Arama

Astronomi (Uzay) Haberleri - Sayfa 48

Güncelleme: 15 Ekim 2018 Gösterim: 187.064 Cevap: 523
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Ocak 2015       Mesaj #471
Avatarı yok
Yasaklı
Yaşam Olasılığı Olan 8 Gezegen Keşfedildi

Sponsorlu Bağlantılar
Amerikalı gökbilimciler üzerinde yaşam olasılığının olduğu sekiz gezegen keşfetti. Özellikle ikisi Dünya'ya çok benziyor. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Harvard Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden yapılan açıklamada uzay teleskobu Kepler ile yapılan incelemeler sonunda Dünya benzeri 8 gezegen tespit edildiği bildirildi.

Özellikle iki gezegenin şu ana dek tespit edilen, yaşama en uygun gezegenler oldukları açıklandı. Gezegenler Güneş benzeri yıldızların etrafında dönüyor ve bu yıldızlara olan uzaklıkları bizim Güneş’e olan uzaklığımızla bir hayli yakın.Öte yandan bu iki gezegenin Dünya'ya olan uzaklıkları daha detaylı araştırmalar yapmayı zorlaştırıyor. Bu gezegenlerden biri 470 ışık yılı diğeriyse 1.100 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.


Kaynak: Ntvmsnbc (07 Ocak 2015)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Ocak 2015       Mesaj #472
Avatarı yok
Yasaklı
Mars'a Gönderilen Kayıp Uzay Robotu Bulundu

Sponsorlu Bağlantılar
marsa gonderilen kayip uzay robotubulunduDnTisri0wkCCnJLjnxiizg?width620&ampmodecrop&ampscaleboth&ampv20150116161925855&ampmetarectangle

Mars'a gönderildikten sonra kaybolan uzay robotu Beagle 2, 12 yıl sonra gezegenin yüzeyinde bulundu.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) ait Mars Yörünge Kaşifi'nin gönderdiği görüntüleri inceleyen bilim adamları, İngiltere öncülüğünde 2003'te uzaya fırlatılan Beagle 2'nin, kızıl gezegenin yüzeyinde tek parça halinde yattığını belirledi.Beagle 2'nin paraşütler ve hava yastıkları ile Mars'ın tozlu yüzeyine iniş yapması planlanmıştı. Bir daha radyo sinyali alınamayan Beagle 2'nin iniş sırasındaki yüksek hız nedeniyle parçalandığı sanılıyordu. Görüntüler, Beagle 2'nin planlanan konumun 5 kilometre uzağına indiğini ortaya koydu.

İngiltere'deki Leicester Üniversitesi'nden Mark Sims, "Robotta çok sayıda yaprağa benzeyen güneş paneli bulunuyor. Radyo frekans anteni bu panellerin altına yerleştirilmişti. Anten kırılmış olabilir. Belki de bu yüzden Beagle 2 ile şimdiye kadar temas kuramadık" dedi.

Beagle 2, 19 Aralık 2003'te Avrupa Uzay Ajansı'nın " Mars Express" adlı uzay aracı ile Mars'a gönderilmişti. Minik robot, aynı gün Mars Express'ten ayrılmış ve Kızıl Gezegen'e doğru ilerleyişini gösteren bir görüntü alınmıştı.Robotun radyo sinyalleri daha sonra kesilmişti. Yaklaşık 7,5 milyon dolara mal olan Beagle 2, en ucuz gezegenler arası misyonlardan biri kabul ediliyordu.

Kaynak: Ntvmsnbc / AA (16 Ocak 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Ocak 2015       Mesaj #473
Avatarı yok
Yasaklı
5.5 Milyar Işık Yılı Uzaklıktan Gelen Radyo Patlaması

5 5 milyar isik yili uzakliktan gelen radyo patlamasinin sirri cozulemiyoriN32BaRTHEO bKpFD2Xw3g?width620&ampmodecrop&ampscaleboth&ampv20150120121732469&ampmetarectangle

İlk olarak 2007'de keşfedilen ve Dünya'ya 5.5 milyar ışık yılı uzaklıkta bir bölgeden geldiği düşünülen radyo patlamasının sırrı çözülemiyor.

