Arama

Rakun (Procyon)

Güncelleme: 15 Temmuz 2016 Gösterim: 3.137 Cevap: 3
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
15 Haziran 2010       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye

Rakun (Procyon)


MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar
  • Alem: Animalia
    Ad:  racoon.jpg
Gösterim: 3297
Boyut:  99.0 KB
  • Şube: Chordata
  • Sınıf: Mammalia
  • Takım: Carnivora
  • Familya: Procyonidae
  • Cins: Procyon Storr, 1780
  • Korunma durumu: Korunmasız (VU)
Rakun (Procyon), rakungiller (Procyonidae) familyasından memeli hayvan cinsi.Küçük ayılar olarak da bilinir, etobur (Carnivora) takımına ait bir familya.
Familyaya ait olan 19 tür, Amerika'nın ılıman ve tropik bölgelerinde yaşar. Asya'da yaşayan ve Ailuridae adında ayrı bir familyaya ayrılan küçük pandanın bu familyaya mensup olup olmadığı hala tartışılmaktadır.

Rakun'un yurdu su yollarının, göllerin ve bataklıkların çevresidir. Geceleri buralarda su kıyılarına dadanan başka hayvancıkları avlar. İnce parmaklı rakun iyi bir yüzücüdür. Yüzerken balık, kerevit, kurbağa, semender ve midye gibi avları yakalar. Fakat bu hayvan, yumurta, kuş, böcek, sıçan ve sürünen herhangi bir yaratıkla da aynı iştahla karnını doyurur. Mevsiminde cevize, meyvalara, özellikle çilek ve böğürtlene bayılır. Mısırlar olgunlaştığı zaman, mısır tarlaları da rakun'un gece baskınına uğrar. Rakun'un, yiyeceği eti önce suya batırması âdeti ilgi çekicidir. Bundan ötürü kendisine «yıkayıcı» adı yakıştırılmıştır. Et parçası ne kadar temiz olursa olsun, onu o yakınlardaki bir suya iyice batırıp yıkamadan yemez. Tüm rakungiller akşam ve gece aktif olan hayvanlardır. Genelde ağaç kovuklarında veya kaya aralıklarında uyurlar. Yürüyüş şekilleri aynı ayıgillerde olduğu gibidir ve onlar gibi tabanları üzerinde yürürler. Çoğu tür iyi tırmanıcı ve yüzücüdür. Bazıları yalnız, bazıları da küçük bir grup halinde yaşar.

Rakun'un parmakları uzundur.Bir ağaç kovuğunda veya kayaların arasındaki ılık bir mağarada barınır. Bu etobur hayvan ağaca çok rahat çıkabildiği ve çok kere bu sayede hayatını kurtardığı halde, uyanık saatlerinin çoğunu yerde geçirir. Gündüzleri dinlenmek, geceleri ise yiyecek aramakla geçen uzun bir yazdan sonra inine çekilerek ilkbahara kadar uyur. Bu arada çiftleşmek veya karnını doyurmak için bazen uyandığı olur. Erkek rakun, tıpkı ayı gibi, aile problemlerini hiçbir sorumluluk kabul etmemek suretiyle çözümler. Kış ortasındaki kısa bir flört devresinden sonra yine bekâr hayatına döner.
Derlemedir

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 15 Temmuz 2016 14:17 Sebep: Sayfa düzeni,moderatör ekleri ve foruma uygun resim eki.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
kyle - avatarı
kyle
VIP katekolamin
2 Temmuz 2010       Mesaj #2
kyle - avatarı
VIP katekolamin
Procyon lotor 28xndr29

Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
My one regret in life is that I am not someone else.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
15 Temmuz 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Rakun (Procyon)



