Arama

Astronomi (Uzay) Haberleri

Güncelleme: 15 Ekim 2018 Gösterim: 186.152 Cevap: 523
ReD_EyE - avatarı
ReD_EyE
Ziyaretçi
10 Aralık 2007       Mesaj #1
ReD_EyE - avatarı
Ziyaretçi
Araştırmacılar galaksimizde bulunan 37 bin 964 gezegenin en az bizim kadar akıllı yaşam formlarına evsahipliği yapabileceğini hesapladı.Astrofizik uzmanı Duncan Forgan tarafından geliştirilen bir bilgisayar yazılımı bilinen 330 gezegenden topladığı veriler ışığında yaşam için elverişli olabilecek gezegenleri hesapladı.

Sponsorlu Bağlantılar
Samanyolu galaksisinde bulunan gezegenlerin sıcaklık, su ve mineral zenginliği gibi değişkenler gözetilerek incelenmesi sonucunda üç senaryo göz edilerek hesaplamalar yapılduı. Birinci senaryoda hem yaşamın hem de evrimin zor olacağı bir algoritma yaratan yazılım, buna göre 361 gezegenin yaşama olanak tanıyabileceğini hesapladı. İkinci senaryoda yaşamın başlaması zor olsa da, evrime imkan tanıyabilecek bir algoritma kullanan yazılım bu sayıyı 31 bin 513’e çıkardı. Üçüncü senaryoya göre yaşamın gezegenler arası göktaşlarıyla taşınabileceği varsayımına dayanan bir algoritma kullanan yazılım bu sayının 38 bine yaklaştığını gösterdi.

Hesaplamanın tek hücreli yaşam formlarından daha ziyade analog organları olan ve bilinç sahibi yaşam formlarını yaratmak için gerekli olan koşulları araştırdığını belirten bilim insanları, en zor koşullarda bile 361 gezegenin zaman içinde akıllı yaşam formlarına ev sahipliği yapabileceğini, akıllı uzaylılarla insan ırkının iletişim kurmasının 300 ve 400 yıl gibi bir süre alabileceğini belitiyorlar.


Kaynak: Ntvmsnbc

Ad:  ay.jpg
Gösterim: 1031
Boyut:  134.8 KB

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 23 Haziran 2016 03:12
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
20 Mart 2008       Mesaj #2
nünü - avatarı
Ziyaretçi

Uzay mekiği Endeavour fırlatıldı


Stargate Mart 12th, 2008
Sponsorlu Bağlantılar

Amerikan uzay mekiği Endeavour, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) ikmal için fırlatıldı.
CAP CANAVERAL - Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nden (NASA) yapılan açıklamada, uzay mekiğinin 7 astronot ile, Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Kennedy ana uzay üssünden TSİ 08.28’de fırlatıldığı belirtildi.Açıklamada, mekiğin fırlatılışından 9 dakikadan kısa sürede yörüngeye girdiği bildirildi.Endeavour uzay mekiği, 7 astronot ile birlikte, astronotların yerine uzayda birçok işi yapmak üzere tasarlanan 8. yolcu “çaylak robot Dextre”ı da taşıyor.Endeavour mürettebatınca montajı yapılacak ve UUİ’ye yerleştirilecek Dextre, 2009’da çalışmaya başlayacak.Endeavour’un 16 gün sürecek seyahati, UUİ’ye şimdiye dek yapılacak en uzun süreli uçuş.5 uzay yürüyüşü yapmaları planlanan Endeavour mürettebatı, 210 milyon dolar değerindeki Dextre’ın montajı dışında, UUİ’ye mayısta eklenecek Japon laboratuvarı için bir ekipman bölmesi ekleyecek.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 23 Haziran 2016 03:12 Sebep: KIRIK GÖRSEL KALDIRILDI!!
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
24 Mart 2008       Mesaj #3
nünü - avatarı
Ziyaretçi

Uzayda Türkiye-Ukrayna işbirliği


TBMM Genel Kurulunda, Türkiye ile Ukrayna Arasında Uzayın Araştırma ve Kullanımı Konularında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkındaki Kanun Tasarısı kabul edildi. Buna göre, araştırma ve pratik uygulamalar için uzayın kullanımı konusunda Ukrayna ile ortak ilgi alanları belirlenerek, işbirliği programları oluşturulacak.

