Arama

Osmanlı Devleti'nde Mühendislik

Güncelleme: 21 Mayıs 2012 Gösterim: 2.069 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
24 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Osmanlı Devleti'nde Mühendislik
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Osmanlı Devleti, kurulduğu andan itibaren genişlemeye başlamış ve bu da köprü, cami, yollar gibi binaların yapılmasını gerektirmiştir. İlk dönemlerde zanaatkarlar hem mimar, hem mühendis, hem de sanattan anlayan kişilerdir. Osmanlı Devleti'nde özellikle mimarlık alanında Mimar Sinan'ın yaptığı eserler önemli teknik çalışmalardandır.
Osmanlı Devleti, Avrupa karşısında üstünlüğünü yitirmeye başlayınca Avrupa'yı kendine örnek almaya başladı. Sonraki dönemlerdeki teknik yenilikler matbaanın gelmesi, itfaiyenin kurulması ve askeri alanda yapılmak istenen yeniliklerdir.
Askeri alandaki yenilikler için ilk kez İstanbul, Üsküdar'da bir hendesehane 27 Aralık 1737 yılında açılmıştır. Burada özellikle matematik eğitimi verilirmiştir. Ancak daha sonra isyanlar sebebiyle bu okul dağıtılmıştır.
1773 yılında Mühendishane-i Bahr-i Hümayun, Haliç'te tershane dolaylarında açılmıştır. Bunun yanında daha sonra Mühendishane-i Berr-i Hümayun açılmıştır. Bu okula padişahlar açıldıkları dönemde çok önem göstermişler, gelişmelerini yakından takip etmişlerdir.

Ayrıca bakınız:
  1. Mühendishane-i Bahrî-i Hümâyûn
  2. Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn
  3. Hendese-i Mülkiye
  4. Mühendis Mekteb-i Alisi (Yüksek Mühendis Mektebi)

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
21 Mayıs 2012       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Osmanlı Devletinde mühendislerin büyük bir bölümü Yeniçeri Ocağından yetişirdi. Bina ve Köprü yapımında çalışan mimar ve mühendisler ya bu meslek erbabının ya da çalışarak ihtisas sahibi olurlar veyahut Mimar Sinan gibi yine Yeniçeri Ocağında çeşitli kademeleri geçerek meslek sahibi olurlardı.

Sponsorlu Bağlantılar
1683 yılındaki Viyana bozgunundan sonra aklî ilimlerde ve teknik alanda çok geri kalındığı farkedildi. III. Ahmet devrinde ilkönce Nevşehirli Damat İbrahim Paşa medreselere riyaziye yani matematik derslerini koydurttu. İlk matbaayı kuran İbrahim Müteferrika'nın teklifi üzerine 1727 tarihinde 300 kadar Bostancı Ocağından alınan kişiler yeni bir metodla eğitime tabi tutulmağa başlandı fakat Yeniçerilerin karşı koyması ve ayaklanması, öğrencilerin çoğunun şehid edilmesi üzerine bu teşebbüs de başarısızlıkla sonuçlandı.

İkinci önemli teşebbüs I. Mahmud'un saltanatı devrinde (1730-1754) yapıldı. Sadr-ı A'zam Topal Osman Paşa (1731-1732) tarafından yapılan teklif üzerine 1734 tarihinde Üsküdar'da Hendesehane veya Humbarahane adıyla ilk Mühendishane açıldı. Osmanlılara iltica eden Fransız soyiusu piyade generali (Kont) (Claude) Comte de Bonneval (1675-1747) dinini değiştirerek müslüman oldu ve Humbaracı Ahmet Paşa adını aldı (Kabri Galata Mevlevihanesindedir). Humbaracı Ahmet Paşa Hendesehanede matematik dersleri veriyordu. Sonradan bu derslere evlatlığı Süleyman tarafından devam edildi. Hendesehanede Pirîzade Mehmet Sait Efendi tarafından mühendislikte kullanılan çeşitli aletler yapıldı ve bu aletler öğrencilere çok faydalı oldu. Avrupanın ilk Mühendislik Okulu olan ve 1747'de kurulan "Ecole des Ponts et Chaussees"den 13 yıl önce açılan Hendesehane yine Yeniçerilerin karşı koyması üzerine kapatıldı. 1759 yılında Sadr-ı A'zam Koca Ragıp Paşa Hendesehane'yi (Humbarahane) Haliç'te Karaağaç'ta tekrar kurdu ise de bu okulda zamanla bir gelişme olmadı, III. Selim devrine kadar sönük bir şekilde devam etti.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

24 Temmuz 2016 / Misafir Cevaplanmış
6 Nisan 2010 / ThinkerBeLL Osmanlı İmparatorluğu
16 Mart 2010 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu
22 Mart 2009 / HipHopRocK Osmanlı İmparatorluğu