Arama

Mamba Yılanları

Güncelleme: 16 Mayıs 2013 Gösterim: 3.570 Cevap: 1
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
10 Ekim 2008       Mesaj #1
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
MAMBA. Mambalar genellikle ağaçlarda ya­şayan, ince gövdeli, iri pullu, uzun dişli, çevik ve çok zehirli yılanlardır. Güçlü zehirlerinden ötürü son derece tehlikeli olan bu yılanlar Afrika'nın güneyinde ve tropik kesimlerinde yaşarlar.
Zamanlarını büyük ölçüde ağaçlarda geçi­ren mambalar kuşları, kuş yumurtalarını, yavru bukalemunları, gekoları ve öbür ağaç kelerlerini yiyerek beslenir. Yeşil mamba (Dendroaspis angusticeps) gibi bazı türlerini, parlak yeşil renklerinden ötürü sarıldıkları ağaçların yapraklarından ayırt etmek çok güçtür. Daha çok yerde yaşayan mambalar koyu renklidir. Bunlar özellikle kayalık yer­lerde dolaşır ve kuşların yanı sıra daman gibi küçük memelileri avlarlar. Kara mamba (Dendroaspis polylepis) son derece saldırgan ve güçlü bir yılandır. Uzunluğu 4 metreyi aşabilen bu tür, saatteki hızı 15 kilometreye varan hamlelerle hareket edebilir. Ayrıca hızla hareket ederken gövdesinin ön bölümü­nü iyice yükseltmekte ve her yöne doğru saldırıya geçebilmektedir. At sırtında gider­ken kara mambalar tarafından uyluklarından ışınlan insanlar vardır.
Sponsorlu Bağlantılar

Kara mambalar genellikle yerdeki bir oyukta ya da ağaç kütüklerinin altında barı­nır. Tehlike karşısında yuvalarına yönelir ve özellikle bu sırada tehlikeli olurlar.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
16 Mayıs 2013       Mesaj #2
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
MAMBA (DENDROASPİS)
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

n426g
  • Sınıf: Sürüngenler
  • Takım: Yılanlar
  • Familya: Kobragiller
  • Tür: Yeşil Mamba,Kara Mamba
Öldürücü zehiri ve hayret uyandıran çevikliğiyle bütün Afrika'nın korktuğu mamba, Dünya'nın en tehlikeli yılanlarından biridir.Bu türün en irisi, kara ya da kara ağızlı mambadır.Aslında bu yılan tam siyah değil koyu kahverengidir.Genellikle 2.4-2.7 metre boyunda olur.4.2 metre boyunda olanları da vardır.Yeşil mambanın boyu hiç bir zaman 2.7 metreyi geçmez.Genellikle 1.8 metre uzunluğundadır.Yeşil mamba çekingen ve kolay ele geçmeyen bir yılandır.Zehiri kara mambanınkinin ancak yarısı kadar güçlüdür.Bir zamanlar bu iki mambanın aynı türün ayrı renkli bireyleri oldukları sanılıyordu.
Kara mamba, Zaire'nin doğusu ve Etopya'nın güney kesiminden başlayan ve aşağıya Natal ve güneydoğu Afrika'ya kadar uzanan bölgede bulunur.Yeşil mambanın bir türü, Afrika'nın batı kısmında, Kenya'dan güney Natal'a kadar olan kesimde yaşar.Diğer iki tür ise doğu Afrika'dan batı Afrika'nın içerlerine kadar uzanan bölümde bulunur.Taçlı kara mambalarla ilgili hikayelerin kaynağı yaşları ilerlemiş yılanlardır.Bu kara mambalarda deri tam olarak değişmez ve vücuda özellikle kafaya yapışık kalır.
Mambalar yerde yaşarlar.Bazen av ya da eş aradıkları için uzaklara giderler ama çok geçmeden evlerine dönerler.Ev dediğimiz, toprakta, kayalar arasında ya da devrilmiş bir ağaç gövdesinin altındaki bir kovuktur.Bu kovuklar daha çok bir Afrika karınca yiyeninin kazdığı tüneller ya da termit yuvalarının içindeki kovuklardır.Mamba ürktüğü zaman hemen evine döner, bu arada yolda rastladıklarına da saldırır.

n4209

BESİN

Kara mamba avı hemen hemen sadece kuşlar ve küçük memeliler, kemirgenler gibi sıcakkanlı hayvanlardan oluşur.Yılan, besinini çabucak sindirir.İri bir sıçan 8-10 saat içerisinde tamamiyle sindirilir.
Yeşil mamba, kuşları, kuş yumurtalarını, bukalemunları, gekoları, diğer ağaç kertenkelelerini ve bir de küçük memeli hayvanları yer.


ÜREME
Her iki mamba da yumurtlayarak ürer.Yeşil mambanın yumurtaları biraz küçüktür.Üreme mevsimi bahar ve yaz başıdır.Dişi kara mamba 9-14 yumurta bırakır.Oval biçimindeki yumurtaların uzunluğu 7.5 santimdir, yumurtadan çıkan yavrular 37-60 santim boyunda olur.Bunlar fareleri ya da sıçanları öldürebilirler.Yavrular çabucak büyür, bir kara mambanın bir yılda 1.8 metre uzunluğu eriştiği bilinmektedir.Bu sürüngenleri iyi bilenlerin 1.8 metreden daha kısa kara mambaların ender olduğunu söylemeleri de bu yılanların hızla büyüdüğünü gösterir.Yavru kara mambaların rengi doğdukları zaman grimsi yeşilden zeytin yeşiline kadar değişiklik gösterir.Yavrular büyüdükçe renkleri de koyulaşır.Yavru yeşil mambalar mavimsidir, zamanla parlak yeşil bir renk alırlar.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

24 Eylül 2008 / ManantiaL Taslak Konular
3 Mart 2013 / asla_asla_deme Zooloji