Arama

Isaac Newton

Güncelleme: 17 Mart 2018 Gösterim: 66.544 Cevap: 17
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
2 Ekim 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi

Sir Isaac Newton

Ad:  Isaac-Newton3.jpg
Gösterim: 4555
Boyut:  13.3 KB

(d. 25 Aralık 1642, Woolsthorpe, Lincolnshire - ö. 20 Mart 1727, Londra, İngiltere)
Sponsorlu Bağlantılar
İngiliz fizikçi ve matematikçi.

Diferansiyel ve integral hesabı bulmuş, renk ve ışığın niteliğine açıklık getirmiş, ilk aynalı teleskopu gerçekleştirmiş, mekaniğin temel yasalarını ve evrensel kütleçekimi yasasını ortaya koyarak fizikte gerçek bir devrim gerçekleştirmiştir.

Yaşamı.


Bir çiftçi olan babası oğlunun doğumundan üç ay önce ölmüştü. On iki yaşında Grantham’daki King’s School’a yazılan Nevvton bu okulu 1661’de bitirdi, aynı yıl Cambridge Üniversitesi’ndeki Trinity College’a girdi, Nisan 1665’te bu okuldan lisans derecesini aldı. Lisansüstü çalışmalarına başlayacağı sırada ortalığı saran veba salgını yüzünden üniversite kapatıldı. Salgından korunma amacıyla annesinin çiftliğine sığınan Newton burada geçirdiği iki yıla yakın süre içinde en önemli buluşlarını gerçekleştirdi.

1667’de Trinity College’a öğretim üyesi olarak döndüğünde diferansiyel ve integral hesabın temellerini atmış, gerçekleştirdiği prizma deneyleriyle beyaz ışığın renkli bileşenlerine ayrıştırılabileceğini saptamış ve cisimlerin birbirlerini aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olarak çektikleri sonucuna ulaşmıştı. Çekingenliği yüzünden Newton, her biri bilimde devrim yaratacak nitelikteki bu buluşların çoğunu uzun yıllar sonra (örneğin diferansiyel ve integral hesabı 38 yıl sonra) yayımlamıştır. 1667’de başladığı lisansüstü çalışmasını ertesi yıl tamamlayan Newton 1669’da henüz 27 yaşındayken, Cambridge Üniversitesinde matematik profesörlüğüne getirildi.

1671’de ilk aynalı teleskopu gerçekleştirdi, ertesi yıl Royal Society’nin üyeliğine seçildi. Royal Society’ye sunduğu renk olgusuna ilişkin bildirisinin eleştirilere hedef olması, özellikle Robert Hooke tarafından şiddetle eleştirilmesi üzerine, Newton tümüyle içine kapanarak bilim dünyasıyla ilişkisini kesti. 1675’te sunduğu gene optik konusundaki iki bildirisi yeni tartışmalara yol açtı. Hooke makalelerdeki bazı sonuçların kendi buluşu olduğunu, Newton’un bunlara sahip çıktığını öne sürdü. Bütün bu tartışma ve eleştiriler sonucunda 1678’de yeni bir ruhsal bunalıma giren Newton ancak yakın dostu ünlü astronom ve matematikçi Edmond Halley’in çabalarıyla altı yıl sonra bilimsel çalışmaya geri döndü. İki yıl içinde tüm doğa bilimleri tarihinin en önemli birkaç yapıtından biri olan Philosophiae naturalis principia mathematica (Doğa Felsefesinin Matematik İlkeleri) adlı kitabı yazdı.

1687’de yayımlanan ve Nevvton’un tüm Avrupa’da büyük bir üne kavuşmasını sağlayan Principia'da mekaniğin üç temel yasası ile evrensel kütleçekimi yasası yer alıyordu. Kitabın yayımlandığı yıl Kral II. James’in Cambridge Üniversitesi’nde Katolikliği yaygınlaştırma ve egemen kılma çabalarına karşı başlatılan direniş hareketine öncülük eden Newton, kral düşürüldükten sonra, 1689’da üniversitenin Parlamentodaki temsilciliğine seçildi. 1693’te yeniden bir ruhsal bunalıma girdi ve yakın dostlarıyla, bu arada Samuel Pepys ve John Locke ile arası bozuldu. İki yıl süren bir inziva döneminden sonra sağlığına yeniden kavuştuysa da bundan sonraki yaşamında bilimsel çalışmaya eskisi gibi ilgi duymadı, eski yaratıcı gücünü de bir daha gösteremedi. 1699’da darphane müdürlüğüne atanarak Londra’ya yerleşti. 1701’de Cambridge Üniversitesi tarafından ikinci kez Parlamento üyeliğine seçilince profesörlük görevinden ayrıldı. 1699’da Fransız Bilimler Akademisi’nin yabancı üyeliğine, 1703’te Royal Society’nin başkanlığına seçildi.

1704’te Opticks (Optik) adlı kitabını yayımladı. Bu yapıtta, 38 yıl önce bulup geliştirmiş olduğu diferansiyel ve integral hesap yöntemlerine ilişkin iki makale bir ek biçiminde yer alıyordu. Bu makalelerin yayımlanması, Newton ile Leibniz arasında, bilim tarihinin en şiddetli tartışmalarından birinin başlamasına yol açtı. Diferansiyel ve integral hesabı Newton’dan sonra bulmuş olan Leibniz, bulgularını 1684’te, Newton’dan 20 yıl önce yayımlamıştı. Nevvton’un yaşamının son 25 yılı bu tartışmalarla geçti, Leibniz’in ölümünden sonraki yıllarda da Newton’un suçlama ve saldırıları dinmek bilmedi.

Dinsel konulara ve ilahiyata büyük ilgi duyan Newton bu konularda pek çok yapıt kaleme aldı. Birkaçı dışında basılmamış olarak kalan bu yapıtlar arasında, Kitabı Mukaddes’e sonradan eklendiğini öne sürdüğü Kutsal Üçleme’ye karşı çıkan bir kitabı ile Kitabı Mukaddes’te anlatılan olaylar ile tarihte geçen olayları birbirine denk düşürmek amacıyla yazılmış bir kronoloji ve Observations Upon the Prophecies of Daniel and the Apocalypse of St. John (1733; Daniel’in Kehanetleri ve Aziz Yuhanna’nın Vahiy Kitabı Üstüne Gözlemler) adlı yapıt sayılabilir. 1705’te Kraliçe Anne tarafından “sir” unvanı ile ödüllendirilen Newton bu unvanı alan ilk bilim adamıdır.

Bilime katkıları.


