Arama

Önemli İcatlar - Pompa

Güncelleme: 11 Haziran 2012 Gösterim: 6.302 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
17 Kasım 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Pompa
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Pompa ya da basaç, sıvıları taşımak için kullanılan mekanik bir aygıttır. Bir pompa, sıvıyı düşük basınçtan yüksek basınca hareket ettirir ve bundan dolayı basınç içinde bir fark oluşturur.
İlk pompa MÖ 3. yüzyılda Arşimet tarafından tasarlanmıştır. Pompalar mekanik kuvvetlerin fiziksel kaldırma veya sıkıştırma kuvveti ile maddeyi itmesi prensibini kullanarak çalışır.
Pompaları genel olarak iki grupta toplamak mümkündür:
  • Pozitif yer değiştirmeli pompalar (Hacimsel): Bu pompalarda pompa içindeki akışkan hacmi değişmekte, çalışma sadece mekanik ve statik kurallara bağlı kalmaktadır. Hacimsel pompalar şu şekilde sınıflanır:
    • Pistonlu pompalar:
      • Pistonlu pompalar
      • Diyaframlı pompalar
    • Rotatif pompalar:
      • Tek rotorlu pompalar: Kayar paletli pompalar, esnek borulu pompalar, vidalı pompalar, peristaltik pompalar
      • Çok Rotorlu Pompalar: Dişli pompalar, loblu pompalar, vidalı pompalar, çevresel pistonlu pompalar
  • Rotodinamik pompalar: Bu pompalarda ise akışkanın içinde çalışan bir çark bulunur. Kapalı hacim söz konusu değildir.Rotodinamik pompalar da şu şekilde sınıflandırılır:
    • Santrifüj veya radyal akışlı pompalar
    • Eksenel akışlı pompalar
    • Karmaşık akışlı pompalar
Bunların içinde maliyeti en düşük olan pompa tipi de santrifüj tipi pompalardır.
Bunlardan ayrı olarak bir de özel dizaynlı pompalar vardır ki bunlara örnek olarak da, jet veya ejektörlü pompalar, elektromagnetik pompalar ve sıvı kumandalı pompalar verilebilir.

Bir çeşit su pompası olan ve elle çalışan tulumbanın detayı
Ad:  Hand_pump-tr.svg.png
Gösterim: 459
Boyut:  46.0 KB

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
17 Kasım 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Pompa
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Pompa, sıvıları hareket ettirmeye yarayan makinelere denir. Havayı ve başka gazları pompalamak için kullanılan makinelere ise hava pompası denir; vakum pompaları ve kompresörler hava pompası türleridir.
İnsanların tarımla uğraşmaya başladıkları ilk dönemlerde karşılaştıktan en önemli so­runlardan biri, tarlaları sulayabilmek için ırmaktaki suyu yükseğe taşıyabilmekti. Önce­leri, iplerin ucuna bağlanmış kovalardan ya­rarlanmaya çalıştılar; ama bir süre sonra Çinliler ve Mısırlılar daha pratik bir yöntem geliştirdiler. Kovaları büyük bir çarkın çevre­sine yerleştirdiler; çark suyun akışıyla dönü­yor, kovalar suya daldıkça doluyor, yukarı çıkan kova suyunu bir oluğa boşaltıyordu. Çark bazen eşek, deve ve hatta insan gücüyle döndürülüyor, bazen de bir yel değirmenine bağlanıyordu.
İster hava, ister su pompalamak için kulla­nılsın, pompalar genellikle iki sınıfa ayrılır:
  • Alternatif hareketli (yani ileri geri hareketli, itmeli) pompalar
  • Dönel pompalar
Alternatif Hareketli Pompalar
En eski alternatif hareketli pompa türlerin­den biri emme tulumbadır. Emme tulumba­nın nasıl çalıştığını anlayabilmek için, örneğin meyve suyunun kamışla emilmesi olayını in­celeyelim. Bilindiği gibi Dünya atmosferi vücudumuzun üzerinde santimetre kareye yaklaşık l kilogramlık bir basınç uygular. Biz bunun farkına varmayız; çünkü, dış hava basıncı içimizdeki basınçla dengelenir. Kamış emildiğinde içindeki hava boşalır, dolayısıyla bardaktaki meyve suyu­nun yüzeyinde etkili olan basınç artar ve meyve suyunu kamışın içine iter.