Avustralyalı Astrofizikçi Emily Petroff tarafından 14 Mayıs 2007’de Galler’deki Parkes teleskobunda saptanan radyo patlaması, gizemini koruyor. Bilim insanları yıllar önce saptanan gizemli radyo patlamasının milyarlarca ışık yılı uzaklıkta bir bölgeden gelmiş olabileceğini belirtiyor.Keşfin ardında Dünya dışı yaşama bir kanıt olabileceği de iddia edilen radyo patlaması konusunda bilim insanları henüz kararlarını vermiş değil.

Konuyla ilgili araştırmalarını devam ettiren ekip, söz konusu radyo dalgasına yaklaşık 5.5 milyon ışık yılı uzaklıkta patlayan bir yıldızın sebep olmuş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.Bu teoriye göre, patlayan yıldızın sebep olduğu manyetik alan söz konusu sinyalin ortaya çıkmasına sebep olmuş olabilir.Sinyalin kaynağını belirlemek için çalışmalar yürüten ekip adına açıklamalarda bulunan West Virginia Üniversitesi akademisyenlerinden Duncan Lorimer, henüz gizemi çözülememiş bu keşfin bir devrim olabileceğini belirtiyor.


Kaynak: Ntvmsnbc (20 Ocak 2015)
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
25 Ocak 2015       Mesaj #474
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Hubble, Yaratılış Sütunları'nı Yeniden Görüntüledi

2370 m

Kartal Bulutsusu'nun Hubble tarafından çekilmiş yeni fotoğrafı.

Hubble, nefes kesici güzellikteki Yaratılış Sütunları'nı 20 yıl aradan sonra tekrar görüntüledi.

Hubble Uzay Teleskobu yirmi yıl önce en ikonik fotoğraflarından birini çekmişti. Fotoğrafta, sıcak genç yıldızların ışığıyla aydınlanan üç dev gaz sütunu görülüyordu. Yaratılış Sütunları olarak anılmaya başlanan bu sütunlar, tişörtlerden kahve fincanlarına ve halılara kadar her yerde boy göstermişti. Uzayda 25. yılını kutlayan Hubble, 6 bin 500 ışık yılı uzaktaki Kartal Bulutsusu'nda bulunan bu ünlü bölgenin yeni bir fotoğrafını çekti.
Yeni görsel ilkinden de görkemli.
Amerika Astronomi Derneği'nin geçtiğimiz hafta yaptığı yıllık kış toplantısında gösterilen Hubble fotoğrafı eski görselden daha net. Görüş açısı daha geniş olduğundan soğuk gaz sütunların dayanıksız temelini de gösteriyor. Gökbilimciler, teleskoptan aynı bölgeyi hem görünür hem de kızılötesi ışıkta fotoğraflamasını istemişler. Ortaya çıkan sonuç, bu çok tanıdık yer hakkında bazı ilginç özellikler ortaya koyuyor.
Kızılötesi ışık, görünür ışığın yapamadığı bir şeyi yaparak toz ve gaz bulutlarının içine sızıyor. Bu nedenle kızılötesi ışınla görülen sütunlar, sayısız yıldızdan oluşan bir denizin ortasında incecik duman kümeleri gibi duruyor. Oysa 5 ışık yılı yükseklikteki bu sütunların içinde yeni doğmuş yıldızlar var. Sütunların en tepe noktaları, bir kozmik patlamanın kabarcıklarında gezinir duygusu veren açık mavi alanlar, sert yıldız rüzgârlarıyla dövülüyor. Belki de yıldızlara özgü bu hırpalanmanın bir sonucu olarak, en yüksek sütunun tepesindeki gaz birikintisi uçarcasına uzaklaşıyor.

Gökbilimci Paul Scowen, Yaratılış Sütunları olarak bilinen bu yerin aynı zamanda bir yok oluş bölgesi olduğunun da altını çiziyor. "Bu oluşumların geçicilikleri beni çok etkiliyor. Gözümüzün önünde yok olup gidiyorlar," diyor Arizona Eyalet Üniversitesi'nden Schowen yaptığı yazılı açıklamada. Yirmi yıl önceki Hubble gözlemlerinin düzenlenmesinde çalışmış. "Sütunların yoğun kenarları etrafındaki mavimsi pus, ısınarak uzaya buharlaşan madde. Sütunları geçirdikleri evrimin kısacık, eşsiz bir anında yakaladık."

nationalgeographic.com.tr/ 11.1.2015
🌘 🚀
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Şubat 2015       Mesaj #475
Avatarı yok
Yasaklı
NASA 'İklim Değişimi Gözlem Uydusu' Fırlattı

nasa iklim degisimi gozlem uydusu firlattijTkZWGB BUODuW8FZU9A1g?width620&ampmodecrop&ampscaleboth&ampv20150131212800164&ampmetarectangle

Uzay Dairesi NASA, iklim değişimini izlemek için uzaya insansız gözlem uydusu gönderdi.

