve kalp hastalıklarına yakalanma rizikosunu azaltır; felç geçirme ve katarakt illetine tutulma tehlikesini en aza indirger.

o C vitamini yönünden zenginliği sayesinde biberler, bedenin hastalıklara direncini artırır, soğuk algınlığının ilk aşamasında iyileştirici olur.

o Biberler, içerdiği yüksek orandaki lif nedeniyle pekliğe (kabızlığa) iyi gelir.

o Özellikle acı biberler akciğerlerin ilacı olur: Balgam söktürücü işlevleri vardır; kronik bronşit ile anfizemi önler ve hafifletir; solunum zorluklarını giderir.

o Gene acı biber, damarlarda pıhtılaşmış kanı çözer, ağrı geçirir ve hastaların kendisini iyi duyumsamalarını sağlar.

o Ayrıca tüm biberler mideyi uyarır, sindirim salgılarını artırır. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır. İdrarı artırır, tüm bedeni uyana olurlar.

Bütün bu önemli etkilerinden faydalanmak için biber türleri günlük diyete katılmalı ve bol bol tüketilmelidir.

Dikkat: Acı biber aşırı olarak alınırsa, mide ve bağırsaklarda tahrişlere yol açabilir, hatta böbreklerde, karaciğerde rahatsızlanmalara neden olabilir.

BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ

Tohumlarıyla çoğaltılan biber bitkisinin üretimi iki aşamada gerçekleştirilir. Birinci aşamada, tohumları sıcak yastık ya da kasalara sıralı olarak veya serpme yoluyla ocak-mart aylarında ekilir. İki hafta içinde çimlenen fideler, gerekiyorsa seyreltilir.

İkinci aşamada, bu şekilde elde edilmiş fideler, bahçemizde önce derin kazılarak gübrelenmiş ve sonra tırmıkla düzeltilmiş yerlerine, sıra üzerinde aralıkları 20-30 cm. ve hatta elverişli olan yerlerde 30-50 cm. aralıklarla ve don tehlikesi tümüyle atlatıldıktan sonra, hava sıcaklığı 15 dereceye ulaştığında dikilir.

BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ

İklim isteği: Biber, ılık ve sıcak mevsim bitkisidir. Soğuklardan çok korkar. Yetiştirilme evrelerinde sıcaklık -2, -3 derecelere düştüğünde bitki tümüyle yok olur. ilkbaharda fidelerin dikimi don tehlikesi ortadan kalktıktan, toprak ve hava koşulları bu bitkiye uygun sıcaklığa eriştikten sonra yapılmalıdır. Aynı şekilde sonbaharda biber yetiştiriciliği de, bitkinin hasadı ilk donlardan önce bitirilecek biçimde planlanmalıdır. Biberin en iyi gelişme gösterdiği ve en bol ürün verdiği sıcaklıklar 15,5 ila 32,2 derecelerdir.

Toprak isteği: Biber bitkisi en iyi sonucu, derin, geçirgen, su tutma yeteneği yüksek, besin ve organik madde bakımından zengin, tınlı bahçe topraklarında verir. Kumlu-tınlı ya da kumlu-killi topraklarda da turfanda (erkencil) ve iyi ürün almak üzere biber bitkisi yetiştirilebilir. Bitkinin istediği toprak pH'ı 6-6,5'tur.

Toprak işleme: Biber fideleri yerlerine dikildikten yaklaşık 20 gün sonra birinci, bundan 3-4 hafta sonra ikinci ve olanaklar elverirse 3 hafta daha sonra üçüncü çapalama yapılır. Böylece yabani ot mücadelesi ve toprağın kabartılması da gerçekleştirilmiş olur.

Sulama: Biber bitkisi toprağının nemli olmasını ister. İyi gelişmesi ve ürün veriminin yüksek olması için düzenli olarak sulanması gerekir. Bununla birlikte biberlerin aşırı sulanmasından da kaçınılmalıdır. Fazla kurak ve sıcak dönemlerde bitki, mümkünse 2-3 günde bir sulanmalıdır.

Gübreleme: Biber bitkisi, yetiştirildiği toprağın besin maddesi yönünden zengin olmasını ister. Yapılacak toprak analizi sonuçlarına göre, yetiştirileceği toprağa iyi yanmış çiftlik gübresi ile azot, fosfat ve potas içeren kompoze fenni gübreler verilir. Bitkinin gelişmesinde bir durgunluk görüldüğünde, şerbet verilmesi de yararlı olmaktadır.

Hasat (Derim): Tohumlarının ekiminden hasat edilmeye başlanmasına kadar geçen süresi 18 hafta olan biber bitkisi, bölge koşullarına göre mayıs-haziran aylarından başlanarak hasat edilir. Çok verimli bir bitki olan biber, hasat edildikçe yeni ürünler verir.

Bakım ve sulama işlemleri düzenli olarak sürdürülürse, bitki 5-6 ay süreyle ürün vermektedir. Biberler elle toplanarak hasat edilirler. Kırmızı toz biber elde edilmek isteniyorsa, biberler tümüyle kızarana kadar bitkinin üzerinde bırakılır. Sonra toplanan kırmızı biberler güneş altına serilip birkaç gün kurutulur. Özel değirmenlerde çekilerek kırmızı toz biber elde edilir.

Hastalık ve zararlılarıyla mücadele: Biber bitkisine dadanan zararlı ve hastalıklarla, uzmanlara danışılarak ve uygun tarım koruma ilaçları kullanılarak zamanında, eksiksiz ve aksatılmadan mücadele sürdürülmelidir.

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
17 Eylül 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
BİBER. Meyveleri hem sebze, hem baharat olarak kullanılan tatlı ve acı biberler, patlı­cangiller familyasının Capsicum cinsindendir. Anayurdu Orta ve Güney Amerika olan bu b itkiler 15.yüzyıl sonlarında, Amerika'nın keşfinden sonra İspanya'ya götürülmüş, bura­dan bütün dünyaya yayılmıştır. Türkiye'ye ise biber tohumları ilk kez 16. yüzyılda Macaris­tan'dan gelmiştir.

Bu cinsin en önemli türü olan Capsicum annuum, 1 metreye kadar boylanabilen biryıl-lık otsu bir bitkidir. Sivri biber, çarliston, dolmalık biber ve süs biberi gibi değişik biçim ve tatta meyveler veren birçok çeşidi geliştiril­miştir. Kiraz gibi küçük, yuvarlak meyveler veren arnavutbiberi ile sivri biber acı, çarlis­ton genellikle hafif acı, dolmalık biber tatlı­dır.


Üstü pürüzsüz, kaygan ve parlak olan, içinde küçük, yassı ve beyaz tohumlar bulu­nan meyveler olgunlaşmadan önce beyazımsı sarı renkte, körpeyken açık ya da koyu yeşildir. Olgunlaştıkça renkleri sarı, kırmızı, turuncu, hatta mora döner. Sivri biber genel­likle yeşilken toplanır ve çiğ olarak yenir, salataya doğranır, kızartılır ya da turşusu yapılır. Dalında kızarmaya bırakılan acı sivri biberler ise kurutularak öğütülür ve kırmızı toz biber ya da pul biber halinde baharat olarak kullanılır.

Paprika adıyla bilinen etli kırmızı biberin hem taze meyveleri, hem turşusu çok lezzetlidir. Çok daha iri, çan biçiminde ve derin loplu olan dolmalık bibe­rin rengi san ile yeşilin açık ve koyu tonları arasında değişir. Genellikle kızarıp acılaşma­dan önce toplanan meyveler salatada çiğ olarak yendiği gibi etli ya da zeytinyağlı dolması, kızartması ve turşusu da yapılır. Biçimi dolmalık bibere benzeyen, ama iyice etli ve kırmızı olan domates biberinden de biber salçası hazırlanır.

