Arama

Anakonda (Eunectes murinus)

Güncelleme: 27 Aralık 2017 Gösterim: 20.440 Cevap: 7
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
15 Eylül 2008       Mesaj #1
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Anakonda
MsxLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Anakonda, yeşil anakonda, Iguaçu anakondası, nehir anakondası vb. türlerden oluşup, Venezuella, Brezilya, Bolivya gibi yerlerde yaşayan yılan.

Boyu 6.5 metre olabilir. Dünyanın en büyük ve 2. en uzun yılanıdır. Kalınlığı 1 metreyi aşar. Anakonda 8 metreyi aşabilen uzunluğuyla dünyanın en büyük yılanlarından biridir.

Doğruluğu kanıtlanamamış bazı kayıtlarda 12 metrelik anakondalardan söz edilmekle birlikte, 9 metreden daha uzun örneklerine rastlanmamıştır.

Bilimsel adı Eunectes murinus olan bu yılan Güney Amerika'nın tropik bölgelerindeki bataklıklarda ve akarsularda yaşar. Derisi yeşilimsi kahverengidir; sırtında iki sıra halinde uzanan oval biçimli iri siyah benekler, gövdesinin iki yanında ise daha küçük ve yama gibi beyaz lekeler bulunur.

Anakonda zamanının büyük bölümünü sığ sularda geçirir. Yalnızca yassı ve koyu renkli başının tepesi suyun üstünde kalacak biçimde saklanır ve su içmeye gelecek küçük hayvanları bekler. Avladığı hayvanlar çok çeşitlidir. Küçük geyikler ve pekariler gibi memeli kara hayvanlarını su kıyısında, balık, kaplumbağa ve kayman (Güney Amerika timsahı) gibi su hayvanlarını ise ırmağın içinde avlar.

Ara sıra sudan çıkıp ağaç dallarına tırmanarak kuş ve maymun gibi küçük orman hayvanlarını avladığı da olur.

Anakondaların yuttuğu çocuklara ilişkin birçok öykü anlatılmasına karşılık, bu dev yılanın insanlara saldırdığı çok enderdir.

Aynı familyadan olan boa yılanı gibi anakondanın da zehir dişleri yoktur. Ama kalın ve güçlü gövdesiyle avına dolanır ve hayvanı sıkarak boğduktan sonra bütün olarak yutar. 7,5 metrelik bir anakondanın yaklaşık 2 metre uzunluğundaki bir kaymanı öldürdüğü kayıtlara geçmiştir.

Anakonda böylesine doyurucu bir yemekten sonra, yediğini sindirebilmek için haftalarca kımıldamadan yatar.

Anakonda günün büyük bölümünü suda geçiren iri ve güçlü bir yılandır. Gövdesindeki geniş ve renkli lekeler bataklıkların ve ırmakların bitki örtüsüyle tam bir uyum sağlar.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica




BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen iceslush; 19 Haziran 2013 11:22 Sebep: Eksiklik
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
28 Mart 2009       Mesaj #2
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Anakonda

Sponsorlu Bağlantılar
wissenwertes 07


Eunectes murinus2

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen iceslush; 19 Haziran 2013 11:23 Sebep: Kırık Link - Eksiklik
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Mayıs 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Anakonda

Boagillerden, tropikal Amerika'da, suda ve karada yaşayan zehirsiz yılan (Ennectes marinus).

Boa yılanlarının en irisi olan anakonda, 8-10 m. uzunluğundadır. Zamanının çoğunu suda geçirir. Genellikle boğarak öldürdüğü kuşlarla beslenir. İnsanlara da saldırdığı görülür. Doğurarak ürer. Yerlilerce eti yenen anakondanın derisinden ve yağından da yararlanılır.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
28 Şubat 2013       Mesaj #4
iceslush - avatarı
VIP ETC
Anakonda

anakonda
Son düzenleyen iceslush; 19 Haziran 2013 11:23 Sebep: Eksiklik
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif
plum - avatarı
plum
Ziyaretçi
28 Şubat 2013       Mesaj #5
plum - avatarı
Ziyaretçi
Anakonda
MsxLabs.org

