Arama

Dinozorlar - Sayfa 3

Güncelleme: 9 Kasım 2015 Gösterim: 32.259 Cevap: 22
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Aralık 2012       Mesaj #21
Avatarı yok
Yasaklı
Sauropod'ların En Gelişmiş Türü Olan Titanozor'a Ait Diş Fosili!

Sponsorlu Bağlantılar
Arjantin'in Rio Negro eyaletinde, dünyanın en büyük dinozor türü olan Sauropodlara ait 7,5 santimetre uzunluğunda bir diş fosili bulundu.Dişi bulan Ulusal Rio Negro Üniversitesi'nden Rodolfo Garcia, Sauropodların çok uzun boyunlu ve kuyruklu, bitki yiyen dinozorlar olduğunu, dişin bu türün en gelişkini olan Titanozora ait olduğunu söyledi."New Scientist" bilim dergisinde yer alan haberde, Titanozorların bilinen uzunluğunun 30 metreye, ağırlıklarının ise 80 tona ulaşabildiğini belirten Garcia, Titanozorların boyunun bu keşifle yüzde 32 daha uzun olabileceğini bildirdi.

Garcia, bu dişin sadece çok büyük bir kafatasına ve devasa bir vücut yapısına sahip bir Titanozora ait olabileceğine işaret ederek, bu dişe sahip dinozorun bugüne kadar yaşamış en büyük hayvan olabileceğini vurguladı.Londra'nın Imperial Üniversitesi'nden Philip Mannion ise bugüne kadar "en büyük Titanozora" ait iyi korunmuş bir fosil bulunamadığını, ama bulunan dişin böyle bir dinozora ait olabileceğini onayladı.Dişin bulunduğu bölgede daha fazla kazı çalışması yapılması gerektiğini belirten Mannion, böyle bir fosilin bulunması halinde paleontologların bu türe yeni bir isim bulmaları gerekeceğini sözlerine ekledi.



Kaynak : AA / New Scientist (23 Aralık 2012,15:48)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
31 Ocak 2013       Mesaj #22
Avatarı yok
Yasaklı
Bir Dinozorun Günü Kaç Saatti?

Sponsorlu Bağlantılar

24 saat kalıbı bizim kültürümüz, biyolojimiz ve teknolojimiz için kalıplaşmış bir yapı olarak "bir gün" demekti. Halbuki bu her zaman böyle değildi…Dünya üzerinde "bir gün", geçen saniyeler, dakikalar ve saatler olarak yaklaşık 4-5 milyar yıldır sürekli artan bir kavram ve bunun bütün sorumlusu olarak görülen ise: Ay.

Ay'ın Dünya'nın dönüş hızını yavaşlatma kuvveti günlerin daha da uzamasına sebep olmakta ve Monash Üniversitesi bilim adamı Dr Rosemary Mardling'e göre Ay oluşumunu tamamladığı yani Dünya'mız etrafında dönmeye başladığı dönemlerde Dünya kendi ekseni etrafında daha hızlı dönmekte idi.

Peki Ay'ın Bizi Yavaşlattığını Nereden Biliyoruz?

Bir odanın ortasında bir sandalyeye oturan ve sürekli dönen birini elinizle yavaşlatmak istediğinizde siz de onunla birlikte bir miktar hareket edeceksinizdir ve bu da bizi açısal momentum yasalarına göre bir miktar hareket ettirerek yerimizden oynatacaktır.İşte bu da tam olarak Dünya ve Ay arasındaki etkileşimi temsil etmektedir. Aynı şekilde dönen bir sandalyeyi durdurmaya çalışan bir el gibi açısal momentum ile Ay da Dünya üzerinde bir kuvvet uygulayarak, açısal momentumla Dünya'nın dönüş kuvvetinden Ay'ın yörüngesine doğru transfer etmektedir. Mardling: "Bunu yaparken, Dünya bir miktar yavaşlıyorken, Ay da yılda 2 santimetre olmak üzere Dünya'dan uzaklaşmakta.Ve her yüzyılda bir Dünya'nın dönüşü 2 milisaniye yavaşlamakta... "

Dinozorların Var Olduğu Dönemde 1 Gün 21 Saat miydi?

