Arama

Stephen Hawking

Güncelleme: 16 Ekim 2018 Gösterim: 56.330 Cevap: 10
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Ekim 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Stephen Hawking
Ad:  161px-Hawking.jpg
Gösterim: 1649
Boyut:  6.8 KB
8 Ocak 1942'de İngiltere Oxford'da doğdu.
Sponsorlu Bağlantılar
Hawking sekiz yaşındayken, kuzey Londra'dan 20 mil uzaktaki St Albans'a gitti. Onbir yaşında St Albans okuluna kayıt oldu. Buradan mezun olduktan sonra babasının eski okulu Oxford üniversite'si kollejine devam etti.
Hawking'in babasının tıpla ilgilenmesini istemesine karşın, o matematiği seviyordu. Fakat okulun matematik bölümü mevcut değildi. Bu yüzden onun yerine fizik okumaya başladı. Üç yıl sonra doğa bilimlerinde birinci sınıf onur madalyasıyla ödüllendirildi.
Hawking daha sonra Kozmoloji (Evrenbilim) üzerine çalışmak üzere Cambridge'e gitti. O zamanlar Oxford'da evren bilimi üzerine çalışma yoktu. Cambridge'de Fred Hoyle'u supervisor olarak istemesine karşın süpervisorü Dennis Sciama idi. Doktorasını aldıktan sonra ilk önce araştırma asistanı, daha sonra Gonville and Caius College'de profesör asistanı oldu. 1973'de Astronomi Enstütüsünden ayrıldıktan sonra Hawking Uygulamalı matematik ve Kuramsal fizik bölümüne geçti. 1979'dan sonra matematik bölümünde Lucasian profesörü oldu. Bu profesörlük 1663 yılında üniversite parlemento üyesi olan Henry Lucas tarafından kurulmuştu. İlk olarak Isaac Barrow1669'da Isaac Newton'a verilmişti. sonra
Hawking, evrenin temel prensipleri üzerine çalıştı. Roger Penrose ile birlikte Einstein'in Uzay ve Zamanı kapsayan Genel görelilik kuramının Big Bang'le başlayıp karadeliklerle sonlandığını gösterdi. Bu sonuç Kuantum mekaniği ile Genel Görelilik Kuramı'nın birleştirilmesi gerektiğini ortaya koyuyordu. Bu yirminci yüzyılın ikinci yarısının en büyük buluşlarından biriydi. Bu birleşmenin bir sonucuda karadeliklerin aslında tamamen kara olmadığını, fakat radyasyon yayıp buharlaştıklarını ve görünmez olduklarını ortaya koyuyordu. Diğer bir sonuç da evrenin bir sonu ve sınırı olmadığıydı. Bu da evrenin başlangıcının tamamen bilimsel kurallar çercevesinde meydana geldiği anlamına geliyordu.
Stephen Hawking 1960'ların başında tedavisi olmayan Amyotrofik lateral sklerozZamanın Kısa Tarihi” kitabı, Hawking'e asıl şöhreti getirmişti. İlk kitabının yayımlanmasından bu yana gerçekleşen önemli buluşların ardındaki sırrı açığa çıkaran “Ceviz Kabuğundaki Evren”, “Zamanın Kısa Tarihi”nin bir devamı sayılabilir. Yeni kitabıyla yazar, bizleri çoğu kez gerçeklerin kurmacadan daha şaşırtıcı olduğu teorik fiziğin en üst noktalarına çıkarıyor ve evrenin temel ilkelerine dair anlaşılır yorumlarda bulunuyor. Görelilik kuramından zaman yolculuğuna, süper kütle çekiminden süpersimetriye, kuantum teorisinden M-Kuramı’na ve bütünsel beyin algılanımına kadar evrenin bilinen en kışkırtıcı sırlarına kapı aralayan kitap, Einstein’in “Genel Görelelik Kuramı” ile Richard Feynman'ın çoklu geçmiş düşüncesini birleştirerek evrende olup bitenleri tanımlayabilecek eksiksiz ve tek bir teori geliştirmeye çalışıyor. Okur, kitabı bir bilimsel eser olarak algılayabileceği gibi, rahatlıkla bir bilim–kurgu romanı gibi de değerlendirebilir. Hawking'in “karmaşık önermeleri günlük yaşamdan çekip aldığı analojilerle resmetme becerisi” buna imkan tanıyor, çünkü. hastalığına yakalandı. 21 yaşındayken Charcot (ALS) hastalığı tanısı kondu. Motor nöronların zamanla yüzde seksenini öldürerek sinir sistemini felç eden; ancak beynin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan bu hastalık, Hawking'i tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkum etti. Ünlü bilim adamı, 1985 yılından bu yana sesini de yitirmiş olduğu için, koltuğuna yerleştirilmiş, yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı sayesinde insanlarla iletişim kurabiliyor. Kuantum fiziği ve kara deliklerle ilgili iddialarıyla, bugün yaşayan bilim adamları arasında dünyada en çok tanınan isimdir. Kitapları, 40 dile çevrildi; evrenle ilgili çılgın teorik bilgilerini popüler hale getirmek için gereken maddi bağımsızlığı sağlayacak ve Cambridge Üniversitesi'ndeki uygulamalı matematik ve teorik fizik laboratuvarını geliştirecek kadar da sattı. Hastalığıyla gizemli bir kişilik oluşturan Hawking, kıyamet habercisi gibi. Son kitabı “Ceviz Kabuğundaki Evren”de, dünyanın büyük bir felakat ile karşı karşıya kalabileceğini belirterek uzayda insan kolonileri kurulmasını gündeme getirmiş, bu önerisiyle de ilahiyat profesörü Y. Nuri Öztürk tarafından “Dabbetü’l–Arz” yani kıyameti haber veren yaratık olarak nitelendirilmişti. Bir fenomen haline gelen ve milyonlarca satan “
Stephen Hawking... Einstein’den bu yana dünyaya gelen en parlak teorik fizikçi olarak kabul edilen matematik profesörü. Profesör Hawking 12 onur derecesi almıştır. 1982'de CBE ile ödüllendirilmiş, bundan başka birçok madalya ve ödül almıştır. Royal Society ve National Academy of Sciences (Amerikan ulusal bilimler akademisi (N.A.S.) ) üyesidir.

