Arama

Bebeklerde burun tıkanıklığı sorunu nasıl giderilir? - Sayfa 4

En İyi Cevap Var Güncelleme: 3 Ekim 2013 Gösterim: 65.995 Cevap: 36
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
14 Ekim 2010       Mesaj #31
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
b34 adlı kullanıcıdan alıntı

14 aylık bebeğimin 4 gündür burnu tıkalı.rahat nefes alamadığından dolayı uyku düzeninin bozulmasıyla beraber iştahsızlık gibi sorunlar ortaya çıktı.bunun için bir tavsiyede bulunursanız memnun olurum

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

Sponsorlu Bağlantılar
rahat bebekBebeklerde burun tıkanıklığı nın birden fazla sebebi vardır. Bazı durumlarda burun tıkanıklığı sadece burundan salgılanan mukus(sümük) ile açıklanırken bazı durumlarda burun tıkanıklığı oldukça karmaşıktır.
Örneğin bebeklerde burun tıkanıklığı alerjik reaksiyonlar nedeniyle olmaktadır veya burunda sinüzit gibi iltihabi vakalar gelişmiştir diğer yandan geniz eti ve burun kemiği eğriliği de bebeklerde burun tıkanıklığına neden olabilmektedir.
Biz bu makalemizde bebeklerdeki mukus salgısının kurumasıyla oluşan burun tıkanıklıklarına değineceğiz.


Bebeklerde burun tıkanıklığı:
Normalde insan solunum sistemi mukus(sümük) denilen bir tür salgı salgılayarak burun iç cidarının nemlenmesini sağlayan bir yapıya sahiptir. Ancak bazı durumlarda sümük salgısı gereğinden fazlaca salgılanarak burunu tıkar ve nefes almayı engeller.

Bebeklerde burun tıkanması;
  • Uyku bozukluklarına,
  • Ağız ve yutak hastalıklarına,
  • Emme olayının rahat olmaması nedeniyle beslenme bozukluklarına neden olabilmektedir.

Bütün bu yukarıda sayılan olumsuzluklardan dolayı bebeklerin mutlaka burunlarının açık olması gerekmektedir.


Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl açılır?

tatli bebek Bebeklerde burun tıkanıklığı için eczanelerde ticari olarak satılan fizyolojik sıvılar mevcuttur. Ancak bu sıvılar yetersiz kalmaktadır. Bu konudaki harika bir uygulamayı ben Anadolu da gördüm.
Anadolu da kadınlar Bebeklerinin burunlarına zeytinyağı damlatarak tıkanıklığı kolaylıkla açmaktadırlar. Diğer bir uygulama ise dikkate değerdir. Çünkü birçok yerde bebeklerin burun tıkanıklığı bebeğin burnuna ana sütü(anne sütü) damlatılarak açılmaktadır.
Bu metotlardan 1. olanı yani bebeklerin burun tıkanıklığını zeytinyağı damlatarak açmak hijyene dikkat edildiğinde sorun çıkarmayacak bir yöntemdir. Ancak 2. olanı yani bebeklerin burunlarına anne sütü damlatmak hijyen yönünden de en ufak bir sorun çıkarmayacak bir yöntemdir.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Kasım 2010       Mesaj #32
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kızım 5 yaşında ateşlendi hastaneye götürdüm agumentin geralgin aferin verildi birde okyanus suyu ama burnu hala tıkalı ve öksürükten yatamıyo ne yapmalıyım öksüğünü burnunu açmak için
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Aralık 2010       Mesaj #33
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
küçük bir çoçukta sürekli burun sümüğü olması normalmidir yaz kış oluyor bide sümükten doleyı nefes alırken zorlanıyor dolayısıyla.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Aralık 2010       Mesaj #34
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

küçük bir çoçukta sürekli burun sümüğü olması normalmidir yaz kış oluyor bide sümükten doleyı nefes alırken zorlanıyor dolayısıyla.

Küçük çocukların sağlığı mutlaka bir doktor tarafından takip edilmelidir. Sürekli salgı var olan bir hastalığın devamı olabilir. Alttaki yazıyı okuyun.

Bebeklerde, çocuklarda ya da yetişkinlerde burun tıkanıklığının çeşitli nedenleri olabilir. Geniz eti, enfeksiyonlar, allerji, ortam havasının kuruluğu gibi nedenlerle tıkanıklık oluşabilir.

Burnumuz soluduğumuz havayı ısıtıyor, nemlendiriyor ve süzüyor, mikropları tutuyor ve öldürüyor, koku almamızı sağlıyor, sesimizin karakterini ve rengini oluşturur. Ancak burunda oluşan tıkanıklık bu işlevlerin yerine getirilmesine engel olabilir.

Bebek odasının ve hatta evin bütün yaşanan mekanlarının havasının nemli tutulması tıkanıklığı azaltabilir.

Durumunuza özel sebepleri bulmak ve tedavisini öğrenmek için mutlaka bir Çocuk hastalıkları ya da Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurun. Bebeklerde de yetişkinlerde de ezbere burun spreyleri kullanmayın. Burun spreylerinin yanlış kullanımının koku alma duyusunun kaybına bile neden olabileceğini unutmayın.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Ocak 2011       Mesaj #35
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
benim bebegim suan 3 aaylik ve hemen hemen 3 haftadir burnu tikali once doktoru ilac verdi ise yaramadi daha sonra tuzlu su kullanmaya basladim bir arkadasimin tavsiyesi uzerine odalara bir bardak su koydum evin havasini nemlendirmek adina baska bir tavsiyede sogani soyduktan sonra dilimlere ayirdim bas ucuna koydum ve tum gece rahat uyudu sizede tavsiye ederim
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Nisan 2011       Mesaj #36
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bi burun aspiratörü aldım ben elektrikli süpürgeye bağlanıyor. Bebeğimin üşütmeden dolayı burnu akıyodu bi kaç günde geçdi neredeyse. Hala gerekli durumlarda kullanıyorum. Sizinde denmenizi öneririm.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Ekim 2013       Mesaj #37
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

2aylık bebegimde burun tıkanıklıgı var.burundan gelen hırıltı var.ne yapılabilir?TEŞEKKÜRLER


Bebeklerde burun tıkanıklığı ve temizliği

Bebek aspiratC3B6r 4 wwwnormalisgoodnet

Burun tıkanıklığı hafife alınamayacak kadar ciddi bir konudur ve bebeğinizin huzurunu ve konforunu en çok etkileyen sorunların başında gelir. Uzun süredir gaz sancısı sandığınız ağlama nöbetlerinin nedeni aslında solunum yollarıyla ilgili olabilir. Basit bir iki yöntemle bu sorun henüz oluşmadan engelleyebilirsiniz.

Bebekler sümküremezler ve burunlarını temizleyemezler. Bu sebeple yeni doğan ve henüz yaşını doldurmamış bebeklerde en sık yaşanan sorunlardan biri burun tıkanıklığı ve buna bağlı olarak meydana gelen nefes alma güçlüğüdür. Önlem alınmazsa bebeğin yaşam kalitesi düşer ve uyku bozuklukları baş gösterir.
Genellikle aileler, nedensiz yere ağladığını düşündükleri bebeklerinin nefes yollarını kontrol etmeyi akıllarına getirmezler. Anne ve babaların en çok söyledikleri cümle şudur; “karnı tok, altı temiz, gazı yok ve hala durmadan ağlıyor!”.
Evet gerçekten de bazen çocuklar sebepsiz yere ağlarlar ama çoğunlukla sürekli ağlamaların bir sebebi vardır. Aileler bir süre sonra ağlama şekillerinden bebeklerinin ihtiyaçlarını anlayabilirler fakat bazen ağlamaların frekansı ve şablonu öyle bir değişir ki aileler genellikle çaresiz kalır. Bu durumda mama, bez, gaz “kontrol üçlüsü“ne burun kontrolünün de eklenmesi bir çok uykusuz geceyi kurtaracaktır.

Peki ne yapmalı?

Yapılacak şey aslında çok basit. Doktorunuz büyük bir ihtimalle serum fizyolojik adında içinde sıvı bulunan küçük tüplerden yani burun damlası almanızı önermiştir. Çoğunlukla ihtiyaç duyulduğunda her deliğe 1-2 damla olarak uygulanmasını söylemiştir. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. 1-2 damla yoğun tıkanıklık yaşayan bir burun deliğini açmak için yeterli değildir. Bebeğiniz rahatlamasını istiyorsanız tüpün dörtte birini (çeyreğini) bir deliğe uygulamanız gerekir. Esas temizlik bu şekilde sağlanır. Yani her kullanımda iki burun deliğine yarım tüp kullanılması sonuç alınmasını sağlayacaktır. Ayrıca bu işlemin tıkanıklığı yoğun olan ve hırıltılı nefes alan bebeklerde günde en az 4 en fazla 6 defa tekrar edilmesi önerilmektedir.

