Arama

Grafoloji - El Yazısı Bilimi

Güncelleme: 14 Eylül 2011 Gösterim: 15.406 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Nisan 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Grafoloji / El Yazısı Bilimi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Grafoloji, elyazısını inceleyen bir bilim dalı. Psikologların ortaya attığı bu teoriye göre, diğer davranış şekilleri gibi, elyazısı da insanın şahsiyeti hakkında bilgi vermektedir. Bu teori her şahsın belirli bir şahsiyet ve davranışlarında devamlılık göstereceğini kabul etmektedir.
Elyazısının zaman ile değiştiği doğrudur. Hastalık, ruhî gerginlik gibi hallerde de elyazısı değişmektedir. Fakat şahsiyet üzerine ilmî bir çalışmanın yalnız bu teori üzerine kurulması mümkün değildir. Ama örneğin yıllar içinde saklanan defterler sayesinde el yazınızdaki ciddi değişikliklerin bir arada incelenebilmesi olanağı sayesinde neredeyse karakterden sağlık durumunuza kadar herşeyi öğrenebilirsiniz. En bir yıllık yazılarınızın birlikte incelenmesi ile birlikte el yazınıza bakılarak check-up yapılmasıda mümkün olan incelemeler arasında yer alır. Bunların dışında henüz yazı yazmayı bilmeyecek kadar küçük yaşta olan çocukların yaptığı resimler ya da sadece çizgiler onun gelecekte nasıl yetenekleri olacağına dair de bilgiler vererek onların hayat içinde daha iyi yönlendirilmesine yardımcı olur.
Psikoloji ilmi içinde elyazısı ile karekterleri belirleme ve ölçme metodları henüz geliştirilmemiştir. Yine de elyazısı stiliyle şahsiyet arasındaki alakayı gösteren tecrübi sonuçlar mevcuttur. Bu bakımdan grafoloji, davranış ilminde son zamanlarda önemli bir yer tutmaya başlamıştır. Yalnız yukarıda anlatılanlar adli (in. en:forensic) grafoloji için geçerli değildir. Adli grafoloji, bir imzanın asıl mı, kopya mı olduğunu veya iki ayrı belgenin aynı şahıs tarafından yazılıp yazılmadığı gibi konuları inceler. Bulduğu neticeler adli delil kabul edilir.
Türkiye, Grafoloji'de Türkiye'de pek fazla araştırma yapılmamıştır. Grafoloji konusunda doktora tezi yapan ve grafolojiyi psikolojiyle birleştirerek incelemelerine devam eden Psk. Dr. Nursu Marmara bu konudaki ilk bilimsel çalışmaları yapmıştır.

_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
25 Ağustos 2007       Mesaj #2
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
El yazısının adli tıp metodlarıyla bilimsel incelenmesi kişiler hakkında başka türlü elde edilemeyecek bilgiler sağlar.
Sevdiğimiz-sevmediğimiz, çekindiğimiz ya da sadece merak ettiğimiz kişilerin el yazısının incelenmesi bilmek istediğimiz tüm noktaları bize açıklar.
Sponsorlu Bağlantılar

Aşağıda bu bilimle ilgili başlıca bilgiler bulunmaktadır.
Benim el yazım her gün değişir! Acaba neden ?
Peki değişmeyen şeyler yok mu? Hepimizin yazısı günden güne değişiklik gösterebilir. Uykusuz bir günümüzde yazdığımız yazı, yorgunken ya da çok acelemiz varken yazdığımız bir yazıdan çok farklı olabilir. Bazı şeyler ise hiç değişmez. Yorgun da olsak cömert, acelemiz de olsa çapkın, uykusuz da olsak zeki olduğumuz gerçeği değişmez. Hem ruh hem beden durumumuzu ister istemez yazımıza yansıtıyoruz; zaten başka türlüsü mümkün değil. Düşünün: yorgunluk ve sıkıntımız yüzünden bile hemen değişiklik gösteren yazımızın bir kalp hastalığı gibi, vücudumuzu çok daha derinden etkileyen bir şeyi ele vermemesi mümkün mü?

Grafoloji nedir ?
Grafoloji ya da Türkçe ifadesiyle Yazıbilim işte bu sorulara yanıt verir. Grafoloji adı üstünde ne bir fal ne bir medyumluktur, pozitif bir bilim dalıdır. Eldeki verileri değerlendirerek sonuçlara varır. Gerekli verilerin hepsi kişinin el yazısında bulunur.
Grafoloji Türkiye'de biliniyor mu ?
Aslında grafoloji Türkiye'de yıllardır biliniyor. Yazısının özellikleri kendini ele vermesin diye gazete sayfalarından kestikleri harflerle mektuplar yazan casus ya da katilleri filmlerde görürüz. Gerçekten de Türkiye dahil birçok ülkede polis grafoloji biliminden yararlanır ve bıraktıkları yazılardan faydalanarak suçluların özelliklerini bulabilir.

