Arama

Şah Kartal (Aquila heliaca)

Güncelleme: 1 Temmuz 2016 Gösterim: 3.406 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Şah kartal
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

260px Impeagle
  • Bilimsel sınıflandırma
  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
  • Şube: Chordata (Kordalılar)
  • Sınıf: Aves (Kuşlar)
  • Takım: Falconiformes (Gündüz yırtıcı kuşları)
  • Familya: AccipitridaeAtmacagiller)
  • Cins: Aquila
  • Tür: A. heliaca
  • Binominal adı Aquila heliaca
  • Savigny, 1809
Şah kartal (Aquila heliaca), atmacagiller (Accipitridae) familyasından bir kartal türü.

Özellikler

Kaya kartalına çok benzerler, ama biraz daha küçüktürler ve onlar kadar güçlü değildirler. Boyları 80 cm, kanat açıklıkları 200 cmdir.

Davranış

Yuva başka ağaçlarla kuşatılmamış bir ağaca yapılır ve burdan çevreyi görebilirler. Yuva ağaç dalları, ot ve tüylerle döşenir. Mart veya Nisan'da dişiler, iki veya üç yumurta bırakırlar. 45 gün sonra yavrular yumurtadan çıkarlar. Çoğunlukla bir sincap türü olan susliks ile beslenir ve ayrıca diğer kemirgenleri, ağaçsansarlarını, tilkileri ve kuşlarıda tüketebilirler.

Yayılış

Güney doğu avrupa, batı ve orta asyada dağılım gösterirler. Göçmendirler. Kışı Hindistan, ÇinAfrika'da geçirirler. Avrupa'da soyu tükenme tehlikesindedir. Daha önce yayılış alanlarından olan Macaristan ve Avusturya'nın büyük kısmında artık görülmemektedirler. Macaristan'da yuva yapan nüfus 70-80 çift kadardır. Küçük ormanları tercih ederler. Diğer kartallardan farklı olarak dağlar, büyük ormanlar ve ağaçsız bozkırlarda yaşayamazlar.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
1 Temmuz 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Şah Kartal (Aquila heliaca)


Ad:  Şah kartal.jpg
Gösterim: 492
Boyut:  68.3 KB
Şah kartal, Altın kartaldan biraz daha küçük ve daha tıknaz yapılıdır. Olgunluk çağındakilerin omuzlarında beyaz bir leke vardır ve bu durumu ile bir imparator pelerinini andırır.
Sponsorlu Bağlantılar
İmparator kartal adını, tüm ülkelerde bu gösterişli görüntüsü nedeni ile hak etmiştir. Sırtın diğer kısımları koyu ve siyaha yakın bir renktedir. Alın ve tepenin ön kısmı koyu kahverengidir. Karın tarafı koyu kahverengi , kuyrukaltı tüyleri açık kahverengidir. Başının üstü ekmek kabuğu renginde ve beyazımsı lekelidir. Kuyruğun ucundan önceki gri kısmında 6 koyu şerit vardır ve düzdür. Gençleri : Bej renkli ve üzerleri lekelidir. Kanatları esmer-siyah, kuyruğun ucu açık renk şeritlidir. Genetik: Siniflandirmada, daha once Sah Kartal veya tercumesi ile Dogu Sah Kartal ; su anda Ispanya ve Portekiz de bulunan Ispanyol Sah Kartallar icin de kullanilan , genel bir isimlendirme idi. Fakat simdi; morfolojik, ekolojik ve molekuler farkliliklar nedeni ile iki ayri tur olarak siniflandirilmaktadirlar.

3. ya da 4. yıldan sonra omuzlarındaki beyaz renk ortaya çıkar. Gagası gözlerine kadar yarıktır ve mavimtrak renktedir. Burun deliği ovaldir, göz bebeği soluk sarıdır. Parmakları sarıdır ve orta parmak 6 cm uzunluğundadır. Tümüyle tüylü olan ayakları güçlü, kıvrık ve siyah tırnaklıdır. Boyu erkekte 75-78 cm , dişide 82-75 cm arasındadır. Kanat boyu erkekte 58 , dişide 65 cm , kanat genişliği erkekte 190 , dişide 210 cm dir. Şah kartalın ağırlığı erkekte 3 , dişide 5,5 kğ dolayındadır.

-Gündüz yırtıcıları, kartallar bölümünden kuş türüdür. Avrupa, Asya, Hindistan ve Çin’de yaşar. Uzunluk 79-84 cm. kanat açıklığı 190 cm’dir. Tüyleri tek renkli siyahımsı kahverengi, tepe ve ense açık sarı ve omuz tüyleri beyazdır.
Kuyrukta 7-5 tane gri şerit vardır. Biraz kaba yapılıdır. Açıklık, step, bataklık ve ovalık bölgelerde bulunur. Yuvasını ağaçlara yapar.

Şah Kartal temelde alçak arazilerde yaşamasına rağmen fakat daha yükseklere itilmektedir. Orta ve Doğu Avrupa' da üreme habitatları ormanlık dağlardan, tepelerden ve nehir boylarından yüksekliği 1000 metreye varan arazilerden ayrıca steplerden, açık arazilerden ve tarımsal alanlardan oluşur. Kışlamak için sulak alanları tercih eder, görülsede, göç sırasında pek çok çeşit habitat kullanır- şah kartal yuvalarını genellikle yaşlı ve yüksek ağaçların tepelerine kurarlar. Kuluçka müddeti Mart veya Nisan başında tamamlanır, 2-3 yumurta yumurtlar. Kuluçka müddeti 6 haftadır. Temel besinler tavşan, sicap, gelengi ve fare gibi küçük memeliler oluşturur, ayrıca su yılanları, susemenderleri, kurbağalar ve kertenkelelerle beslenir.

-Şah kartal (Aquila heliaca), atmacagiller (Accipitridae) familyasından bir kartal türü.

-derlemdir-

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

11 Eylül 2008 / Misafir Taslak Konular
1 Mayıs 2016 / Misafir Zooloji
7 Mart 2010 / Misafir Zooloji
14 Ağustos 2012 / Efulim Taslak Konular
7 Mart 2010 / Misafir Zooloji