Kabul edilen kanun, Türkiye ile Ukrayna’nın uydu fırlatma sistemlerine ilişkin tasarım, güdüm ve kontrol, sevk sistemleri, yer sistemleri ve yeniden atmosfere giriş sistemleri, sistem entegrasyonu gibi teknolojiler konularında anlaşmanın onaylanmasını öngörüyor. Uzay bilimi ve teknolojisinin geliştirilmesi alanlarında ortak faaliyetler yürütülecek. Uzay teknolojilerinin potansiyeli, sivil uygulamaları konularında çalışmalar yapılarak geliştirilecek uydu fırlatma roketinin uzaya gönderilmesi ve uluslararası uydu fırlatma programlarına katılım mümkün olacak.

Son düzenleyen Safi; 23 Haziran 2016 03:13
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
27 Mart 2008       Mesaj #4
nünü - avatarı
Ziyaretçi

Uzayda ilginç gök cismi


Bilim adamları, yüzey sıcaklığı Güneş’in sadece onda biri olan yıldız benzeri bir gök cismi keşfetti.
İngiliz astrofizikçilerin keşfettiği yalnız gök cisminin şimdiye dek görülen en soğuk “kahverengi cüce” olduğu belirtildi.

İngiliz astrofizikçilerin keşfettiği yalnız gök cisminin şimdiye dek görülen en soğuk “kahverengi cüce” (Yıldızlar arası gaz bulutlarının çökmesiyle oluşan, ancak yıldız olmalarını sağlayacak nükleer tepkimeyi başlatamayacak kadar gök cisimleri. Bunlar, 80 Jüpiter kütlelik sınıra ulaşamadıkları için yeteri kadar ısınamayıp söner.) olduğu belirtildi.

Keşfi yapan Londra’daki Imperial College astrofizikçileri, “J0034-00” adı verilen kahverengi cücenin yüzey sıcaklığının sadece 600-700 Kelvin (400C) olduğunu kaydetti.Projeye başkanlık eden Dr Steve Warren, fiziksel olarak yıldızların, kahverengi cüceler ve gaz gezegenlerinin aynı şey veya değişik kütlelerdeki gaz oluşumları olduğunu belirterek, “J0034-00 gibi bir gök cismini belirleyebilmek, samanlıkta iğne aramaktan zor bir şey” dedi.
Cetus takımyıldızında bulunan ve göreli olarak hafif olan J0034-00’ın yeşilimsi bir gök cismi olduğunu belirten bilim adamları, bu gök cisminin Jüpiter’in 15 ila 30 katı kütleye sahip ve çaplarının da aynı olduğunu kaydetti.Astrofizikçiler, gök cisminin Dünya’dan uzaklığının yaklaşık 50 ışık yılı olduğunu tahmin ediyor.

Son düzenleyen Safi; 23 Haziran 2016 03:13
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
2 Nisan 2008       Mesaj #5
nünü - avatarı
Ziyaretçi

En uzak kuasar keşfedildi


Gökbilimciler, Dünya’dan 13 milyar ışık yılı uzakta şimdiye dek tespit edilen en uzak kuasarı keşfetti. Kuasarlar galaksi olarak kabul ediliyor.
Merkezinde aşırı derecede yoğun bir karadelik bulunan kuasarlar, birer galaksi olarak kabul ediliyor.
Fransa’nın Bilimsel Araştırma Merkezi’nden yapılan açıklamada, Hawaii’deki Mauna Kea’da kurulu teleskop kullanılarak Kanada’nın Ottawa Üniversitesi’nde bir ekip tarafından yapılan gözlemle keşfedilen kuasara “CFHQS J2329-0301″ adı verildiği belirtildi.