Boğagillerden, tropikal Güney Amerika'da yaşayan, 8-10 m uzunlukta, avını sararak ve sıkarak öldüren yılan (Eunectes murinus).
Yaşadığı yerler: Tropik Güney Amerika’da Su kenarlarındaki ormanlarda bulunur.
Özellikleri: 8-10 metre uzunluktadır. Ağaçlara tırmanır, arasıra suya dalar. Bazan Bitkiler arasında yarı yarıya suya gömülü olarak saatlerce kalır. Kuş ve memeli hayvanlarla beslenir. İnsanlara da saldırdığı olur. Avlarını suya çekerek veya sıkarak öldürür.
Ömrü: 30-40 yıl.
Çeşitleri: Boa yılanlarının Suda yaşayan tek türüdür.
Pullu sürüngenler takımının Boagiller familyasından bir yılan çeşidi. Güney Amerika’da And dağlarının doğusundaki tropik ormanlardaki Göl ve nehir kıyılarında yaşar. Beden rengi çevre renklere uyum sağlar. Derisi sarımsı yeşilden koyu yeşile kadar değişmektedir. Vücudunun her yanı, düzenli aralıklarla dizili yuvarlak, siyahımsı halka ve lekelerle bezenmiştir. Genelde boyu 8-10 metre olmakla beraber 12 metreyi bulanları da vardır. Ağaçlara iyi tırmanır ve suda iyi yüzücüdür. Bazan Suyun yüzünde tembel tembel sürüklendiği görülür. Çoğunlukla kıyılardaki ağaçların üzerinde bulunur. Diğer boa yılanları gibi zehirsizdir.
Suya gelen memeli ve kuşlara pusu kurar. Yakaladığı avlarını sıkarak öldürür. Daha irilerini ise suya sürükleyerek orada boğar. Sonra yutar. Rastgele insanlara da saldırdığından yerliler, bundan çok çekinir ve nefret ederler.
Yumurtalar dişi Anakondanın karnında açıldığından, yavrularını Canlı olarak doğurur.

kaynak
Son düzenleyen nötrino; 21 Ocak 2016 20:54 Sebep: Kırık görsel!
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
4 Eylül 2013       Mesaj #6
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
ANAKONDA (EUNECTES)
MsXLabs.org

En büyük yılanlar, boagiller familyasından olanlardır.Bunların en irisi de Anakonda, ya da su boasıdır.Herhalde, hiçbir hayvan cüssesi bakımından bu denli bir abartmaya uğramamıştır.Yılanın adının Tamil'ce iki kelimeden, Anai ve Kolra'dan oluştuğu söylenir.Aslında bu ad başlangıçta anakondanın akrabası olan Hint pitonunu kasdetmek için kullanılmış olmalıdır.42 metre boyunda anakondalar gördüklerini iddia edenler vardır.Aslında 6 metre boyundaki bir anakonda iri bir yılan sayılır.Ama tabii daha büyüklerin bulunabileceğini kabul etmek de gerekir.En iri anakondalarla ilgili gerçek bir kayıt bulmak zordur.11.25 metre boyundaki bir tür bilim adamlarının çoğu tarafından kabul edilmiştir, ama hepsi tarafından değil.Yıllar önce Yeni Zelanda zooloji kurumu 9 metre boyundaki bir anakonda için 5.000 dolar ödül vereceğini açıklamıştı.Bu güne kadar kimse bu ödülü kazanamadı.Anakonda, zeytin yeşilidir, vücudu boyunca iri, yuvarlak benekler vardır.Amerika'nın tropik kesiminde yaşar.And dağlarının doğusunda, genellikle Amazon ve Orinoco havzalarında ve Guyana'da bulunur.Kuzeye, Trinidad'a kadar uzanır.Türün boyu ve renkleri çeşitlidir.

YAŞAYIŞ
Anakondanın diğer adı olan su boası bu hayvana gerçekten uygun bir isimdir.Boaların içinde suya en düşkün olan bu yılandır.Sudan pek uzaklara gitmez.Ağır akan ya da durgun suları, çoşkun ırmaklara tercih eder.İşte yılanın bu tercihi, türün And dağlarının doğusundaki havzalar içinde kalmasına yol açmıştır.Bu hayvanın sevdiği yerlerden biri de bataklıklardır.Anakondaların genellikle belirli av alanları vardır ve yalnız yaşarlar.Zaman zaman gruplar halinde görüldükleri de olur.