Dinozorların 100 milyar yıl önce var olduğunu biliyoruz ve yapılan hesaplamalar, uygulanan kuvvetle o günden bugüne eklenen zamanın 2.000 saniyeye tekabül ettiği bilinmekte; ki bu da 1 saatten daha az bir süre demektir.Fakat hesaba o dönemlerde Ay'ın Dünya'yı yavaşlatma kuvvetinin daha fazla olacağını ve bazı coğrafik bulguları katacak olursak, Mardling 620 milyon yıl önce Dünya üzerinde bir günün 21 saat olduğunu belirtmekte.Dinozorların yaşadıkları Mezozoik dönem 250 milyon yıl ve 65 milyon yıl önceki dönemi kapsadığından bir günün 21 saat değil de 23 saat olabileceği hesaplanmış ve Mardling'e göre o dönemde Ay daha yakın olduğundan bir gün daha kısaydı...

Depremlerin Gün Süresine Etkisi

Büyük depremler gün süresini mutlaka bir şekilde etkilemiştir. Dünya'nın milyonlarca belki milyarlarca ufak tuğlalardan oluştuğunu düşünün. Ve yine dönen bir sandalyeye yerleştirdiğinizi hayal edin. Ufak bir sarsıntı ile eksenin değişebileceğini tahmin edebilirsiniz.Tıpkı örnekteki gibi depremlerin de eksen hareketine etkisi vardır. Daha önceden de belirtildiği gibi eksen hareketinin değişmesi gün süresini de etkiler fakat Dünya'nın ne kadar büyük olduğunu göz önünde bulundurursak, ufak depremlerin fark edilebilinir etkiler oluşturması zordur.

Gelecekte "Bir Gün"

Teorilere göre Ay'ın Dünya etrafında dönüşünün sona ermesi için daha milyar yıllar gerekmekte. Mardling'e göre bu sürecin bitmesi halinde "1 Gün" Ay takvimine göre "1 Ay'a" denk gelecektir. Bu da Ay'ın Dünya etrafındaki dönüşünü 45 günde tamamlayacağı anlamına geliyordur.Bu, Dünya'nın Ay'ın sadece bir yüzünü görmesi demektir.Bunun olabilmesi için o kadar uzun bir zaman gerekmektedir ki, Güneş o dönemlerde kıpkırmızı büyük bir top olacaktır. Ayrıca insanlar hala yaşıyorlarsa, emin olun o dönemlerde günün uzunluğunu araştırmaktan daha büyük sorunları olacaktır!


Kaynak: ABC Science (27 Ocak 2013)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 8 Kasım 2015 21:42
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Mayıs 2013       Mesaj #23
Avatarı yok
Yasaklı
Dinozorlar - Acrotolus

130509kalinkafa

'Kalın kafalı' dinozorların en eskisi.

Bilim insanları, Kuzey Amerika'daki ve büyük olasılıkla dünyadaki 'kalın kafalı' dinozorların en eski türünü buldu.Köpek büyüklüğündeki hayvanın, kalın kemikli kafasını diğer dinozorlara 'kafa atmakta' kullandığı sanılıyor.Toronto Üniversitesi'nden bilim insanları Nature Communications adındaki dergide açıkladıkları yeni türün, dinozorların soyağacındaki boşluğu doldurduğunu bildirdiler.Bilim insanları Acrotolus audeti adındaki yeni türe benzer başka küçük dinozorların da keşfedilmeyi beklediğine inanıyor.

Tas şeklinde kemikli kafa yapısına sahip dinozor, ya da kalın kafalı kertenkele türüne pakisefalosorus deniyor. Pakisefalosorus otobur bir dinozor türü.Kalın kemikli kafasını diğer dinozorların saldırılarından korunmak için kullandığı sanılıyor.Yeni bulunan Acrotolus, 85 milyon yıl öncesine ait.


Büyük bir köpek ağırlığında olan dinozorun, 40 kg ağırlığında olduğu, iki ayak üzerinde yürüdüğü ve yekpare kafatasının üst kısmının 10 santimden kalın olduğu bildiriliyor.Ontario Müzesi ve Toronto Üniversitesi uzmanlarından Dr. David Evans'a göre fosil, kafatası kalın dinozorların gelişim sürecine ışık tutacak.Evans, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bulunan dinozorun ilginç yanı, Kuzey Amerika'da bilinen pakisefalosorusların en eskisi olması, muhtemelen dünyadaki kalın kafalı dinozorların da en eskisi" dedi. Ağırlığı 100 kilonun altında olan dinozorlara ait fazla fosil bulunmadığı için haklarında diğer türler kadar fazla bilgi yok.


Kaynak: BBC / Nature Communications (09 Mayıs 2013,10:15)