Kitaplarından bazıları
  • The Large Scale Structure of Spacetime, 1973
  • General Relativity: An Einstein Centenary Survey, 1979
  • Superspace and Supergravity, 1981
  • A brief history of time
  • Black Holes and Baby Universes and Other Essays

Biyografi Konusu: Stephen Hawking nereli hayatı kimdir.
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
2 Nisan 2011       Mesaj #2
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Stephen Hawking

Sponsorlu Bağlantılar
stephen hawking


1942 yılında Oxford kentinde doğan Stephen Hawking University College'da Trinity College'da öğrenim gördü. Daha sonra Caius College'da öğretim görevlisi oldu.1960'larım başında tedavisi olmayan amyotrofik lateral skleroz hastalığına yakalandı.

Buna rağmen çalışmalarına devam etti.Görelilik kuramı ile kuvantum mekaniğinden yararlanarak kara deliklerin özelliklerini kuramsal olarak ortaya koydu.

Çalışmaları klasik termodinamiğin ile kuvantum mekaniğin yasaları arasındaki ilişkiyi ortaya koyduğu için önemlidir. Fiziğe katkılarından dolayı birçok ödül kazanan Hawking 1979 yılında Isaac Newton için kurulan Lucas Kürsüsüne getirilmiştir.

Stephen Hawking... Einstein’den bu yana dünyaya gelen en parlak teorik fizikçi olarak kabul edilen matematik profesörü.

21 yaşındayken Charcot (ALS) hastalığı tanısı kondu. Motor nöronların zamanla yüzde seksenini öldürerek sinir sistemini felç eden; ancak beynin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan bu hastalık, Hawking’i tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkum etti.

Ünlü bilim adamı, 1985 yılından bu yana sesini de yitirmiş olduğu için, koltuğuna yerleştirilmiş, yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı sayesinde insanlarla iletişim kurabiliyor. Kuantum fiziği ve kara deliklerle ilgili iddialarıyla, bugün yaşayan bilim adamları arasında dünyada en çok tanınan isim, Hawking. Kitapları, 40 dile çevrildi; evrenle ilgili çılgın teorik bilgilerini popüler hale getirmek için gereken maddi bağımsızlığı sağlayacak ve Cambridge Üniversitesi’ndeki uygulamalı matematik ve teorik fizik laboratuvarını geliştirecek kadar da sattı.