Ad:  pompa1.png
Gösterim: 1011
Boyut:  64.9 KB

Tulumbalarda, bir silindir ile bu silindirin içinde tulumba kolu yardımıyla aşağı yukarı hareket ettirilebilen bir piston bulunur. Pisto­nun ortasındaki delik ile silindirin dibindeki delik supaplarla kapalıdır; "klape" denen bu supaplar suyun yalnızca bir yönde geçmesine izin verir. Silindirin altındaki emme borusu kuyudaki suya kadar uzanır; bu boru örneğimizdeki kamışa benzetilebilir. Piston kaldırıl­dığında, piston supabı kapanır ve atmosfer basıncı suyun emme borusunda yükselerek silindire dolmasını sağlar. Piston aşağı doğru hareket ettirildiğinde bu kez silindirin dibin­deki supap kapanır, piston supabı açılır ve su, pistonun üstündeki boşluğa geçer. Piston yeniden kaldırıldığında, supabı kapanır ve üstündeki su tulumbanın ağzından dışarı bo­şalır Emme tulumbalar suyu kuramsal olarak yaklaşık 10 metreden daha yükseğe çıkara­maz: çünkü, yaklaşık 10 metrelik bir su sütunu, deniz düzeyinde var olan atmosfer basıncına denk bir basınç doğurur (atmosfer basıncı, emme borusunda bundan daha yük­sek bir su sütununu tutmaya yetmez). Uygu­lamada tulumba verimi yüzde 100 olamayaca­ğı için bu yükseklik çok daha azdır.
Suyu bundan daha yükseğe çıkarmak için basma tulumba kullanılır. Basma tulumba kuyunun dibine yakın bir noktaya yerleştirile­bilir. Piston tepedeki tulumba koluna uzun bir çubukla bağlanır. Çubuk, silindirin tepe­sinde yer alan ve su sızmasına izin vermeyen bir delikten geçer. Emme tulumbadan farklı olarak, basma tulumbada bir basma borusu ve suyun silindirden bu boruya geçişini sağlayan deliği tek yönde kapamaya yarayan fazladan bir supap vardır. Basma tulumba emme tulumbaya benzer biçimde çalışır; ama piston silindirin tepesine ulaşıp yeniden aşağı doğru hareket etmeye başladığı zaman, basma boru­su supabı basma borusundaki suyun ağırlığıy­la kapanır ve borudaki suyun silindire geri dönmesini önler.
Eski Romalılar alternatif piston hareketli pompalar kullanırlardı; 16. yüzyılda da Orta Avrupa'da, derin maden ocaklarından suyu dışarı pompalamak için bu tür pompalar yaygınlaştı. Bu pompaların silindirleri bazen içi boşalmış ağaç gövdelerinden yapılırdı. 18. yüzyılda Thomas Nevvcomen ve James Watt' in bulduğu buhar makinelerinden pistonlu pompaları çalıştırmakta yararlanıldı
Diyajramlı pompa, piston yerine deri. kau­çuk ya da ince bir metalden yapılmış esnek bir diyaframın (yani zarın) bulunduğu alternatif hareketli bir pompa türüdür.

Ad:  pompa2.png
Gösterim: 796
Boyut:  128.5 KB

Bu tür pompalar inşaatlarda suyun dışarı atılması için kullanı­lır. İnşaatlarda pistonlu pompalar kullanılır­sa, suyun içindeki kum ve öbür katı parçacık­lar pistonun ve silindirin kısa sürede yıpran­masına neden olur. Diyaframlı pompalarda diyaframdan herhangi bir kaçak olamayacağı için, bu tip pompalar otomobillerde yakıt de­posundan karbüratöre benzin pompalamak için çok kullanılır. Ateşi körüklemek için kul­lanılan eski moda körükler gerçekte diyaf­ramlı bir pompadır.
Bisiklet pompası, pistonu supap işlevi de gören basit bir aygıttır. Piston geriye doğru çekilirken yumuşak deriden ya da plastikten yapılmış conta biçimindeki piston ile silindir çeperi arasından geçen hava, pistonun önün­de kalan silindir boşluğuna dolar. Piston ileri doğru giderken hava sıkışır ve contanın kena­rını silindir çeperine bastırır; böylece havanın geri kaçması önlenir. Sıkışan hava esnek bağlantı borusundan bisiklet lastiğine geçer; tekerlek lastiğindeki supap, içeri dolan hava­nın geri kaçmasını önler.