Bu gözlem sırasında çok uzakta üç kuasar daha keşfedildiği ve tüm bu kuasarların, 13.7 milyar yaşında olduğu tahmin edilen Evren’in en eski cisimleri olduğu kaydedildi.Kanada Gökbilim Vakfı’nın yıllık konferansı sırasında sunulan bu keşifler, Astronomical Journal dergisinin gelecek sayısında da yayımlanacak.
Kuasarlardaki karadeliği çevreleyen madde, diğer maddeleri buraya çektiği, ısındığı ve çok parlak hale geldiği için çok uzaktaki kuasarları gözlemleme olasılığı artıyor.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 23 Haziran 2016 03:13
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
7 Nisan 2008       Mesaj #6
nünü - avatarı
Ziyaretçi

Güneşteki Dev Tsunami


NASA'ya ait bir uzay aracı, Güneş'teki patlamanın ardından oluşan dev basınç dalgasını ilk kez görüntüledi.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Stereo adlı insansız uzay gözlem aracı, Güneş'teki patlamanın ardından oluşan dev basınç dalgasını, morötesi görüntüleme cihazlarıyla kaydetti.

Videoda, saatte 1 milyon kilometreden yüksek bir süratle hareket eden basınçlı gaz dalgasının, Güneş dış çeperine doğru dairesel bir hareketle ilerlemesi görülüyor. 19 Mayıs 2007'de gerçekleştiği belirtilen patlamada, basınç tsunamisinin 35 dakika sürdüğü kaydediliyor.

Bilim adamları, Güneş'teki bu tür patlamalarda ortaya çıkan enerjinin, 1 saniyeden bile kısa bir sürede, tüm dünyanın yıllık enerji sarfiyatının 2 milyar katını karşılayabilecek düzeye ulaştığını vurguluyor.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 23 Haziran 2016 03:13
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
8 Mayıs 2008       Mesaj #7
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi

18 Haziran 2007 tarihindeki Venüs’ün Ay tarafından örtülmesi olayı gözlemlendi ve resimleri çekildi.


18 Haziran 2007 tarihindeki Venüs’ün Ay tarafından örtülmesi olayı KSU Gözlemevi’ndeki (Riyat) 15-cm açıklıklı Coude tipi teleskop ile gözlemlendi ve resimleri çekildi. Bu iş için Nikon Coolpix 5400 fotoğraf makinesi kullanıldı. Resimler sabit pozlarla 19:32-20:20 saatleri arasında alındı. Gözlem süresince toplam 66 fotoğraf çekildi ve resimde gösterildi. KSU Gözlemevi’nin bulunduğu konum örtülmenin sadece bitişini gözlemeye izin verdi ve bu an da yakalanabildi. Resim, örtülmenin bitişini saat 19:50 olarak verdi.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 23 Haziran 2016 03:13 Sebep: KIRIK GÖRSEL KALDIRILDI!!
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
29 Mayıs 2008       Mesaj #8
Bia - avatarı
Ziyaretçi

Marsın gençliği Dünyaya çok benziyor


“Zümrüdü Anka Kuşu” Phoenix uzay aracının bu sabaha karşı tüm zorluklarına karşın başarıyla indiği, Güneş Sistemi’nin dördüncü büyük gezegeni Mars, büyük olasılıkla gençliğinde Dünya’ya çok benziyordu.Bilim admaları, Kızıl Gezegen’in dört milyar yıl önce sıcak ve rutubetli olduğunu, daha sonra bir çöl soğuğunun hakim olduğunu, nefes alınamaz hale geldiğini düşünüyorlar. Dünya’nın atmosferi yüzde 78 oranında azot ve yüzde 20,6 oranında oksijenden oluşmasına karşılık, Mars’ınki yüzde 95 oranında karbondioksit (CO2), yüzde 2,7 oranında azot, yüzde 1,6 argon ve yüzde 0,13 oranında oksijen ile eser miktarda su buharından oluşuyor.

Mars’ın Phobos ve Deimos isimli iki küçük ve şekilsiz doğal uydusu bulunuyor ve bunların büyük olasılıkla çekim gücüyle yörüngeye giren asteroidler olduğu sanılıyor.