Serum fizyolojik yeterli mi?

Tek başına serum fizyolojiği belirttiğimiz dozlarda kullanmak genellikle yeterli olacaktır. Burun içerisindeki birikinti genize doğru hareket edecek ve bebeğiniz bunu yutacaktır. Bu başlı başına bebeğinizin rahatlamasını sağlayacaktır. Ancak genize doğru itilemeyen ve burun içerisinde kalanlar için de ayrı bir işlem uygulanması gerekir. Bu işlem için “aspiratör”e ihtiyaç vardır.
İki tip aspiratör vardır.

Bebek aspiratC3B6r wwwnormalisgoodnet

Aspiratörler iki türlüdür. Birincisi standart pompalı aspiratördür. Burnun ön tarafındaki küçük kalıntılar serum fizyolojik ile yumuşatıldıktan sonra bununla çekilebilir. Kullanımı oldukça basittir. Önceden pompasına basılarak burna (çok derine olmamak kaydıyla) sokulur ve basılı olan pompa parmaklar gevşetilerek serbest bırakılır. Bu sayede aspiratör içerisine hava çeker. Havayı çekerken de burundaki kalıntıları alır.

Bebek aspiratC3B6r 3 wwwnormalisgoodnet

İkinci aspiratör çeşidi ise Otribebe markasının sunduğu nazal aspiratördür. (Başka markaların da benzer ürünleri piyasada bulunabilir. Yaygın olarak en bilineni Otribebe’dir). Pompalı modellerden farkı içerisine hava çekme işlevinin kullanan kişinin ağzıyla uygulamasıdır. Aspiratörün ağızlık kısmı ağza alınır diğer ucu ise bebeğin burnuna yerleştirilir ve yavaş ve düzenli bir şekilde içe doğru çekilir. Bu işlem her iki burun deliğine de uygulanır. Bu model aspiratörlerde pompa yoktur. Pompa görevini kullanan kişi üstlenmiş olur. Apiratörün tek kullanımlık yedek uçları vardır. Bittikçe yeniden temin edilmesi gerekir.

Hangisi kullanılmalı?

Uygulama olarak standart pompalı aspiratörün kullanımı daha kolaydır. Ağızlıklı aspiratörlerde bebeğiniz burnuna birşey sokulmasında rahatsız olacağından sürekli başını hareket ettirecek ve uygulamanın tamamlanmasını zorlaştıracaktır. Pompalı aspiratörlerde de bu durum yaşanır ama işlem çok kısa olduğundan bebeğiniz huysuzlanmaya vakit bulamadan temizlik yapılabilir.
Ancak pompalı aspiratörün temizliği ağızlıklı olana göre daha kısıtlıdır. Pompanın hava çekme gücü çok fazla değildir. Bu sebeple ağızlıklı aspiratörle temizlik özellikle yoğun tıkanıklar için bire birdir.

Güvenliğiniz için dikkat edin!

Bu işlemler çok basit görünse de güvenlik çok önemli ve dikkat edilmesi gereken bir husustur. Serum fizyolojik tüpü (flakon) ve aspiratörlerin uçları bebeğin burnunun içerisine sokulmaya çalışılmamalıdır. Burun girişine yerleştirilmesi yeterlidir. Aksi halde zedelenmelere yol açılabilir.
Serum fizyolojik tüplerinin son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir. Daha da önemlisi tüpü bir kere açtıktan sonra en fazla 48 saat içerisinde tüketmeye özen gösterin. Bu süre içerisinde kullanılmayan tüpleri tekrar kullanmaya çalışmayın. Tüplerde bulunan sıvı ilaç içermez. %100 steril deniz suyu içerir ve burun tıkanıklığını açmak için en iyi sonuç veren sıvıdır.


Benzer Konular

20 Eylül 2013 / karayel Tıp Bilimleri
24 Ağustos 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
17 Aralık 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
26 Ocak 2016 / Misafir Tıp Bilimleri
5 Ağustos 2015 / AgeAnt Perry Soru-Cevap