Arama

Bilim Dünyası'ndan Son Haberler, Gelişmeler

Güncelleme: 4 Aralık 2016 Gösterim: 276.879 Cevap: 269
gokhan404 - avatarı
gokhan404
Ziyaretçi
20 Ekim 2006       Mesaj #1
gokhan404 - avatarı
Ziyaretçi
Bilim Dünyası'ndan en son haberleri, gelişmeleri buradan paylaşalım.

Sponsorlu Bağlantılar

Görünmezlik gerçek oldu..



Bilim insanları, deneyde mikrodalgaların bükülmesini sağlayarak bakır bir silindiri ‘görünmez’ hale getirdi.

NTV-MSNBC VE AJANSLAR
Güncelleme: 13:41 ET 20 Ekim 2006 CumaWASHINGTON / LONDRA - Araştırmacılar, bilimkurgunun sınırlarına yaklaşıyor. Henüz daha Uzay Yolu’ndaki gibi insan ışınlanması için erken olsa da, Duke Üniversitesi uzmanları bakır bir silindiri ‘yok etmeyi’ başardı. Yüksek ısıda, ışığı bükünce madde de ortadan ‘kayboluyor’. İdeal bir görünmezlik halinde, gözlemcinin görünmezliğe maruz kalan nesnenin arkasındakileri görebilmesi gerekiyor. Duke Üniversitesi’nde yapılan deneyde ise arka plandaki nesneler biraz da olsa karartı içinde görünüyordu.
Araştırmayı yürüten Duke Üniversitesi’nden David Schurig, bir maddeyi gözlemcinin gözünün görmesini engelleyemeye yetecek bir ışık bükülmesi gerçekleştirdiklerini belirtti. İlk denemede mikrodalganın nesneyle reaksiyona girmesi önlendi.


Mikrodalgaların, nesnenin etrafından dolaştırılması sağlanarak görünmezlik sağlanıyor.

Işık veya mikrodalgalar, normal şartlarda nesnelere çarparak geri dönüyor ve bu sayede nesne görünür oluyor. Ancak radar veya ışığın bir nesnenin etrafından dolaştırılması sağlanarak nesne görüntüden kaçırılabiliyor. Schurig bunu suyu derenin ortasındaki bir kayanın etrafından akmasına benzetiyor. Mikrodalgalar nesneyi geçtikten sonra yeniden birleştiriliyor. Aksi takdirde nesnenin arka planındakiler de gözükmeyebiliyor.

META MALZEMELER MÜHENDİSLİKTE ÇIĞIR AÇTI
Deneyde kullanılan nesne metamalzeme olarak nitelenen, bakır-fiberglas alaşımlı ve elektromanyetik dalgaları kaçırabilecek bir madde. Bilim insanları, metal ile seramik, teflon veya fiber gibi malzemelerin alaşımı olan metamalzeme adı verilen maddelerin mühendislikte çığır açacağını vurguluyor. Gelecekte henüz üretilmemiş metamalzemelerle birlikte gerçek anlamda görünmezlik gerçekleştirilebilecek. Bu bağlamda ölçüt, metamalzemenin deneyde kullanılan ışının dalgaboyundan daha ince yapıya sahip olması gerekiyor.

DUYULMAZLIK DA SIRADA
Görünmezlik deneyi şimdilik iki boyutlu düzlemde gerçekleştirildi ve ışığın bükülmesi sırasında küçük de olsa gölge oluştu. Gölge ışık bükülmesinde çok az ışının bükülmemesi sonucu oluşuyor. Araştırma ekibinin diğer üyesi David R. Smith, sonraki deneylerde üç boyutlu düzleme geçeceklerini ve gölgeyi ortadan kaldıracaklarını ifade etti. Görünmezlik deneylerinin benzeri ses titreşimlerini yok etmek şekilde yapıldığında da, duyulmazlık etkisi yaratıyor.

haber kaynağı: ntvmsnbc.com

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Blue Blood; 20 Ekim 2006 22:15
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
27 Ekim 2006       Mesaj #2
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
RUS UZAY ARACI SONUNDA UUİ'YE KENETLENDİ

Sponsorlu Bağlantılar


MOSKOVA - Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) kenetlenmesinde sorun çıkan Rus uzay aracı Progress, sonunda UUİ'ye kenetlendi.
Rus Uçuş Merkezi (Tsoup) yetkilileri, UUİ'ye erzak getiren ve ilk kenetlenme girişimi başarısız olan Progress uzay aracının, ikinci girişimde başarıyla UUİ'ye kenetlendiğini söylediler.
Rus uzay gemisinin, kenetlenme işlemi sırasında çıkan sorunun, kargo aracının anteninin katlanmamasından kaynaklandığı bildirilmişti.



YENİ UZAY TURİSTİNİN SEYAHATİ MART'TA



CAPE CANAVERAL - Beşinci uzay turisti olacak Macar Charles Simonyi'nin seyahati mart ayında olacak.
Seyahati ayarlayan Space Adventures şirketi, servetini bilgisayar yazılımından elde eden Simonyi'nin 9 Mart'ta Rus Soyuz uzay aracıyla seyahatine başlayacağını belirtti.
8 gün sürecek seyahat için 20-25 milyon dolar ödeyen Simonyi'nin Rusya'da eğitimde olduğu kaydedildi.
Dördüncü uzay turisti İran asıllı iş kadını Anuşeh Ensari 10 günlük seyahatinden geçen ay dönmüşt



MICROSOFT'TAN ÜCRETSİZ YENİ GÜVENLİK YAZILIMI




ANKARA - Yazılım şirketi Microsoft, Windows Defender adlı yeni bir "spyware-casus programları engelleme" hizmeti sunmaya başlayarak, ücretsiz yazılım yelpazesini genişletti.
Telefon destekli yeni casus yazılım programını hizmete sunarak, Lavasoft'un ücretsiz anti-casus yazılımını ücretsiz indirme olanağı sağlayan Google'ı bu alanda yakalama fırsatı elde eden Microsoft, bir yandan da anti-casus ve anti-virüs yazılımlarını satan şirketlerle arasındaki mücadeleyi canlandıracak.
Microsoft'un internet sitesinden ücretsiz indirilebilecek Windows Defender, Microsoft'un ocakta çıkacak ve çok sayıda anti-virüs ve anti-casus programı içeren bir "güvenlik merkezi"ne sahip yeni işletim sistemi Vista ile uyumlu olacak.

a.a
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
30 Ekim 2006       Mesaj #3
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )

Yazı: Burt Rutan Fotoğraflar: Jim Sugar

Wright Kardeşler'in 1903'teki ilk uçuş denemelerinden bu yana çok yol alındı. Yakın dönemlerde gerçekleştirilen uzay uçuşları, uzayın kapılarını kitlelere açmayı hedefliyor.


4 Ekim. Güneş doğmadan az önce... Fırlatma aracı White Knight (Beyaz Şövalye), gövdesinin altına özenle yerleştirilmiş SpaceShipOne’la Kaliforniya’nın Mojave Havaalanı’ndaki pistte ilerlemeye hazırlanırken, pilot Brian Binnie’ye son birkaç öğütte bulunmak için başımı grafit ve epoksiden yapılmış küçücük roketin içine uzattım.

Brian’ın işi kolay olmayacaktı. SpaceShipOne’ın 10 milyon dolarlık Ansari X Ödülü’nü almaya hak kazanması için kendini ve iki yolcuya denk bir ağırlığı –toplam 270 kilo– en az 100 kilometrelik bir yüksekliğe çıkarması ve geri dönerek güvenli bir iniş yapması gerekiyordu. Taşıyacağı yükü büyük bir titizlikle ölçmüştük. Ama kimse Brian’ın kayınvalidesinin son dakika sürprizini öngörmemişti (kokpite girmeye hazırlanan Brian’a sarılırken yanlışlıkla uçuş giysisinin üstüne bir fincan kahveyi boca etti).

“Sırılsıklam oldum,” diyor Brian. “Daha sonra yaptığım hesaplara göre 350 mililitrelik bu fazlalık olasılıkla zirvemden 60 metre yedi.”

Aslında, bu olaya kadar sürprizlere alışmıştık bile. Beş gün önce deneme pilotu Mike Melvill, SpaceShipOne’ı 100 kilometrenin üstünde bir yüksekliğe çıkarmıştı –bu, X Ödülü’nü almak için iki hafta içinde gerçekleştirilmesi gereken, yörüngeye oturmaksızın yapılacak iki uzay uçuşunun ilkiydi. Ama Mike uzayın başlangıcına hızla yaklaştıkça SpaceShipOne aşırı hızlı bir biçimde dönmeye başlamıştı. Mike için tehlike asla söz konusu olmadı ama, beklemediğimiz bu durum karşısında şaşırıp kalmıştık.

İzleyen iki gün boyunca hiçbirimizi uyku tutmadı. Sonuçta, roketin atmosferden çıkarken yönelme kararlılığındaki eksikliğin bu dönmelere yol açtığı yönünde bir kuram geliştirdik. Mike da yön dümeni pedalına biraz fazla basmış olabilirdi. Bu gelişme, ekibi fazla zorlayıp zorlamadığım konusunda kendimi sorgulamama neden oldu. Mike’ın uçuşundan 48 saat sonra bir kez daha denemeye hazır olup olmadıklarını öğrenmek için ekibi biraraya getirdim. Verdikleri yanıt, gönülden bir evet oldu.
SpaceShipOne ve White Knight’ın tasarımcısı olarak ekibin başarısı benim için farklı bir anlam taşıyordu. X Ödülü’nü kazanma umudunun yanı sıra, girişimciler tarafından inşa edilen uzay araçlarının ABD hükümetinin başaramadığı şeyi başarabileceğini kanıtlamak istiyordum: uzay uçuşunu kitlelerin karşılayabileceği bir maliyete indirgeyecek ve güvenli kılacak teknolojiyi geliştirmek.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
31 Ekim 2006       Mesaj #4
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
HUBBLE'IN AKIBETİ BUGÜN BELLİ OLUYOR



WASHINGTON - Kainatın en uzak köşelerinin yüzbinlerce fotoğrafını dünyaya yollayarak astronominin müthiş bir hamle yapmasını sağlayan uzay teleskopu Hubble'ın akıbeti bugün belli olacak. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) başkanı Michael Griffin, artık yaşlanan teleskopun onarımı için uzay seferi mi düzenleyeceklerini, yoksa Hubble'ın kendi kaderiyle başbaşa mı bırakılacağını bugün açıklayacak.
NASA patronu, emrindeki uzman ve yöneticilerle geçen cuma toplandı. Griffin, uzmanlarının tavsiyelerinin ışığında vereceği kararı, Maryland eyaletindeki Goddard Uzay Merkezinde TSİ 17.00 sularında düzenleyeceği basın toplantısında ilan edecek.
Bilim insanları, 1990 yılında fırlatılan ve o zamandan bu yana evrenin birçok sırrını ifşa ederek evren anlayışlarını alt üst eden 750 binden fazla fotoğraf gönderen Hubble'ın onarılması gerektiği konusunda hemfikir.
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
2 Kasım 2006       Mesaj #5
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
EN HAFİF DİZÜSTÜ BİLGİSAYARI ARALIKTA PİYASADA



TOKYO - Japon elektronik devi Sony, dünyanın en hafif dizüstü bilgisayarını Aralık ayında Japonya'da piyasaya sunmaya hazırlanıyor.
Sony'nin ''type G'' Vaio serisinden olan dizüstü bilgisayar, yalnızca 898 gram ağırlığında olacak ve 12,1 inç LCD (likit kristal) ekranı bulunacak.
Batarya süresi 12,5 saat olan bilgisayarın, şimdilik Japonya'da piyasaya sunulacağı ve fiyatının yaklaşık 1881 dolar (220 bin yen) olacağı ifade ediliyor.

a.a
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
3 Kasım 2006       Mesaj #6
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
MRO MARS'TA KAYBOLAN UZAY ARAÇLARINI ARAYACAK



ANKARA - NASA'nın, Mars'ın yörüngesindeki gözlem aracı Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), Kızıl Gezegen'e gittikten sonra bir daha haber alınamayan uzay araçlarını aramakla görevlendirildi.
Mars'ta yaşam olup olmadığı, iklim ve jeolojik yapısı ile gelecekte yapılacak insanlı uçuşlara hazırlık görevlerinin yanı sıra NASA'nın kayıp Mars Polar Lander ve İngiliz yapısı Beagle-2'yi aramakla yükümlü MRO, yeni görevini yerine getirmek için yine süper güçlü kameralarından faydalanacak.
High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE-) adı verilen yüksek çözünürlüklü kamerayla donatılan MRO, Mars yüzeyinin ayrıntılı görüntülerini çekerken, küçük bir masa büyüklüğündeki cisimlere "zoom" yapabiliyor.
Öte yandan, Arizona Üniversitesi tarafından yürütülen bir projeyle NASA'nın Ağustosta uzaya göndereceği ve Mayıs 2008'de Mars'a inmesi planlanan Phoenix uzay aracıyla, uzay ve bilim meraklılarının kendilerinin, çocuklarının, torunlarının hatta evcil hayvanlarının isimlerini Kızıl Gezegen'e göndermeleri mümkün olacak.
Silika-cam alaşımından, özel arşiv kalitesinde ve binlerce yıl bilgileri bozulmadan saklayabilecek DVD, bir gün Mars'a insanlı uçuş yapıldığında, bu astronotları bekleyen bir mesaj olarak gönderilecek.
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
7 Kasım 2006       Mesaj #7
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
MICROSOFT'TAN GOOGLE EARTH'E RAKİP HİZMET




ANKARA - Yazılım devi Microsoft, Google'ın Earth adlı online harita hizmetine rakip 3 boyutlu bir ayrıntılı harita hizmeti başlattı.
Şimdilik sadece ABD'nin belli başlı büyük kentlerini kapsayan ve "Virtual Earth 3D" adlı 3 boyutlu harita hizmetine, "http://live.com" adresinden ulaşılabiliyor.
Aralarında San Francisco, Los Angeles, Seattle, San Jose, Las Vegas ve Dallas'ın bulunduğu 15 kentin, yeni bir teknolojiyle elde edilen 3 boyutlu kuş bakışı görüntüleri, indirilen programla kullanıcılara sunuluyor.
Microsoft, yakında başka Amerikan ve dünyanın belli başlı kentlerinin de 3 boyutlu haritalarının kullanıma açılacağını belirterek, Virtual Earth ile gerçek zamanlı trafik bilgilerinin, güzergahların ve sanal reklam ilanlarının da kullanıma sunulacağını bildirdi.

