Arama

Mimarlık ile İlgili Kitap ve Yayınlar - Sayfa 3

Güncelleme: 21 Ağustos 2011 Gösterim: 32.440 Cevap: 69
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
3 Eylül 2010       Mesaj #21
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  hastane_mimarisi.jpg
Gösterim: 215
Boyut:  18.8 KB

Sponsorlu Bağlantılar
Yayınevi: TMMOB Mimarlar Odası
Kategori: Mimarlık
Baskı Tarihi: Ağustos 2009
Basım Dili: Türkçe

Hastaneler, diğer binalardan farklı bir biçimde teknik, işlevsel anlamda ve kullanıcı çeşlitliliği yönünden karmaşıklığın bir örneği olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Çoğu zaman birbiriyle ilişkili olan fonksiyonlar, medikal teknolojinin değişimiyle farklılaşan mekân düzeni ve sürekli teknik gereksinimlere ihtiyaç duyan bir bina türü olarak hastaneler, tasarım öncesi bilinmesi ve analiz edilmesi gereken birçok konuyu karşımıza çıkarmaktadır.

Hastanenin fiziksel koşullarının niteliği kaliteli hizmet sunumunda etken olmakta, tıbbi teknolojinin tanı, teşhis, tedavi amaçlı kullanımı ve yetişmiş tıbbi personel ile bir bütün olarak hizmette yer alması, amaca ulaşmada öncelikle kullanıcı yönünden tatmin edici bir deneyimi gerekli kılmaktadır. Fiziksel ortamın niteliğini arttırmada az da olsa bir katkı sağlayacağıdüşünülen bu çalışma el kitabı ölçeğinde, hastane bütününü oluşturan bölümlere ilişkin tasarım ilkelerini mimari anlamda ortaya koyarak tasarımcıya yol göstermek amacını gütmektedir.

Bu amaç doğrultusunda çalışma; sağlık yöneticileri, sağlık yatırımcıları, sağlık çalışanları ve işletmeciler için bilgileri içermekte, bölümlerin taşıması gereken nitelikleri ele alması yönüyle mimarlara ve mimar adaylarına yol gösteren temel bilgileri aktarmaktadır.


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
3 Eylül 2010       Mesaj #22
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  degisen_mimarlık_donusen_kent.jpg
Gösterim: 156
Boyut:  19.5 KB

Yayınevi: TMMOB Mimarlar Odası
Sponsorlu Bağlantılar
Kategori: Mimarlık
Baskı Tarihi: Haziran 2009
Basım Dili: Türkçe

Kitapta, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin hazırlamış olduğu "Değişen Mimarlık, Dönüşen Kent adlı teknik kongredeki sunuşlar, değerlendirmeler ve tartışmalar yer almaktadır.


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
3 Eylül 2010       Mesaj #23
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  imar_planlari.jpg
Gösterim: 200
Boyut:  32.3 KB

Yayınevi: Seçkin Yayıncılık
Kategori: Yasal Süreçler
Baskı Tarihi: Mayıs 2009
Basım Dili: Türkçe

-İmar Planlarının Hukuk Niteliği, Kamu Yararı -Mülkiyet Hakkı ve Kısıtlılık Durumu -İmar Planlarının Esas Aldığı Yapı ve Uyması Gereken Kurullar -İmar Planları Lejantları -İmar Planlarını Yapacak Plan Müellifleri -İmar Planlarını Yapacak Merciiler -İmar Planlarının Yapımında Alt Yapı Çalışmaları -İmar Planı Değişiklikleri ve Uyulması Gereken Esaslar -İmar Planlarının İptal Sebepleri -Yargılama Usulü, Dava Dilekçesi Örnekleri ve Bağlı Mevzuat

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
4 Eylül 2010       Mesaj #24
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi


Ad:  construction_landscape_materials.jpg
Gösterim: 193
Boyut:  30.6 KB

Yayınevi: Birkhauser Verlag
Kategori: Mimarlık
Baskı Tarihi: Nisan 2009
Basım Dili: Türkçe

"Constructing Landscape" dış mekan tasarımı ve inşaatı üzerine teknik ve teorik tüm yaklaşımları içermek üzere yapılandırılmış bir referans kitabıdır.Malzeme kullanımından, dış cephe seçimine, bitki seçiminden inşaatına dek ilgili tüm konuları içermesi için titizlikle araştırma yapılmış bunun sonucunda peyzaj inşa etme konusunda bu güne dek yayınlanmış en temel referans kitabı olmuştur.