-Rakun, rakungiller familyasından memeli hayvan cinsidir.
-Rakun’un yurdu su yollarının, göllerin ve bataklıkların çevresidir.
-Geceleri su kıyılarına dadanan başka hayvanları avlayan ince parmaklı rakun, iyi bir yüzücüdür.
-Yüzerken balık, kerevit, kurbağa, semender ve midye gibi avları yakalar. Yine yumurta, kuş, böcek, sıçan ve sürünen herhangi bir yaratıkla da aynı iştahla karnını doyurur.
-Mevsiminde cevize, meyvelere, özellikle çilek ve böğürtlene bayılır.
-Mısırlar olgunlaştığı zaman, mısır tarlaları da rakunun gece baskınına uğrar.
-Rakunun, yiyeceği eti önce suya batırma adeti ilgi çekicidir. Bundan ötürü kendisine yıkayıcı (lotor) adı yakıştırılmıştır. Et parçası ne kadar temiz olursa olsun, onu o yakınlardaki bir suya iyice batırıp yıkamadan yemez.
-Rakunun parmakları uzundur. Dokunma duyusu çok gelişmiştir. Bir ağaç kovuğunda veya kayaların arasındaki ılık bir mağarada barınır.
-Bu etobur hayvan ağaca çok rahat çıkabildiği ve çok kere bu sayede hayatını kurtardığı halde, uyanık saatlerinin çoğunu yerde geçirir.
-Gündüzleri dinlenerek, geceleri ise yiyecek aramakla geçen uzun bir yazdan sonra inine çekilerek ilkbahara kadar uyur.

Özellikleri


Rakungillerin dış görünümleri ayıgiller ile sansargiller familyaları arasındaki bağlantıyı oluşturduklarını gösterir. 30-67 cm uzunluğa ve 1-12 kg ağırlığa ulaşan küçük ve orta boylu memelilerdir. Familyanın bütün üyelerinin kuyruğu uzun ve halkalıdır. Renkleri gri ile kahverengi arası değişir. Bazı türlerin suratlarında maske gibi işaretler vardır. Suratları kısa ve geniş, kulakları küçük ve dik olur. Kulaklarının uçları sivri ya da yuvarlağımsı olabilir. Ön ve arka ayaklarında daima beş parmakları vardır. Kinkaju (Potos flavus) türü ayrıca kuyruğu ile tutunabilme yeteneğine sahiptir.

cak yapan rakun

Rakuna diğer dillerde verilen isimlerden hayvan hakkında birçok şey öğrenebiliriz. İngilizce “rakun” sözcüğü Alonquian yerli dilindeki arabkoonem sözcüğünden türemiştir, anlamı “kurcalar, ovalar ve kaşır.” DakotaSioux’da rakun sözcüğünün karşılığı weekab tegalega’dır ve “boyalı suratı sihir” anlamına gelir. Abnaki dilindevse asban denir ve “şeyleri yerinden kaldıran” demektir. Delaware yerlileri hayvanı, “parmaklarıyla birlikte çok akıllı” anlamına gelen tetakalinch adıyla çağırır. İspanyol sömürgeciler Aztek dilinde kullanılan ve “elleri olan” anlamına gelen mapache sözcüğünü benimsemiştir ama Aztekler bir başka isim daha kullanıyordu: eeyabınabtobn, yani “çok şey bilen yaşlı hanımefendi.”

Rakun, Kuzey Amerika’nın en meşhur vahşi hayvanıdır. Gözlerinin üstünde siyah bir maske, süpürgeye benzeyen kuyruklarında da dört ila on siyah halka vardır. İki ayağında da beşer başparmak bulunur ve bu yapı rakunların sürgü, mandal ve kavanozları açmasını, düğümleri çözmesini, kapı kollarını çevirmesini ve buzdolaplarını açabilmesini sağlar. Pençe izleri küçük bir bebek elinin izlerine benzer. Rakunlar kolaylıkla insanın bulunduğu ortama ayak uydurabilir.

New York’taki çoğu rakun hayatından son derece memnundur. Kırsalda on altı yaşına kadar yaşayabilirler ama şehir rakunlarının beslenme alışkanlıkları biraz farklıdır. Tıpkı yeniyetme çocuklar gibi çok fazla kızarmış patates ve çörek yedikleri için vahşi hayattaki kadar uzun yaşayamazlar. Yağ meselesi rakundan sorulur. Vücutlarının neredeyse yarısı yağdır. Bilinen en şişko rakunun adı “Haydut”tu. Pennsylvania’nın Walnutport kasabasındaki Dondurma Dünyasında yaşıyordu. Yer fıstığı yağı ve yaban mersinine bayılırdı. Rakunlar hepçildir ve bu özelliklerinin hakkını verirler.
-derlemedir-
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 15 Temmuz 2016 14:20 Sebep: Kalın olan yazı foruma uygun yapıldı.Başlık dışında H2 uygulanan yerlere H3 uygulandı.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
15 Temmuz 2016       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Ad:  rakun10.jpg
Gösterim: 1438
Boyut:  119.8 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

23 Temmuz 2008 / middnight2006 Taslak Konular
4 Mayıs 2016 / Jumong Genel Galeri
31 Mayıs 2015 / Jumong Zooloji