Arama

Balıklar Hakkında Genel Bilgi - Sayfa 2

Güncelleme: 9 Ekim 2017 Gösterim: 76.050 Cevap: 10
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Ekim 2017       Mesaj #11
Avatarı yok
Yasaklı

Akdeniz'deki Balık Popülasyonu!


Araştırmacılar, Kızıldeniz'den Akdeniz'e giren balık popülasyonunun yerli türlere göre baskın hale geldiğini belirledi. İlgili baskın durumun Akdeniz'in balık çeşitliliğinin tropikalleştiğinin göstergesi olduğu bildirildi. Araştırmacıların kaydettikleri görüntülerde Kızıldeniz'den gelen balık türlerinin özellikle balıkların yuva yaptığı alanlardaki popülasyonunun artış gösterdiği açığa çıktı.
Sponsorlu Bağlantılar

Hint Okyanusu kaynaklı zehirli bir tür olan balon balığının sürüler halinde bulunduğu görüntülendi. Ayrıca Antalya Körfezi'nde 2 ay önce tespit edilen küçük ve renkli bir balık türü olan kardinal balığının da söz konusu popülasyonu yüzde 100 oranında artırdığı belirlendi. Araştırmacılar yaptıkları dalışlarda yerli balıklardan sadece barbun, hannos ve gelincik türü balıkları gördüklerini devamlı bir biçimde biyolojik çeşitliliğin değiştiğini gözlemlediklerini belirtti.

Kızıldeniz kökenli kardinal balığının çok küçük ve ekonomik değeri olmayan bir balık türü olduğunu belirten araştırmacılar yabancı türlerin gelişi ile yerli türlerin azaldığını, kardinal balığının diğer yerli türlerin larvalarını yiyerek beslendiğini, bu durumun da yerli türlerin bölgedeki varlığının azalmasına neden olduğunu bildirdi. Zehirli bir tür olan balon balıklarının da bölgede artış gösterdiğini belirleyen araştırmacılar, çok yoğun olan balon balığının aşırı çoğalmasının balıkçılara büyük zarar verdiğini, ekonomik değeri düşük bir balık olduğunu, yakalanan balıklarla beslendiğini belirtti.

Yapılan çalışmalar doğrultusunda Akdeniz'e yeni giren ancak yerli balıklar gibi popülasyonunu oluşturmuş birçok balık türü tespit edildi. Bu bağlamda Kızıldeniz orijinli ekonomik değeri olmayan balıkların popülasyonunun oldukça yoğun ve baskın durumda olduğu, bunun da Akdeniz'in balık çeşitliliği açısından tropikalleştiğini gösterdiğini, dengelerin değişerek, yerli balık türlerinin yerini diğer türlerin aldığı açıklandı.

Kızıldeniz'den Akdeniz'e giren Kızıldeniz orijinli 60 balık türünün tespit edildiğini belirten araştırmacılar, küresel ısınma, deniz suyundaki değişkenlik, Süveyş Kanalı'nın genişletilip derinleştirilmesi, denize ulaşan tatlı sulardaki değişimler vs gibi faktörlerin ilgili durumun temel nedeni olduğunu, Akdeniz ülkelerinden gelen balık türlerinin ise hızlı bir göçün kanıtı niteliği taşıdığını bildirdi.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (9 Ekim 2017)


Benzer Konular

11 Haziran 2011 / The Unique Deniz Bilimleri
18 Aralık 2007 / KENCISii Astroloji/Fallar
12 Ocak 2011 / Ziyaretçib..se Cevaplanmış
4 Temmuz 2012 / Misafir Soru-Cevap
19 Nisan 2011 / TurqisH s0LdieR Soru-Cevap