Arama

Hidrojeoloji Mühendisliği

Güncelleme: 28 Temmuz 2012 Gösterim: 5.121 Cevap: 3
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
20 Ekim 2006       Mesaj #1
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Hidrojeoloji Mühendisliği

Sponsorlu Bağlantılar
Tanımı

İçme, kullanma, sulama, hidroterapi, hidrolik ve jeotermal enerji üretimi amacıyla islenilen miktar ve kalitede yeraltı suyunun kirletici etkilerden korunması konularında teknik insangücünü yetiştirmek ve araştırma yapmaktır. Hidrojeoloji mühendisi evde, tarımda ve endüstride ihtiyaç duyulan miktar ve kalitede yeraltı suyunun aranması, bulunması, ekonomik bir biçimde kullanıma sunulması ve kirletici etkilerden korunması amacıyla araştırmalar yapar.


Başlıca çalışma alanlarından birisi de baraj ve regülatör gibi su yapılarında ortaya çıkabilecek su kaçaklarının araştırılması ve engellenmesine yönelik mühendislik önlemlerinin belirlenmesidir. Hidrojeoloji mühendisleri, istenilen miktar ve kalitede yeraltı suyunun sağlanması, yeraltı su kaynaklarının korunması ve gerektiğinde yeraltı suyundan kaynaklanan direnaj problemlerinin çözümlenmesi amacıyla ilgili kamu kuruluşlarında (Dsi, Mta, Köy hizmetleri, illerbankası, çevre genel müdürlüğü, belediyeler vb..) bu konularda danışmanlık ve müteahhitlik hizmetleri veren ulasal ve uluslararası kuruluşlarda da görev alabilir. Programın Amacı: Hidrojeoloji mühendisliği programının amacı, içme, kullanma, sulama, hidroterapi, hidrolik ve jeotermal enerji üretimi amacıyla istenilen miktar ve kalitede yeraltı suyunun sağlanması, sağlanan suyun kirletici etkilerden korunması konularında çalışacak teknik insangücünü yetiştirmek ve araştırma yapmaktır.

Gereken Nitelikler

Hidrojeoloji alanında eğitim görmek isteyen bir kimsenin başta jeoloji ve kimya olmak üzere fen derslerine karşı ilgi duyması ve bu konularda başarılı olması beklenir. Ayrıca, hidrojeoloji alanında çalışacak kişinin meraklı ve sabırlı bir araştırmacı olması meslekte başarısını artırıcı bir faktör olabilir.

Çalışma Alanları

Hidrojeoloji mühendisleri, istenilen miktar ve kalitede yeraltı suyunun sağlanması, yeraltı suyu kaynaklarının korunması ve gerektiğinde yeraltı suyundan kaynaklanan drenaj problemlerinin çözümlenmesi amacıyla ilgili kamu kuruluşlarında (DSİ, MTA, Köy Hizmetleri, İller Bankası, Çevre Genel Müdürlüğü, belediyeler vb.), bu konularda danışmanlık ve müteahhitlik hizmetleri veren ulusal ve uluslararası kuruluşlarda görev alabilirler..
cingibi - avatarı
cingibi
Ziyaretçi
6 Aralık 2006       Mesaj #2
cingibi - avatarı
Ziyaretçi
Yer Bilimleri - Hidrojeoloji Mühendisliği Nedir?
Yer Bilimleri - Ana Sayfa
Sponsorlu Bağlantılar

Hidrojeoloji mühendisi tarafınadan oluşturulan bu sitede hidrojeoloji mühendisliği ve diğer yerbilimleri hakkında birçok bilgiye ulaşabilirsiniz
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
30 Eylül 2011       Mesaj #3
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Hidrojeoloji Mühendisi Nedir?

İşin Doğası
  • İçme, kullanma, sulama, hidroterapi, hidrolik ve jeotermal enerji üretimi amacıyla istenilen miktar ve kalitede yeraltı suyunu sağlar, sağlanan suyun kirletici etkilerden korunması konularında araştırma yapar ve bu konularda çalışacak teknik insan gücünü yetiştirir.
  • Yer altı suyunu içeren jeolojik birimlerin sınırlarını ve hidrolik özelliklerini belirler.
  • Yer altı suyu işletmeciliği ile ilgili olarak uygun işletme ve yönetme politikalarını belirler.
  • Yer altı sularının kalitelerinin korunması ve kirlenmiş yer altı sularının yeniden temizlenmesi için çalışmalar yapar.
  • Değişen iklim ve sosyal koşullara bağlı olarak yer altı suyu tüketimini tahmin eder ve ekonomik tüketim için plan yapar.
  • Baraj ve regülatör gibi su yapılarında ortaya çıkabilecek su kaçaklarının araştırılması ve engellenmesine yönelik mühendislik önlemlerini belirler.
Kariyer Olanakları
  • Üniversitelerde görev almak isteyenler araştırma görevlisi olarak göreve başlar. Gerekli çalışmaları tamamladıktan sonra bilim doktoru, yardımcı doçent, doçent ve profesör olarak meslekte ilerleyebilirler.
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanlar yönetim kademelerine yükselebilirler.
İstihdam
  • Devlet Su İşleri (DSİ), Maden Tetkik ve Arama (MTA), Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İller Bankası, Çevre Genel Müdürlüğü ve belediyeler gibi kamu kurumlarında; sondaj ve su arıtma ile ilgili özel kuruluşlarda çalışabilmektedirler.
  • Danışmanlık ve müteahhitlik hizmeti veren ulusal ve uluslararası kuruluşlarda, jeoloji amaçlı işlerde, inşaat, zemin etüdü gibi çalışmalarda görev alabilmektedirler.
Gereken Kişilik Özellikleri
  • Hidrojeoloji Mühendisi olmak isteyenlerin jeoloji ve kimya olmak üzere fen derslerine karşı ilgili ve bu alanlarda başarılı, araştırıcı, meraklı ve sabırlı olması gerekmektedir.
Benzer Meslekler
  • Jeoloji Mühendisi, Jeofizik Mühendisi, Çevre Mühendisi, Maden Mühendisi
Eğitim
  • Mesleğin temel eğitim süresi 4 yıldır.
Okutulan dersler ; ilk yılda temel bilimlerle ilgili dersler verilir. Daha sonraki yıllarda genel mineraloji, özel mineraloji, stratigrafi ilkeleri, su kimyası, toprak mekaniği, genel sondaj tekniği gibi dersler okutulmaktadır.

kaynak
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Temmuz 2012       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar bu bölümü sakın yazmayın ben hacettepede okuyordum.2. sınıfta bıraktımm ve hacettepe otomatıve gırdım sınavlara tekrar hazırlanarak işin açıkcası ıs yok pıyasada haberınız olsun arkadaslar

Benzer Konular

30 Eylül 2011 / Misafir Meslekler
24 Ağustos 2015 / P.u.S.u Meslekler
30 Ağustos 2007 / Mystic@L Meslekler
21 Ağustos 2013 / AndThe_BlackSky Meslekler