Arama

Kara Akbaba (Aegypius monachus)

Güncelleme: 1 Temmuz 2016 Gösterim: 1.955 Cevap: 1
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
4 Nisan 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Kara akbaba
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Korunma durumu: Yakın tehdit altında (NT)
260px Aegypius monachus


240px Aegypius monachus dis

  • Yeşil: Yerleşik yaşam alanları
  • Mavi: Kışlama alanı
  • Koyu gri:Üreme alanları (?)
Kara akbaba (Aegypius monachus), atmacagiller (Accipitridae) familyasından orta büyüklükte bir akbaba türü. Eski Dünya akbabalarındandır ve Yeni Dünya akbabaları ile akraba değildir.
Kartallar, çaylaklar ve doğanlar gibi gündüzcül bir kuştur.

Özellikleri

Kara akbaba, oldukça iri bir türdür, bulunduğu familya içindeki en büyük kuştur. 98-100 cm boyunda, 250-295 cm kanat açıklığındadır. Ağırlığı 7 ila 12.5 kg. arasındadır, bu ağırlıkla dünyada uçabilen en ağır kuşlardan biri olma özelliğindedir.
Yüksek dağlarda, geniş ormanlarda yuvalarını yapar, genellikle uçurum kıyılarını tercih eder.
Tüylerinin hepsi koyu renklidir. Kanatlarında olan beyaz şeritlerle kızıl akbabadan ayrılır. Eski dünya akbabası olma özelliğini taşır; başı kel, kanatları iri ve kuyruğu küçüktür. Ayaklar ve bacaklar gridir.

Dağılımları

Tür, güney Avrupa ve Asya'da, İspanya'dan Kore'ye kadar olan bölgelerde bulunur. Avrupa kuşağında nesli tehlike altındadır. Bu bölgelerin yerleşik kuşlarıdır, bu bölgeler dışındakiler kışları kısmen olarak göç ederler. Türkiyede Soğuksu Milli Parkı (Kızılcahamam)ve Eskişehir Türkmenbaba Dağı'nda bulunur. Türkiyedeki en büyük popülasyonu Çorum'dadır. Türkiye'de sayılarının 50 civarında kaldığı söylenmektedir.

800px Eurasian black vulture in zoo tierpark friedrichsfelde berlin germany

Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Aves (Kuşlar)
Takım: Falconiformes(Gündüz yırtıcı kuşları)
Familya: Accipitridae (Atmacagiller)
Cins: Aegypius (Savigny, 1809)
Tür: A. monachus
Binominal adı: Aegypius monachus (Linnaeus, 1766)

Son düzenleyen iceslush; 11 Haziran 2013 18:49 Sebep: Sayfa Düzeni
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
1 Temmuz 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Kara Akbaba (Aegypius monachus)


Ad:  kara akbaba.jpg
Gösterim: 571
Boyut:  91.2 KB
KARA AKBABA
Sponsorlu Bağlantılar
(Aegypius monachus) Eurasian Black Vulture

RAHİP AKBABASI - ESMER AKBABA - BÜYÜK AKBABA Literatürde belli zamanlarda kullanılan isimlerdir.
Fransızcada : Vautour moine
İngilizcede : Black Vulture
Almancada : Mönschsgeier
İtalyancada : Avvoltoio nero

Avrupa'nın en büyük akbabasıdır.Erkek ve dişi aynı renklerdedir.Koyu kahverengi görünüşü ile ESMER AKBABA, iriliği nedeniyle BÜYÜK AKBABA adını almıştır. Başı açık renklidir ve üzerinde koyuluklar serpiştirilmiş durumdadır. Gözün etrafında ve gerdan ile başın arkasındaki lekeler kahverengi-menekşe rengi arasındadır.Kanatları çok geniş ve uzundur.Kuyruğu buna göre oldukça kısa olduğundan yerde durduğunda kanatlarından genellikle görünmez. RAHİP AKBABA'nın boynunda rahiplerin yakalığına benzeyen bir yakalık olduğundan bu adı almıştır. Karın kısmı da sırtındaki renkleri içerirsede, ayrıca soluk kahverengi boyuna lekeleri vardır.
Gençleri ; baştaki tüyleri kıl biçiminde ve siyahtır.Tüm rengi erginine kıyasla daha koyudur.Yakalığı siyahtır ve karnındaki boyuna lekeler olguna kıyasla daha belirsizdir.