Yüzölçümü Dünya’daki kıtaların toplam yüzölçümüne yakın olan Mars, yoğunluğu Güneş Sistemi gezegenleri içinde en zayıf olması nedeniyle kütlesi Merkür’ün iki katı olmasına karşılık daha az çekim gücüne sahip.

Anka Kuşu Mars’tan ilk görüntüleri yolladı

Ekseninin eğikliği Dünya’nınkine yakın olan Kızıl Gezegen’in birbirlerinden farklı mevsimleri de bulunuyor. Bir değer ortak nokta da Mars gününün Dünya gününden sadece 40 dakika fazla olması. Ancak Mars’ın Güneş çevresinde katettiği mesafe Dünya’nınkinin 1,5 katı olması nedeniyle Mars yılını da neredeyse Dünya yılının iki katı (687 gün) yapıyor.

Eliptik yörüngesinin ise Güneş’e çok belirgin şekilde yaklaşıp uzaklaşmasından ötürü yüzey sıcaklığı -120 derece ile 25 derece santigrat arasında değişen Mars’ın kutup bölgeleri de farklı bileşenlerden oluşuyor. Güney kutbunun pek az su ile CO2’den, kuzeyin ise buzdan oluştuğu tahmin ediliyor. Kışın CO2 atmosferi yoğunlaşıyor ve kutup bölgelerinin büyük bölümünü 10 cm kalınlığında bir karbonik kar tabakası ile kaplanmasına neden oluyor.

Güneş Sistemi’nin en yüksek dağ oluşumlarına sahip Mars’ta Olimpos dağı 600 km çapı ve 25 km yüksekliğiyle dikkat çekiyor. Bacası 85 km genişliğinde ve 3 km derinliğindeki Olimpos dağı tüm Güneş Sistemi’nin en büyük volkanı unvanına sahip bulunuyor.

10 km yüksekliğinde ve 4 bin km genişliğinde lav akıntılarından oluşan dev bir kümbetin bulunduğu Mars’ta 7 km derinliğinde, 4 bin km uzunluğunda kanyonlar ve 6 km derinliğinde 2 bin km çapında bir krater de bulunuyor.

Kızıl Gezegen’deki erozyon izleri, tortu birikintileri, eski kıyıların izleri, kuru nehir yatakları Mars’ın yüzeyinin geçmişindeki büyük miktardaki suların aktığını gösteriyor.

Dünya gibi füzyon halindeki demir alaşımlı çekirdeği ve ince kabuğu bulunan Mars’ın çekirdeği de büyük miktarda kükürt içerdiğinden bu gezegenin düşük çekim gücünü açıklıyor.

“Kızıl Gezegen” ismini yüzeyindeki minerallerde bulunan demiroksitten (hematit) kaynaklanan kırmızı renginden alan Mars, George Wells’in 1898’de yazdığı ünlü “Dünyalar Savaşı” romanıyla halkın hayal gücünde bir heyecan yaratmıştı.

