Arama

Ayak Nedir - Ayağın Yapısı ve Görevleri

Güncelleme: 7 Ocak 2014 Gösterim: 7.077 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
7 Ocak 2014       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ayak Anatomisi
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  ayak02 (1).jpg
Gösterim: 4835
Boyut:  22.9 KB

Ayak canlıların birçoğunun, kaslarının gücünü harekete dönüştürerek üstünde yürüdükleri organ. Ayak, canlının yaşama koşullarına göre çok değişik biçimlerde olabilir: Kuşların ayaklarında, üstüne kondukları dallan kavramalarını ve avlarını parçalamalarını sağlayan pençeler, kurbağaların ayaklarında suda yüzmelerini sağlayan perdeler vardır. insan ayağı üç bölümden oluşur: Ayak bileği kemikleri; ayaktarağı kemikleri; ayak parmağı kemikleri. Ayağı bacak kemiğinin alt ucuna bağlayan 7 bilek kemiği, ayağın yukarı, aşağı hareket etmesine olanak sağlayan esnek bir yapıdadırlar; 5 tarak kemiğine bağlanırlar. Yere basmayı ve bedeni itmeyi sağlayan parmaklardan başparmakta 2, öbür parmaklarda 3′er kemik bulunur. Ayak yere esnek bir eğrilikte basar ve yürünürken ağırlık, topuk kemiğinden parmaklara aktarılır. Söz konusu esnek eğrilik, düşme sırasında ya da yerdeki bozukluklardan ötürü ortaya çıkan sarsıntıları da hafifletir. Omurgalıların ayaklarında temel yapı genellikle değişmez; daha çok, kemiklerin büyüklüğü ve duruşu bakımından farklılıklar gözlenir. At, inek, deve, vb. hayvanların ayaklarında, hızlı koşmalarına olanak veren temel değişiklikler göze çarpar. Atta, üçüncü parmak dışında, parmak yoktur; buna karşılık, tarak ve bilek kemikleriyle birlikte uzamış bir yapıda olan üçüncü parmak, hayvanın ayağının alt bölümünü oluşturur. Toynaksa, kemikten değil, özel bir deri tabakasından oluşmuştur.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
7 Ocak 2014       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ayağımızın Anatomik Yapısı
MsXLabs.org

Sponsorlu Bağlantılar
  • Bir tek ayagimizda 26 kemik, 33 eklem, 107 bağ, 19 kas ve tendon bulunur. Vücudumuzdaki tüm kemiklerini ikiayağımızda yer alır.
  • Günde ortalama 8.000 adım atan 77 kg. ağırlığında bir insanın ayaklarındagün içinde toplam 1.000 ton basınç oluşur.
  • İki ayağımızda toplam 250.000 terbezi bulunur. Bu ter bezleri bir günde 285 ml’ye kadar ter üretirler.
  • Ortalama bir insan günde 8.000-10.000 adım atar. Bu da hayat boyunca yaklaşık 185.000 km eder ki, dünyanın çevresini 4 kez dolaşmaya eş değerdir.
  • İnsanların sadece çok küçük bir yüzdesi doğuştan ayakproblemlerine sahiptir. Ayak problemlerı çoğunlukla ihmal, bilgisizlik, bakım eksikliği ve ayağa uyumsuz ayakkabılar giymekten kaynaklanır.
  • Ayaklariçin en iyi egsersiz yürümektir. Yürümek aynı zamanda genel sağlığımız için de faydalıdır.
  • Ayakklar genel sağlık durumumuzun aynasıdır. Artrit, Şeker, sinir ve dolaşım bozuklukları gibi birçok ciddi rahatsızlığın ilk belirtileri ayaklarrda görülür.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

19 Şubat 2020 / ThinkerBeLL Tıp Bilimleri
28 Nisan 2016 / ener Biyoloji
25 Haziran 2008 / fadedliver Zooloji
12 Ekim 2018 / AndThe_BlackSky Biyoloji
12 Kasım 2013 / ThinkerBeLL Biyoloji