Hiç dikkat ettiniz mi? Eleman arayanlar sayfasındaki ilanlarda "el yazısıyla doldurulmuş form" ya da özgeçmiş isteyen firmalar vardır veya iş başvurusuna gittiğinizde size sözlü olarak sorular sormakla yetinmez mutlaka yazılı bir form doldurturlar. Gerçek profesyonel kurumlar bu yazıları bir uzmana inceletip iş için gerekli özellikleri taşıyan, güvenilir dürüst kişileri bulmakta yararlanırlar.
Yazı incelemesi için ne gerekir ?
Detaylı bir kişilik ve sağlık analizinin şartları nelerdir? Hangi yazılar en iyi sonuç verir? Yazının kalitesi ve miktarı arttıkça daha iyi sonuç alınır. Yukarıda da belirtildiği gibi en kısa bir yazı bile birçok bilgi sağlar ama en iyi sonuçlar detaylı incelemelere olanak verecek uzun metinlerle alınır. Bir dizi mektup ya da bir defter vs. gibi uzun bir zaman dilimi içinde yazılmış bir seri yazı kişi hakkındaki tüm bilgilerin açığa çıkmasını sağlar. Dikkat: her zaman mürekkepli kalemle yazılan yazılar kurşun kalemle yazılanlardan çok daha fazla ve net bilgi verir.
Kimler yazı analizine gerek duyar ?
Batı ülkelerinde, kültür düzeyi yüksek kişiler birlikte çalışacakları ya da yaşayacakları kişileri seçerken bu bilimden de yararlanıyorlar. Öyle ya... İş ortağınız ya da beğendiğiniz insan bir kumarbaz ya da sadakatsizse veya ciddi sağlık sorunları varsa ya da alkole çok düşkünse bunları baştan bilmek çok iyi olmaz mı?

Grafolog Zeynep Bornovalı
peaceful - avatarı
peaceful
Ziyaretçi
15 Eylül 2008       Mesaj #3
peaceful - avatarı
Ziyaretçi
Grafoloji - El Yazısı BilimiANLAMLANDIRMA NASIL YAPILIR?
Daha evvel de belirtildiği gibi bu öncelikle uzmanca bir bakış ve uzun gözlemler gerektiren bir durumdur. Fakat bazı genel kaideler olduğu da söylenebilir. Kalemin tutuluşu, yazıdaki baskı, genel görünüş, yazı zemininin kullanılış şekli, bazı harflerdeki göze batan belirginlikler, yuvarlak veya keskin hatlı harfler, noktalama işaretleri, tertip düzen gibi hususlar bu kaideler arasında sayılabilir. Ancak yine de bunların yorumu tamamen grafologun uzmanlığıyla doğrudan alakalıdır.
NİÇİN YAZI TAHLİLİ YAPILIR?
İnsan fıtratı icabı meraklıdır. Herşeyi tanıma, öğrenme, bilme, künhüne varma dürtüsü, insanın varoluşuyla beraber ilk tanıştığı dürtüdür. Bu merakın en büyüğü de insanın kendi özbenliğine karşı duyduğu meraktır. Kendini bilme, tanıma ve anlayabilme. Daha sonra da en yakınlarını ve diğer ilişkide olduğu insanları.
Tabi ki işin salt merak boyutu olduğu söylenemez. İş ilişkileri, arkadaşlık, evlilik gibi sosyal ilişkilerde her insan uyumluluk arar. Ve bu uyumluluk insanların karakterlerinin yekdiğeriyle örtüşmesiyle mümkündür. Böyle olunca, bu uyumluluğun olup olmayacağının evvelce tespitinin muhakkak surette her açıdan önemli kazançlar getireceği de aşikardır.
YAZIBİLİME İTİBAR EDİLİR Mİ?
Elyazısı kesin surette kişiseldir. Uzman bir bakış, yılların deneyimini de beraberine alarak bu okumayı güvenilir bir şekilde yapacaktır. Peki hata payı var mı? Evet. Deneysel bilimlerde bile muhakkak bir hata payının olduğu düşünülürse, büyük oranda tecrübi ve sezgisel bilgiye dayalı bu alanda da elbette hata payı mevcuttur. Ancak, uzman bir grafolog olarak bu oranı %5 olarak verebileceğimi de belirtmek isterim.
BAZI BEDENİ VE RUHİ RAHATSIZLIKLARIN TESPİTİ
Yazı çocuklukta, gençlikte ve yaşlılıkta değişiklikler arzettiği gibi, ruhi ve bedeni farklılıklarda da değişilik gösterir. Yazı sahibi bunun farkında olmaz, ancak uzman bir grafolog bu tespitleri rahatlıkla yapabilir.
İmzasını okuduğum bir şahsa, uzun zamandır süregelen cinsel bir rahatsızlığının olduğunu söylediğimde, oldukça şaşırmış; utancı yüzünden doktora gitmediğini, bu sebeble de evlilik hayatının pek menfi bir şekilde etkilendiğini söylemişti.
Yine çeşitli romatizmal rahatsızlıkların, böbrek ve solunum yolları ile bazı ruhi rahatsızlıkların da yazıya aksettiğini söylemek yerinde olur. Bu açıdan bakıldığında, grafolojinin, yani yazıbilimin öneminin daha da arttığını da belirtmek gerekir.
MESLEK SEÇİMİNDE YAZIBİLİM
Yazıbilimden istifade edilebilecek diğer bir alan da meslek seçimidir. Bugün milyonlarca genci ilgilendiren bu hususta, maalesef herhangi bir çalışma yapılmamaktadır. Yazıbilim, kişinin şahsi kabiliyetlerinin ortaya çıkarılarak, okul ve meslek seçiminde de istifade edilebilecek bir alandır.
PERSONEL ALIMINDA SADECE CV YETERLİ Mİ?
Bu sorunun cevabını özellikle büyük şirketlerin personel müdürleri çok iyi bilmektedirler. Günümüzde insan kaynaklarının değerlendirme şekil ve yöntemleri, geçmişe nazaran çok farklı ve detaylıdır. Daha seçkin, daha kalifiye eleman demek, şirketlerin başarı yüzdelerinin daha üst seviyede olması ile eş anlamlı demektir. Özellikle finans yönetimiyle vazifeli personel seçiminde şirketler, daha büyük bir titizlik göstermek zorunda olduklarından, bu tür mevkilerde görevlendirme yaparken; güvenirlilik, sadakat, fedakarlık, doğru sözlülük gibi hasletleri öncelikli olarak ararlar. Bu tür bilgiler ise personelin CV detayında yahut diploma hususiyetlerinde yahut kariyer geçmişinde görülebilecek hususlar değildir.
İşte burada devreye grafoloji, yani yazibilim girer ki; bu bilimden istifade eden şirketler profesyonel bir bakış açısına, yenilikçi bir vizyona, sürekli gelişime açık bir şirket profiline sahip olmakla, rakipleri ile arasındaki bariz farkı açıkça göstermektedirler.
HeliX - avatarı
HeliX
Ziyaretçi
15 Eylül 2008       Mesaj #4
HeliX - avatarı
Ziyaretçi
Grafoloji el yazısı aracılığı ile yapılan bir analiz metodudur. Bu metod kesin olarak net bir cevap vermez ancak genel olarak bir yorum yapabilir. Grafoloji ya da Türkçe ismi ile yazıbilimi hangi sorulara yanıt verir? Grafoloji ismi üstünde ne bir fal ne bir medyumluktur, pozitif amaç için günümüzde pek çok yerde kullanılan bir bilim dalıdır. Eldeki verileri değerlendirmek suretiyle yorumlamanın sonucuna ulaşılır.