-Kara akbaba (Aegypius monachus), atmacagiller (Accipitridae) familyasından orta büyüklükte bir akbaba türü. Eski Dünya akbabalarındandır ve Yeni Dünya akbabaları ile akraba değildir.


Kara Akbaba Nasıl Bir Kuştur?



Kara akbaba sadece ülkemizin değil Avrupa’nın da en büyük kuşlarındandır. Yaklaşık üç metreyi bulan kanat açıklığı ile Avrupa’da ve bazı kaynaklara göre tüm dünyada yaşayan yırtıcı kuşların en büyüğüdür.Siyaha yakın koyu kahverengi tüyleri onun kara akbaba olarak isimlendirilmesine neden olmuştur. Boynuna kadar tüm vücudunu kaplayan koyu renk tüyleri, yakasını çevreleyen açık kahverengi yakalığı ve başının üzerindeki kısa tüyleri ile son derece karizmatik olan bu türün bireyleri tek eşlidir.

En fazla 39 yıl yaşadığı kaydedilen kara akbaba bireyleri üreme olgunluğuna 5-6 yaşlarında ulaşır. Kara akbabalar yaklaşık iki metre çapa ve zaman zaman bir metre yüksekliğe ulaşan büyük yuvalarını çoğunlukla tepesi düzleşmiş yaşlı çam ya da meşe ağaçlarının üzerine kurarlar.


Kara Akbabaların Dağılım Alanları Nerelerdir?


Bu dev kuşlar, dağılım alanları Avrupa, Afrika ve Asya ile sınırlı olan eski dünya akbabaları arasında yer alırlar. Kara akbaba türünün dünyadaki dağılım haritasına baktığımızda hem Avrupa hem de Asya’da üreyen bireylerin olduğunu görürüz.

Avrupa’da İspanya, Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye, Asya’da Gürcistan, Ermenistan, Moğolistan ve Çin üredikleri ülkeler arasında yer alır.


Beslenme


Genellikle leşle beslenir.Kurt, tilki gibi diğer yırtıcı hayvanlar için kullanılan zehirli etler akbabalar için ciddi bir tehdittir. Bu zehirli etler çoğunlukla diğer hayvanlara ulaşmadan akbabalar tarafından tüketilir. Zehir uygulaması yabani hayvanı öldürse bile, ölen hayvanın leşindeki zehir akbabaların da zehirlenmesine sebep olmaktadır.

Kızıl Akbabalardan daha alçak ve daha ormanlık alanlarda besin ararlar. Güney İspanya’da yapılan bir araştırmaya göre Kara Akbabalar genellikle ölmüş memelilerle, özellikle ölmüş tavşan ve koyunla beslenirler. Fakat diyetlerinde böcek ve kertenkele de bulunur. Geyik ve yabandomuzu saylarındaki gözle görülür artış, onları bu hayvanların leşlerine de yöneltmiştir. Beslenme alanı yuvadan uzaklaştıkça, avlanma alanındaki farklılaşmadan dolayı farklı besinlere de yöneldiği gözlenebilir. Örneğin, kaplumbağa yedikleri bilinmektedir.

Üreyen bir çiftin maksimum günlük besin ihtiyacı Haziran sonu-Temmuz başında 2,2 kg.dır. Başarılı bir çiftin yıllık besin ihtiyacı ise 600 kg.dır.

-derlemedir-

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

 Akbaba
27 Ekim 2006 / GusinapsE Müzik tr
13 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
16 Nisan 2011 / ThinkerBeLL Zooloji
17 Haziran 2009 / nünü Rüya Tabirleri
7 Haziran 2016 / Baturalp Sinema tr