Hastalığıyla gizemli bir kişilik oluşturan Hawking, kıyamet habercisi gibi. Son kitabı “Ceviz Kabuğundaki Evren”de, dünyanın büyük bir felakatle karşı karşıya kalabileceğini belirterek uzayda insan kolonileri kurulmasını gündeme getirmiş, bu önerisiyle de ilahiyat profesörü Y. Nuri Öztürk tarafından “Dabbetü’l–Arz” yani kıyameti haber veren yaratık olarak nitelendirilmişti. Bir fenomen haline gelen ve milyonlarca satan “Zamanın Kısa Tarihi” kitabı, Hawking’e asıl şöhreti getirmişti. İlk kitabının yayımlanmasından bu yana gerçekleşen önemli buluşların ardındaki sırrı açığa çıkaran “Ceviz Kabuğundaki Evren”, “Zamanın Kısa Tarihi”nin bir devamı sayılabilir.

Yeni kitabıyla yazar, bizleri çoğu kez gerçeklerin kurmacadan daha şaşırtıcı olduğu teorik fiziğin en üst noktalarına çıkarıyor ve evrenin temel ilkelerine dair anlaşılır yorumlarda bulunuyor.

Görelilik kuramından zaman yolculuğuna, süper kütle çekiminden süpersimetriye, kuantum teorisinden M-Kuramı’na ve bütünsel beyin algılanımına kadar evrenin bilinen en kışkırtıcı sırlarına kapı aralayan kitap, Einstein’in “Genel Görelelik Kuramı” ile Richard Feynman’ın çoklu geçmiş düşüncesini birleştirerek evrende olup bitenleri tanımlayabilecek eksiksiz ve tek bir teori geliştirmeye çalışıyor.

Okur, kitabı bir bilimsel eser olarak algılayabileceği gibi, rahatlıkla bir bilim–kurgu romanı gibi de değerlendirebilir. Hawking’in “karmaşık önermeleri günlük yaşamdan çekip aldığı analojilerle resmetme becerisi” buna imkan tanıyor çünkü.

STEPHEN HAWKING DEN BAZI SÖZLER
1.“İnsanoğlu, evren tarihinin sadece küçük bir dönemi boyunca varlığını sürdürüyor. Karşılaşacağımız yabancı bir yaşam formu, bize göre çok daha ilkel veya çok daha gelişmiş olabilir.”
2.“Embriyoların insan vücudu dışında büyütülmesiyle daha büyük beyinler ve daha gelişmiş bir zeka sağlayacaktır.”
3.“Sıradan bir solucanın beyni, günümüzde bilgi-işlem gücü açısından bilgisayarlarımızı geride bırakıyor.”
4.“Evrenin genişleme hızı o kadar kritik bir noktadadır ki, Big Bang'ten sonraki birinci saniyede bu oran eğer yüz bin milyon kere milyonda bir daha küçük olsaydı evren şimdiki durumuna gelmeden içine çökerdi.”
5."Görelilik kuramı mutlak zamanı çöpe attı. Bir çift ikizi düşünelim. Diyelim ki ikizlerden biri dağın tepesinde yaşasın, ötekisi deniz yüzeyinde. İlk ikiz (yani dağın tepesinde yaşayan) ikincisinden daha çabuk yaşlanacaktır. Yani yeniden karşılaştıklarında öbüründen daha yaşlı olacaktır." (Stephen Hawking, Zamanın Kısa Tarihi, s.54)
6."Gen mühendisliginin iyi bir iş olduğunu söylemiyorum. Ancak gelecekte, beğenelim beğenmeyelim, (gelecek yüzyıl ya da bin yılda değilse bile) önümüzdeki milyonlarca yıl içinde muhtemelen genetik olarak geliştirilmiş insanlar olacaktır"
7."Gelecek yüzyılda kendimizi yok etmezsek, gezegenlere ve yakın yıldızlara gidebileceğiz"
8."İnsandan daha gelişkin çok üstün canlı türleri varsa niye diğer gökadalara yayılmadılar... Veya bizi ziyaret etmeyip de bizi kendi halimize bırakıp başımıza açtığımız dertlere yanmamızı seyredilenler olabilir mi ?.. Daha düşük düzey bir yasam sekline bu denli hürmetkar olabileceklerinden şüphe ederim."
9."Böyle giderse 2600 yılında dünyada tüm insanlar omuz omuza sıkışık duracaklar"
10."Günümüzdeki insanlara benzeyen tiplerin yer aldığı Uzay Yolu gibi bilim kurgu filmlere inanmıyorum. İnsanların üzerinde genetik mühendisliğin yasaklanması isteniyor. Ama ben bunun yasaklanabileceğine ihtimal vermiyorum. Ekonomik nedenlerle, hayvanlar ve bitkilerin genleriyle oynanmasına izin verilecek. Ve bir gün biri, insanların genleriyle de oynayacak. Eğer totaliter bir dünyada yaşamıyorsak, bir yerlerde birileri, insanları yeniden yaratarak geliştirmeyi denemesi kaçınılmazdır..."

Stephen Hawkingin Bazı kitapları
• The Large Scale Structure of Spacetime, 1973
• General Relativity: An Einstein Centenary Survey, 1979
• Superspace and Supergravity, 1981
• A brief history of time (zamanın kısa tarihi: dünya çapında en çok yankı uyandıran ve en çok tanınan kitabı)
• Black Holes and Baby Universes and Other Essays

HABER
En zeki adama kadın işkencesi
Karısı, 210 IQ ile dünyanın en zeki adamı olan engelli astrofizikçi Steven Hawkings’i küvete batırıyor ve altına kaçırmasını sağlıyordu.

Zamanın Kısa Tarihi adlı kitabıyla tanınan ünlü İngiliz astrofizikçi Stephen Hawking’in (64) 11 yıllık karısı Elaine’den fiziksel şiddet gördüğü için boşanacağı haberi tüm dünyada ilgi uyandırdı.

Elaine’in (55), 22 yaşından bu yana tekerlekli sandalyeye mahkum ve bilgisayar yardımıyla konuşan Hawking’e inanılmaz işkenceleri ilk kez ortaya çıktı.

EŞ DEĞİL CANAVAR
İngiliz Daily Mail’e konuşan Profesörün eski bakıcısı bir kadına göre Elaine kocasını erkek bakıcısıyla aldatıyordu. Hawking’e lazımlık vermiyor, saatlerce idrarını tutan profesör onlarca insanın içinde altına kaçırıyordu. Banyo sırasında küvete batırıyor dakikalarca suyun altında bırakıyordu. Sandalyesinin tekerlerini kilitleyerek evlerinin bahçesinde saatler güneş altında kalmasını sağlıyor, bilimadamının yüzü yanıklar içinde kalıyordu.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Kasım 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
1942 yılında Oxford kentinde doğan Stephen Hawking University College'da Trinity College'da öğrenim gördü. Daha sonra Caius College'da öğretim görevlisi oldu.1960'larım başında tedavisi olmayan amyotrofik lateral skleroz hastalığına yakalandı.

Buna rağmen çalışmalarına devam etti.Görelilik kuramı ile kuvantum mekaniğinden yararlanarak kara deliklerin özelliklerini kuramsal olarak ortaya koydu.

Çalışmaları klasik termodinamiğin ile kuvantum mekaniğin yasaları arasındaki ilişkiyi ortaya koyduğu için önemlidir. Fiziğe katkılarından dolayı birçok ödül kazanan Hawking 1979 yılında Isaac Newton için kurulan Lucas Kürsüsüne getirilmiştir.

Stephen Hawking... Einstein’den bu yana dünyaya gelen en parlak teorik fizikçi olarak kabul edilen matematik profesörü.

21 yaşındayken Charcot (ALS) hastalığı tanısı kondu. Motor nöronların zamanla yüzde seksenini öldürerek sinir sistemini felç eden; ancak beynin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan bu hastalık, Hawking’i tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkum etti.

