Arama

Puma / Dağ Aslanı (Puma concolor)

Güncelleme: 20 Kasım 2012 Gösterim: 10.830 Cevap: 4
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
26 Nisan 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Puma (Dağ Aslanı)

Sponsorlu Bağlantılar

EN VAHŞİ KEDİ


En saldırgan kedi türlerinden biri. Bugün vahşi doğada varlığını sürdüren büyük kedilerden biri olan puma ( dağ aslanı) Amerika kıtasında yaşıyor. Pumalar; Güney Kanada’nın güneyinden Güney Amerika’nın güneyindeki Patagonya’ya kadar olan alanda bulunuyorlar. Adaptasyon yeteneği çok yüksek olan bu hayvanlar Jaguarlar azaldığından bu yana ABD içinde yaşayan en büyük kediler. Oturdukları yerden 12 metre yükseğe kadar atlayabilen pumalar ağaca çıkma uzmanı ve dünyadaki kedigiller içinde en hızlı ikinci kedi olma özelliğine sahip. Kendi ağırlığının 8-9 katı bir hayvanı yere serebilen pumalar dünyanın en kuvvetli kedisi olarak da biliniyor. Doğduklarında mavi olan gözleri giderek sarı-yeşile dönüyor. Diğer kedi türleri gibi kükremiyor aksine çıkardığı ses inleyen bir kadın sesine benzetiliyor. Pumalar mırlayan tek büyük kedi olma özelliğini de taşıyor. Pumalar da diğer vahşi hayvanlar gibi nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya.

Puma / Dağ Aslanı (Puma concolor)

Alıntı
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
29 Mayıs 2008       Mesaj #2
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Puma (Puma concolor)

Sponsorlu Bağlantılar

Dağ aslanı olarak da bilinen, Kuzey ve Güney Amerika'da yaşayan, kedigiller (Felidae) ailesinden yırtıcı bir hayvan türüdür. Bu büyük ve yalnız dolaşan kedi kuzeyde Kanada'nın Yukon bölgesinden güneyde And Dağları'nın güneyine kadar oldukça geniş bir alanda yaşar. Bulunduğu ortama uyum sağlayabilen puma Amerika kıtasındaki belli başlı her habitatta yer alır. Aşırı avlanma ve doğal yaşam alanlarındaki insan yerleşmeleri sonucu tarihi olarak bulundukları bölgelerde sayıları azalmıştır. Ancak bazı alanlarda son zamanlarda yapılan koruma çalışmaları ile popülasyonlarının arttığına rastlanmıştır.

Çok geniş bir alana yayılan puma değişik habitatlarda çok çeşitli renklerde ve cüssededir. Amerika kıtasında jaguardan sonra ikinci en büyük kedi olan puma, kaplan, aslan ve jaguardan sonra dünyanın en büyük dördüncü kedisidir. Leopardan daha da büyük olsa bile puma kükreyemediği için büyük kedilerPanthera cinsi içinde değil de Puma cinsi içinde sınıflandırılır. arasında sayılmaz ve
Hem pusu hem de takip avını yapabilen pumanın avları da oldukça çeşitlidir. Ana besini geyikdir ama aynı zamanda böcek, fare, tavşan, evcil kedi ve köpek, alpaka, sürü hayvanlarını da avlar. Sürekli olarak saklanan bir kedi olan puma insanlardan uzak durur ama çok nadir de olsa insanlara saldırdığı görülmüştür.[1]

Özellikleri



Aslında aslan, kaplan gibi büyük kediler ile yakın akraba olmayıp daha çok küçük kediler sınıfına girse de, en büyük kedilerden biridir. Omuz yüksekliği 70 santimetre civarındadır. Boyu erkeklerde 130, dişilerde 110 santimetreyi bulur ve bunlara ek olarak 66 ila 78 santimetre arası uzunluğunda bir kuyruk gelir. Erkekleri 100 kilogram ağırlığa ulaşırlar, dişileri ise istisnalar dışında 50 kilogramdan fazla çekmez. Ekvator çevresinde yaşayan pumalar, türlerinin en küçükleri olup, kutuplara doğru gidildikçe büyüklük artar.

Postu kısa, tüyleri sık, rengi ise değişkendir. Sıklıkla sarımsı kahverengi ya da gümüş-gri olurlar. Gırtlak kısmı ve göğsü her zaman beyaza çalar. Alt bölümdeki tüyler daha soluk renklidir. Kulakları küçüktür ve uçları siyahımsı tüylerle kaplıdır. Küçük kulaklarına rağmen iyi işitir. Burnu ise siyah renktedir. Yeni doğanlar lekeli olup bu lekeler puma bir yaşına varmadan kaybolur. Leoparlardaki gibi melanizm belirtisi göstermez.

Pumanın ön pençelerinde dört, arkada ise üç parmağı vardır. Pençelerinin büyük olması, yere sağlam basmasını sağlar. Bu yüzden yaklaştığını farketmek zordur [2]. Pençe tırnaklarını içeri çekebilir. Çok çeviktir ve kuvvetli şekilde sıçrar. Dört metre yükseğe ve on metre kadar uzağa sıçrayabilir.
Bu hayvanlar çok geniş yelpazede, cinsiyetler arasında ayrılan, farklı sesler çıkarırlar. Bununla birlikte hakiki büyük kedilerden farklı olarak bu sesler arasında kükreme sesi yoktur. Truman Everts gibi Kuzey Amerikalı araştırmacılar Puma çığlığını insanınkine benzer olarak tarif etmişlerdir.
Pumalar vahşi hayatta 18 ile 20 yaşa kadar ulaşırken, esaret altında 25 yaşını bulabilirler.


Yaşam Alanları

Pumalar önceleri tüm Kuzey ve Güney Amerika'da dağılmışlardı. Her iki kıtaya dağımış olan diğer hiçbir memeli hayvan ile mukayese edilemeyecek geniş bir alana yayılan, dağılım bölgesine sahiptiler. Alanları, kuzeyde Kanada'dan, Orta Amerika üzerinden Patagonya'nın güneyine kadar uzanıyordu. Bugün varlıkları zayıflamış ve insanlar tarafından az yerleşilmiş bölgelere indirgenmiştir. Pumalar ABD'de neredeyse yok edilme dalgaları sonucunda, Kayalık Dağları'nda , güneybatının çöl ve yarı çöllerinde, Florida'nın Everglades bataklıkları çevresinde kalmışlardı. Koruma tedbirleri sonucunda yayılma alanları tekrar genişleyen pumalar, ABD'nin batısındaki bazı bölgelerde, şehirlere yaklaşmaktan da artık çekinmemektedirler.

Bozkırlar, ılıman ve tropik ormanlar, yarı çöller ve yüksek dağlar bu kediler için habitat oluşturur.


Yaşam Şekli


Pumalar gündüzleri görünseler de genelde gece hareket ederler. Sıcak ya da soğuk her türlü iklimde yaşayabilirler. Erkek puma dişiye oranla daha uzun mesafe yol alabilir. Dişiler 20 mili geçmezken, erkekler 30 mil katedebilir. Avlanma sahası ise geniş olup 100 milkareye kadar ulaşabilir.[2].

Beslenme

Pumalar hemen hemen her büyüklükte memelileri avlarlar. Geyik, ceylan gibi iri hayvanlar ile birlikte fare, sıçan, sincap, kokarca, rakun, samur gibi küçük hayvanlar menülerini oluşturur. Ayrıca koyun ve genç sığır tarzında evcil hayvan sınıfındaki canlılarıda avlayabilirler. Bununla birlikte koyote, vaşak gibi yırtıcı hayvanlar da pumalar tarafından avlanabilirler . Memeli hayvanların yanında kuşbalık da yerler. Kesinlikle leş yemeyen pumalar, sürüngenlere ve bazı bölgelerde de dokunmazlar.

Büyük bir hayvanı avlamak için puma önce usulca sokulur. Kısa mesafesen avının sırtına atlar. Boynunu kuvvetli bir ısırık ile kırarak öldürür.


Üreme

Pumalar yalnız dolaşan hayvanlardır. Yalnızca, genelde Kasım ile Haziran arasında olan çiftleşme zamanında, en fazla 6 gün için bir araya gelirler. Dişiyi, yavruları doğurmadan birkaç hafta önce erkek terk eder. Gebelik yaklaşık 3 ay sürer ve bir batında bir ile altı arası yavru dünyaya gelir. Fakat genelde bu sayı iki ile üç yavrudur. Yavruların ağırlığı 230 ile 450 gram arasında olup, boyları 20- 30 cm kadardır. Yavrular 6- 7 hafta sonra katı besinler almaya başlarlar ve yaklaşık 20 aydan sonra annelerinin yanından ayrılırlar.

Düşmanları

Pumaların insanlardan başka pek fazla düşmanı yoktur. Sadece kurtlar ve ayılar zaman zaman yavru veya hasta pumaları avlayabilirler. Tür koruması altında olmasına rağmen bazı çiftçiler sahip oldukları hayvanları korumak amacıyla pumaları avlarlar. Yine de türün tümü tehlikede değildir.

Alt türler

Pumalar geleneksel olarak 24 ile 32 kadar alt türe ayrılırlar. Anavatanı Kuzey Amerika'nın doğusu olan iki alt tür nesli tükenmiş olarak geçer. EvergladesFlorida panteri (P. c. coryi), özellikle tehdit altında olarak kabul edilir. Hâlen bu türden sadece 80 civarında hayvan vahşi hayatta yaşamaktadır. Pumanın bu yoğun kırmızı kodlu alt türünün kurtarılması, şu anda yerel koruma kuruluşlarının ana hedefidir. Korumak ve incelemek için her hayvan, elektronik kimlikleme ve yer belirleme boyun bandıyla donatılmıştır. Bataklıkları'ndaki neslini kurutma dalgalarına rağmen hayatta kalmayı başarmış

Yeni moleküler genetik incelemeler, gerçekte sadece altı alt türün olduğunu ve bilimsel temelli daha çok alt tür ayrımından yoksun olunduğu sonucunu verir. ABD'nin kuzey batısındaki bir popülasyonun istisnasıyla, Kuzey Amerika'nın bütün pumaları homojen bir yapı gösterir. Orta ve Güney Amerika'da ise bu durum daha büyük bir değişkenlik gösterir. Bu bulgular pumaların yaşam alanlarının, ABD'nin kuzeybatısındaki buzul olmayan yerleşim bölgesi istisna tutulduğunda, son buzul çağı boyunca Güney Amerika'da sınırlanmış olduğu sonucuna götürür. Bu çalışma ile nesli tükenmiş ve tehdit altında alt türlerin yeni bir değerlendirmesi yapılır.
Puma by Hozzell

TiglonBoYs - avatarı
TiglonBoYs
Ziyaretçi
22 Temmuz 2008       Mesaj #3
TiglonBoYs - avatarı
Ziyaretçi
puma1

black panter

kara panter
__________________
Son düzenleyen asla_asla_deme; 8 Ocak 2009 20:17 Sebep: Sayfa Düzeni
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Haziran 2012       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Puma
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Kedigillerden, yırtıcı bir memeli, yenidünya aslanı, kugar (Puma concolor). Amerika'da yaşar. Yelesiz düz renkli ve 120 cm. boyundadır. Parstan biraz daha büyük, kırmızımsı, kimi zaman da boz postlu olan puma, avını geceleyin pusuya yatarak yakalar. Çok çeviktir, insana pek saldırmaz. Sayısı giderek azalmaktadır.
theMira
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
20 Kasım 2012       Mesaj #5
iceslush - avatarı
VIP ETC
Siyah renkli puma 679
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif

Benzer Konular

19 Kasım 2015 / YaKaMoZcuk Genel Galeri
16 Ağustos 2008 / YagmurTanesi Astroloji/Fallar
11 Ocak 2015 / _AERYU_ Taslak Konular
21 Temmuz 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular