Arama

Astronomi (Uzay) Haberleri - Sayfa 38

Güncelleme: 15 Ekim 2018 Gösterim: 187.272 Cevap: 523
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Haziran 2012       Mesaj #371
Avatarı yok
Yasaklı
Depremi Önceden Haber Verecek

Sponsorlu Bağlantılar
Rusya'da bilim adamlarının, depremi önceden haber verecek bir uydu sistemi üzerinde çalıştıkları belirtiliyor.

Nezavisimaya Gazeta'ye konuşan Rusya uzay sistemleri kurumunun proje mühendisi Yuri Urliçiç, söz konusu uydu sisteminin hazırlanması için çalışmalar başlattıklarını belirtti. Urliçiç, "Kurum olarak 2006 yılından bu yana bu çalışmaları yürütüyoruz. 2011 yılında Rusya Uzay Sistemleri bu yöndeki çalışmaları çerçevesinde Avrupa'dan 60 bin Euro değerinde destek aldı" dedi.

Kuracakları kendi sistemleri dışında başka bir alternatif görmediklerini de savunan Rus mühendis, "Uyduyu fırlattığımız zaman bu çalışmanın bir sonraki aşaması, global kapasitede depremleri önceden haber veren sistem devreye girecek. Bunun alternatifleri yoktur, çünkü yer kabuğunun tüm kırıklarında istasyon kurmak mümkün değil" iddiasında bulundu.

Rus basınına göre, söz konusu kurum, 2011 yılında Japonya'nın kuzey doğu açıklarında meydana gelen 8,9 şiddetindeki depremden saatler önce haberdar olmuştu. Bununla ilgili mühendis Urliçiç'in dönemin Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'i bilgilendirdiği iddia ediliyor.

Kaynak : Gençbilim (02 Haziran 2012,09:46)

Son düzenleyen nötrino; 21 Mart 2016 23:54
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Haziran 2012       Mesaj #372
Avatarı yok
Yasaklı
SpaceX Borsada da Uçtu

Sponsorlu Bağlantılar
Tesla Motor şirketinin de sahibi olan genç işadamı Elon Musk’ın kurduğu SpaceX’in hisse değeri, Dragon uzay aracının başarılı seferinin ardından 10 dolardan 20 dolara fırladı. Şirketin piyasa değeri ise 1.6 milyar dolardan 2.4 milyar dolara çıktı.

Falcon 9 roketinin taşıdığı Dragon uzay aracı, yerden 400 kilometre yükseklikteki ISS’ye başarıyla kenetlenmiş ve taşıdığı kargo boşaltıldıktan sonra uzay istasyonundaki deneyleri alarak Dünya’ya dönmüştü. Uzay görevlerinde özel şirketlerle işbirliğini artırmayı isteyen NASA, bu alanda yapılan ilk denemenin başarılı olmasıyla büyük memnuniyet yaşadı.

SpaceX yetkililerinden Kirstin Grantham, yaptıkları kamu ve özel anlaşmalar ile gerçekleştirecekleri görevler kapsamında 2017’de şirket değerini 4 milyar dolara yükseltmeyi umduklarını söyledi. Şirketin Dragon’un ardından en büyük hedefi, 2015 itibariyle ISS’ye astronot taşımaya başlamak.

Kıskanılacak Kadar Başarılı

ABD’nin yeni nesil uzay programında özel şirketlerin gelişmesini teşvik eden Başkan Barack Obama, Dragon’un başarısının ardından Musk’ı arayarak tebrik etmişti. SpaceX’in, 2015’e kafar Falcon 9 roketleriyle ISS’ye 12 uzay görevi gerçekleştirmek için 1.6 milyar dolarlık anlaşması bulunuyor. Her bir Falcon 9 görevi, 133 milyon dolara mal olacak.

Grantham, “Dragon görevinin doğru yolda atılan önemli bir adım olduğunu söylerken, yapılması gereken daha birçok şey bulunduğunu” belirtti. Grantham, “Musk, bizden geçmişte yapılmış olan şeyleri değil, imkansız kabul edilen şeyleri yapmamızı istiyor” dedi.

Online para transferi şirketi PayPal’ın kurucularından olan Musk, Tesla Motors’u kurmasının ardından enerji ve teknoloji alanındaki yatırımlara daha fazla odaklandı. Musk, elektrikli otobillerin üretildiği Tesla Motors ve uzaya gönderilen roket ile araçların üretildiği SpaceX’in yanı sıra, solar enerji şirketi SolarCity’nin de sahibi.Musk, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, uzay turizminde atılım yapmak istediklerini ve 2020’de Mars’a turist göndermeyi amaçladıklarını söylemişti.


