Arama

Disakkaritler nelerdir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 19 Aralık 2014 Gösterim: 5.374 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Ekim 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
disakkaritler hangi monosakkaritlerin birleşmesiyle oluşur?
EN İYİ CEVABI The Eniqmatic verdi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

disakkaritler hangi monosakkaritlerin birleşmesiyle oluşur?

Bir disakkarit iki molekül monosakkaritin glikozit bağı ile bağlanmasıyla oluşur. Bu bağlanma sırasında bir molekül su ortaya çıkar. Buna dehidrasyon sentezi denir. İnsan ve hayvanların yedikleri disakkaritler, sindirim sisteminde monosakkaritlerine ayrılarak kullanılır.
Sponsorlu Bağlantılar
The Eniqmatic - avatarı
The Eniqmatic
Ziyaretçi
13 Ekim 2011       Mesaj #2
The Eniqmatic - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

disakkaritler hangi monosakkaritlerin birleşmesiyle oluşur?

Bir disakkarit iki molekül monosakkaritin glikozit bağı ile bağlanmasıyla oluşur. Bu bağlanma sırasında bir molekül su ortaya çıkar. Buna dehidrasyon sentezi denir. İnsan ve hayvanların yedikleri disakkaritler, sindirim sisteminde monosakkaritlerine ayrılarak kullanılır.
Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Aralık 2014       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
disakkaritler nedir
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
19 Aralık 2014       Mesaj #4
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

disakkaritler nedir


Disakkarit nedir? Disakkrit çeşitleri, isimleri ve özellikleri nelerdir? Disakkritler hakkında bilgi.

disakkarit

Disakkaritler (Çift Şekerler);
İki mono sakkaritin birleşip bir molekül su kaybetmesiyle oluşur. Bu yüzden çift şekerler denir. Genel formülleri C12H22O11‘dir. En çok tanınan di sakkaritler lâktoz, sakkaroz ve maltozdur.

a. Sakkaroz:
En çok şeker pancarı ve şeker kamışında bulunur. Bir molekül glikoz + bir molekül früktozdan meydana gelmiştir. Kolay yetiştirilebilen ve bol sakkaroz içeren şeker pancarı ve kamışından sanayide şeker elde edilmektedir. Günlük kullandığımız şeker sakkarozdur.
Sakkaroz, şeker pancarı ve şeker kamışında erimiş olarak bulunur. Şeker kamışı ve pancarı preslerde sıkıştırılınca suya geçer. Bu eriyik çeşitli yöntemlerle arıtılıp temizlenir, suyu uçurularak şeker kristalleri ortaya çıkarılır. Kullandığımız şekerin %99, 6’sı şeker, arta kalanı kristal suyudur. Sakkarozun kristalleşme özelliği vardır. Bu özellik mutfaklarda dikkate alınmalıdır.

b. Laktoz:
İnsanların ve memeli hayvanların sütünde bulunur. Lâktoz, bir molekül galaktoz ve bir molekül glikozun birleşmesinden meydana gelir. Süt şekeri de denir. Anne sütünde %7-8, inek sütünde %4-5 oranında bulunur. Bakterilerin tesiri ile çok kısa sürede laktik aside dönüşür. Sütün proteinleri çabuk bozulur. Bu bozulma sağlık açısından tehlike oluşturur. Lâktik asit sütün kesilmesine neden olur. Sütün kesilmesi bayatlığını da gösterir. Süte yemek sodası katmak suretiyle asit ortamı durdurulup sütün kesilmesi önlenir. Sağlığa zararlı bîr uygulamadır.

c. Maltoz:
Arpada ve baklagillerde az miktarda vardır. İki molekül glikozun birleşmesinden meydana gelir. Çimlendirilmiş arpa ve tahıldaki nişastanın hidrolize edilerek parçalanmasıyla elde edilir. Çift glikozdan oluştuğu için daha kolay sindirilir. Bu özelliğinden dolayı beslenme bozukluğu olanlarda ve çocuklarda çeşitli şekillerde tüketime sunulur.

Di sakkaritlerin önemli özellikleri

1. Beyaz renktedirler.
2. Kuru sıcaklıkta bırakıldıkları zaman yapılarındaki bir kısım karbon açığa çıkar, rengi kahverengiye dönüşür (karamelize olur). Bu özelliğinden dolayı çeşitli şekerleme ve tatlıların yapımında kullanılırlar.
3. Suda kolayca erirler.
4. Sulu, asitli ortamda bırakıldıkları zaman kolayca kendilerini meydana getiren mono sakkaritlere ayrışırlar. Pek çok şurup, reçel ve benzeri yiyeceklerin hazırlanmasında bu özelliklerden yararlanılır.
5. Kristalleşme özellikleri vardır.
6. Lezzetleri tatlıdır.


Benzer Konular

21 Haziran 2011 / _KleopatrA_ Biyoloji
31 Temmuz 2012 / The Unique Kimya
20 Ağustos 2013 / _KleopatrA_ Kimya
11 Kasım 2015 / Misafir Soru-Cevap
7 Temmuz 2012 / _KleopatrA_ Kimya