Arama

Kivi (Apterygidae)

Güncelleme: 16 Mayıs 2013 Gösterim: 1.763 Cevap: 1
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
16 Mayıs 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
KİVİ (APTERYGİDAE)
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar


n3qyj

Kiviler nemli, sık , bataklık ormanlarda yaşarlar.Gündüzleri kovuklarda ya da ağaçların etrafa yayılmış olan kökleri altında gizlenerek geçirirler.Sadece geceleri besin bulmak için ortaya çıkarlar.Kivi 40-45 cm boyunda tombul uçamayan kuştur.Uçamayan ilkel kuşların en ufaklarıdır.Anatomi özellikleri bakımından, yaşayan diğer karinasız dört kuş familyasından çok farklıdırlar.(Bu kuşların göğüs kemiklerinde karina denilen çıkıntı yoktur.)En yakın akrabaları nesli tükenmiş olan moa'lardır.Kivilerin acayip görünüşleri kuşlarınkine hiç benzemez.Hayvanlar sanki gövde, gaga ve ayaktan ibarettir.Kısa ,şişman bacaklarının araları o kadar açıktır ki,hantal bir makineli oyuncak gibi yalpalayarak koşarlar.Uzun, kaba tüyleri 5 santim boyundaki gelişmemiş kanatlarını tamamiyle gizler.Ne kanat ne de kuyruk tüyleri vardır.Teleklerin birbirlerine kenetlenmiş dalcıkları olmadığı için bunlar saça benzer bir görünüm kazanırlar.Tüyler kuşun bütün vucudunu sarmıştır.Sadece gövdenin iki yanında, kanatlarının hemen altında , gizli çıplak birer kısım bulunur.Kivi uyuyacağı zaman başını ve gagasını bu çıplak kısıma sokar.
Burun delikleri gagasının hemen ucunda olan tek kuş Kividir.Diğer kuşların çoğunun aksine kivinin koku alma duyusu çok güçlüdür.Yediği kurtçuk ve solucanları da daha çok koku alma duyusu ile bulmaktadır.Gözleri oldukça zayıftır.Bunu kısmen 15 santim uzunluğundaki gagasının dibindeki uzun, sert kıllar dengeler.Bu kılların dokunma duyusuyla ilgili bir görevleri olduğu sanılmaktadır.Kivi toprak altındaki kovuklara yuva yapar.Karinasızların çoğunda olduğu gibi kuluçkaya sadece erkek yatar.Tebeşirimsi beyaz yumurtalar çok kacamandır.Bunlar yaklaşık 12 santim boyunda olur.Ağırlıkları hemen hemen 450 grama yakındır.Yani bu dişinin gövde ağırlığının yaklaşık olarak dörtte birine eşittir.Dişi bir seferde bir yumurta yumurtlar,ender olarak da iki.Bunlar 75-80 günde çatlarlar.Şuan koruma altına alınan bir türdür.


_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
16 Mayıs 2013       Mesaj #2
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Kivi (kuş)
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

240px Karuwai at August 2005 Health Check

244px NZ kiwimap

Tüm kivi türlerinin dağılımını gösteren harita.

Kivi
, kivigiller (Apterygidae) familyası
içindeki tek cins olan Apteryx'de sınıflanan kuş türlerinin ortak adıdır. Yalnızca Yeni Zelanda'da yaşayan ve Yeni Zelanda'nın simgelerinden olan kiviler uçamayan kuşlardır ve çoğu kivi türünün de soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Kuluçkaya erkek kivi yatar. Temel besinleri yer solucanlarıdır.

Türler

Günümüzde kabul görmekte olan beş kivi türü aşağıda sıralanmıştır. Bunlardan Tokoeka (Apteryx australis)'in 4 alt türü olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, altıncı bir tür de resmen tanımlanmayı beklemektedir.

  • Apteryx australis - Tokoeka
  • Apteryx haastii - Benekli büyük kivi
  • Apteryx mantelli - Kuzey Adası kahverengi kivisi
  • Apteryx owenii - Benekli küçük kivi
  • Apteryx rowi - Okarito kahverengi kivisi
Âlem: Animalia - Hayvanlar
Şube: Chordata - Kordalılar
Sınıf: Aves - Kuşlar Takım: Struthioniformes
Familya: Apterygidae - Kivigiller (Gray, 1840)
Cins:
Apteryx (Shaw, 1813)

Son düzenleyen iceslush; 11 Haziran 2013 16:46 Sebep: Sayfa Düzeni

Benzer Konular

14 Kasım 2009 / GÜLGECELER Ziraat
24 Temmuz 2008 / TiglonBoYs Zooloji
8 Nisan 2011 / pesimist Sağlıklı Yaşam
1 Mart 2013 / Misafir Soru-Cevap
6 Aralık 2009 / Misafir Taslak Konular