Çok eski bir dönemden günümüze kadar gelen bu bilime tarihin oluşumu kadar eski diyebiliriz. Zaman içerisinde doğa ve insan kadar pek çok şey değişim devreleri geçirir. İlk çağlarda taşlar üzerine yapılan şekiller günümüzde ise pek çok diller ve kişiliklerimizin yansıması olan ilk okul dönemimizden bu yana yazılarımızda hiç mi değişmeler olmadı. Elbette olmuştur. Peki bu yazılarla yaşımız, ruh halimiz, kariyerimiz, hiç rol oynamıyor mu? Tabi ki büyük rolü var ancak temelde çoğunlukla kullandığımız yalnızca kendimize ait olan hepimizin bir yazma sistemi vardır ve bunu değiştirmeyiz. Değişimler beden ve ruhumuza sosyal ve anti sosyal yaşadığımız güncel olaylar sonucunda nasıl bir değişim gösterip zaman içinde tekrar normal halimize dönebiliyorsak yazımızda aynen böyle dönem dönem değişimler gösterirler. Gerekli olan verilerin hepsi kişinin el yazısında bulunur.

Günümüzde bilimsel olarak adli tıp'ta kullanılan bu bilim dalı, aynı zamanda karşımızdaki kişi hakkında karakter analizini öğrenmemiz konusunda da en büyük yardımcımızdır.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
14 Eylül 2011       Mesaj #5
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Grafoloji

Elyazılarının incelenmesiyle yapılan kişilik araştırması.

Camillo Baldi, 1622'de bu konuda bir kitap yazdı. Jean Hippolyte Michon ise bu konunun temel yapıtlarını kaleme aldı. Ardından Crépieux-Jamin bir grafoloji yöntemi hazırladı. El yazılarını cins, tür ve tarzlara ayırdı. 7 temel cins (hız, basınç, yön, boyut, devamlılık, biçim ve düzen) ve 175 ayrı tür ortaya çıktı. Grafoloji psikiyatri, psikopedagoji gibi alanlarda kullanılmaktadır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

5 Nisan 2017 / ThinkerBeLL Edebiyat
13 Haziran 2015 / Misafir Soru-Cevap
23 Nisan 2014 / Ziyaretçi Cevaplanmış
6 Haziran 2011 / ener Edebiyat