Arama

Behram Kurşunoğlu

Güncelleme: 14 Ağustos 2016 Gösterim: 48.424 Cevap: 3
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
2 Ekim 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Prof. Behram N. Kurşunoğlu (Trabzon, Çaykara, 1922 - Miami, Florida, 25 Ekim2003), Albert Einstein'ın genel görelilik kuramının elektromanyetizma ile birleştirilmesi üzerine çalışmalar yapmış bir Türk fizikçidir.
Ankara Üniversitesi ve İngiltere'deki Edinburgh Üniversitesi'ndeki eğitiminin ardından fizik doktorasını gene İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nde tamamlayan Kurşunoğlu, Albert Einstein ve Erwin Schrödinger ile birlikte simetrik olmayan yerçekimi kuramları üzerinde önemli çalışmalarda bulunmuştur. Genç yaşında dünya fizikçileri arasında saygın konum kazanan Prof. Kurşunoğlu, 1965 yılında Miami Üniversitesi'deki Teorik Araştırmalar Merkezi'nin kurulmasında rol almış, 1992'de kapanmasına kadar bu merkezde bulunmuştur. Daha sonra araştırma kuruluşu Global Foundation’ın direktörü olmuştur.
Sponsorlu Bağlantılar
Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu, 1950'li yıllarda Atom Enerjisi alanında çalışmalarını Türkiye'de sürdürmüş ve aynı zamanda Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun Kurucu üyesiydi. Prof. Dr. Behram KURŞUNOĞLU aynı zamanda Genel Kurmay BaşkanlığınaBirleşmiş Milletler Bilim Komisyonunda çalışmıştır. Kuantum Fiziği konusunda yaptığı araştırmalarla özellikle "Genelleştirilmiş İzafiyet Teorisini" ortaya atan kişi olarak bütün dünyaca tanınıyordu. danışmanlık yapmış, bir dönem
1964 yılından beri organize etmekte oldugu Coral Gables Konferans serisi ile de tanınan Kurşunoğlu, 2003 yılındaki konferanstan kısa bır zaman önce kalp krizinden vefat etmiştir. Eşi Sevda (Arif) Hanım'dan İsmet ve Sevil (Kurşunoğlu-Brahme) adlı iki doktor çocuğu, Ayda (Weiss) adlı bir avukat kızı vardır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Behram Kurşunoğlu nereli hayatı kimdir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
16 Mayıs 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Behram Kurşunğlu 31, Einstein 74 yaşındaydı.
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  behram-einstein2.JPG
Gösterim: 1596
Boyut:  22.8 KB


Prof. Kurşunoğlu çekirdek enerjisi konuları ile de ilgilenmişti.
Ad:  behram_kursunoglu.JPG
Gösterim: 1836
Boyut:  29.7 KB


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
mertcan dilara - avatarı
mertcan dilara
Ziyaretçi
16 Kasım 2012       Mesaj #3
mertcan dilara - avatarı
Ziyaretçi
hepenize çok teşekkür ediyorum
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
14 Ağustos 2016       Mesaj #4
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  behramkursunoglu.jpg
Gösterim: 2028
Boyut:  27.0 KB

BEHRAM KURŞUNOĞLU


MsXLabs.org

1922 yılında Çaykara, Trabzon’da doğdu. Trabzon Lisesi'ni bitirdi. İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu Matematik-Astronomi Bölümü 3. Sınıf öğrencisi iken Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı bir sınavı kazandıktan sonra İngiltere’ye fizik tahsili için gönderildi. Behram Kurşunoğlu tanınmasının hikayesi ‘ Genelleştirilmiş İzafiyet Teorisi’dir. Bu teoriyi ortaya atan Türk bilim adamıdır. Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu ömrü boyunca eğitim almaya devam etti. Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu’nun profesyonel eğitimleri ilk olarak Ankara ve Edinburg Üniversiteleri’nden olmuştur. Daha sonra bu üniversitelerde beşer yıl eğitim aldı.Daha sonra Cambridge Üniversitesi’nde doktora yaptı ve mükemmel bir tez sundu. Kurşunoğlu Albert Einstein ve Erwin Schrodinger ile birlikte ”Unified Field” teorisinin geliştirilmesinde yer almış. Bu önemli buluş bilim tarihine ”Einstein-Schrodinger-Kurşunoğlu Teorisi” diye geçti.