Ünlü bilim adamı, 1985 yılından bu yana sesini de yitirmiş olduğu için, koltuğuna yerleştirilmiş, yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı sayesinde insanlarla iletişim kurabiliyor. Kuantum fiziği ve kara deliklerle ilgili iddialarıyla, bugün yaşayan bilim adamları arasında dünyada en çok tanınan isim, Hawking. Kitapları, 40 dile çevrildi; evrenle ilgili çılgın teorik bilgilerini popüler hale getirmek için gereken maddi bağımsızlığı sağlayacak ve Cambridge Üniversitesi’ndeki uygulamalı matematik ve teorik fizik laboratuvarını geliştirecek kadar da sattı.

Hastalığıyla gizemli bir kişilik oluşturan Hawking, kıyamet habercisi gibi. Son kitabı “Ceviz Kabuğundaki Evren”de, dünyanın büyük bir felakatle karşı karşıya kalabileceğini belirterek uzayda insan kolonileri kurulmasını gündeme getirmiş, bu önerisiyle de ilahiyat profesörü Y. Nuri Öztürk tarafından “Dabbetü’l–Arz” yani kıyameti haber veren yaratık olarak nitelendirilmişti. Bir fenomen haline gelen ve milyonlarca satan “Zamanın Kısa Tarihi” kitabı, Hawking’e asıl şöhreti getirmişti. İlk kitabının yayımlanmasından bu yana gerçekleşen önemli buluşların ardındaki sırrı açığa çıkaran “Ceviz Kabuğundaki Evren”, “Zamanın Kısa Tarihi”nin bir devamı sayılabilir.

Yeni kitabıyla yazar, bizleri çoğu kez gerçeklerin kurmacadan daha şaşırtıcı olduğu teorik fiziğin en üst noktalarına çıkarıyor ve evrenin temel ilkelerine dair anlaşılır yorumlarda bulunuyor.

Görelilik kuramından zaman yolculuğuna, süper kütle çekiminden süpersimetriye, kuantum teorisinden M-Kuramı’na ve bütünsel beyin algılanımına kadar evrenin bilinen en kışkırtıcı sırlarına kapı aralayan kitap, Einstein’in “Genel Görelelik Kuramı” ile Richard Feynman’ın çoklu geçmiş düşüncesini birleştirerek evrende olup bitenleri tanımlayabilecek eksiksiz ve tek bir teori geliştirmeye çalışıyor.

Okur, kitabı bir bilimsel eser olarak algılayabileceği gibi, rahatlıkla bir bilim–kurgu romanı gibi de değerlendirebilir. Hawking’in “karmaşık önermeleri günlük yaşamdan çekip aldığı analojilerle resmetme becerisi” buna imkan tanıyor çünkü.

STEPHEN HAWKING DEN BAZI SÖZLER
1.“İnsanoğlu, evren tarihinin sadece küçük bir dönemi boyunca varlığını sürdürüyor. Karşılaşacağımız yabancı bir yaşam formu, bize göre çok daha ilkel veya çok daha gelişmiş olabilir.”
2.“Embriyoların insan vücudu dışında büyütülmesiyle daha büyük beyinler ve daha gelişmiş bir zeka sağlayacaktır.”
3.“Sıradan bir solucanın beyni, günümüzde bilgi-işlem gücü açısından bilgisayarlarımızı geride bırakıyor.”
4.“Evrenin genişleme hızı o kadar kritik bir noktadadır ki, Big Bang'ten sonraki birinci saniyede bu oran eğer yüz bin milyon kere milyonda bir daha küçük olsaydı evren şimdiki durumuna gelmeden içine çökerdi.”
5."Görelilik kuramı mutlak zamanı çöpe attı. Bir çift ikizi düşünelim. Diyelim ki ikizlerden biri dağın tepesinde yaşasın, ötekisi deniz yüzeyinde. İlk ikiz (yani dağın tepesinde yaşayan) ikincisinden daha çabuk yaşlanacaktır. Yani yeniden karşılaştıklarında öbüründen daha yaşlı olacaktır." (Stephen Hawking, Zamanın Kısa Tarihi, s.54)
6."Gen mühendisliginin iyi bir iş olduğunu söylemiyorum. Ancak gelecekte, beğenelim beğenmeyelim, (gelecek yüzyıl ya da bin yılda değilse bile) önümüzdeki milyonlarca yıl içinde muhtemelen genetik olarak geliştirilmiş insanlar olacaktır"
7."Gelecek yüzyılda kendimizi yok etmezsek, gezegenlere ve yakın yıldızlara gidebileceğiz"
8."İnsandan daha gelişkin çok üstün canlı türleri varsa niye diğer gökadalara yayılmadılar... Veya bizi ziyaret etmeyip de bizi kendi halimize bırakıp başımıza açtığımız dertlere yanmamızı seyredilenler olabilir mi ?.. Daha düşük düzey bir yasam sekline bu denli hürmetkar olabileceklerinden şüphe ederim."
9."Böyle giderse 2600 yılında dünyada tüm insanlar omuz omuza sıkışık duracaklar"
10."Günümüzdeki insanlara benzeyen tiplerin yer aldığı Uzay Yolu gibi bilim kurgu filmlere inanmıyorum. İnsanların üzerinde genetik mühendisliğin yasaklanması isteniyor. Ama ben bunun yasaklanabileceğine ihtimal vermiyorum. Ekonomik nedenlerle, hayvanlar ve bitkilerin genleriyle oynanmasına izin verilecek. Ve bir gün biri, insanların genleriyle de oynayacak. Eğer totaliter bir dünyada yaşamıyorsak, bir yerlerde birileri, insanları yeniden yaratarak geliştirmeyi denemesi kaçınılmazdır..."

Stephen Hawkingin Bazı kitapları
• The Large Scale Structure of Spacetime, 1973
• General Relativity: An Einstein Centenary Survey, 1979
• Superspace and Supergravity, 1981
• A brief history of time (zamanın kısa tarihi: dünya çapında en çok yankı uyandıran ve en çok tanınan kitabı)
• Black Holes and Baby Universes and Other Essays

HABER
En zeki adama kadın işkencesi
Karısı, 210 IQ ile dünyanın en zeki adamı olan engelli astrofizikçi Steven Hawkings’i küvete batırıyor ve altına kaçırmasını sağlıyordu.

Zamanın Kısa Tarihi adlı kitabıyla tanınan ünlü İngiliz astrofizikçi Stephen Hawking’in (64) 11 yıllık karısı Elaine’den fiziksel şiddet gördüğü için boşanacağı haberi tüm dünyada ilgi uyandırdı.

Elaine’in (55), 22 yaşından bu yana tekerlekli sandalyeye mahkum ve bilgisayar yardımıyla konuşan Hawking’e inanılmaz işkenceleri ilk kez ortaya çıktı.

EŞ DEĞİL CANAVAR
İngiliz Daily Mail’e konuşan Profesörün eski bakıcısı bir kadına göre Elaine kocasını erkek bakıcısıyla aldatıyordu. Hawking’e lazımlık vermiyor, saatlerce idrarını tutan profesör onlarca insanın içinde altına kaçırıyordu. Banyo sırasında küvete batırıyor dakikalarca suyun altında bırakıyordu. Sandalyesinin tekerlerini kilitleyerek evlerinin bahçesinde saatler güneş altında kalmasını sağlıyor, bilimadamının yüzü yanıklar içinde kalıyordu.

Kaynak: Stephen Hawking
wolfmann - avatarı
wolfmann
VIP VIP Üye
5 Kasım 2012       Mesaj #4
wolfmann - avatarı
VIP VIP Üye
dkmb86g 677fhtbr4hp b
ฬ๏lŦ๓@ภภ ®
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Ocak 2017       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı

Stephen Hawking


(Doğum: 8 Ocak 1942)
Özellikle karadelikler ve evren üzerine çalışmalarıyla tanınan İngiliz Fizikçi ve Astronom.

Cambrige Profesörü Stephen Hawking 75'inci yaşını kutluyor. Doktorlar ona çok daha kısa bir ömür biçmişti. Stephen Hawking'in hastalığı Amyotrofik Lateral Skleroz'un (ALS) ilk belirtileri 20 yaşında doktorasına başladığı sırada başladı. Kısa süre sonra Hawking tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. Sesini kaybetti ve yazıları sese dönüştüren bir cihaz sayesinde konuşabiliyor. İki evlilikten üç çocuğu olan fizikçi Hawking hastalığına rağmen özel hayatındaki ve iş hayatındaki birçok zorluğun üstesinden geldi.

"Öğrenciyken yetenekliydim ama tembeldim” diyen Hawking, ALS teşhisinden sonra araştırmalarına yoğunlaştığını söylüyor. Hawking 1979'da Cambrige Üniversitesi'nde Isaac Newton için kurulan Lucas Kürsüsü'nün başına gelerek, "Profesör” unvanını aldı.