Kitap üç temel bölüme ayrılmaktadır;

*Malzemeler
*Taşıyıcı yapıların prensipleri
*Strüktür bileşenleri ve yapım yöntemleri


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
4 Eylül 2010       Mesaj #25
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  bauhaus.jpg
Gösterim: 151
Boyut:  52.6 KB

Yayınevi: İletişim Yayınları
Kategori: Mimarlık
Baskı Tarihi: Nisan 2009
Basım Dili: Türkçe

Bauhaus düşüncesi, bir stilin, bir eğitim hareketinin ötesinde, 1850’lerden beri Avrupa’da yürürlükte olan kültürel, ekonomik ve toplumsal bir modernleşme programını ifade eder. “Yeni” bir hayatın tasarlanabileceği inancını temsil eder. Almanya’nın kültürel nüfuz politikaları bağlamında, son Osmanlı yönetimlerinin ama özellikle de Cumhuriyet’in kurucu kadrolarının modernleşme girişimlerinde etkili olur. Sanayileşme atılımı ile sanatın birleştirilmesine yönelik kültürel politikaların ve eğitim reformlarının yapılandırılmasında Bauhaus akılcılığının katkısı önemlidir.

Gazi Terbiye Enstitüsü, Köy Enstitüleri; sanat, sanayi ve meslek okulları; İstanbul Teknik Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi gibi mühendislik-mimarlık okulları; güzel sanat ve uygulamalı sanat akademileri hep Bauhausçu ilkeleri benimserler ve bunlara göre yetişmiş kadrolar tarafından kurulurlar. Günümüzde Türkiye’de çağdaş eğitimin örgütlenmesi ve tasarım kültürünün hızla yükselmesi hâlâ Bauhaus’un izlerini taşır.

Bauhaus: Modernleşmenin Tasarımı, bugünkü Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin çekirdeğini oluşturan ve 1957 yılında Alman ve Türk Bauhausçular tarafından kurulan Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu’nun 50. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen “Türkiye’de Mimarlık, Sanat, Tasarım Eğitimi ve Bauhaus” Sempozyumu’na sunulan bildirileri kapsamaktadır.


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
5 Eylül 2010       Mesaj #26
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  insaat_metraj.jpg
Gösterim: 210
Boyut:  33.4 KB

Yayınevi: Okutman Yayıncılık
Kategori: Mühendislik
Baskı Tarihi: Şubat 2009
Basım Dili: Türkçe

Kitapta, yapı işletmeciliğinin en önemli konularından olan "Metraj İşlemi ve Keşif Düzenlemesiyle Maliyet Hesapları"; örnekleri ve açıklamalarıyla işlenmektedir. Konuyla ilgili, uygulamada karşılaşılabilecek bir kısım temel bilgiler de verilmektedir.

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
5 Eylül 2010       Mesaj #27
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  9789944757348.jpg
Gösterim: 168
Boyut:  10.7 KB

Yayınevi: YEM Yayın
Kategori: Kataloglar
Baskı Tarihi: Mayıs 2010
Basım Dili: Türkçe

Türk yapı sektörünün başvuru kitabı haline gelen, 2007 yılında içeriği ve tasarımıyla yenilenen Yapı Kataloğu 2010 çıktı! Sektördeki ürünleri bilimsel, teknik ve ticari bir şekilde, bütün ayrıntılarıyla, ilgili kuruluşlara, teknik elemanlara ve tüketicilere tanıtmak amacıyla hazırlanan Yapı Kataloğu 2010"da, tek ciltte tek katologda firme, marka ve ürünler bulunuyor.

Ürün tabanlı bir sıralama sistemine sahip olan katalogda ürünler türüne veya markasına göre bulunabildiği gibi benzer ürünler bir arada görülerek karşılaştırma yapılabiliyor. Daha önce iki yılda bir yayımlanan Yapı Katalogu, 2007 yılından itibaren, malzeme sektöründeki yeni ürünleri, kullanıcılara anında yansıtabilmek amacıyla her yıl yayımlanmaya devam edecek.


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
5 Eylül 2010       Mesaj #28
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  mimarlik _okulunda_ögrendigim_101_sey.jpg
Gösterim: 156
Boyut:  8.2 KB

Yayınevi: Yapı-Endüstri Merkezi
Kategori: Mimarlık
Baskı Tarihi: Nisan 2009
Basım Dili: Türkçe