Kaynak : Ntvmsnbc (08 Haziran 2012,09:57)



Son düzenleyen nötrino; 6 Mart 2016 21:49
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Haziran 2012       Mesaj #373
Avatarı yok
Yasaklı
NASA Uzaya X Işını Teleskobu Göndermeyecek

NASA yetkilileri, karadelikler ve nötron yıldızlarını araştırmak üzere 2014 yılında uzaya bir x ışını teleskobu gönderilmesini öngören projede ortaya çıkan ek masrafların kurumun bütçesini aştığı gerekçesiyle bu kararın alındığını duyurdu.Kısaca GEMS adı verilen "Çekim ve Aşırı Manyetizma Küçük Kaşif Misyonu" projesi, evrendeki x ışını kaynaklarındaki polarizasyonu sistematik olarak ölçmeyi amaçlayan ilk uzay görevi olması bakımından önem taşıyordu.

NASA Astrofizik Bölümü Direktörü Paul Hertz konuya ilişkin düzenlediği basın toplantısında, daha önce yapılan hesaplamalarda GEMS'in enflasyona göre ayarlanmış maliyetinin, teleskobu uzaya fırlatacak roketin maliyeti hariç 119 milyon dolar olarak belirlendiğini anlattı.

Ancak hesaplamaların bağımsız olarak yeniden gözden geçirilmesinin ardından bu maliyetin yüzde 20 ila yüzde 30 oranında daha yüksek olacağının ortaya çıktığının görüldüğünü belirten Hertz, araç için gerekli teknolojinin geliştirilmesinin beklenenden daha uzun sürmesinin projenin maliyetini artıran en önemli etken olduğunu kaydetti.GEMS'in, dönen bir karadeliğin çekimi nedeniyle bozulmuş uzayın biçimi, yapısı ve nötron yıldızları etrafındaki manyetik alanlar üzerinde çalışmalar yapan bilim adamlarına gönderdiği verilerle yardımcı olması öngörülüyordu.

Nötron yıldızları, supernova olayı adı verilen, bazı belli tiplerdeki devasa yıldız patlamaları sırasında dev bir yıldızın kendi çekim gücünün etkisiyle içine doğru çökmesi sonucu ortaya çıkabilen yıldız kalıntıları olarak tanımlanıyor.Bu gök cisimlerine, yapısının neredeyse tamamı elektrik yükü taşımayan, atomaltı parçacıkları olan nötronlardan oluşması nedeniyle nötron yıldızları adı veriliyor.

Hertz, GEMS'in çözümüne katkı sağlaması öngörülen bazı bilimsel soruların bir kısmına, aralarında, Büyük Okyanus'taki Kwajalein Atölü'ne yerleştirilmiş NuStar teleskobunun da bulunduğu mevcut gözlemevlerinin yardımcı olabileceğini belirtti.

GEMS'in devre dışı kalmasının ardından, evrenin ilk oluşumu evresindeki ortaya çıkan ilk galaksileri bulmak amacıyla tasarlanmış olan, halen yapım aşamasındaki James Webb Uzay Teleskobu, NASA'nın elinde kalan son en büyük bilimsel projeyi oluşturuyor.

Kızıl ötesi görüşüyle güçlendirilmiş dev bir teleskop olan James Webb Uzay Teleskobu, Samanyolu Galaksisini Güneş Sistemi'ne bağlayan gezegenler sistemini oluşturan yıldızları uzaydaki toz bulutlarının arasından gözlemleyecek.Bütçesini milyarlarca dolar aşmasına ve inşa programının yıllarca gerisinde bulunmasına karşın 2018 yılında uzaya fırlatılması öngörülen James Webb Uzay Teleskobu, uzaydaki dev Hubble Teleskobu'nun yerini alacak.


Kaynak : CNN (08 Haziran 2012,12:27)
Son düzenleyen nötrino; 6 Mart 2016 21:50
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Haziran 2012       Mesaj #374
Avatarı yok
Yasaklı
Çin Bu Ay İnsanlı Uzay Aracı Gönderecek

Çin'in kuzeybatısında yer alan ve çölde bulunan Ciuçüen Uydu Fırlatma Merkezi'nden gönderilecek uydunun üç Çinli taykonotu taşıyacağı açıklandı.Çin'in 2020 senesine kadar uzayda inşa etmeyi planladığı büyük uzay istasyonu projesi kapsamında yörüngeye fırlatılacak olan Şıncou-9 uydusunun Semavi Saray (Tiengong-1) ile uzaktan kumanda aracılığıyla kenetleneceği belirtildi. Öte yandan yetkililer, Şıncou-9 uydusunun taşıyacağı üç taykonattan birinin kadın olacağını söyledi.2003 senesinden bu yana uzay programını yürüten Çin, ABD ve Rusya'nın ardından uzaya insanlı uzay aracı yollayan üçüncü ülke olmuştu.