Gelmiş geçmiş bilim adamlarının en büyüklerinden biri olarak kabul edilen Newton, matematik ve fizikte çok önemli buluşlar gerçekleştirdi. Matematikte (a+b)n ifadesinin üstel seriye açınımını veren genel ikiterimli teoremini buldu, başka bazı fonksiyonların seriye açınımlarını geliştirdi. Ama onun bu alandaki en büyük buluşu, günümüz matematiğinin en önemli dallarından birini oluşturan diferansiyel ve integral hesaptır.

Newton “fluksiyon yöntemi” adını verdiği diferansiyel hesabı, eğrilerin eğrilik yarıçaplarını ve teğetlerini bulmada, diferansiyel denklemlerin çözümünde, konumu ve hızı bilinen bir gökcisminin izleyeceği yörüngeyi belirlemede kullandı; integral hesaptan ise küresel iki cismin birbirlerini sanki bütün kütleleri merkezlerinde toplanmış iki noktasal kütle gibi çekeceklerini göstermek amacıyla yararlandı.

Newton’un optik alanındaki en büyük katkısı 1672’de Royal Society’ye sunduğu bildiride açıkladığı renk kuramıdır. Bu bildiride beyaz ışığın bir prizmadan geçirildiğinde değişik renkte bileşenlere ayrıldığını açıkladı, böylece beyaz ışığın, kırılma indisleri farklı ışınların bir karışımı olduğunu ortaya koydu. Bu ışınların ikinci bir prizma aracılığıyla birleştirilmesi sonucunda beyaz ışığın yeniden elde edilebildiğini, bu ışınların yalnızca bir bölümünün birleştirilmesi durumunda ise aynı sonucun alınamadığını da bu bildiride açıkladı.

1675’te sunduğu bildirilerde Newton düz bir cam ile bir dışbükey mercek arasındaki hava katmanında gözlenen ve bugün New- ton halkaları olarak bilinen olguyu açıkladı. “Renk” adı verilen niteliğin belli bir ışık ışınının değiştirilemez bir niteliği olduğunu, bu nedenle bu özelliğin ışını oluşturan maddenin (bir başka deyişle, parçacıkların) bir özelliği olması gerektiği görüşünden yola çıkarak, ışığın parçacık yapısında olduğunu öne sürdü. 1704’te yayımlanan Opticks temel olarak bu bildirilerden oluşur.

Newton’un bilime en büyük katkısı mekanik alanındadır. 17. yüzyılın başında Kep- ler’in bulduğu ve sonradan Kepler yasaları olarak anılagelen yasalar salt gözleme dayanılarak ortaya konmuştu. Bu nedenle bu yasaların kuramsal temellerinin ortaya konması pek çok bilim adamının üzerinde kafa yorduğu bir konu olmuştu. 1665-66’da bulduğu ama yayımlamadığı ve Huygens’in 1673’te bağımsız olarak bulup yayımladığı merkezkaç kuvvet yasası (dolanma hareketinde merkezkaç kuvvet yarıçapla doğru orantılı, periyodun karesiyle ters orantılıdır) ile Kepler yasalarını birlikte ele alarak kütleçekim yasasını ortaya koyan Newton, Yer ile Ay ve Güneş ile gezegenler arasındaki kütleçekimi için bulduğu bu yasanın evrenin her yerinde ve bütün cisimler için geçerli olduğu varsayımını da ortaya attı. “Evrendeki herhangi iki cisim birbirini kütlelerinin çarpımıyla doğru, aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olarak çeker” biçiminde ifade edilen evrensel kütleçekimi yasası Principia'nın üçüncü bölümünde yer alır.

Newton hareket yasaları olarak da bilinen ve mekaniğin temelini oluşturan üç yasa Principia'nın birinci bölümünde yayımlanmıştır. Bu yasalar sırasıyla eylemsizlik ilkesi, kuvvetin kütleyle ivmenin çarpımına eşit olduğunu ifade eden yasa ve etki ile tepkinin eşitliği ilkesidir. Principia'nın üçüncü bölümünde Newton bu yasalardan ve evrensel kütleçekimi yasasından yola çıkarak Kepler yasalarına tümüyle kuramsal yoldan yeniden vardı; gezegenlerin ve uydularının hareketlerini, Ay’ın hareketindeki düzensizlikleri, kuyrukluyıldızların hareketlerini ve gelgit olaylarını doğru bir biçimde açıkladı.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 26 Temmuz 2016 19:45
Biyografi Konusu: Isaac Newton nereli hayatı kimdir.
PiSiK0PATR - avatarı
PiSiK0PATR
Ziyaretçi
11 Ekim 2006       Mesaj #2
PiSiK0PATR - avatarı
Ziyaretçi

NEWTON (sir isaac)


İngiliz fizikçi, matematikçi ve gökbilimci
Sponsorlu Bağlantılar
(Woolsthorpe, Lincolnshire, 1642 - Londra 1727)

18 yaşında, Cambridge’deki Trinity College’a gönderildi, burada Barrow’un dikkatini çekti. 1665’te Londra'daki veba salgını sırasında Cambridge üniversitesi kapatıldı; Newton, Woolsthorpe'a döndü ve 1667’ye dek burada kaldı. 1669'da Barrow'un yerine matematik profesörü oldu. 1672’de Royal Society'ye üye seçildi. 1703'te bu kurumun başkanı oldu. Westminster’e gömüldü.

Newton'ın matematiğe en önemli katkısı, tutarlı bir kuram olan sonsuz küçükler hesabını (kendisi bunu akışkanlar hesabı diye adlandırıyordu) oluşturmasıdır; bunu özellikle XVII. yy.’ın başlarında yavaş yavaş geliştirmeye başlamıştı. Leibniz de nerdeyse aynı zamanda, aynı bireşime ulaştı, ancak bu hesabı farklı bir biçimde ve değişik bir anlayışla sundu ve iki bilim adamının arasında ateşli bir polemik başladı.

Mekanik alanında Newton, daha önceki önemli buluşları bir ölçüde düzelterek, tümüyle genelleştirip tamamlayarak, tam ve kesin bir bilimsel kuram biçiminde toparlayan ilk bilim adamı oldu. Bu eski bilgileri, özellikle yerçekimini ve gökcisimleri arasındaki çekimleri belirten evrensel çekim kavramıyla tamamladı. Newton'ın bu buluşu nasıl yaptığını anlatan “Newton'ın elması" öyküsünün doğruluğu hâlâ tartışılır. Newton, kütle ve kuvvet kavramlarını açıkça tanımladı. Bu tanımları yaparken ve çekim yasasını, uzaklıkların karesinin tersine göre kurarken, Huygens’in merkezkaç kuvvet yasasından (1659) yararlandı.

Newton’ın Philosophae naturalis principia mathematica (Doğal felsefenin matematiksel ilkeleri) [1687] adlı yapıtında sergilediği mekanik, üç ilkeye dayanır;
1. eylemsizlik ilkesi (bunu Galilei'ye mal ediyordu, ancak gerçekte bu ilke açık bir biçimde ve bütün genel yönleriyle Descartes tarafından belirlenmişti);
2. kuvvetle ivmenin orantılılığı (bunu da Galilei’ye mal etti, oysa Galilei bu ilkeyi yalnızca sezmekle kalmıştı);
3. etki ve tepkinin eşitliği (değme etkilerinde çoktan bilinen bu eşitliği Nevvton, uzaktan etkileme olayında ele alarak genişletti).

Günmerkezlilik görüşünü benimseyen Newton, mekanik üstüne düşüncelerini daha önce Kepler tarafından bir ölçüde ve pek kesin olmayan bir biçimde ortaya konan gezegenlerin ve Ay’ın devinimleri konusuna uyguladı. Gökbilimci Jean Picard'ın ölçümlerine (1670'e doğr.) dayanarak ılım noktalarının yalpalarını, gelgitleri ve Yer’in basıklığını açıkladı. Newton’ın mekaniği, Einstein’ın görelilik kuramına kadar, köklü bir değişime uğramadan, başta akışkanlar ve gök mekaniği olmak üzere mekanik alanında görülen gelişmelerin temelini oluşturdu.

Newton'ın optikte en büyük katkısı ilk teleskopu gerçekleştirmesinin (1671) yanı sıra, prizma tarafından dağıtılan beyaz ışığı inceleyerek geliştirdiği renkler kuramıdır. Bu konudaki ilk çalışmalarını 1666'da yaptı ve 1672’de Royal Society'ye sunduğu incelemede Hooke’un görüşlerine karşı çıktı. Ancak bu çalışmalarının geniş bir açıklaması, çok daha sonra yayımlanan, Opticks (Optik) [1. ing. baskı, 1704; 2. ing. baskı, 1717-18] adlı yapıtında yer aldı. Newton bu kitapta, Malebranche ile hemen hemen aynı zamanda, her rengin özgül ve değiştirilemeyen bir özellikte olduğunu savundu.

Özellikle, Opticks’in 1706 latince baskısıyla birlikte yayımlanmaya başlanan Ouaestiorıes (Sorular) adlı ekinde renklerin yapısı üstüne görüşlerini açıkladı; bu görüşler pek de bilimsel değildi ve karma bir kuram biçiminde sunuluyordu; ışık her renk için farklı büyüklükte taneciklerden oluşur ve bunlar, dalgalar oluşturarak esiri sarsar. Newton, buna dayanarak, ışık dalgalarının dönemliği ya da frekansı kavramını ortaya attı, ancak Malebranche’tan farklı olarak bu kavramı genlik kavramından ayırmadı. Newton'ın tarih kronolojisi ve simya üzerine de çalışmaları vardır.

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 26 Temmuz 2016 19:57
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Mart 2007       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Sir Isaac Newton'da manik depresif bozukluk vardı
Ad:  isaac_newton.jpg
Gösterim: 1911
Boyut:  29.0 KB

İngiliz fizikçi, matematikçi, astronom, mucit, filozof ve simyacı Isaac Newton, 1727 yılında yaşamını yitirdi.

25 aralık 1642'de doğan Sir Isaac Newton'ın tarihteki en etkileyici bilim adamı olduğu düşünülür. Bilim devrimi ve bilimsel metod, onun adıyla anılır.

Bir çiftçi olan babası Newton doğmadan üç ay önce öldü. Daha küçük yaştayken annesi de başka bir adamla evlenip bulundukları bölgeden taşınınca anneannesi tarafından büyütüldü.

12 yaşında Grantham'daki King's School'a yazıldı. 1661'de Trinity Colleg'a girdi. Nisan 1665'te bu okuldan lisans derecesi aldı. Lisansüstü çalışmalarına başlayacağı sırada veba salgını yüzünden üniversite kapatıldı.

Salgından korunma amacıyla annesinin çiftliğine sığınan Newton, burada geçirdiği iki yıl boyunca en önemli buluşlarını gerçekleştirdi.

1667'de Trinity College'a öğretim üyesi olarak döndüğünde diferansiyel ve integral hesabın temellerini atmış, beyaz ışığın renkli bileşenlerine ayrıştırılabileceğini saptamış ve cisimlerin birbirlerini, uzaklıklarının karesi ile ters orantılı olarak çektikleri sonucuna ulaşmıştı.

Çekingenliği yüzünden, her biri bilimde devrim yaratacak nitelikteki bu buluşların çoğunu uzun yıllar sonra (örneğin türev ve integral hesabı 38 yıl sonra) yayımlamıştır.

Lisansüstü çalışmasını ertesi yıl tamamladı ve henüz 27 yaşındayken Cambridge Üniversitesi'nde matematik profesörlüğüne getirildi. 1671'de ilk aynalı teleskobu gerçekleştirdi, ertesi yıl Royal Society üyeliğine seçildi.

Royal Society'ye sunduğu renk olgusuna ilişkin bildirisinin eleştirilere hedef olması, özellikle Robert Hooke tarafından şiddetle eleştirilmesi üzerine tümüyle içine kapanarak, bilim dünyasıyla ilişkisini kesti.

1675'de optik konusundaki iki bildirisi yeni tartışmalara yol açtı. Hooke, Newton'ın makalelerindeki bazı sonuçların kendi buluşu olduğunu, Newton'un bunlara sahip çıktığını öne sürdü.

Bütün bu tartışma ve eleştiriler sonucunda 1678'de ruhsal bunalıma girdi. Ancak yakın dostu, astronom ve matematikçi Edmond Halley'in çabalarıyla altı yıl sonra bilimsel çalışmalarına geri döndü.

Cambridge Üniversitesi'nde Katolikliği yaygınlaştırma ve egemen kılma çabalarına karşı başlatılan direniş hareketine öncülük eden Newton, kral düşürüldükten sonra 1689'da üniversitenin parlamentodaki temsilciliğine seçildi.

1693'de yeniden ruhsal bunalıma girdi ve yakın dostları Samuel Pepys ve John Locke ile arası bozuldu. İki yıllık dinlenme döneminden sonra sağlığına yeniden kavuştuysa da bundan sonraki yaşamında bilimsel çalışmaya eskisi gibi ilgi duymadı.

Daha sonra 1699'da Fransız Bilimler Akademisi'nin yabancı üyeliğine, 1703'de Royal Society'nin başkanlığına seçildi.

Gelmiş geçmiş bilim adamlarının en büyüklerinden biri olarak kabul edilen Newton, matematik ve fizikte çok önemli buluşlar gerçekleştirdi. Matematikte (a+b)ª ifadesinin üstel seriye açılımını veren genel iki terimli teoremini buldu.

Bilime en büyük katkısı ise mekanik alanında oldu. Merkezkaç kuvveti yasası ile Kepler yasalarını birlikte ele alarak kütleçekim yasasını ortaya koydu.

Newton hareket yasaları olarak bilinen eylemsizlik ilkesi, kuvvetin kütle ile ivmenin çarpımına eşit olduğunu ifade eden yasa ve etki ile tepkinin eşitliği fiziğin en önemli yasalarındandır.

İki uçlu duygulanım bozukluğu (manik depresif bozukluk) hastası olan Newton, depresif dönemlerinde çevresinden uzaklaşır, intihar düşünceleri içine girer, bitip tükenmek bilmeyen günah düşünceleri ile mücadele ederdi.

Bu dönemlerde uykusu, iştahı ve enerjisi bozulur; felaket temalı düşünceleri, hastalık sahibi olma ve kötülük görme hezeyanları olurdu.

Böyle zamanlarda dünyaya bir kuyruklu yıldızın çarpacağını ileri sürmesi, çalışmalarının engellendiği şeklinde sözleri ve benzeri olaylar sonucu akıl sağlığının bozulduğu ve kendisine güvenilemeyeceği şeklinde yargılara neden olmuştur.

Bu sürede çalışmaları da elbette olumsuz etkilenirdi. Üretkenliği azalır, başlayan çalışmaları yarım kalır, yeni bir çalışma içine girmesi uzun süreler alabilirdi.

Bu devrenin sonrasında bazen hipomani dönemine girerdi. Bu dönemlerde ise sabahlara dek çalışır, müthiş bir enerji içinde olur, düşünceleri adeta birbiri ardından uçuşurdu.

İnsanlarla ilişkileri artar, çok çeşitli faaliyetler içine girerdi. Buluşlarının çoğunu da hipomani dönemlerinde gerçekleştirirdi.

Başlıca eserleri
'Method of Fluxions' (1671), 'De Motu Corporum in Gyrum' (1684), 'Philosophiae Naturalis Principia Mathematica' (1687), 'Opticks' (1704), 'Arithmetica Universalis' (1707), 'An Historical Account of Two Notable Corruptions of Scripture' (1754)
Son düzenleyen Safi; 26 Temmuz 2016 20:08
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Haziran 2007       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  newton2.gif
Gösterim: 1666
Boyut:  481.2 KB

Sir Isaac Newton


Newton'un altında oturduğu elma ağacının dalından düşen bir elma, ünlü bilim adamının kafasında bazı soruların şekillenmesine yol açmıştır belki de. Dalından kopan elma niçin yukarıya doğru değil de,yere düşüyor?Daldan kopan elma,pencereden atılan bir şey yere düşüyor da, ay ve gökyüzündeki yıldızlar niçin düşmüyor? Bu sorular üzerinde uzun süre düşünen, çalışmalar ve deneyler yapan İsaac Newton, birkaç yıl sonra, bütün evrene egemen olan yerçekimi kanunu'nun formülünü ortaya koymuştur.

Basit bir tanımlamayla,yerçekimi, yeryüzündeki cisimleri yere doğru çeken kuvvettir. Başka türlü söylemek gerekirse, dünyayı ve diğer gezegenleri güneşin çevresindeki hareket ettikleri yolda tutan,bunu sağlayan kuvvet "yerçekimi kuvveti" dir.

Bilindiği gibi, havada serbest bırakılan her cisim yere düşer. Bu düşmeye sebep olan da, yukarda belirttiğimiz gibi "yerçekimi kuvveti"nden başka bir şey değildir. Cisimlerin "ağır" ya da "hafif olduklarını söylediğimiz zaman, aslında arzın onları daha büyük veya daha az bir kuvvetle çekmesi sözkonusudur. Her cismin diğer cisimler üzerinde belirli bir "çekimsel" kuvveti vardır. Bu çekim kuvveti, sözkonusu cisimlerin kitlesine ve birbirine olan mesafesine bağlıdır. Cisimler ağırlaştıkça ve aralarındaki mesafe az aldıkça,birbirleri üzerindeki çekim kuvveti büyür. Astronomlar ve bilim adamları, gökyüzündeki cisimlerin (ay, gezegenler, vs.) bulundukları durumda düşmeksizin kalmalarını bu kanunla açıklamaktadırlar. Her cisme etki yapan yerçekimi kuvveti eşit değildir. Bir cismin düşmesini önlemek, o cismi etkileyen yerçekimi ivmesine eşit,ancak zıt yönlü başka bir kuvvetin etkisiyle mümkün olabilir. yerçekimi ivmesi sabit (değişmez) bir değerdir. Bir cismin kitlesi ile yerçekimi ivmesinin çarpılması sonucu, o cismin ağırlığı bulunur.
Ad:  newton1.jpeg
Gösterim: 1307
Boyut:  68.6 KB
Son düzenleyen Safi; 26 Temmuz 2016 20:06
SİLENTİUM EST AURUM
DrAm3vLH - avatarı
DrAm3vLH
Ziyaretçi
2 Haziran 2007       Mesaj #5
DrAm3vLH - avatarı
Ziyaretçi

HaYaTI


Sir Isaac Newton 4 Ocak 1642'te İngiltere'nin Lincolnshire kentinde doğdu. Çiftçi olan babasını doğumundan üç ay önce kaybetmişti. Annesi ikinci kez evlendi. İkinci evlilikten üç üvey kardeşi olan Isaac anneannesinde kalıyordu. On iki yaşında Grantham'da King's School'a yazılan Newton, bu okulu 1661'de bitirdi. Aynı yıl Cambridge Üniversitesi'ndeki Trinity Kolej'e girdi. Nisan 1665'te bu okuldan lisans derecesini aldı. Lisansüstü çalışmalarına başlayacağı sırada ortalığı saran veba salgını yüzünden üniversite kapatıldı.
Ad:  Isaac-Newton1.jpg
Gösterim: 2936
Boyut:  13.7 KB

Salgından korunma amacıyla annesinin çiftliğine sığınan Newton, burada geçirdiği iki yıl boyunca en önemli buluşlarını gerçekleştirdi. 1667'de Trinity Kollej'e öğretim üyesi olarak döndüğünde diferansiyel ve integral hesabın temellerini atmış, beyaz ışığın renkli bileşenlerine ayrıştırılabileceğini saptamış ve cisimlerin birbirlerini, uzaklıklarının karesi ile ters orantılı olarak çektikleri sonucuna ulaşmıştı. Çekingenliği yüzünden Newton her biri bilimde devrim yaratacak nitelikteki bu buluşların çoğunu uzun yıllar sonra (örneğin türev ve integral hesabı 38 yıl sonra) yayınlamıştır.

Lisansüstü çalışmasını ertesi yıl tamamlayan Newton 1669'da henüz 27 yaşındayken Cambridge Üniversitesi'nde matematik profesörlüğüne getirildi. 1671'de ilk aynalı teleskopu gerçekleştirdi, ve ertesi yıl Royal Society üyeliğine seçildi. Royal Society'e sunduğu renk olgusuna ilişkin bildirisinin eleştirilere hedef olması, özellikle Robert Hooke tarafından şiddetle eleştirilmesi üzerine Newton tümüyle içine kapanarak, bilim dünyasıyla ilişkisini kesti.
1675'de optik konusundaki iki bildirisi yeni tartışmalara yol açtı. Hooke makalelerdeki bazı sonuçların kendi buluşu olduğunu, Newton'un bunlara sahip çıktığını öne sürdü. Bütün bu tartışma ve eleştiriler sonucunda 1678'de ruhsal bunalıma giren Newton ancak yakın dostu ünlü astronom ve matematikçi Edmond Halley'in çabalarıyla altı yıl sonra bilimsel çalışmalarına geri döndü.

Cambridge Üniversitesi'nde Katolikliği yaygınlaştırma ve egemen kılma çabalarına karşı başlatılan direniş hareketine öncülük eden Newton, kral düşürüldükten sonra 1689'da üniversitenin parlamentodaki temsilciliğine seçildi. 1693'de yeniden bir ruhsal bunalıma girdi ve yakın dostlarıyla, bu arada Samuel Pepys ve John Locke ile arası bozuldu. İki yıl süren bir dinlenme döneminden sonra sağlığına yeniden kavuştuysa da bundan sonraki yaşamında bilimsel çalışmaya eskisi gibi ilgi duymadı. Daha sonra 1699'da Fransız Bilimler Akademisi'nin yabancı üyeliğine 1703'de Royal Society'nin başkanlığına seçildi.

BaSaRıLaRı


Gelmiş geçmiş bilim adamlarının en büyüklerinden biri olarak kabul edilen Isaac Newton, matematik ve fizikte çok önemli buluşlar gerçekleştirdi. Matematikte (a+b)ª ifadesinin üstel seriye açınımını veren genel iki terimli teoremini buldu. Newton'un bilime en büyük katkısı mekanik alanındadır. Merkezi Kuvvet yasası ile Kepler yasalarını birlikte ele alarak kütleçekim yasasını ortaya koydu. Newton hareket yasaları olarak bilinen eylemsizlik ilkesi, kuvvetin kütle ile ivmenin çarpımına eşit olduğunu ifade eden yasa ve etki ile tepkinin eşitliği fiziğin en önemli yasalarındandır.

Newton yaptığı çalışmalarda bazı hesaplamaların içinden çıkamayınca kendi bulduğu formüllere uyması için bazı varsayımlar ortaya atmak zorunda kalmıştır. Kendisi de bu varsayımların hatalı olduğunu bilmesine rağmen bunları kullanmak zorunda kalmış. İlerleyen yıllarda yapılan bilimsel araştırmalarla Newton'un bu hataları tespit edilmiştir. Ama yine de yaptığı çalışmalara kıyasla bunlar göz ardı edilmiştir.Isaac Newton bu çalışmaları ile ün kazanmıştır.

BaSLiCa EseRLeRi

  • Method of Fluxions
  • De Motu Corporum in Gyrum (1684)
  • Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (1687)
  • Opticks (1704)
  • Arithmetica Universalis (1707)
  • An Historical Account of Two Notable Corruptions of Scripture(1754)
  • Teleskobu Da (1689)
Son düzenleyen Safi; 26 Temmuz 2016 20:05
BYAYD SPEOPLE - avatarı
BYAYD SPEOPLE
Ziyaretçi
5 Temmuz 2007       Mesaj #6
BYAYD SPEOPLE - avatarı
Ziyaretçi

Isaac Newton

Ad:  newton_isaac.jpg
Gösterim: 1469
Boyut:  7.3 KB


Isaac Newton 1642-1727 tarihinin yetiştirildiği en büyük bilim adamlarından biridir.Matematik,astronomi ve fizik alanlarındaki buluşları göz kamaştırıcıdır.Bilime yaptığı temel katkılar, diferansiyel ve entegral hesap, evrensel çekim kanunu ve Güneş ışığının yapısı olarak sıralanabilir.

Isaac Newton İngiltere'nin Lincolnshire kentinde doğdu. Çiftçi olan babasını, doğumundan üç ay önce kaybetmişti. Annesi ikinci kez evlendi. İkinci evlilikten üç üvey kardeşi olan Isaac Newton anneannesinde kalıyordu. On iki yaşında Grantham'da King's School'a yazılan Newton, bu okulu 1661'de bitirdi. Aynı yıl Cambridge Üniversitesi'ndeki Trinity Koleji'ne girdi. Nisan 1665'te bu okuldan lisans derecesini aldı. Lisansüstü çalışmalarına başlayacağı sırada ortalığı saran veba salgını yüzünden eve haciz geldi.

Newton'un Başlıca Eserleri

  • Method
  • De Motu Corporum in Gyrum
  • Yer Çekimi
  • an Historical Account of Two Notable Corruptions of Scripture
  • Arithmetica Universalis
  • Opticks
Not:Newton yerçekimini Cambridge'deki Botanik bahçesindeki bir ağacın altında otururken başına elma düşmesiyle keşfetti.

Isaac Newton'un Çalışmaları


Newton'un 1665'teki buluşları mekanikle sınırlı kalmamıştır. Optikle ilgili çalışmaları sonunda beyaz ışığın cam bir prizmadan geçince yeniden birleşerek beyaz ışığa dönüştüğünü buldu. Renk tayfı üzerindeki çalışmaları zamanında kulanılan kırılmalı teleskop türü araştırmalarına yol açtı. O zamanlar da teleskoplarda kullanılan merceklerin oluşturduğu görüntüler camdaki kusurlar yüzünden, renkli çizgilerle gölgeleniyordu. Newton, mercek yerine ayna kullanmaya karar verdi, çeşitli deneylerden sonra, uzaktaki cisimlerin büyütülmüş görüntülerini oluşturan bir içbükey aynalar sistemini geliştirdi. Newton'un ilk yansıtmalı teleskopu bulması, astronomlara kırılmalı tesekopun yerine koydukları çok değerli bir alet sağladı.
Son düzenleyen Safi; 26 Temmuz 2016 20:05
H€L€N - avatarı
H€L€N
Ziyaretçi
25 Kasım 2007       Mesaj #7
H€L€N - avatarı
Ziyaretçi

Sir Isaac Newton (1642-1727)


Bir Çiftci olan babası o doğmadan üç ay önce ölmüştü. Oniki yaşında Grantham'da king's School'a yazılan Newton bu okulu 1661'de bitirdi. Aynı yıl Cambridge Universite'sindeki Trinity Kolleje girdi. Nisan 1665 'te bu okuldan lisans derecesini aldı. Lisansüstü çalışmalarına başlıyacağı sırada ortalığı saran veba salgını yüzünden üniversite kapatıldı.

Salgından korunma amacıyla annesinin çiftliğine sığınan Newton burada geçirdiği iki yıl boyunca en önemli buluşlarını gerçekleştirdi. 1667'de Trinity Kolleje öğretim üyesi olarak döndüğünde diferansiyel ve integral hesabın temellerini atmış,beyaz ışığın renkli bileşenlerine ayrıştırılabileceğini saptamış ve cisimlerin birbirlerini, uzaklıklarının karesi ile ters orantılı olarak çektikleri sonucuna ulaşmıştı.Çekingenliği yüzünden Newton her biri bilimde devrim yaratacak nitelikteki bu buluşların çoğunu uzun yıllar sonra (örneğin diferansiyel ve integral hesabı 38 yıl sonra) yayımlamıştır.Lisansüstü çalışmasını ertesi yıl tamamlayan Newton 1669'da henüz 27 yaşındayken Cambridge Universite'sinde matematik profesörlüğüne getirildi.1671'de ilk aynalı teleskopu gerçekleştirdi, ve ertesi yıl Royal Society üyeliğine seçildi. Royal Society'ye sunduğu renk olgusuna ilişkin bidirisinin eleştirilere hedef olması , özellikle Robert Hooke tarafından şiddetle eleştirilmesi üzerine Newton tümüyle içine kapanarak, bilim dünyasıyle ilişkisini kesti. 1675'de sunduğu gene optik konusundaki iki bildirisi yeni tartışmalara yol açtı.

Hooke makalelerdeki bazı sonuçların kendi buluşu olduğunu ,Newton'un bunlara sahip çıktığını öne sürdü.Bütün bu tartışma ve eleştiriler sonucunda 1678'de ruhsal bunalıma giren Newton ancak yakın dostu ünlü astronom matematikçi Edmond Halley'in çabalarıyla altı yıl sonra bilimsel çalışmalarına geri döndü.

Cambridge Universite'sinde katolikliği yaygınlaştırma ve egemen kılma çabalarına karşı başlatılan direniş hareketine öncülük eden Newton, kral düşürüldükten sonra 1689'da üniversitenin parlamento daki temsilciliğine seçildi. 1693'de yeniden bir ruhsal bunalıma girdi ve yakın dostlarıyla, bu arada Samuel pepys ve John locke ile arası bozuldu.Iki yıl süren bir inziva döneminden sonra sağlığına yeniden kavuştuysada bundan sonraki yaşamında bilimsel çalışmaya eskisi gibi ilgi duymadı.Daha sonra 1699'da Fransız Bilimler Akademi'sinin yabancı üyeliğine 1703'de Royal Society'nin başkanlığına seçildi.

Gelmiş geçmiş bilim adamlarının en büyüklerinden biri olarak kabul edilen Newton matematik ve fizikte çok önemli buluşlar gerçekleştirdi. Matematikte (a+b)ª ifadesinin üstel seriye açınımını veren genel ikiterimli teoremini buldu. Newton'un bilime en büyük katkısı mekanik alanındadır. Merkezkaç kuvvet yasası ile Kepler yasalarını birlikte ele alarak kütleçekim yasasını ortaya koydu. Newton hareket yasaları olarak bilinen eylemsizlik ilkesi, kuvvetin kütleyle ivmenin çarpımına eşit olduğunu ifade eden yasa ve etki ile tepkinin eşitliği fiziğin en önemli yasalarındandır.

Yayımladığı kitaplardan bazıları Philosophiae naturalis principia mathematica, principia,opticks sayılabilir.
Kaynak : Temel Britannica
Son düzenleyen Safi; 26 Temmuz 2016 20:04
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
7 Kasım 2008       Mesaj #8
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Ad:  Isaac-Newton2.jpg
Gösterim: 1961
Boyut:  27.4 KB

NEWTON,


Sir Isaac (1642-1727).
İngiliz fi­zikçi ve matematikçi

Isaac Newton dünyanın gelmiş geçmiş en büyük bilginlerinden biridir. Bir çiftçinin oğluydu. İngiltere'de Lincolnshire'da doğdu. Doğumundan üç ay önce babası ölmüş, annesi ise yeniden evlenmiş ve Isaac'ı büyükannesinin yanında bırakarak bir başka köye taşınmıştı. Isaac oldukça yalnız bir ço­cukluk dönemi geçirdi.

Isaac pek parlak bir öğrenci değildi, ama uçurtma, yel değirmeni ve güneş saati gibi şeyleri yapmakta büyük bir ustalık gösteriyor­du. 18 yaşındayken matematik öğrenimi gör­mek üzere Cambridge Üniversitesi'ne girdi. 1665'teki veba salgını nedeniyle üniversitenin kapatılması üzerine, çalışmalarını evinde sür­dürdü. Anlatıldığına göre, bir gün Woolsthorpe'deki evinin bahçesindeyken, bir elmanın ağaçtan düştüğünü gördü ve elmanın neden dümdüz yere doğru hareket ettiğini düşünme­ye başladı. Sonunda, bunun Dünya'nın elma­yı çekmesinden kaynaklandığı sonucuna ulaş­tı. Böylece, yerçekimi kuramı üzerine çalış­maları başlamış oluyordu Bu öyküye çok az insan inanmaktadır. Ama, Newton'un doğal olguların açıklanış yolları üzerine derinlemesine düşünmüş olduğu bir gerçektir.

Newton 1666'da güneş ışınlarını bir prizma­nın içinden geçirerek bileşenlerine ayırdı ve böylece beyaz ışığın niteliğini keşfetti . 1669 dolaylarında da diferansi­yel ve integrai hesabı geliştirdi, ama bu konu­ya ilişkin çalışmalarını ancak 35 yıl sonra ya­yımladı
Bilim dünyası açısından çok önemli olan bu üç buluşu gerçekleştiren Newton henüz dün­ya çapında bir üne kavuşmamıştı. Çalışmala­rını çok az kişi biliyordu. Ama 1669'da mate­matikçi Isaac Barrow'un önerisi üzerine New­ton, henüz 27 yaşındayken Cambridge Üniversitesi'nde matematik profesörü olarak gö­revlendirildi.

Işık konusundaki çalışmalarını sürdüren Newton, 1668'de ilk aynalı teleskopu yaptı 1671'de, Londra'daki Krali­yet Derneği bu teleskopu inceledi ve Newton'u derneğin üyeliğine seçti. Newton artık İngiliz bilim dünyasının önderi durumuna gel­mişti.
Newton en önemli yapıtı olan Philosophiae Naturalis Principia Mathematica? ("Doğa Felsefesinin Matematik İlkeleri") 1687' de yayımladı. Kısaca Principia adıyla anılan ve Newton'un hareket yasaları, dalga kuramı ve yerçeki­mi üzerine çalışmalarını içeren bu yapıt, bu­güne kadar yazılmış bilimsel kitapların en önemlilerinden biridir. Newton'un yerçekimi kuramı, gezegenlerin hareketleri ile kuyruk­luyıldızların yörüngelerinin açıklanması açı­sından büyük önem taşır . Newton, 1704'te yayımlanan Opticks ("Optik") adlı ya­pıtında ise, diferansiyel ve integrai hesap ile öbür matematik çalışmalarının yanı sıra ışık kuramını da açıklamıştır.

1696'da darphane müdürlüğüne getirilen Newton, para basım sisteminde reform yaptı. İki kez parlamentoya seçildiyse de siyasetle fazla ilgilenmedi. 1703'te Kraliyet Derneği'nin başkanı olan Newton, bu görevini ölünce­ye değin sürdürdü. 1705'te Kraliçe Anne ona "sır" unvanı verdi. Newton, bu unvanı alan ilk İngiliz bilim adamıydı.

Sir Isaac Newton yaşamını tümüyle bilime adamıştı. Ama öfkeli yapısı ve bilim adamla­rının kendisine yönelttiği eleştiriler çalışma­larını olumsuz yönde etkiledi. Robert Hooke ve Newton'un çalışmalarından habersiz ola­rak diferansiyel ve integral hesabı bulan Al­man matematikçisi Gottfried Wilhelm Leibniz ile uzun süreli sert tartışmalara girişti. Eleştiriden çekindiğinden, "matematik kafası basit kişilerin sataşmalarından korumak için" Principia'yı özellikle zorlaştırdı.Daha sonraki yıllarda Newton, sağlığının bozulması üzerine bilimsel çalışmalarına son vermek zorunda kaldı. Londra'da öldü ve Westminster Abbey'e gömüldü.

MsxLabs & TemelBritannica
Son düzenleyen Safi; 26 Temmuz 2016 20:03
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Nisan 2010       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ünlü İngiliz fizikçi ve matematikçi Isaac Newton 1642'de Colterworf'ta doğdu. Doğumundan 3 ay önce babası öldü, annesi yeniden evlendi. Newton çocuk denecek yaşlarda doğayı gözlemliyor, tahtadan oyuncaklar yapıyordu.Grantham'daki bir okula yazıldıysa da annesi sonraları evin geçimine katkıda bulunsun diye küçük Newton'u okuldan aldı; fakat ilerleyen yıllarda ondaki düşünce gücünü sezen varlıklı bir yakının araya girmesiyle tekrar Grantham'daki okula kaydedildi. İçine kapanık, zayıf bedenli ve yoksul olduğu için diğer çocuklar tarafından horlandı. Ama bu horlanma onda başarılı olma dürtüsü yarattı.

Elma’nın İzinde Büyük Buluş


Okulda hızla birinciliğe yükseldi. Burayı bitirdikten sonra 19 yaşında Cambridge Üniversitesi'ne girdi. O sıralar ortalıkta dehşetli bir hastalık kol geziyor, insanlığı kırıp geçiriyordu. Daha sonraları 1880'lerde, yani 15 yıl sonra Pastör'ün çaresini bulacağı bu hastalık veba salgınıydı. Okullar kapandı, halk panik içinde salgının geçmesini bekledi. Üniversite de eğitime ara verilince Isaac Newton evine döndü. Tabiatın ortasındaki bahçeli evlerinde kendini yetiştirmeye koyuldu. Hatta denilebilir ki, ünlü yerçekimi buluşunu burada yaptı.
Yerçekimi kanunu, Newton'un başından geçen ilginç bir olayla anlatılır. Ünlü Fransız şairi Voltaire, "Ağaçtan düşen elma hikâyesini Newton'un yeğeninden dinledim." diyor ve devam ediyor: "Newton bir gün Woolshorpe'deki evinin bahçesinde, ağacın altında kitap okurken elma ağacının tepesindeki bir elma dalından koparak, kafasına 'küt!' diyerek düşer. Başını kaldırıp baktığında elmanın daha önce asılı bulunduğu dalın sallanıyor olduğunu görür. Demek ki rüzgâr veya başka bir güç dala kuvvet uygulayarak elmanın daldan kopmasına sebep olmuş, kopan elma başka destek bulamayınca boşta kalmamış, yere doğru düşmüş. İşte Newton'un yerçekimi kuvveti ile ilgili yazacağı yüzlerce bulgunun altyapısı bu."

Mekanik Biliminin Temelleri


Onun meşhur "principia" adlı eseri mekânik bilimin temellerini oluşturmuştur. Hiçbir madde sağdan-soldan veya yukarıdan-aşağıdan bir kuvvet tarafından itilmediği sürece hareket etmez. Yani onun "eylemsizlik" ilkesine göre bir cismi harekete geçirmek için kuvvete ihtiyaç vardır. Bu buluş sabit gibi görünüyor ama öyle değil. İşin detayına inildiğinde -ki Newton "principia"da bu detaya iniyor- uçakların, füzelerin, uzay araçlarının nasıl yere kuvvet uygulayıp yukarıya doğru hızla fırladıklarını daha iyi anlarız. Newton "evrensel çekim kanunu" sayesinde ağaçtan düşen bir elmayla, Güneş etrafında belli yörüngelerde hareket eden gezegenlerin çekiminin aynı kütlesel çekim kanunundan kaynaklandığını buldu ve ispatladı.
Newton'un ışık üzerinde yaptığı çalışmalar da vardır. Örneğin, "Optick" adlı kitabından bugünkü optik kanunlarının temeli yatar. Newton güneşin içinde yeryüzündeki tüm renklerin saklı olduğunu söyler. "Güneş görüldüğü gibi sarı değil. İçinde insanlığın farkında olmadığı hatta çok ileriki zamanlarda da farkında olmayacağı acayip renkler var. Meselâ, gökkuşağı yağmurdan sonra güneşten süzülüp gökyüzünde asılı kalan birkaç renkten bazılarını içerir. Eğer bütün renkler elde edilip bir prizmadan geçirilirse güneş ışığı elde edilebilir." diyor Newton.

