Arama

Önemli İcatlar - Osiloskop

Güncelleme: 9 Haziran 2012 Gösterim: 4.300 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
8 Temmuz 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Osiloskop

Sponsorlu Bağlantılar
oscilloscopech4

Osiloskop, ya da salınımölçer elektriksel ölçü ve gözlem araçıdır.Gerilim,akım değerlerinin değişimlerini ve genliğini zamana bağlı olarak grafik halinde gösterir.Bu grafiklerden sinyalin darbe ve boşluk süreleri,genliği,frekansı ve periyodu elde edilebilir.Elektrik devrelerinden çok,elektronik devrelerdeki ölçümlerde kullanılır. Kare veya sinüzoidal girişli devrelerin çıkışlarını ve karakteristiklerini belirlemek üzere tasarlanmışlardır.
Kaynak : Vikipedi,özgür ansiklopedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
17 Ağustos 2008       Mesaj #2
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Osiloskop

Sponsorlu Bağlantılar
Osiloskoplar, elektriksel ölçü ve gözlem araçlarıdır. Voltaj değişimlerini görünür hale getirir. Voltmetre ile sadece voltajın genliğini ölçebilirsiniz, osiloskop ile hem voltajın genliğini ölçmek hem de şeklini görmek mümkündür. Özellikle ac voltaj değişimlerinin izlenmesinde çok kullanışlıdır. Ekran üzerinde yapacağınız ölçümlerle frekansını da belirlemeniz mümkündür. Aynı anda 2 farklı voltaj izlenebilir ve bu voltajların birbirleriyle faz ilişkisini de ölçebilirsiniz. Osiloskoplar ile gözlenebilen frekans aralığı çok geniştir. Ayrıca analog sinyal bilgisini sayısal (dijital) hale çevirerek bir bellkte saklayan ve istenildiğinde ekrana çağıran osilioskoplar da vardır.

Analog sinyali sayısal hale çeviren bir kartı olan (A/D converter) bir bilgisayarla osiloskopla yapılabilenleri yapabilir ayrıca çok miktarda bilgiyi saklayabilir, değerlendirebilirsiniz.
Bir osiloskobun en önemli parçası katot ışını tüpüdür. Havası boşaltılmış olan bu tüpün arakasında, silindirik yapıda, termoiyonik olaya dayalı olarak elektron salan katot elemanı vardır. Genellikle oksit kaplı nikelden yapılan katot, içindeki fitilden bir akım geçirilerek, dolaylı olarak ısıtılır ve elektron salar. Yüksek, pozitif potansiyeldeki ivmelendirme halkalarına doğru hızlandırılan elektronlar, elektron merceği görevi gören halka elektrotlar arasından geçerken ince bir demet haline getirilir. Katodun önünde bulunan kontrol kafesine uygulanan bir voltajın değiştirilmesi ile kafesi birim zamanda geçen elektron sayısı kontrol edilebilir. Demet modülasyonu adı verilen bu işlem, televizyon ve bilgisayar ekranlarında görüntü oluşturulmasında önemlidir.


İnce demet haline getirilen elektronlar, luminesans bir ekran üzerine düşürülünce ışıklı bir iz oluşur. Elektron demeti yatay saptırıcı levhalar arasından geçerken, bu levhalar arasına uygulanan voltaj farkıyla orantılı bir sapmaya, dolayısıyla ekran üzerindeki ışıklı izde bir yer değiştirmeye uğrar. Düşey saptırıcılara uygulanmış voltaj için de aynı şeyler geçerlidir. Bir voltajın zaman değişim grafiğini çizdirmek için, yatay saptırıcılara testere dişi olarak adlandırılan ve genellikle osiloskobun kendisinin ürettiği bir voltaj uygulanır. Ölçmek veya gözlemek istediğimiz voltaj düşey girişe uygulanır.

Alıntı : Hacer Erar

Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
9 Haziran 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Osiloskop
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Hızla değişen bir ya da birden çok elektriksel niceliği bir ekranda grafik biçiminde gözlemeye yarayan aygıt. En çok kullanılan, katot tüplü osiloskoptur. Gözlenmesi istenen sinyal, şiddeti artırılarak katot tüpünün saptırma plakalarına (genellikle düşey saptırma plakalarına) yollanır. Elektron demeti, daha sonra bir başka düzenekle oluşturulan gerilim aracılığıyla ekranda yatay doğrultuda zamana bağlı olarak hareket eder. Böylece osiloskopa verilen giriş sinyali, ekranda iki gerilimin bileşiminden oluşan ve yatay doğrultuda akıp giden bir iz biçiminde grafik olarak gözlenebilir. Yatay doğrultuda hareket, en kolay, testere dişi biçiminde bir voltaj değişimiyle sağlanır. Bu durumda söz konusu iz, ekranda yavaş ve düzgün olarak ilerler ve ekranı soldan sağa doğru tarar taramaz hemen aynı anda yine başlangıç noktasına döner. Osiloskoplar doğru akımdan çok yüksek frekanslı akımlara dek geniş bir aralıkta çalışabilir ve birkaç milivolt mertebesindeki sinyaller bile osiloskopla gözlenebilir. Osiloskop, radarlardan kalp atışlarını gözleyen aletlere ve motor test cihazlarına dek geniş bir kullanım alanına sahiptir.
theMira

Benzer Konular

5 Mart 2017 / Misafir Mühendislik Bilimleri
20 Ağustos 2013 / asla_asla_deme Mühendislik Bilimleri
13 Haziran 2008 / KisukE UraharA Mühendislik Bilimleri
31 Ekim 2008 / asla_asla_deme Taslak Konular
10 Eylül 2012 / Efulim Mühendislik Bilimleri