Daha çok geceleri faal olan anakonda, gündüz çukur yerlerde yatar, ya da çoğunlukla suya doğru uzanmış olan dalların üzerinde güneş banyosu yapar.Karada nispeten ağır hareket eder ama, suda hızlı bir yüzücüdür.Çok defa suyun yüzeyinde hareketsiz yatar, akıntının kendisini aşağıya sürüklemesine aldırış etmez.

anakonda6

BESİN
Anakonda genellikle pusu kurarak kurbanının su içmek için ırmağın ya da bataklığın kıyısına gelmesini bekler.Sonra başıyla hızla vurur ve talihsiz kurbanını yakalayarak suyun altına çeker.Av böylece boğularak ölür.Anakonda diğer zamanlarda da karada faal bir şekilde kurban avına çıkar.
Pusuda bekleyerek yakaladığı avlar şunlardır: Kuşlar ve küçük memeli hayvanlar.Bu grubun içinde geyikler, pekariler ve agutiler gibi iri kemirgenler vardır.Balıklar da anakondanın aldığı besinin önemli bir bölümünü oluşturur.Bu kadar suya düşkün bir hayvanın bu merakı da şaşılacak bir şey değildir.Ama daha şaşılacak bir şey anakondanın bazen kaplumbağalara ve Güney Amerika Timsahı olan kaymanlara da saldırmasıdır.7.5 metre bir anakondanın 1.8 metre boyunda bir timsahı öldürdüğü belgelenmiştir.Yılanlara has özel çene bağlantısı, anakondanın timsah gibi iri bir kurbanı yutmasını sağlar.Bu çapta bir yemek, anakondaya birkaç hafta yeter.Yılan bu yemekten sonra sindirim tamamlanıncaya kadar bir hafta ya da daha uzun bir süre dinlenir.Anakonda normal olarak daha sık, daha küçük avlar peşinde koşar.
Yılanların çoğu kendilerinden büyük avları yutacak şekilde gelişmişlerdir.Üst ve alt çeneler gevşekçe bağlıdır sadece.Beyin ise baskıya karşı iri kemiklerle korunmaktadır.Ayrıca solunum borusundaki özel bir kanal, yılanın avını yutarken aynı zamanda nefes almasını da sağlar.

anakonda

ÜREME
Anakondanın üreme dönemi konusunda pek az gözlem yapılmıştır.Laboratuvarda incelenen güney anakonda türünün erkeklerinin dişilerin kokusundan tahrik oldukları anlaşılmaktadır.Erkek dişinin yanına yaklaşarak dilini onun üzerinde gezdirir ve sonunda başını dişinin boynuna koyar.Bu durumdayken iki mahmuzu dikleşir.Bunlar arka bacakların görülür son kalıntıları olan pençeye benzer uzantılardır.Mahmuzlar dişinin derisi üzerinde öne arkaya oynatırlar.İki vücut birbirine iyice yaklaşır ve birleşme olur.
Anakondalar da, diğer boalar gibi vivipar yani doğurucudur.Yılın başlarında yaklaşık 20-40 bazen 100'e kadar yavru doğar.

Kaynak: discoveranimal.com
Son düzenleyen nötrino; 21 Ocak 2016 20:55 Sebep: Kırık görsel!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Ocak 2016       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı
ANAKONDA, Tropikal Güney Amerika’da yaşayan ve avını sarılıp sıkarak öldüren büyük yılan (Doğurarak ürer, çalkantısız ırmakları ve bataklıkları sever, kuşlarla ve su içmeye gelen memelilerle beslenir. Bilimsel adı: Eunectes murinus, Boagiller familyası, boy: 6 m).

Kaynak: Büyük Larousse
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Aralık 2017       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı

Anakonda (Eunectes murinus)!


Ad:  56256727f018fb45587d8155.jpg
Gösterim: 961
Boyut:  61.8 KB
Batı yarıkürenin en büyük boa yılanı olan anakonda boagiller ailesine dahil olan bir yılan türüdür. Boyu 6 metre olan anakondalar Orta Amerika'da ve tropikal Güney Amerika'da yaşar.

Anakondalar zehirli değildir, avını sıkarak öldürür. Daha çok kuş ve küçük hayvanlarla beslenir. Çok sayıda dünyaya gelen yavrular da, buyükler de yeşil renklidir. Üst bölümlerinde siyah yuvarlak şekiller yer alır.

Daha küçük bir cins olan sarı anakonda ( Bilimsel Adı: Eunectes notaeus), Güney Amerika'nın güney kesimindeki akarsuların kıyılarında yaşar. Rengi sarı-yeşildir ve üzerinde düzensiz koyu lekeler bulunur.

Dişi anakondaların boğazı geriye doğru daha fazla eğiktir. Bu özellikleri onları erkek anakondalara göre daha çok avcı kılar. Bu bağlamda dişi bir anakonda avını daha kolay yakalayıp, sarar ve gitmesine izin vermediği sürece de hiçbir avını kaçırmaz.

Kaynak: Grolıer Internatıonal Amerıcana

Benzer Konular

12 Ocak 2014 / iceslush Taslak Konular
25 Mart 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular