Arama

İlhan Arsel

Güncelleme: 4 Temmuz 2016 Gösterim: 2.243 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
4 Temmuz 2016       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  İlhan Arsel.png
Gösterim: 1320
Boyut:  74.8 KB

ARSEL

(İlhan), Türk hukukçu (İstanbul 1921, 7 Şubat 2010, Florida), Türk akademisyen, yazar, araştırmacı ve senatör.). Ankara Hukuk fakültesi’ni bitirdi (1942). Aynı fakültede doçent ve profesör oldu. 1961 Anayasasının hazırlık çalışmalarına katıldı Başlıca yapıtları: Anayasa hukukunun umumi esasları (1955), Amerikan anayasası ve Federal -yüksek mahkeme (1958), Anayasa hukuki (1960).

Sponsorlu Bağlantılar
Prof. Dr. İlhan Arsel, Cenevre (İsviçre) Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde doktorasını yaptıktan sonra, otuz yıldan fazla bir süre boyunca üniversite öğretim üyeliğinde bulundu; Ankara Hukuk Fakültesi'nde "Anayasa Hukuku" dersleri verdi. 1960 İhtilali'nin ardından yeni bir anayasa tasarısı hazırlamakla görevli on kişilik İstanbul Komisyonu'na, ve daha sonra Kurucu Meclis Öntasarısı'nı oluşturan beş kişilik komisyona üye şeçıldı. 1966 yılında Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından Cumhuriyet Senatosu'na "Kontenjan Senatörü" olarak atandı. Daha sonra tekrar üniversiteye döndü.

1971 yılında, merkezi New York'ta bulunan "Inter-University Associate" kuruluşuna danışman ve araştırmacı olarak alındı ve bu kuruluşun "kronolojik yorum" esasına göre yayınladığı "Constitutions of the Countries of the World" (Dünya Ülkeleri Anayasaları) adlı 14 ciltlik yapıtın "Türkiye" ve "Belçika" bölümlerini (1971 yılı itibariyle) hazırladı. 1975 yılında, ders vermekte bulunduğu Ankara Polis Enstitüsü'nden istifa etti. İstifa sebebi, özgür düşünceli bazı öğrencilerin enstitüden atılması oldu. Enstitünün, polis gücünü belirli inançlar uğruna dövüşken olmakta gören zihniyetine karşı bir tepki niteliğini taşıyan bu istifadan bir süre sonra, 1977 yılında Prof. Arsel, Ankara Hukuk Fakültesi'nden de istifa etti. Bu kez istifa sebebi, şeriatçı zihniyetin tehlikeli şekilde güçlenmesine karşı suskun kalan üniversite öğretim üyelerinin yetersizliklerini kamuoyu önünde sergilemek arzusuydu. Bu tarihten itibaren araştırma ve öğretim faaliyetlerine devam etti ve özellikle şeriatın olumsuzluklarını ortaya vuran yayımlarda bulundu. Prof. Dr. İlhan Arsel, serbest düşüncenin Türk fikirsel hayatına kazandırılmasındakı çabalarıyla tanınmıştır. İslamı öğrenmek ve anlamak için gerekli olan arapçayı bilmeyen, hiç bir islami eğitim almayan yazar, yazdığı kitapların yarısından fazlasını anlamadığı ama bildiğini zannettiği İslami konularda yazdı. “Arsel’in biliminde, maneviyatında, paranın yeri yoktur” denmesine rağmen, Koç ailesinin dünürü olan Arsel paraya ne kadar önem vermediğini de göstermiştir. Yaşar Nuri Öztürk’ü C.H.P.den milletvekili adayı gösteren Deniz Baykal’a mektup yazarak Baykal’ı kınayan yazar, 9 Şubat 2010 günü 89 yaşında, çok sevdiği ABD’de öldü.

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük Larousse & Derlemedir...

Biyografi Konusu: İlhan Arsel nereli hayatı kimdir.
🌘 🚀

Benzer Konular

2 Eylül 2007 / Mystic@L Spor tr
17 Mayıs 2008 / Misafir Edebiyat tr
9 Ocak 2009 / TiglonBoYs Spor tr
3 Temmuz 2012 / TiglonBoYs Siyaset tr
22 Ocak 2017 / Jumong Spor tr