A ve C vitaminlerince zengin olan biber meyvelerine acı ve yakıcı tadını veren alkalo­it, mide salgısını artırarak iştah açar ve sindirimi kolaylaştırır. Ama aşırı salgı artışı midede ülser denen yaraların açılmasına yol açacağından, fazla biberli yiyeceklerden ka­çınmak gerekir.

En çok kullanılan baharatlardan biri olan karabiber, yeşil ve kırmızı biberlerle aynı familyadan olmayan değişik bir bitkinin kuru­tulmuş meyvelerinden elde edilir

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
3 Ocak 2009       Mesaj #4
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Biber Yetiştiriciliği
MsXLabs.org

biberresimlerisu9

Biber Yetiştiriciliği;
Biber mutfakların en vazgeçilmez sebzelerinden biri olup, taze ve salça halinde yemeklere renk ve tad verir. Ayrıca salata, turşu ve toz halinde bol miktarda değerlendirilir. Yeşil biber C vitamini yönünden oldukça zengindir.içeriğinde bulunan capsicin maddesinin oranına göre meydana gelen acılık iştahı arttırıcı vasfı ile birlikte sindirim sistemine bir çeşit dezenfekte edici madde olarak etki eder.

Çeşitleri
11-B-14, İnce tatlı sivri, Çarliston Bağcı ve Ege.
ortalama verim 8072 kg/da -7000 kg/da arasıdır.

Ülkemizin bir çok yerinde yetiştirilen Biber çeşitleri şunlardır ;
Çarliston Biberler: Uzun biberler daha iri, daha kalın duvarlı ve etli olduklarından ayrı bir grup teşkil etmektedirler. Sarı ve yeşil renkli çeşitleri olduğu gibi lezzetleri de acı veya tatlı olmaktadır.

Sivri Biberler
Bu grupta uzun, narin yapılı, genelde orta koyulukta yeşil renkli, ince duvarlı, genelde tatlı bazen acı biberlerle, daha koyu yeşil, daha kalın duvarlı, oldukça sert dokulu, daha kısa boylu, acı ve tatlı çeşitleri içeren uzun koyu yeşil biberler yer almaktadır.

İri kırmızı Biberler
Uzun, kırmızı renkli biberlerin bulunduğu gruptur. Özellikle acı olanlar daha ziyade kırmızı toz biber üretiminde ve aynı zamanda pastırma yapımında geniş ölçüde kullanılır. Bu grupta yer alan daha tatlımsı çeşitler ise çoğunlukla biber salçası yapımında ve evlerde özel şekilde hazırlanan turşu yapımında kullanılır.

Dolmalık Biberler
Yuvarlak iri biberler grubunu teşkil eden bu biberler sarı veya muhtelif tonda yeşil renklidirler. Renk, irilik ve duvar kalınlıkları oldukça değişiklik gösterir.

Konik Biberler
Yeşil veya sarı renkli, kalın duvarlı, çoğunlukla tatlı bazen acı olan bu biberler tamamen kızardıklarında daha ziyade biber salçası ve kırmızı toz biber yapımında kullanılır.
Domates Biberleri: Şekli domatese benzediğinden bu isimle anılmaktadır. Kırmızı renkli, dolgun etli ve tatlı lezzetli olan bu biberler ülkemizde salça üretiminde kullanıldığı gibi içi doldurularak turşu halinde değerlendirilmektedir.

İklim İsteği
Biber ılık ve sıcak mevsim meyvesidir. Soğuklara karşı çok hassastır. Yetiştirme devrelerinde sıcaklık sıfırın altında 2-3 dereceye düştüğünde tamamen ölür. Bu nedenle yastıklarda yetiştirilen fidelerin açıktaki yerlerine dikimi ilkbaharda don tehlikesi tamamen kalktıktan ve toprak ile hava sıcaklık şartları uygun bir hal alınca yapılmalıdır. Biber bitkisinde hava sıcaklığı 15 derecenin altına ve 32 derecenin üzerine çıktığında alınan verim düşmektedir.

Toprak İsteği
Biberlerde iyi bir gelişme ve yüksek verim oldukça derin, geçirgen, su tutma kabiliyeti yerinde, besin ve organik maddece zengin bahçe toprağı denilen tınlı topraklardan en iyi onuç alınmaktadır. Erken verim almak için yapılan yetiştirmelerde takviye edilmiş kumlu topraklar ve özellikle kumlu-tınlı topraklar üzerinde durulmalıdır. Buna karşın geç olmakla beraber bol ürün almak istenirse kumlu-killi topraklar tercih edilmelidir. Biberler pH 6.0-6.5 toprak reaksiyonunda en iyi neticeyi vermektedir.

Ekim Nöbeti
Biber tarımı yapılan alanlarda son yıllarda görülen “phytophtotra capcici” mantarına karşı önlem olarak her yıl aynı alana biber dikilmelidir. Biber ekim nöbetine girebilecek bitkiler pamuk ve buğday ve buğdaygillerdir. En iyi ekim nöbeti; buğday+ikinci ürün+biber olarak belirlenmiştir.

Toprak Hazırlığı
Sonbaharda pullukla derin sürüm yapılır. İlkbaharda ise diskaro çekildikten sonra hafif bir tapan çekilir.

Ekim ve Dikim
Tohumlar, sıcak yastıklara ekilir ve yastıklar içerisinde çimlendirilir, fideler 3-4 yapraklı olduktan sonra tüplere şaşırtılır ve Nisan ayının sonlarına doğru fideler esas dikim yerlerine dikilir. Biberler genelde sıra arası 80 cm, sıra üzeri 30-50 cm olacak şekilde dikilir.

Dikim esnasında fideler çapa ile açılan yeterli büyüklükteki çukura olduğu gibi yerleştirilir ve çukurun boş kısımları toprakla doldurularak hafifçe bastırılır. Açılan bu çukurlar sedde üzerinde olmalıdır. Dikimden hemen sonra can suyu verilir.

Bakımı
Gübreleme
Biber yetiştirilecek toprağa toprak hazırlığı sırasında 3 ton/da yanmış ahır gübresi verilir. Dikimle birlikte fosforlu gübrenin tamamı, azotlu gübrenin yarısı uygulanır. Azotlu gübrenin diğer yarısı ise ilk sulamadan önce verilmelidir. Azotlu gübre 15 kg/da N, fosforlu gübre olarak 10 kg/da P2O5 saf olarak verilmelidir.

Sulama
Biber sulamasına dikimden 10-15 gün sonra başlanmalı, ilk meyve görülünceye kadar sulamalardan kaçınılmalıdır. İlk meyve görüldükten sonra birer haftalık aralıklarla sulamalara devam edilmeli ve Eylül ayı sonu Ekim ayı başında sulamalara son verilmelidir.
Biber yetiştiriciliğinde sulamaya çok dikkat edilmelidir. Sulama anında suyu karık sırtlarına ve kök boğazına yükseltmemek gerekir.

Bakım
Genellikle dikimden bir hafta sonra ot alma ve sıralar arasındaki toprağı gevşetmek amacıyla birinci çapa yapılmalı, Mayıs ayının ilk haftasından sonra tekrar boğaz doldurma ile birlikte ikinci çapa ve Haziran ayında da bir defa olmak üzere toplam üç çapa yapılmalıdır.

Hasat
Haziran sonu-Temmuz ayı başlarında hasata başlanıp, genelde Ekim ayı ortalarında hasat son bulur, toplam 9-15 defa hasat yapılır. Hasat işlemi genelde haftada bir yapılır.

Maliyet
Makine işgücü 1.61 sa/da, insan işgücü 178.37 sa/da olarak belirlenmiştir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...

Benzer Konular

24 Haziran 2009 / nünü Rüya Tabirleri
8 Ekim 2008 / Misafir Taslak Konular
2 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
18 Ekim 2008 / nünü Taslak Konular