Ne yazık ki söylediği ve ispat ederek açığa çıkardığı buluşları Fransız bilim adamları tarafından kabul edilmeyerek "ipe sapa gelmez şeyler" olarak nitelendirildi. Bir ara bunalıma girdi ama yakın dostu ünlü Halley kuyruklu yıldızını bulan Astronom John Halley ona destek oldu. Dostu Halley'in teşvikiyle dünyaca ünlü "Tabiat Felsefesinin Matematiksel İlkeleri" adlı eseri yazdı. Ünü tüm Avrupa'ya tamamen yayılmıştı. Kraliyet Bilim Akademisi, Newton'un makalelerini büyük bir heyecan içinde yayınlıyordu. Hatta Akademi üyeliğine ve Cambridge Üniversitesi'nde Parlamento üyeliğine getirildi. 1706'da kraliyet derneğinin başkanlığına seçildi. 1708'de kraliçe Anna tarafından "Sir" unvanıyla mükâfatlandırıldı.

İnsanlığın Hizmetinde Bir Ömür


Bu dâhi adam bir müddet yaylalık kulübesine çekilip kafa dinledi, münzevi bir hayat yaşadı. Burada yaptığı bir teleskopla Jüpiter'i seyretti, düşüncelere daldı. Açık, uçsuz bucaksız kırlarda yürürken bir taraftan da çok sevdiği kitaplardan kopamıyor ve zevkle okuyordu.
Newton 85 yaşına geldiğinde bedeni artık kendini taşımıyordu. İçine kapandı. Kimseyle görüşmemeye, hatta misafir dahi kabul etmemeye başladı. 20 Mart 1727'de Londra'daki evinde sakin bir şekilde bu hayattan göçtü. Isaac Newton son zamanlarını teoloji yani din bilgisiyle geçirmişti. Ölümünden sonra bile şahsiyeti ve varlığı sürekli anıldı, ileride insanlığa hizmet edecek buluşların babası oldu.

Yaşlılıkta Bile Tükenmeyen Öğrenme Sevgisi


Newton, ilerlemiş yaşına rağmen masanın üstüne küvet koyar, ağzına aldığı çubuklarla sabun köpükleri yapar, bu köpükleri halka şeklinde daireler halinde uçurmaktan büyük bir zevk alırdı. Newton gibi yaşlı bir adamın sabun köpüğü ile oynamasını komşuları gülünç bulurlardı. Pencerelerini açarak onu seyreder, hakkında dedikodu yapmaktan çekinmezlerdi. Halbuki Newton oyun oynamıyordu, ışığa ait gizemi çözmeye çalışıyordu.

Değerli Notlar Yanınca…


Çok sevdiği köpeği Diamond ile oynamak da ona büyük bir zevk verirdi. Köpeği ile ilgili anlatılan bir öykü vardır: Newton bir gece evinde pür dikkat çalışırken köpeği Diamond masanın üstündeki mumu devirdi. Mum, Newton'un yıllardır emek vererek yazdığı notlarının üzerine düştü. Kıymetli notlar yanıverdi. Yıllardır çalışarak hazırladığı birbirinden değerli bilimsel araştırma notları bir anda yok olmuştu. Bu durum karşısında Newton hiçbir sinirlilik hâli göstermedi. Sadece köpeğine şunları söyledi: "Ah Diamond! Yaptığın yanlışın neleri kaybettirdiğini bir bilseydin, benden çok üzülürdün."

Büyük Dahi Newton'un Sözleri

  • Ben ne yaptımsa benden önce gelen devlerin omuzlarında oturarak yaptım.
  • Aşk köprü kurmaktır. İnsanlar köprü kuracaklarına duvar ördükleri için yalnız kalırlar.
  • Eğer değerli bir buluş yaptıysam, bunu yetenekten çok sabırlı bir dikkate borçluyum.
  • İnsanların aşka düşmesinden yerçekimi sorumlu değildir.
  • Tanrısal bedenlerin hareketini hesaplayabilirim ama insanoğlunun deliliğini hesaplayamam.
  • Dünyada tüm ordulardan daha güçlü şey, vakti gelen bir düşüncedir.
  • Pek şok duvar örüyor, pek az köprü kuruyoruz.
  • Her etki için her zaman aksi yönde ve eşdeğerde bir tepki vardır.
  • Bu mükemmel sistem (evren) sadece zeki ve güçlü bir varlığın bir eseri olabilir. "Kanımca ben, gereğin büyük okyanusları keşfedilmemiş halde önümde uzanırken, kumsalda oynayan bir çocuktan başka bir şey değilim.
Son düzenleyen Safi; 26 Temmuz 2016 20:02
LaSalle - avatarı
LaSalle
Ziyaretçi
30 Nisan 2010       Mesaj #10
LaSalle - avatarı
Ziyaretçi
Sir Isaac Newton
  • Eğer daha ileriyi gördüysem, devlerin omuzlarında durduğum için olmuştur.
  • İnsanlar sayılar gibidir, o insanın değeri ise o sayının içinde bulunduğu sayı ile ölçülür.
  • Plato benim arkadaşım, Aristoteles benim arkadaşım ancak benim en büyük arkadaşım doğruluk.
  • Yıldızların hareketlerini hesaplayabilirim ancak insanların deliliklerini değil.
  • Tanrı her şeyi ölçüyle yaratmıştır. Ağırlık, sayı ve uzunluk.
  • Diğer tüm kanıtları bir yana bırakırsak baş parmak bile benim Tanrı'nın varlığına inanmam için yeterlidir.
  • Aşk köprü kurmaktır. İnsanlar köprü kuracakları yerde, duvar ördükleri için yalnız kalırlar.
  • Sağlam bir tahmin olmadan, hiçbir büyük buluş yapılmamıştır.
  • Ne demek yanlış? Ben mi?
  • Dünyaya nasıl göründüğümü bilmiyorum ; ama ben kendimi, henüz keşfedilmemiş gerçeklerle dolu bir okyanusun kıyısında oynayan, düzgün bir çakıl taşı ya da güzel bir deniz kabuğu bulduğunda sevinen bir çocuk gibi görüyorum.
  • Biz düşüncelerimiz değiliz, biz düşüncelerimizin düşüncesiyiz.
  • Eğer diğer insanlardan benim için bir şeyler yapmalarını bekleseydim hiçbir şey yapamazdım.
  • Ben, benden öncekilerin omuzlarına tırmandığım için onlardan biraz daha ilerisini görebildim.
Son düzenleyen Safi; 19 Nisan 2016 01:38

Benzer Konular

19 Şubat 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
8 Temmuz 2009 / Kral_Aslan Spor ww
15 Temmuz 2015 / Daisy-BT Müzik ww
21 Mart 2009 / HipHopRocK Müzik ww
23 Ekim 2015 / ThinkerBeLL Müzik ww