Arama

Önsöz Nedir?

Güncelleme: 6 Aralık 2016 Gösterim: 29.655 Cevap: 2
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
29 Kasım 2007       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam

Önsöz Nedir

Ad:  önsözz.jpg
Gösterim: 1893
Boyut:  8.8 KB

Eserin niçin ve ne amaçla yazıldığını belirtmek için kitabın başına eklenen yazı. bu bölümde yazar ya kitabın özetini verir veya hangi nedenle yazdığını açıklar. eskiden, "sebeb-i telif-i kitab" (kitabın yazılışının sebebi) sözü kullanılırdı. tanzimat’tan sonra edebiyatçılar, mukaddeme başlığı altında yazdıkları önsözlerde edebiyat anlayışlarını belirleyici açıklamalar yaptı. namık kemal’in celaleddin harzemşah, recaizade mahmud ekrem’in zemzeme, abdülhak hamid tarhan’ın makber mukaddemeleri bunlardandır.
Sponsorlu Bağlantılar

BAKINIZ Önsöz Nedir? Özellikleri ve Çeşitleri.
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2016 04:33
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
19 Mayıs 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Önsöz
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yapıtın amacını belirtmek için kitabın başına konulan tanıtıcı yazı. Bilimsel yapıtlarda konu, çalışma yöntemi, yapıtın bölümleri vb. de anlatılır. Önsözü izleyen girişteyse doğrudan konu üzerinde durulur, konuyu açıklayıcı ön bilgiler verilir. Önsöz yerine, "Birkaç Söz", "Sunu" gibi sözcükler de kullanılmaktadır. Divan edebiyatında bu tür açıklamalar "Sebebi Te'lif-i Kitap" (Kitabın Yazılışının Nedeni) başlığını taşırdı. Mukaddeme ise daha çok giriş anlamındadır.

theMira
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Mayıs 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ÖNSÖZ
Ed. Bir yapıtın yazılış amacını belirtmek, içeriğini tanıtmak vb. için yapıttan önce yer verilen tanıtıcı yazı. (Eşanl. DİBACE. MUKADDEME.)
—ANSİKL. Yapıtlara önsöz koyma alışkanlığı Antikçağ'a kadar uzanır: özellikle yunan (Herodotos, Thukydides, Plutarkhos) ve latin (Sallustius, Titus-Livius) tarihçiler, önsözlerinde amaç ve yöntemlerini açıklarlardı.
Divan edebiyatında manzum ve mensur yapıtların başındaki dibaceler birer önsöz sayılabilir. Tanzimat’tan sonra yenilik getiren birçok yapıta yazarlarının gelenekten ayrılan yeni görüşleriyle ilgili önsözler yazıldı (örn. Namık Kemal'in Cetalettin Harzemşah önsözü, Abdülhak Hamit’in Makber önsözü, Ahmet Haşim'in Piyale önsözü, Orhan Veli’nin Garip önsözü).

Herhangi bir eserin hangi amaçlarla yazıldığını, vermek istediği mesaj öncesinde okuru o esere hazırlayan nitelikte yazılara önsöz adı verilir. Yazıda eserin sahibi içerik hakkında ipuçları vererek okurun o esere hazırlanmasını sağlar. Önsöz okurun metin hakkındaki fikrini şekillendirir.

Eseri almadan veya okumadan önce önsözünü inceleyerek hakkında bilgi sahibi olunabilir. Önsöz bu nedenle önemlidir ve yazılırken de özen gösterilmelidir. İyi bir önsöz sayesinde o eser okuru çekebilir ya da okurun o eseri seçmemesine neden olabilir.

Önsöz Özellikleri
  • Önsöz bir eserdeki kapı niteliğindedir. Okur bu kapıyı aralar ve beğenisine göre eserin devamını okur, ancak amaçsız bir önsöz olursa bu metin okuru kendisinden uzaklaştırabilir. Bu nedenle önsöz dikkat ve ilgi çekici olmalıdır.
  • Önsöz yazarken yazar öncelikle okura içerik hakkında bilgi vermelidir. Eserin kısaca ne hakkında olduğu, hangi amaçla yazıldığı bir paragrafta anlatılır ancak bu çok uzun olmamalıdır. Eğer olması gerekenden fazla bilgi içerirse eserin içeriğine olan merak azalır böylelikle önsöz amacının dışında bir çalışma olur.
DEVAMI Önsöz Nedir
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

28 Mayıs 2016 / Misafir Cevaplanmış
28 Mayıs 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
28 Mayıs 2016 / Misafir Edebiyat
6 Nisan 2015 / Misafir Soru-Cevap