28 YILLIK MARS SEYAHATLERİ:

  • 10 Ekim 1960: Sovyetler Birliği’nin fırlattığı ilk araç Dünya yörüngesine ulaşamadan parçalandı.
  • 5 Kasım 1964: Mars’a gönderilen ilk Amerikan uzay aracı Mariner 3 başarısız oldu.
  • 28 Kasım 1964: 2. Amerikan girişimi bu kez başarılı oldu. Mariner 4, Mars yörüngesine ve Dünya dışında bir başka gezegenin yörüngesine yerleşen ilk uzay aracı oldu, 21 fotoğraf geçti.
  • 30 Kasım 1964: Sovyet aracı Zond 2, Mars’a yaklaştı ancak veri gönderemedi.
  • 24 Şubat 1969: Amerikan Mariner 6, Mars yörüngesine yerleşmeyi başardı ve 75 foto gönderdi.
  • 27 Mart 1969: Amerikalılar, yörüngeye oturan ve 126 foto geçen Mariner 7 ile yeni bir başarı yakaladılar.
  • 28 Mayıs 1971: Sovyetlerin Mars 3 aracı Kızıl Gezegen’e kondu, ancak 20 saniye çalıştı ve birkaç fotoğraf gönderebildi.
  • 30 Mayıs 1971: Amerikan Mariner 9 Mars yörüngesine oturan ilk gerçek uydu oldu ve Kızıl Gezegen’n 7 bin 329 fotoğrafla ayrıntılı haritasını çıkardı.
  • 20 Ağustos 1975: Amerikan Viking 1, 20 Temmuz 1976’da Mars toprağına başarıyla ulaşan ve bir başka gezegene inmeyi başaran ilk uzay aracı oldu.
  • 9 Eylül 1975: İkiz araç Viking 2 Mars’ta yaşam izlerini araştırmak üzere fırlatıldı. Hala çalışır vaziyette olan Viking 1 ve 2 toplam 50 binden fazla foto geçti.
  • 25 Eylül 1992: Nasa, Mars Observer’ı gönderdi ancak radyo irtibatı koptu.
  • 7 Kasım 1996: Amerikalılar Mars Observer’ın yerine Mars Global Surveyor’ı fırlattılar. Uzay sondası, 240 bin foto, 206 milyon spektrometrik ölçüm ve 671 milyon altimertik veri geçti.
  • 16 Kasım 1996: Rus Mars 96’nın fırlatılışı başarısız oldu.
  • 4 Aralık 1996: Amerikan Mars Pathfinder, 2,3 milyar veri geçen ve Mars’ın nemli, sıcak bir geçmişi olduğunu tespit eden bir robot kondurmayı başardı.
  • 4 Temmuz 1998: Japon Nozomi uzay aracı Mars yörüngesine ulaşamadı.
  • 11 Aralık 1998: Amerikan Mars Climate Orbiter, Mark atmosferine girişinde parçalandı.
  • 3 Ocak 1999: Amerikan Mars Polar Lander başarısız oldu.
  • 7 Nisan 2001: Kızıl Gezegen’in jeolojisi ve iklimi üzerinde deneyler yapan, su ve yaşam belirtileri arayan Amerikan Mars Odyssey fırlatıldı.
  • 10 Haziran 2003: Nasa’nın jeolog robotu Spirit ve 7 temmuzda ikizi Opportunity, 3 aylık bir görev için fırlatıldı. Çok yararlı çalışmalar yapan her iki robot hala faal.
  • 14 Ocak 2004: Amerikan Başkanı Bush, 2020’ye doğru Ay’da kalıcı bir üs kurduktan sonra Mars’a insan gönderme hedefini açıkladı.
  • 25 Mayıs 2008: Amerikan Phoenix uzay aracı, Mars’ın arktik bölgesinde donmuş halde bulunan suyu ve varsa yaşam izlerini araştırmak üzere sağ salim iniş yaptı.
Mayıs 2008
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 23 Haziran 2016 03:16
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
13 Ağustos 2008       Mesaj #9
Bia - avatarı
Ziyaretçi

Uzayda gizemli cisim

İlkokul öğretmeni, Hanny Van Arkel internette uzayda daha önce belirlenmeyen bir gök cismi keşfetti. Bilim adamları ayağa kalktı.

Hollandalı bir ilkokul öğretmeni, internette yaptığı araştırma sırasında uzayda daha önce belirlenmeyen bir gök cismi keşfetti.

Hanny Van Arkel (25) internet üzerinde gök cisimlerini araştıran bir projede çalışıyordu. Bir gün aniden hiçbir bilim adamının fark etmediği bir gök cismine rastlayan Arkel, hemen uzmanlara haber verdi. Astronomlar, cisme “Hanny’s Voorwerp” (Hanny’nin Objesi) adını verdi.

Yeşil ve saydam olan gök cismi, dünyadan biraz daha büyük... Gazdan oluştuğu sanılan gök cisminin ne bir toz bulutu, ne de kara delik. Şimdi tüm astronomlar IC 2497 Galaksi’nin yakındaki “kozmik hayalet” adı verilen cismin gizemini çözmeye çalışıyor.
+07 Ağustos 2008 Perşembe, 12:53
Son düzenleyen Safi; 23 Haziran 2016 03:16
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Ağustos 2008       Mesaj #10
Avatarı yok
Yasaklı

Kanada'ya Dev Göktaşı.