a.a
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
14 Kasım 2006       Mesaj #8
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
DİSCOVERY EKİBİ HAZIRLIKLARINA BAŞLADI



ANKARA - Discovery uzay mekiğinin mürettebatı, 7 Aralıkta Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) düzenlenecek sefer için hazırlıklara başladı.
Mürettebatın komutanı Mark Polansky ve 6 astronot Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nde fırlatma işlemine hazırlık için elbiseli provalara başladılar.
Columbia uzay mekiği faciasından bu yana ilk kez gece uzaya fırlatılması öngörülen Discovery, 12 günlük görevi sırasında, UUİ'nin bir üyesini değiştirecek ve uzay laboratuvarının elektrik tesisatını döşeyecek.
Bu arada, NASA'nın New Orleans'taki yöneticileri, mekiğin dış yakıt tankının tasarımında değişiklik yapılmasını gözden geçiriyorlar.
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
5 Aralık 2006       Mesaj #9
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
JAPONYA 400 GRAM AĞIRLIĞINDA UÇAK GELİŞTİRECEK



TOKYO - Japonya Savunma Bakanlığı, ülke semalarının ve topraklarının gözetlenmesi için dünyanın en küçük ve hafif pilotsuz uçağını (dron) geliştirmeye karar verdi.
Nihon Keizai Shimbun (Nikkei-Japon borsa endeksi) gazetesinin haberine göre, 60 santimetre uzunluğunda ve 400 gram ağırlığında olacak dron, bir kağıt uçak konseptinden yola çıkılarak üretilecek.
Özel şirketlerle işbirliği içinde 5 yıl zarfında uçağı kullanıma sokmayı amaçlayan Japonya Savunma Bakanlığı, uzaktan kumanda, bilgisayar programcılığı, görüş sistemleri ve görüntü iletme yöntemleri gibi birçok teknolojiyi bir arada kullanmayı hedefliyor.
Nikkei'ye göre, pilotsuz uçağın geliştirilmesi için oluşturulan bütçe bir milyar Japon Yenini (yaklaşık 12 milyon YTL) bulacak.
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
6 Aralık 2006       Mesaj #10
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
UUİ'NİN YÖRÜNGESİ DÜZELTİLDİ



MOSKOVA - Rus uzay aracı Progress, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ) yörüngesini düzeltti.
UUİ'ye kenetli Progress, istasyonun irtifasını 8,5 km yükseltti. Bu operasyon, gelecek ay Amerikan uzay mekiği Discovery'nin UUİ'ye kenetlenmesini kolaylaştırmak amacıyla yapıldı. Operasyon, uzay aracının motorlarının ateşlenmesinden sonra 1364 saniye sürdü.
UUİ, böylece Yer'den 357 km yüksekte yörüngeye oturtulmuş oldu.
Discovery mekiği, 7 aralıkta fırlatılacak.
İstasyonun yörüngesini düzeltme işlemi, geçen hafta Progress'in motorlarının durması yüzünden yarıda kalmıştı.





JAPONLARDAN DEPREME KARŞI "AKILLI BETON"



TOKYO - Japonya'da binanın depreme dayanıklılığı hakkında bilgi veren "akıllı beton" üretildi.
Sumitomo Osaka Çimento Fabrikası ve YRP bilişim araştırmaları laboratuvarı tarafından geliştirilen yüksek teknoloji ürünü "akıllı beton", inşaatın depreme dayanıklılığı hakkında bilgi veren elektronik etiketlerle donatıldı.
Sumitomo Osaka şirketinden yapılan açıklamada, şimdiye dek bir mühendis tarafından yapılan teknik testlerin bu yeni sistem sayesinde doğrudan elektronik etiketlere kaydedildiği, böylece yanlışlık ve yolsuzluk yapılmasından kaçınılacağı belirtildi.
Elektronik etikete betonun içeriği, tarihi, yeri ve üretim şekli gibi değişik bilgiler yüklenirken, "akıllı beton" kullanımının artmasıyla, depreme dayanıklı yapıların inşaatında normlara uyulmasına ilişkin denetimlerin kolaylaşacağı kaydediliyor.

Benzer Konular

8 Ekim 2017 / Misafir Bilgisayar
28 Kasım 2016 / Hi-LaL Tıp Bilimleri
30 Aralık 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
10 Kasım 2008 / Ziyaretçi Taslak Konular