"Az çoktur." Mies'in bu ünlü sözü, tasarımda aynı anda her şeyin çözülemeyeceği anlamına gelir. Bütünlüklü bir anlatım için seçici davranmayı, gerçeği bir yönüyle ama tastamam kavramayı önerir. Basitlik en gözde erdemdir. Venturi ise azla yetinemeyeceğimizi anımsatır: "Az sıkıcıdır." Bütünlük uğruna yaşamda ve mimarlıktaki çeşitliliğe yüz çevirmememizi salık verir. Tasarıma zenginlik katan çelişkiler ve karmaşıklıklardır. Yakın geçmişte birbirine karşıt düsturlar olarak tavizsizce savunulan bu iki öneri, her yaratıcı etkinlik gibi tasarım ve mimarlığın da özünde yatan, belirsizlik/çokluk ve açıklık/birlik arasındaki gerilime işaret eder. Bu gerilimi bertaraf etmeye yönelik her girişim aşırılığa kaçmaya, tasarımın yaratıcı nüvesinden uzaklaşmaya yazgılıdır.

Bu kitap, tasarım ve mimarlık öğrenimine yeni başlayanlar için yazıldı. İçinde tasarım, çizim, sunum teknikleri, yaratıcı süreç gibi konularda tam 101 ders var. Bu derslerde öğrencilere tasarımın nasıl yapılacağı söylenmiyor. Soyut ilkeler ve hazır çözümler yerine, öğrencilerin bir tasarım problemi karşısında yaşadıkları sorunları serinkanlılıkla göğüslemelerine yardımcı olacak, deneyimle yoğrulmuş basit, pratik öneriler getiriliyor. Her birinde, tasarımın bilgi ve öğrenmeye indirgenemeyecek kadar çok boyutlu bir insani deneyim olduğunu anımsatan; sorunların kaynağını öğrencinin eksikliğinden çok tasarımın evrensel niteliklerine dayandırmayı yeğleyen "dostane" bir yaklaşım hâkim. Kitap yalın anlatımı ve diliyle, öğrencileri mimarlığın hiç de sağlam olmayan, kaygan zemini üzerinde keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.

Mezun olup yaşama atıldıktan sonra, telafisi mümkün olmayan bir "eksiklik" duygusuyla yüzleşmiş nice mimarın yüzü suyu hürmetine.


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
5 Eylül 2010       Mesaj #29
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  tasarim_felsefesi.jpg
Gösterim: 250
Boyut:  22.6 KB

Yayınevi: YEM Yayın
Kategori: Tasarım
Baskı Tarihi: Şubat 2009
Basım Dili: Türkçe

TASARIM MODELLERİ ve ENDÜSTRİ TASARIMI

Tasarım, insanın tinsel yaratma erkiyle meydana getirdiği, doğaya alternatif bir varlık alanıdır. Bu varlık analı bilimden sanata, felsefeden tekniğe insanın yarattığı her türlü nesne, ürün ya da yapıtı içine alan bir kültür dünyasıdır. Böylesi geniş bir dünyayı kavramak, tekil varlık alanlarıyla sınırlanmış bilimlerden ziyade ancak felsefenin "harcı" olabilir.Tasarımı kendine özgü varlık tarzları ve kategorileriyle birlikte topyekün ele alan disiplinin adı estetik felsefesidir.Tasarım Felsefesi, geleceğin insan-merkezli, hümanist ve tasarım odaklı dünyasının temelini oluşturacak bir estetik biliminin "yapıtaşlarını" belirlemeyi amaçlamaktadır.

Kitapta tasarım olarak bilim, sanat ve teknik arasındaki ilişkinin yanısıra mimarlık, kent, resim, müzik ve edebiyat gibi belli başlı tasarım modelleri çözümlenmektedir.Endüstri tasarımı ise ayrı bir bölümün konusunu oluşturmaktadır. Bu bölümde günümüz dünyasının vazgeçilmez bir ögesi olan endüstri ürünlerinin sanat ve tekniğin arakesitindeki çetrefil konumu, etik ve toplumsal açılımlarıyla birlikte bir estetik felsefesi problemi olarak ele alınmaktadır.



CelestialBody - avatarı
CelestialBody
Ziyaretçi
5 Eylül 2010       Mesaj #30
CelestialBody - avatarı
Ziyaretçi
Perspektif ve Perspektifte Gölge Çizimi

Mimarlık ile İlgili Kitap ve Yayınlar

Yazarı: Esen Onat

Yayınevi: Efil Yayınevi
Türü:
Araştırma / İnceleme Dizisi
Son düzenleyen Daisy-BT; 5 Eylül 2010 15:38 Sebep: Sayfa düzeni.

Benzer Konular

22 Aralık 2010 / melile Cevaplanmış
24 Şubat 2014 / unknownxboy Bilgisayar
14 Ocak 2014 / kahraman365 Genel Mesajlar
27 Nisan 2013 / asla_asla_deme Taslak Konular