Kaynak : AA (14 Haziran 2012,08:47)
Son düzenleyen nötrino; 6 Mart 2016 21:51
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Haziran 2012       Mesaj #375
Avatarı yok
Yasaklı
Çin, Uzaydaki Laboratuarında Görev Alacak Üç Astronotunu Başarıyla Uzaya Yolladı

Çin’in kuzeyindeki Gansu eyaletinde gerçekleştirilen ateşleme, Jiuquan Uydu Ateşleme Merkezi’nde TSİ 12:37’de gerçekleşti. Long March 2F roketinin uzaya taşıdığı Şenzhou (Şıncou) 9 uzay aracı, Tiangong 1 uzay laboratuvarına bağlanacak. Uzay laboratuvarında astronotlarıyla araştırmalara başlayacak olan Çin, ABD ve Rusya’nın ardından uzayda bilimsel testler gerçekleştiren üçüncü ülke olma unvanını kazanacak.

Uzay programına fazlasıyla önem veren Çin, 2020 yılında sürekli astronot bulunacak bir uzay istasyonu inşa edilmesini, bu tarihten sonra da Ay’a üs kurulmasını amaçlıyor. Juquan Uydu Ateşleme Merkezi direktörü Cui Jijun, “Şenzhou 9 uzay aracının ateşlenmesi, Çin’in uzay teknolojilerinde geldiği noktayı gösterirken, uzay programımız için bir dönüm noktası olma önemini taşıyor” dedi.

Çin’in uzaya gönderdiği üç astronotunun isimleri Jing Haipeng, Liu Wang ve Liu Yang. Jing, 2008 yılında Şenzhou 7 görevinde uzay yürüyüşü gerçekleştiren ilk Çinli astronot olmuştu.

Tarihi Günün Yıldönümünde Tarihi Başarı

Rus kadın astronot Tereşkova, 16 Haziran 1963 tarihinde uzaya çıkan ilk kadın olmuştu. Aradan geçen 49 yılın ardından, Yang, uzaya çıkan ilk Çinli kadın astronot oldu. ABD’nin uzaya gönderilen ilk kadın astronotu ise 1983 yılında Challenger uzay mekiğinin kullanıldığı STS-7 görevinde yer alan Ride olmuştu.

Uzayda 13 gün kalacak olan astronotlar, Eylül 2011’de faaliyete geçen Tiangong 1 uzay üssüne iki defa bağlanacak. İlk bağlantı, otomatik olarak yapılacakken, ikinci bağlanma işlemini astronotlar gerçekleştirecek.

Çinli astronotlar aynı zamanda bilimsel ve teknolojik deneyler düzenleyecek, Tiangong 1 uzay üssünde egzersiz yaparak uzay ortamına alışacaklar. İnsanlı uzay üssü projesini gerçeğe dönüştüren Çin, Tiangong 1’e önceden iki robotik uzay aracı göndermişti.

Çin'in Büyük Planları

Çin, 2020 yılında 60 ton ağırlığında yeni bir uzay istasyonu inşa etmeyi planlıyor. NASA ve küresel uzay ajansları tarafından ortak kullanılan 100 milyar dolar değerindeki Uluslararası Uzay İstasyonı (ISS) ise 430 ton ağırlığında.

Çin, 2003, 2005 ve 2008’de üç insanlı uzay aracı görevi düzenlemişti. ABD ve Rusya ile uydu yönlendirme sistemleri geliştirilmesinde de çalışmalar yapan Çin, 13 uydunun oluşturduğu Beidou sistemine sahip. Çin, 2020 itibariyle uydu ağını 30’a çıkarıp GPS uydularına olan bağımlılığını azaltmak istiyor. En büyük hedefi ise 2020 sonrasında Ay’a üs kurmak.

Kaynak : Ntvmsnbc (16 Haziran 2012,16:02)
Son düzenleyen nötrino; 6 Mart 2016 21:52
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Haziran 2012       Mesaj #376
Avatarı yok
Yasaklı
Çin Uzay Tarihini Yeniden Yazıyor

Shenzhou 9 ve üç kişiden oluşan kabin ekibi 400 metre uzaklarında bulunan Tiangong 1 modülüyle 2 dakikalık bir çalışmanın ardından manuel olarak kenetlenme sağladı.Televizyondan canlı yayınlanan kenetlenme Çin'de coşkuyla karşılandı.Shenzhou 9, 18 Haziran'da da Tiangong 1'le otomatik olarak kenetlenmişti.

