Arama

Türkiye'nin Ovaları - Amik Ovası

Güncelleme: 9 Haziran 2009 Gösterim: 2.524 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
9 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Amik Ovası
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Amik Ovası, Hatay ilinde bulunan ve Türkiye’nin en verimli arazilerinden biridir. Hatay çöküntü alanının ortasında yer alan Amik Ovası, zirai potansiyeli çok yüksek kalın bir alüvoyal toprak tabakası ile kaplı olup, aynı zamanda ilin en büyük toprak düzlüğünü oluşturur. Asi Nehri olmak üzere, Karasu ve Afrin Çayı ile beslenen Amik Ovası'nda, yakın zamanlara kadar Amik Gölü adı ile bilinen bir göl vardı. Ancak uzunluğu 16 km., genişliği 10 km. olan gölün ve göl çevresindeki bataklıklarla beraber 310
km²'yi bulan arazinin bir bölümünün kurutulması ile göl kayboldu. DSİ tarafından yürütülen ve 1955 yılında başlayıp 1980 yılında tamamlanmış olan kurutma işlemi sonucunda elde edilen zirai verimi yüksek topraklar çiftçilere dağıtılarak tarıma açılmıştır.
Amik Gölü'nün Asi Nehri aracılığı ile kurutulması projesi çerçevesinde, Asi'nin genişletilmesi ve yatağının taranması çalışmaları sırasında kentin Roma Çağı'ndan beri ayakta duran bu ünlü taş köprüsü (ki Diocletian zamanında yapıldığı tahmin edilir), 1972 yılında yıkılarak yerine bugünkü betonarme köprü inşa edilmiştir.
Akdeniz'i Amik Ovası'ndan Nur Dağları ayırmaktadır.
Amik Ovasında kayıtlı 2 bin 576 adet su kuyusu mevcut olup bu kuyulardan 99’u, Devlet Su İşleri 63. Bölge Müdürlüğü’ne aittir. Yaklaşık 6 bin tane de kayıtsız kuyu bulunduğu tahmin edilmektedir.
Amik ovası 1970 li yıllara dek göl olarak kullanıyordu DSİ'nin açmış olduğu drenaj kanallarıyla kurutulmuştur ve bu kurutma işlemi milyonlarca kuş türünün yok olmasına sebep olmuştur.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

17 Eylül 2009 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
3 Kasım 2009 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
15 Ocak 2019 / asla_asla_deme Türkiye Coğrafyası
18 Eylül 2009 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası