Arama

Kır Kırlangıcı (Hirundo rustica)

Güncelleme: 22 Haziran 2016 Gösterim: 1.727 Cevap: 2
[WoL]bL - avatarı
[WoL]bL
VIP -Dream is Destiny-
10 Ağustos 2012       Mesaj #1
[WoL]bL - avatarı
VIP -Dream is Destiny-

Kır Kırlangıcı


MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Kır kırlangıcı (Hirundo rustica), (Hirundinidae)
17-21 cm boyları vardır.Gövdesinin üst tarafları parlak, koyu mavi renktedir. Uzun, çatallı bir kuyruğu vardır. 4-5 yumurta bırakırlar. Böceklerle ve haşeratla beslenirler. Çok iyi bir ötücüdür. Yaz mevsimini Türkiye'nin sıcak yerlerinde geçirirler. Yılda 3-4 defa kuluçkaya yatarlar. Kuluçka dönemi 3 haftadır.
Bu sevimli kuşlar, serçelerle yaptıkları kavgayla ünlüdürler. Baharda göç dönüşünde, büyük bir ihtimalle yuvaları serçeler tarafından işgal edilmiştir. Hemen serçeyi yuvadan uzaklaştırmaya çalışırlar. Bunu başaramazsa, hemcinslerini de çağırarak; yuvanın ağzını çamurla örerler ve serçeyi ölüme terk ederler.
Ad:  kır kırlangıcı.jpg
Gösterim: 302
Boyut:  56.5 KB
Binaların çatı altlarına, saçaklarına, tavanlara yaptıkları çanak şeklindeki yuvalar birer sanat eseridir. Çamuru gagaları ile yapıştırarak yuva imaline başlarlar. Bir müddet ördükten sonra, yapılan kısmın düşmemesi için ara verirler ve kurumasını beklerler. Sonra tekrar devam ederek yuvayı tamamlarlar. Bir yuvanın yapımı, yaklaşık 8 günde biter. Yuvayı yaparken, yassı ve geniş gagalarını bir mala gibi kullanırlar. Yuvanın girişi çok dar olup, ancak bir kırlangıcın geçebileceği kadardır. Kaba inşaat bittikten sonra, yuvanın içi saman, kıl, yün gibi malzemeyle döşenir. Yuva yapımında dişi ve erkek birlikte çalışır. Ayrıca başka kırlangıçlar da yapımda yardımcı olurlar. Sosyallesmis hayvanlardır imece usulu yardımlaşırlar.

Derlemedir
Son düzenleyen perlina; 22 Haziran 2016 21:27 Sebep: Sayafa düzeni, moderatör ekleri ve foruma uygun resim eki
She's remembered everything and now i am dead..
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
22 Haziran 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Kır Kırlangıcı (Hirundo rustica)


Ad:  KIRLANGI%C3%87-2.jpg
Gösterim: 329
Boyut:  22.6 KB

Sponsorlu Bağlantılar
Kırlangıç (Kır Kırlangıcı) Türkiye' de en bol bulunan kırlangıçtır. Üst tarafı koyu lacivert, boğazı ve alnı koyu kırmızıdır, boğazını lacivert bir kuşak çevreler. Alt tarafı kızıla çalan krem rengidir. Erişkinin kuyruk telekleri beyaz beneklidir, dış telekleri telimsi ve çok uzundur. Kırlangıçlar; küçük, ince yapılı, kısa boylu ve zamanının çoğunu havada geçiren kuşlardır.Kuyruklar çatallıdır. Gagaları kısa ve geniştir. Eşlerin dış görünüşleri aynıdır. İyi ve hızlı uçucudurlar.

-Kır kırlangıcı (Hirundo rustica), kırlangıçgiller (Hirundinidae) familyasından bir kırlangıç türüdür. Boyları 17-21 cm'dir.


Yer altına yuva yapan kırlangıçlar;



Bazı kırlangıç türleri, minik evlerini bina veya yüksek alanlara yapmak istemezler. Bunun yerine yer altına yapmayı kendileri için uygun görürler. Yuvalarını yerin altına gizleyen bu akıllı kuşlar tünelleri yukarı doğru eğimli yapıp, yağmur yağdığında içeriye su girmemesi ve de yuvalarını su basıp ortada kalmamaları için pek çok teknik uygularlar. Kırlangıçlar zemine yuva yaparken çoğunlukla nehir ve sahil boyunca, dik kum setlerinin yakın çevrelerini kullanırlar.Kırlangıç, çok soğuk havalar dışında dünyanın her yerinde yaşamaları mümkün olan kuşlardandır. 10-23 cm civarlarında boyları olup, geniş ve sivri kanatlı, oldukça çatalkuyruklu ve ötücü kuşlardır.

Göçmen kuş türlerinden bir kısmını da kırlangıçlar oluşturmaktadır. Yuvalarını çamurdan yaparlar ve yaklaşık 100 türü bulunmaktadır. Kırlangıç türlerinden en çok bilinenleri; kaya kırlangıç, yar kırlangıç, ağaç kırlangıç, tencere kırlangıç ve kır kırlangıç olarak sıralanabilir.


-Ülkemizde en çok bulunan kırlangıç türlerinden. Üst tarafı koyu lacivert, boğazı ve alnı koyu kırmızıdır, boğazında lacivert bir kuşak vardır göğüs ve kanat altı kirli krem beyazdır. çatal kuyruklu zamanının çoğunu havada uçarak geçiren bir kırlangıç kuş türüdür.Gagaları kısa ve geniştir iyi ve hızlı uçarlar uçuşu sırasında geniş gagası ile sinek ve böcekleri yakalayıp yerler.Kırsal alanlarda yerleşim yerlerinde,ekili alanların civarında üreme yaparlar. Çamur ve kuru otlardan üstü açık çanak şeklindeki yuvayı kaya kovukları balkon köşeleri yüksek kayalara yaparlar.göçmen kuşlarımızdandır.
-derlemedir-

perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
22 Haziran 2016       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  kır kırlangıcı.jpg
Gösterim: 442
Boyut:  371.1 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

24 Mart 2009 / BrookLyn Taslak Konular
14 Haziran 2013 / pesimist Zooloji
3 Ekim 2008 / Gabriella Zooloji
22 Mart 2010 / _KleopatrA_ Zooloji