Amerikalı bilim adamları, 12 bin 900 yıl önce bugünkü Kanada'ya dev bir gök cisminin çarptığına dair kanıtlar buldu.

Cincinnati Üniversitesi'nden Doçent Ken Tankersley başkanlığındaki ekip, ABD'nin Ohio ve Indiana eyaletlerinde "West and Indiana" Jeoloji Vakfı ile ortaklaşa yürüttüğü araştırmalarda elde edilen elmas, altın ve gümüş örneklerinin, bu yöndeki teoriyi doğrular nitelikte olduğunu açıkladı.

Ekibin başında yer alan Tankersley, bulgularının jeofizikçi Allen West'in yaklaşık 13 bin yıl önce bugünkü Kanada'ya bir kuyruklu yıldız ya da bir göktaşı çarptığı, bunun sonucunda kuzey yarımkürenin büyük bölümünün alevler içinde kaldığı yönündeki teorisine güçlü destek sağladığını belirtti.

Araştırmayı West'in teorisini çürütmek için başlattığını belirten Tankersley, ancak bu amaçla ABD'de incelediği altın, gümüş ve elmasların, Kanada'daki dev çarpışmayı ve onun geniş çaplı etkilerini gösterir nitelikte olduğunu kaydetti.
Kaynak:Güncelhaber(İnternet)

Avrupa'nın Uzay Ajansı(ESA) Kendi Uzay Aracını Yapacak.

Kendi insanlı uzay aracı bulunmayan ve yörüngeye astronot göndermek için Amerikalı ve Ruslara bağımlı olan Avrupa'nın Uzay Ajansı'nın Canına tak etti!

ONLAR DA ÇİNLİLER GİBİ YAPACAK: KENDİ ARAÇLARINI KENDİLERİ İNŞA EDECEK!!
Avrupa konsorsiyumu European Aeronautic Defence and Space Company (Avrupa Havacılık Savunma ve Uzay Şirketi-EADS), insanlı bir uzay aracı inşa edeceğini açıkladı.

Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) geçen ay 5 ton malzeme gotüren insansız uzay aracı ATV'nin (Automated Transfer Vehicle) üreticisi EADS'nin Astrium bölümü, UUİ'ye astronotları taşıyabilecek bir uzay aracının değişik tasarımlarını yaptı.

Şirketin Almanya'nın Bremen kentinde bulunan merkezi ve Alman Uzay Ajansı (DLR), uzay gemisiyle ilgili sınırlı ayrıntı verirken, daha fazla bilginin bu ay Berlin'de düzenlenecek Havacılık Fuarında kamuoyuna anlatılması bekleniyordur.

Kendi insanlı uzay aracı bulunmayan ve yörüngeye astronot göndermek için Amerikalı ve Ruslara bağımlı olan Avrupa'nın Uzay Ajansı (ESA) yetkililerinin her fırsatta kendi bağımsız uzay sistemlerini inşa etmekten bahsettiği bir sırada, Avrupa'nın ilk insanlı uzay aracının 2017 civarında tamamlanacağı umuluyordur.

İnsanlı uzay aracı inşa etmek için bu açıdan bakıldığında daha yapacak çok işi bulunan ESA ve EADS'nin, milyarlarca avro harcayarak hazırlayacakları ilk konsept uzay gemisinin insansız deneme uçuşlarının 2013 civarında yapılması planlanıyordur.

Kaynak:Nethaber
(14 Mayıs 2008 Çarşamba 17:58 )
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 23 Haziran 2016 03:17

Benzer Konular

5 Ağustos 2018 / nötrino Uzay Bilimleri
15 Eylül 2011 / nünü Uzay Bilimleri
2 Haziran 2015 / nötrino Uzay Bilimleri
1 Mart 2018 / Misafir Cevaplanmış