Arama

Uzunbacak (Himantopus)

Güncelleme: 7 Temmuz 2016 Gösterim: 2.056 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Uzunbacak (Himantopus)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
      • Sınıf: Aves (Kuşlar)
        • Takım: Charadriiformes (Yağmur kuşları)
          • Familya: Recurvirostridae (Kılıçgagagiller)
            • Cins: Himantopus
Oldukça küçük gövdelerini taşıyan upuzun ve ince kırmızımsı bacaklarıy­la dikkat çeken uzunbacaklar sıcak ve ılıman bölgelerdeki bataklıklarda, deniz, göl ve akarsu kıyılarında yaşayan kuşlardır. Genel­likle iki tür altında toplanırlar. Ama Antarkti­ka dışında tüm kıtalara yayılan bayağı uzun-bacağın (Himantopus himantopus) az çok farklar gösteren birçok alttürü vardır. Genel olarak siyah ve beyaz tüylü, pembe bacaklı, kırmızı gözlüdürler. İçlerinden kara kanatlı uzunbacak (Himantopus himantopus himan­topus) Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nin orta kesimlerindeki kıyı şeridi dışında yaygın bi­çimde yazın kuluçkaya yatan göçmen kuşlar­dandır. Erişkin erkeklerin tepesi, başının ar­kası, sırtı, kuyruğu ve kanatları siyah, öbür bölümlerindeki tüyleri beyazdır. Dişilerde ise yalnız sırt, kanat ve kuyruk bölümleri koyu renktir. Böcekler temel besin kaynağını oluş­turur. Ayrıca yengeç, salyangoz, balık gibi hayvanları da yerler. Uzunlukları, uca doğru sivrilen düz ve siyah gagalarından kuyrukları­nın ucuna kadar 38 santimetredir.
Kara boyunlu uzunbacak (Himantopus hi­mantopus mexicanus) Kuzey Amerika'nın or­ta kesimlerinden Güney Amerika'nın kuzey kesimlerine kadar yayılmıştır. Ayrıca Yeni Zelanda'da aynı tür altında sınıflandırılan çok koyu renkli kuşlar vardır.
Avustralya'da yaşayan kızıl karınlı uzunbacağın (Cladorhynchus leucocephala) uzunluğu 37 cm, beyaz kanatlan siyah lekeli, karnı kızılımsı ve bacakları sarımsıdır.


Son düzenleyen Jumong; 7 Temmuz 2016 16:34 Sebep: Kırık link.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
27 Mayıs 2009       Mesaj #2
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Bu kuşun taksonomisi, hala tartışılmaktadır: bazı kaynaklar, beş ayrı tür olduğuna inanır; diğerleri ise bazılarını veya hepsini alt tür olarak düşünür. Bu beş form:
  • Himantopus himantopus himantopus: Güney ve güneydoğu Avrupa, güney Asya ve kuzey Afrika'nın daha ılık parçalarının çoğunda meydana gelirler.
  • Himantopus himantopus mexicanus : Amerika'dan kuzey Güney Amerika'ya kadar üreyen bu alt türün gözünün üzerinde beyaz bir noktayla koyu renk bir başı vardır. Sibley-Monroe listesinde Himantopus mexicanus olarak kaydedilmiştir.
  • Himantopus himantopus melanurus : Güney Güney Amerikalı melanurus, mexicanustan daha büyüktür ve çoğunlukla beyaz bir tacı vardır.
  • Himantopus himantopus knudseni : Nadir ve tehlikede olan Hawaiian knudseni nin, Amerikalı formlardan farkı boynunda daha geniş bir siyahının olmasıdır.
  • Himantopus himantopus leucocephalus : Güneydoğu Endonezya ve Avustralya'lı leucocephalusun, beyaz bir başı vardır.

Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen Jumong; 7 Temmuz 2016 16:33 Sebep: Kırık link.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
7 Temmuz 2016       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  DSC_0227.jpg
Gösterim: 268
Boyut:  407.8 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
🌘 🚀

Benzer Konular

9 Ekim 2008 / Gabriella Zooloji