Arama

Misk Öküzü (Ovibos moschatus)

Güncelleme: 7 Eylül 2009 Gösterim: 3.619 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Eylül 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Misk Öküzü (Ovibos moschatus)
MsXLabs.org & Temel Birtannica
Sponsorlu Bağlantılar

Misk Öküzü, adını postundan yayılan misk geyiğininkine benzer keskin kokudan alır. Misk öküzü (Ovibos moschatus) keçi, koyun ve sığır gibi gevişgetiren memeliler grubunun bir üyesidir. Kanada'nın kuzeyinde ve Grönland'da yaşar.
Misk öküzlerinin boynuzları alışılmadık bir biçimde gelişmiştir. Erkeklerin geniş tabanlı boynuzları başın orta çizgisinden yanlara doğ­ru çıkar ve önce aşağı doğru yöneldikten sonra uçları yukarıya kıvrılır. Boynuzlar dişi­lerde daha küçüktür. Misk öküzü uzunluğu yaklaşık 30 santimetreyi bulan sarımsı kahverengi kaba kıllarla örtülüdür. Bu kıllar hayva­nın omuz bölgesinde bir hörgüç izlenimi yaratacak ölçüde sık ve kabarıktır. Kaba kılların altında yazın dökülen, açık kahveren­gi ince ve yumuşak tüyler bulunur. Erkeklerin omuz yüksekliği 1,5 metreye, ağırlığı 400 kilograma ulaşabilir. Dişiler daha küçük yapı­lıdır.
Misk öküzleri göz alabildiğine uzanan don­muş ve ağaçsız tundralarda, eskiden 20-80 bireyin oluşturduğu sürüler halinde dolaşıyor­du. Günümüzde hem sayıları oldukça azal­mış, hem de oluşturdukları sürüler küçülmüş­tür. Misk öküzleri yazın otları ve küçük sürgünleri, kışın ise yosun ve likenleri yerler. Sürü saldırıya uğradığında, misk öküzleri yavrularını içeride bırakacak biçimde bir çem­ber oluştururlar. Kurt saldırılarına karşı son derece etkili olan bu savunma yöntemi ne yazık ki, ateşli silahlarla donanmış avcılar tarafından kolayca yok edilmelerine yol aç­maktadır. Et ve süt verimlerinin yüksek oluşunun yanı sıra yazın dökülen yün özelli­ğindeki tüyleri, sıcak tutan yumuşak giysilerin yapılmasına elverişlidir.

miskokuzu

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

5 Aralık 2018 / nünü X-Sözlük
7 Eylül 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
4 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
17 Ekim 2008 / Gabriella Taslak Konular
28 Nisan 2009 / probLem girL Taslak Konular