Genelleştirilmiş İzafiyet Teorisi’ adıyla yeni bir teori ortaya atan bilim adamımız atom bombasının babası sayılan Oppenhelmer ve hidrojen bombasını bulan Edwvard Teller ve yaşayan en büyük fizikçi Dirac’ın en yakın arkadaşları arasında yer almıştır. Daha gençliğindeyken ünlü fizikçi Einstein’le irtibata geçmiş Cambridge Üniversitesi’nde doktorasını yaparken Einstein’le ilmi konular ve çeşitli teoriler üzerinde mektuplaşmıştır. 1953 yılında araştırmalar yapmak üzere Amerika’ya Cornell Üniversitesi’ne giden Kurşunoğlu Einstein’in daveti üzerine evine gitmiş orada Einstein’le aralıksız dört saat görüşmüştür. O anda Kurşunoğlu 31 Einstein de 74 yaşlarındaymış.

Ad:  behramkursunoglu1.jpg
Gösterim: 1594
Boyut:  51.6 KB
Cambridge Üniversitesi’nde doktora yaptıktan sonra 1955’te Türkiye’ye gelen ancak Ankara’da uygun bir üniversite bulunamadığı için ABD’ye giden Kurşunoğlu, 1959 yılında iki değişik nötrinonun varlığını keşfetti. Modern kuantum Kuramı ile ilgili çalışmalar yapan Kurşunoğlu elementer parçacıklar için iç ve dış simetriyi teklif ederek bilim dünyasında önemli bir çıkış gerçekleştirmiştir.

2. Dünya Savaşı sırasında öğrencilik yıllarında Nejat Veziroğlu ile tanışan Kurşunoğlu, Prof. Veziroğlu’nun 1962’de Miami Üniversitesi’nin Makine Mühendisliği Bölümü’ne Asosye Profesör olarak atanmasında önemli rol oynamıştır. Kurşunoğlu, Teori Merkezi’ndeki çalışmalarının yanı sıra, bilim adamlarının uzun zamandır peşinde koştukları Birleşik Alan Teorisi’ni geliştirmekle uğraşıyordu; bu teori bütün doğa kuvvetlerinin anlaşılmasına yarayacaktı. Kurşunoğlu, daha sonraki yıllarda çekirdek enerjisi konuları ile ilgilenmişti. Dr. Kurşunoğlu çok sayıda kitap yazmıştır.

Miami Üniversitesi’nin prestijli Teorik Fizik Araştırma Merkezi’ni kurmuş olan Behram N. Kurşunoğlu, 1965 yılında emekliye ayıldığı Carl Gables’deki merkezde 1992 yılına kadar doktora sonrası çalışmalar düzenleyerek bilim adamları eğitmiş ve fikir alışverişinde bulunmak üzere dönem dönem merkeze gelen bilimcilere bir forum oluşturmuştur. Merkezin yürütülmesine ardım etmiş olan emekli fizik profesörü Dr. Arnodl Perlmutter’in ifadesine göre merkeze çalışmaya gelen bilim adamlarının 35’i Nobel ödülü almıştı.

Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu 1950′li yıllarda Atom Enerjisi alanında çalışmalarını Türkiye’de sürdürdü ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun Kurucu üyesi oldu. Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu aynı zamanda Genel Kurmay Başkanlığına danışmanlık yapmış bir dönem Birleşmiş Milletler Bilim Komisyonunda çalışmıştır. Kuantum Fiziği konusunda yaptığı araştırmalarla özellikle “Genelleştirilmiş İzafiyet Teorisini” ortaya atan kişi olarak bütün dünyaca tanınıyordu.

Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu’nun hayatı eğitim ve eğitmek ile geçmiştir. Albert Einstein ile tanışmış ve o büyük fizik adamı ile tanıştıktan sonra çalışmalar yapmıştır. Bütün hayatını eğitime adamış bir bilim adamıdır. 1964 yılından beri organize etmekte oldugu Coral Gables Konferans serisi ile de tanınan Kurşunoğlu 25 Ekim 2003’te Florida’nın Coral Gables beldesinde arkadaşları ve sevgili eşiyle öğlen yemeği yerken aniden kalp krizi geçirmiş ve aramızdan ayrılmıştır.

Derlemedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

20 Nisan 2012 / BARIŞ Edebiyat tr
 Behram
19 Mart 2010 / Misafir Mitoloji
14 Ağustos 2016 / Misafir Soru-Cevap
2 Aralık 2009 / Misafir Soru-Cevap
25 Mart 2012 / Misafir Soru-Cevap