Arama

Koala (Phascolarctos cinereus)

Güncelleme: 20 Kasım 2012 Gösterim: 6.612 Cevap: 5
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
6 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Koala (Phascolarctos cinereus)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar
Binominal adı: Phascolarctos cinereus (Goldfuss, 1817)
610pxkoalaclimbingtree

Bilimsel Sınıflandırma

  • Alem: Animalia
    • Şube: Chordata
      • Sınıf: Mammalia
        • İnfra sınıf: Marsupialia
          • Takım: Diprotodontia
            • Alt takım: Vombatiformes
              • Familya: Phascolarctidae
                • Cins: Phascolarctos, Blainville, 1816
                  • Tür: P. cinereus
Koala (Phascolarctos cinereus) Avustralya'ya özgü, yapılı, otçul, keseli ve ağaçta yaşayan bir memeli türüdür. Phascolarctidae ailesinin yaşayan tek temsilcisidir.
Avustralya'da yaşayan ve canlı bir oyuncak ayıyı andıran koala (Phascolarctos cinereus) gerçekte bir keseli memelidir. Dişi yavrusunu kesesinde taşır. Koalanın postu yumuşak, üst bölümleri soluk boz, alt bölümleri sarı, burnu siyah ve iridir. Güçlü bacakları, geniş pençeleri ve keskin tırnakları ağaçlar üstünde yaşamasını kolay­laştırır. Ağaçlara genellikle ön bacaklarını yukarıya, arka bacaklarını geriye doğru uza­tarak sıçraya sıçraya tırmanır.
Koala yaklaşık 60 cm uzunluğa erişene kadar büyür. Sesi ince bir tahtaya sürtülen testerenin sesini andırır. Dişiler iki yılda tek bir yavru doğurur. Yaşamının ilk aylarını an­nesinin kesesinde geçiren yavru daha sonra yaklaşık bir yaşına gelene kadar annesinin sır­tında dolaşır.
Koala yalnız okaliptüs yapraklarıyla, üste­lik tür seçimi yaparak beslenir. Bu nedenle sürekli gezip yiyebileceği yaprakları arar. Erişkin bir koala günde yaklaşık 1,3 kg yaprak tüketir. Bağırsakları çok uzundur. Karaciğeri yapraklardaki zehirli yağları ayrış­tırıp zararsız maddelere dönüştürür.
Bir dönem kürkçülükte kullanılan postu yüzünden kırıma uğratılan bu hayvanlar çok azalmıştı. Ama 1936'dan sonra koalalann avlanması yasaklandı ve soylarının tükenme­mesi için özel koruma alanları oluşturuldu. Günümüzde sayıları artmasına karşın ağır hareket etmeleri nedeniyle yaşamları hızla yayılan orman yangınlarının sürekli tehdidi altındadır.

Koala resimleri için bakınız:
Koala Resimleri

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
13 Mayıs 2009       Mesaj #2
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
KOALA
koala11
Sponsorlu Bağlantılar
Avustralya'da Okaliptüs ağacının 600'den fazla türü olmasına karşı, koalalar bunların sadece 35 kadarını kullanırlar. Okaliptüs ağacı bir koala için yalnız barınak değil, aynı zamanda önemli bir besin kaynağıdır. Hatta okaliptüs yapraklarının koalanın yegane gıdası olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Okaliptüs yaprakları koalalar için hem bir besin hem de iyi bir ilaçtır:
koala2
Okaliptüs yaprakları bir dizi tıbbi etkiye sahiptir. Yapraklar eterik yağ içeririler. Bu yağ birçok hayvan için öldürücü nitelik taşıyan kimyasallar taşır. Buna karşın koalanın karaciğeri bu maddenin zehrini tesirsiz hale getirir. Koalaların sahip oldukları karakteristik kokunun da kaynağı bu yağdır. Tüm vücuda sürülen yağın bir kısmı uçmakta bir kısmı ise vücut içine girmektedir. Böylece hayvanın vücuduna musallat olan parazit haşereler kürk içerisinden yere dökülür. Fakat Koalanın şaşırtıcı özellikleri bu kadarla kalmaz. Eğer vücut sıcaklığını düzenlemesi gerekiyorsa o zamanda bitkinin hangi yapraklarını tercih etmesi gerektiğini biliyormuşçasına hareket eder: Vücut sıcaklığı düşükse, yani üşüyorsa o zaman "phellandren" yağı içeren yaprağı; bunun tersinde ise ateşi varsa "cineol" içeriği yüksek yaprakları çiğ- neyerek vücudunun serinlemesini sağlar. Bunun dışında okaliptüs yapraklarında bulunan diğer yağlarda kan basıncını düşürür ve kaslarının dinlenmesine neden olur. 1 Okaliptüs yapraklarının barındırdığı kimyasal maddeler ağaçtan ağaca değiş- mektedir. Hatta bir okaliptüs ağacında, iki farklı tipte yaprak mevcuttur. Koala bir tıbbi eğitim almış olamayacağına göre, İhtiyacı duyduğu maddenin, hangi tür okaliptüs ağacında olduğunu nasıl anlayabilmektedir?

koala agacin dalinda

yelzzz - avatarı
yelzzz
Ziyaretçi
28 Eylül 2011       Mesaj #3
yelzzz - avatarı
Ziyaretçi
harikalar ya hala tüllerimde vardır bunların minyatürleri

Koala (Phascolarctos cinereus)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
29 Ağustos 2012       Mesaj #4
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Koala
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Keselilerin kuskusgiller familyasından bir memeli türü (Phascolarctus cinereus). Doğu Avustralya'da, ağaçlarda yaşar. Görünüşü ayıya benzer. 50-70 santim boyunda, tıknaz vücutlu, uzun, püskül biçiminde kulaklı, kuyruğu körelmiş, kırçıl renkli, tembel bir hayvandır. Tırmanıcıdır. Geceleri ortaya çıkar. Bitkilerle, özellikle de ağaç yapraklarıyla beslenir. Eti yenmez.
In science we trust.
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
29 Ağustos 2012       Mesaj #5
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Avusturalya'da sıkca gorulen tuylu ve fevkalade sevimli hayvan modeli.

koalatt
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
20 Kasım 2012       Mesaj #6
iceslush - avatarı
VIP ETC
koalahu
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif

Benzer Konular

8 Mayıs 2013 / MaRCeLLCaT Genel Galeri
24 Mart 2009 / Gabriella Taslak Konular