Hava muhalefeti nedeniyle daha önce fırlatılamayan NASA uydusunu taşıyan Delta 2 roketi, Kaliforniya'nın Pasifik Okyanusu kıyısındaki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü'nden fırlatıldı.NASA'nın uzaya gönderdiği en son uydu, hava tahminlerinin yapılmasına ve küresel iklim değişikliğinin izlenmesine destek sağlayacak veriler toplayacak. Uydunun uzaya gönderilmesiyle ilgili açıklama yapan Uydu Fırlatma Müdürü Tim Dunn, fırlatma sırasında hiç problem yaşanmadığını belirtti. Uydunun maliyetinin 916 milyon doları bulduğu bildirildi.

Kaynak: AA (31 Ocak 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Şubat 2015       Mesaj #476
Avatarı yok
Yasaklı
NASA, Gözünü Jüpiter'in Ayı Europa’ya Dikti

nasa gozunu juipiterin ayi europaya diktiZPLNc cVKkKPXKOkORbKcg?width620&ampmodecrop&ampscaleboth&ampv20150204103051174&ampmetarectangle

NASA, yüzeyi buz tabakası ile kaplı olduğu düşünülen Europa'yı incelemek için otobüs büyüklüğünde bir uzay aracı göndermeye hazırlanıyor.

Jupiter'in yaydığı güçlü radyasyona dayanacak ve Europa'nın çevresinde 45 tur gerçekleştirecek bir uzay aracı tasarlanacak.2020'de yola çıkması hedeflenen uzay aracının tarihi bir görevi de var. Yaşam için elverişli koşulların Europa'da olup olmadığını tespit etmek. Ay ile benzer büyüklükteki Europa'nın yeraltı okyanuslarına sahip olduğu ve çekirdeğinin sıcaklığı nedeniyle yaşam için elverişli koşulları barındırabileceği düşünülüyor.67 tane uydusu olan Jupiter'e, Avrupa Uzay İstasyonu da 2022'de uzay aracı göndermeyi hedefliyor.

Kaynak: Ntvmsnbc (04 Şubat 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Şubat 2015       Mesaj #477
Avatarı yok
Yasaklı
Uzay Aracı Dragon Dünya'ya Döndü

Uzay aracı Dragon, beşinci seferini tamamlayarak yeryüzüne döndü.Dragon, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ikmal yapmak üzere fırlatılmış, 12 Ocak'ta istasyona kenetlenmişti. ISS'ten ayrılan kapsül, yaklaşık 5,5 saatlik bir uçuşun ardından Kaliforniya açıklarında Pasifik Okyanusu'na iniş yaptı.Dragon, Dünya'ya 1600 kilogram ağırlığında kargo taşıdı. Bunlar arasında çöp ve kullanılmayan teçhizatın yanı sıra deney numunelerinin ve bilgisayarların da bulunduğu belirtildi.Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzay mekiklerinin 2011 yılında emekliye ayrılmasının ardından ISS'e yapılacak ticari ikmal seferleri için Dragon kapsüllerini geliştiren SpaceX şirketi ile anlaşma imzalamıştı. ISS'e yapılacak toplam 12 kargo seferi için SpaceX'e 1,6 milyar ödenecek.

Kaynak: DW (11 Şubat 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Şubat 2015       Mesaj #478
Avatarı yok
Yasaklı
Ticari Uzay Araçları 2017'de Sefere Başlıyor

2017'den itibaren Amerikan yapımı yeni ticari uzay araçları Uluslararası Uzay istasyonuna (ISS) seferlere başlayacak. Astronotlar da bu yürüyüşü o uzay araçlarının gelişine hazırlık yapmak için gerçekleştiriyor. Astronotlar, uzay yürüyüşleri sırasında ticari uzay araçlarının yanaşabilmesi için yeni bir bölüm oluşturacak. Bunun için Dünya'dan yeni malzemeler uzaya gönderilecek.

2017'de Florida'dan başlayacak ticari uzay araçlarının seferleriyle uluslararası uzay istasyonunda mürettebat sayısının 6'dan 7'ye çıkarılması hedefleniyor.Astronotların artık uzayda daha uzun süre kalmaları da planlanıyor. Astronotların uzay yürüyüşü 6 buçuk saat sürecek ve astronotlar 25 Şubat ve 1 Mart'ta yeni uzay yürüyüşleri de gerçekleştirecek.ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzay uçuşlarını özel şirketlere yaptırma kararı almıştı. Bu çerçevede Space-x'in ürettiği "Dragon" uzay aracı 2016'da ilk insansız uçuşunu gerçekleştirecek.2017'deyse Dragon'la insanlı uçuşlar başlayacak ve Amerikalı astronotları uzaya Space-x şirketi taşımaya başlayacak.


Kaynak: Ntvmsnbc (21 Şubat 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
26 Şubat 2015       Mesaj #479
Avatarı yok
Yasaklı
NASA'dan İlginç Keşif

nasadan ilginc kesifnR3hDGofD06abOwhMMrxMQ?width620&ampmodecrop&ampscaleboth&ampv20150225175054839&ampmetarectangle

NASA, Sahra Çölü’nden kalkan tozların, Amazon Ormanları’na kadar 5 bin kilometrelik bir yolculuk yaptığını saptadı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA), bulutları ve atmosferdeki partikülleri incelemek için yörüngeye gönderiği ‘Calipso’ uydusu ilginç bir keşfe imza attı. 2006'dan bu yana Dünya'yı gözlemleyen uydu, Sahra Çölü’nden her yıl 182 milyon ton tozun havaya kalktığını saptadı. Buna göre bu tozun, 28.8 milyon tonu rüzgarın yardımıyla Amazon Ormanları’na ulaşıyor. 5 bin kilometrelik yolculuk Amazon Ormanları için kilit öneme sahip. Çöl tozunun büyük bir bölümü, fosfor barındırdığı için Amazon Ormanları’ndaki ağaç ve bitkiler için gübre sağlıyor.

Kaynak: Ntvmsnbc (25 Şubat 2015)
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
26 Şubat 2015       Mesaj #480
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Bilim insanlarından inanılmaz keşif!

Astronomi (Uzay) Haberleri

Bilim insanları evrenin uzak bir köşesinde Güneş'in tam 12 milyar katı büyüklüğünde bir kara deliğin varlığını keşfetti. Kara deliğin evrenin ilk başlangıcında oluştuğu tahmin ediliyor.

Yeni keşfedilen bu kara deliğin kendisiyle yakın yaşta bulunan benzerlerinden yaklaşık iki kat daha büyük. Açıklamayı yapan Almanya'daki Max Plank Enstitüsü'nde çalışan bilim adamı Bram Venemans ne kendisinin ne de meslektaşlarının bir kara deliğin nasıl bu kadar büyüyebildiğini açıklayamadıklarını da ifade etti. Bilinen fizik kanunlarına göre teorik olarak bu kara deliğin, etrafındaki gazlardan bu kadar hızlı bir şekilde "beslenerek" büyümesi mümkün değil. Pekin Üniversitesi'nde görevli bilim adamı Xue-Bing Wu "İlk galaksiler bile henüz yeni oluşuyorken ve gençken bir kara deliğin böyle bir boyuta gelmesi için çok radikal şeyler olmuş olması gerekir" ifadelerini kullanırken konuyla ilgili bir başka teori de iki kara deliğin çarpışarak şu anki boyutuna gelmiş olması.

Yeni bulunan kara delikle ilgili makale Journal Nature dergisinde yayımlandı.

Kaynak: sabah.com.tr

🌘 🚀

Benzer Konular

5 Ağustos 2018 / nötrino Uzay Bilimleri
15 Eylül 2011 / nünü Uzay Bilimleri
2 Haziran 2015 / nötrino Uzay Bilimleri
1 Mart 2018 / Misafir Cevaplanmış