Dönel Pompa
Makinelerin çalışan parçalarına basınçlı yağ basmak için çok kullanılan dişli pompa basit bir dönel pompa tipidir. Dişli pompanın karterinde iki dişli çark vardır; bunlardan biri motora bağlıdır ve kendisi döndükçe öbür dişli çarkı da döndürür. Bu dişli çarklar kartere öyle yerleştirilmiştir ki, basılacak yağ karterin bir yanından öbür yanına (ya da yağ giriş tarafından yağ çıkış tarafına) ancak dişlilerin dönmesiyle ve bu dönme sırasında birbiriyle temas eden dişlerin arasından taşı­narak geçebilir. Birbirini iyi kavrayan dişler arasından geriye yağ dönüşü olamayacağın­dan, bu tür pompalarda supaba gerek kalmaz. Uçakların hidrolik sistemlerinde, örneğin te­kerlek kaldırma indirme donanımlarında dişli pompalar kullanılır.
Yarıdönel pompalar: Yarıdönel pompalar, genellikle küçük tek­nelerde, dipte biriken suyu dışarı atmak için kullanılır. Bunlar aslında basma tulumba ilke­sine göre çalışır. Ama bu pompaların tambur biçimindeki karterinde, piston yerine, bir kolun ileri geri hareketiyle önce bir yönde sonra buna ters yönde yarım dönüşler yapan bir pala ya da kanat bulunur.
Merkezkaç pompa ya da santrifüj pompa denen pompaların ortasında bir çark vardır. Pompalanacak su ya da sıvı çarkın göbeğin­den geçip kıvrık pervane kanatlarının arasına girer ve bu kanatlarca pompa karterinin çeperlerine doğru savrulur. Suyun basıldığı pompa karteri sal­yangoz biçimindedir.
Türbokompresörler: Gaz türbinlerinde ya da jet uçaklarının motorlarında yanmanın tam olması için büyük miktarda havaya gerek vardır; bu hava genellikle türbokompresörle basılır. Türbokompresör en basit biçimiyle, bir karter ile bu karterin içinde hızla dönen bir vantilatörden oluşur. Vantilatörün kanat­ları genellikle birkaç sıra halindedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
11 Haziran 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Pompa
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

İçine çektiği akışkana kinetik ya da potansiyel enerji kazandırmaya yarayan aygıt. Teknik bakımdan tulumba ile pompa aynı şeydir. Ancak pratikte kimi durumlarda "tulumba", kimi durumlarda da "pompa" adı kullanılmaktadır. Pompa genellikle akışkanları bir yerden bir yere iletmeye, daha yükseğe çıkarmaya, gazları sıkıştırıp kapalı kapların içindeki gazları boşaltmaya yarar. Pompalar çok çeşitlidir. En basit pompa, bir silindir içinde hareket eden bir piston ve uygun supaplardan oluşur. Piston yerine kimi pompalarda (örneğin benzinli motorların yakıt pompalarında) bir diyafram bulunur. Bazıları ise döner dişli, kanatlı ya da paletlidir. "Kinetik pompa"ların gövdeleri içinde, akışkana momentum kazandıran bir fan (pervane) bulunur. Fanı bir salyangoz içinde dönen pompalara "santrifüj pompa" adı verilir. Akışkanın pompaya temas etmemesi gerekiyorsa (nükleer reaktörlerde olduğu gibi) "elektromanyetik pompa" kullanılır. Bu tür pompalarda,bir elektrik akımı ve buna dik bir manyetik alan kullanarak, iletken olan akışkanın, her ikisine de dik bir açı altında akması sağlanır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira

Benzer Konular

5 Mart 2017 / Misafir Mühendislik Bilimleri
28 Kasım 2012 / evo Mühendislik Bilimleri
2 Haziran 2008 / KisukE UraharA Taslak Konular
11 Ekim 2011 / _Yağmur_ Mühendislik Bilimleri