Kaynak : CNN (24 Haziran 2012,11:29)
Son düzenleyen nötrino; 6 Mart 2016 21:52
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Haziran 2012       Mesaj #377
Avatarı yok
Yasaklı
Çin'in Uzay Mekiği Dünya'ya Döndü

Taykonotların ilk sözleri, "Sorunsuz döndük, iyiyiz" oldu. Ülkenin uzay istasyonu projesinde kilit önem taşıyan Shenzhou 9’un dönüşü, canlı yayında milyonlarca vatandaşı ekran başına kilitledi. İnişi takiben bir saatten fazla modül içinde yerçekimine adaptasyon ve sağlık kontrolleri için bekleyen üç taykonot, daha sonra sırayla yere ayak bastı. Dönüşü fırlatma merkezinde izleyen Çin Başbakanı Wen Jiabao, Shenzhou 9’un görevini başarıyla yerine getirdiğini belirterek, taykonotları kutladı.

Çin, Shenzhou 9 roketiyle uzaya gönderdiği üç taykonotun geçtiğimiz pazartesi günü başarıyla Tiangong-1 uzay laboratuvarına ulaşmasına tanık oldu.Shenzhou 9, taykonotların komutasında Çin’in ilk uzay laboratuvarı Tiangong-1 ile birleşti.Böylece, insanlı uzay görevleri ve uzay deneylerinin gerçekleştirilmesi adına büyük bir adım atan Çin, ABD ve Rusya’nın ardından uzayda bu kapasiteye ulaşan üçüncü ülke oldu.

Kaynak : Ntvmsnbc (29 Haziran 2012,14:20)
Son düzenleyen nötrino; 6 Mart 2016 21:58
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Temmuz 2012       Mesaj #378
Avatarı yok
Yasaklı
51'inci Ses Uydusu Fırlatıldı

ILS Proton roketinin başarıyla fırlatılmasının ardından 51’inci SES uzay aracı da yörüngedeki yerini aldı.Yeni SES-5 uydusunun sağlayacağı çoklu frekans bandıyla; Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’da yeni uydu kapasitesi de sağlanmış olacak. SES, yeni uydusu SES-5’in 10 Temmuz’da ILS Proton Breeze M roketi üzerinde uzaya fırlatıldığını açıkladı. 9 saat 12 dakika süren görevin ardından, Proton roketinin Breeze M üst kademesi, SES-5 uydusunu doğrudan transfer sabit yörüngesine başarıyla fırlattı.

SES-5 uydusu, önde gelen ticari uydu üreticisi Space Systems/Loral (SS/L) tarafından SES firması için tasarlandı ve üretildi. 5 derece Doğu yörünge yuvasına yerleştirilecek uzay aracı, 36 aktif Ku-band transponder ve 24’e kadar çıkabilen aktif C-band transponder kapasitesine sahip.

SES-5’in biri İskandinav ve Baltık ülkelerine, diğeri Sahraaltı Afrika’ya hizmet veren iki Ku-band ışınının yanı sıra, biri küresel kapsama alanına sahip, diğeri ise Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’yu içine alan yarıküreyi kapsayan iki C-band ışını bulunduruyor. Uydu, Avrupa ile Afrika arasında esnek operasyon olanağı tanıyan Ka-band uplink (uydu bağlantısı) kapasitesi sağlıyor. SES-5 Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’da doğrudan eve (DTH-Direct-to-Home) hizmetleri, genişband, denizcilik iletişim sistemleri, GSM veri aktarımı ve VSAT uygulamaları için yüksek performans ve geniş kapsama alanı sunacak şekilde tasarlandı.

SES-5, Avrupa Sabit Uydulu Seyrüsefer Kapsama Sistemi (EGNOS-European Geostationary Navigation Overlay Service) için L-band uydu yükü kapasitesine de sahip. Avrupa Komisyonu için geliştirilen EGNOS sistemi, Avrupa’da navigasyon konumlandırma sinyallerinin güvenilirliğini ve doğruluğunu saptamaya, geliştirmeye ve raporlamaya yardımcı olacak.

SES Başkanı ve CEO’su Romain Bausch, “Bu yeni ve güçlü uydu, küresel SES filosunda 51. sırada yerini aldı. Detaylı yörünge testlerinin ardından SES ve müşterileri artık Avrupa, Afrika ve Orta Doğu'da yeni ve ileri teknoloji uydu kapasitesi sağlayan SES-5 uydusundan faydalanabilir” dedi.

Uzaya yollanacak bir sonraki SES uydusu, Eylül 2012'de, Ariane 5 roketinin Astrium tarafından üretilen ASTRA 2F uzay aracını yörüngeye yerleştirmek amacıyla fırlatılacak. Fırlatma, Fransız Guyanası’nda yer alan Kourou’daki Avrupa Uzay İstasyonu’nda gerçekleştirilecek.

Kaynak : Ntvmsnbc (11 Temmuz 2012,14:08)
Son düzenleyen nötrino; 6 Mart 2016 21:58
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
26 Temmuz 2012       Mesaj #379
Avatarı yok
Yasaklı
Mekik, Uzay İstasyonu'na Kenetlenemedi

Rusya'dan yapılan açıklamada geminin teknik nedenlerden ötürü Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenemediği açıklandı.Üç Rus, iki Amerikalı ve bir Japon astronotun bulunduğu Uluslararası Uzay İstasyonu'na The Progress adlı geminin kenetlenebilmesi için sorunun araştırıldığı belirtildi.

Amerika Birleşik Devletleri de olayı doğruladı.Açıklamaya göre uzay aracının test amacıyla istasyona kenetlenmeye çalıştığı ancak sorun çıktığı belirtildi.Yeni bir kenetlenme sisteminin denendiği bilgisine de yer verildi.En son bir Japon uzay aracı olan HTV-3 istasyona kenetlenmişti.Rus gemisi Progress'de yakıt ve diğer malzemelerin bulunduğu öğrenildi.

Kaynak : CNN (25 Temmuz 2012,16:12)
Son düzenleyen nötrino; 6 Mart 2016 21:56
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Ağustos 2012       Mesaj #380
Avatarı yok
Yasaklı
En Ucuz Koltuk 95 Bin Dolar

ABD’de yapılan bir araştırma, özel uzay ve havacılık şirketlerine yönelik taleplerin yüzde 80’inin yörüngealtı uçuş olduğunu belirtildi. Yörüngealtı uçuşlarda, uzay turistleri yerden 100 km yükseğe çıkarılacak ve Dünya’nın simsiyah bir perdeden görüntüsünü izledikten sonra atmosfere geri dönecekler.

Tauri Group şirketinin yaptığı araştırmaya göre, yörüngealtı uçuşa uygun uzay araçları üreten altı şirket bulunuyor. Bu alanda ürettiği SpaceShipTwo uzay aracını geçtiğimiz yıl tanıtan Londra merkezli Virgin Galactic, iki pilotlu ve dört yolcu kapasiteli araçta uçmak isteyenlerden 200 bin dolar alacak. ABD’li XCOR Aerospace şirketi ise Lynx adlı iki yolcu kapasiteli uzay aracında koltuk ayırtmak isteyenlerden 95 bin dolar talep ediyor.

Çoktan Köşeyi Döndüler

Reuters'a konuşan Virgin Galactic CEO’su George Whitesides, 2014’te başlayacak olan yörüngealtı uçuşlar için şu ana kadar 536 kişiye rezervasyon yaptıklarını ve toplamda 70 milyon dolarlık bilet sattıklarını belirtti. Tauri Group, yaklaşık 7,500 kişinin de aynı yıl uzaya çıkmak için sırada beklediğini belirti. Şirket, yörüngealtı uçuş yapmak isteyen toplam turist sayısının sekiz bin civarında olduğunu ve bu kişilerin üçte birinin ABD’de yaşadığını belirtti.

Araştırmada, sekiz bin kişi arasından 3,600 tanesinin gelecek 10 yıl içinde yörüngealtı uçuş için bilet bulabileceği belirtildi. Serveti beş milyon doların üzerinde olan 200 kişiyle yapılan ankete göre, uzay turizminden gelecek 10 yıl içinde elde edilmesi planlanan gelir en az 600 milyon dolar olacak. Elde edilmesi beklenen gelir ise maksimum 1,6 milyar dolar. Raporda, uzay turizmi şirketlerinin 10 yıl içinde yörüngealtı uçuşlarını iki nokta arasında gerçekleştirmeye başlamak istedikleri de belirtildi.

Kaynak : Ntvmsnbc (02 Ağustos 2012,12:08)
Son düzenleyen nötrino; 6 Mart 2016 21:54

Benzer Konular

5 Ağustos 2018 / nötrino Uzay Bilimleri
15 Eylül 2011 / nünü Uzay Bilimleri
2 Haziran 2015 / nötrino Uzay Bilimleri
1 Mart 2018 / Misafir Cevaplanmış