Arama

Pelikan (Pelecaniformes)

Güncelleme: 20 Kasım 2012 Gösterim: 7.846 Cevap: 3
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
14 Mayıs 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Pelikan (Pelecaniformes)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar
Pelikanlar (Pelecaniformes), kuşlar sınıfına ait bir takımdır.
Genellikle denizlede ve tatlısularda değişik şekilde balık avlamaya özelleşmiş iri yapılı su kuşlarıdır. Takım üyelerinin tümünde ayak parmakları arası perdelidir. Gagaları uzundur. Kaya ve ağaçlar üzerine yuva yaparlar. Yumurtadan çıkan yavrular çıplak ve kördür.
260px 2006 12 03 pelican melbourne fl usa

Anadolu'da yaygın biçimde kutan adıyla tanınan, iri gövdeleri ve ilginç gaga yapılarıyla en dikkat çekici kuşlar arasında yer alan pelikanların yeryüzüne dağılmış yedi türü vardır. Bazılarının kanatları, bir uçtan obur uca 3 metre uzunluğa yaklaşabilir.
Pelikanlar çok iri gagalarının altındaki ge­niş deri torbaları sayesinde kolayca tanınır. Son derece esnek olan bu torba içine çok sayıda balık alabilir.
Pelikanlar kalın gövdeleri, oldukça kısa kuyrukları, geniş ve yuvarlak kanatlarıyla hantal görünüşlü kuşlardır. Bacakları da kısa ve kaim. ayakları perdelidir. Ama uçarken çok güzel görünürler. Genellikle göllerde ve durgun sularda büyük koloniler halinde ürer, kıyılara ve akarsu ağızlarına uğrar, bazen balık yakalamak için suya dalarlar. Bir peli­kan boynunu, gagası boynunun önüne değer­ken, başı omuzlarının oldukça gerisinde dura­cak biçimde kıvırabilir.
Pelikanlar yere ya da alçak çalılıklara çalı çırpı ve ot saplarından kabaca hazırlanmış bir
yuva yapar. Bazen de yerdeki bir oyuğu kullanırlar. Yumurtaları mavimsi beyaz ka­bukludur. Yumurtadan çıkan grimsi kahve­rengi tüylerle kaplı yavruları, erişkinler kıs­men sindirdikleri balıklarla beslerler. Yavru­lar genellikle gagalarını ve sık sık başlarını da erişkinlerin keselerine sokarak beslenirler.

pelikannm4

Avrupa'da yaşayan iki pelikan türü vardır. Bunlardan Eskidünya ak pelikanı (Pelecanus onoerotalus) genel olarak pembemsi beyaz tüylüdür. Kanatları açıkken, siyah uçma tüy­leri kolayca görülebilir. Benzer bir tür olan tepeli pelikanın (Pelecanus crispus) tüyleri sarımsı değil, grimsi beyazdır. Ayrıca uçma tüyleri yalnız kanat uçlarında siyah, ense tüyleri kıvırcıktır. Türkiye'de tepeli pelikan Manyas Gölü, Kızılırmak deltası ve Konya ilindeki, büyük ölçüde bataklık halinde olan Akgöl'de, ak pelikan Van Gölü ve Akgöl'de ürer. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde "sakakuşu" adıyla geçen kuşlar da gerçekte pelikandır. Pelikanların yerel olarak kullanı­mı süren bu adı, balığın yanı sıra suyla da dolan gagalarındaki torbadan aldıkları anla­şılmaktadır.
Kuzey Amerika'da iki pelikan türü yaşar. Bunlardan Yenidünya ak pelikanı (Pelecanus erythrorhynchos) genellikle Kuzey Amerika' nın batısındaki göl adalarında ürer Daha küçük yapılı olan kahverengi pelikan (Peleca­nus occidentalis) ise üremek için kıyıları yeğler. Siyah ve beyaz, tüylü Avustralya peli­kanı (Pelecanus conspicillatus) 180 santimet­reye ulaşan uzunluğuyla en iri pelikan tü­rüdür.
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
23 Ekim 2008       Mesaj #2
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Pelikan
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

brownpelican3vc7
"Pelikan"

Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Aves (Kuşlar)
Takım: Pelecaniformes
Familya: Pelecanidae (Pelikangiller)
Cins: Pelecanus Linnaeus, 1758
Diğer adları: Kutan
Pelikan, pelikangiller (Pelecanidae) familyasını oluşturan iri su kuşu türlerinin ortak adı. Familya üyelerinin hepsi Pelecanus cinsinde sınıflandırılır ve 8 türü bulunur.

Özellikleri
Ilıman bölgelerin her yanında yaşayan pelikanlar, gaga ucundan kuyruk ucuna uzunluğu 1,80 m'yi, kanat açıklığı 3 m'yi bulan bir kuştur (halk arasında gagasının biçiminden ötürü kaşıkçı kuşu da denir); gagasını suya daldırarak avladığı balıklarla beslenirler. Çoğunlukla toplu yaşar ve koloniler halinde yuvalanır. Amerika kıyılarında yaşayan kahverengi pelikan (Pelecanus occidentalis), denizde yaşar; ama kıyıdan pek uzaklaşmaz.

Türler
  • Kahverengi pelikan (Pelecanus occidentalis)
  • Peru pelikanı (Pelecanus thagus)
  • Amerika ak pelikanı (Pelecanus erythrorhynchos)
  • Ak pelikan (Pelecanus onocrotalus) Türkiye
  • Tepeli pelikan (Pelecanus crispus) Türkiye
  • Pembe sırtlı pelikan (Pelecanus rufescens)
  • Benek gagalı pelikan (Pelecanus philippensis)
  • Avustralya pelikanı (Pelecanus conspicillatus
Ayrıca Bakınız ; Pelikan Resimleri
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
1 Temmuz 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Pelikan
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Pelikangillerden, Güneydoğu Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya'da yaşayan bir kuş (Pelecanus onocrotalus). Boyu 70 cm., tüyleri beyaz ve pembemsi, kanatları ve gagası büyük, ayakları perdelidir. Alt gagasında yiyecek biriktirmeye yarayan sarı bir kese bulunur. Deniz ve su kenarlarında yaşar; iyi yüzer ve uçar, balıkla beslenir. Yuvası ottan ve kamıştan, kaba sabadır. 2-3 yumurta yumurtlar. Yavrular uzun süre ananın kesesindeki yarı sindirilmiş besinlerle beslenirler. Pelikanlar sürüler hâlinde yaşarlar, göçücüdürler. Aynı cinsten olan yakın türler, esmer pelikan (P. fuscus), tepeli pelikan (P. crispus) vb.'dir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
20 Kasım 2012       Mesaj #4
iceslush - avatarı
VIP ETC
pelikan resimleri
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif

Benzer Konular

6 Nisan 2013 / P.u.S.u Genel Galeri
30 Mayıs 2013 / bi quan Zooloji
24 Mart 2009 / BrookLyn Taslak Konular
16 Nisan 2010 / The Unique Zooloji