Hawking Işıması!


Cambrige Üniversitesi'nde Hawking, Einstein'ın İzafiyet Teorisi'nden yola çıkarak, Büyük Patlama'nın yaklaşık 14 milyar yıl önce, "tekillik" durumundayken başlamış olduğu kuramını geliştirdi. Hawking'in en sevdiği konu ise kendisine yaklaşan herşeyi yutan karadelikler. Ünlü profesörün en önemli bilimsel çalışmalarından biri karadeliklerin sonsuza dek varlığını sürdürmediği, ışıma (Hawking Işıması/Radyasyonu) nedeniyle yavaş yavaş buharlaşıp, yok olabildiklerini formüle etmesi.

Bu teorisi henüz ispatlanabilmiş değil. Hawking karadeliklerin ışımasının ölçülebileceğini ancak yakınımızda bir karadelik bulunmadığını öne sürüyor. İspatlanması mümkün olamasa da pek çok uzman Hawking Işıması'nın varlığına ikna olmuş durumda. Hannover'deki Max Planck Yer Çekimi Fiziği Enstitüsü'nden Bruce Allen, Hawking'in teorisinin yüzlerce yıl varlığını sürdüreceğini savunuyor.

Hawking ikinci bir Albert Einstein mı? Bu bilim insanları tarafından oldukça sık tartışılan bir konu. Hamburglu Fizik Profesörü Klaus Fredenhagen, "Hawking'in çalışmaları Einstein'ınki gibi büyük değil. Einstein İzafiyet Teorisi ile daha önce olmayan bir tez geliştirdi” diyor. Fredenhagen, Hawking'in ise olan teorilerden hareket ederek önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtiyor.

Ancak kesin olan bir şey varsa o da Hawking'in evrenbilimi hiç kimsenin yapamadığı kadar sevdirip ve popüler hale getirmiş olması. 1988'de yayımlanan "Zamanın Kısa Tarihi” adlı kitabı şimdiye kadar en başarılı bilimsel eser olarak başyapıt konumuna geldi. Oldukça zor anlaşılır konular içeren kitap milyonlarca kez satıldı. İngiliz Fizikçi kendini pazarlama konusunda da başarılıydı. Bilim kurgu dizisi "Star Trek – Uzay Yolu”nun bir bölümünde oynadı. 2007 Nisan'ında da kendisi için özel hazırlanmış NASA'ya ait yer çekimsiz uçakta uçtu. Hawking'in yer çekimsiz ortamdaki fotoğrafları tüm dünyada ilgi gördü.

Kendisini ateist olarak tanımlayan Hawking, Kasım 2016’da Katoliklerin dini lideri Papa Francis ile buluştu. Oysa Hawking, kütle çekimi ve kuantum teorilerinin, evreni, ilahi bir güce ihtiyaç olmadan yarattığını ileri sürüyor. Her söylediğiyle ilgi odağı olan ünlü Fizikçi uzaylılarla irtibata geçilmemesi uyarısında bulunuyor, Brexiti eleştiriyor, yapay zekanın ilerlemesi ile robotların insan öldürebileceğini söylüyor ve Suriye uzlaşmazlığının çözümünde dünya devletlerinin başarısız olduğunu belirtiyor.

Max Planck Yer Çekimi Fiziği Enstitüsü'nden Bruce Allen, "Onu 1980'den beri tanıyorum ve bu kadar uzun yaşayabileceğini hiç tahmin etmezdim” diyerek, onun hastalığına nasıl meydan okuduğunu vurguluyor. Hawking'in hastalığı henüz gençlik yıllarında dahi formüllerini kağıda ya da tahtaya yazamayacak kadar ilerlemişti. Bu nedenle karmaşık hesapları akıldan yapması gerekti. Bu ise hayran kalınacak bir konsantrasyon yeteneği gerektiriyor.

Kaynak: DW / Ntvmsnbc (8 Ocak 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Mart 2017       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

Stephen Hawking Uzaya Gidiyor!


Ünlü İngiliz Evrenbilimci ve Fizik Profesörü Stephen Hawking, İş Adamı Richard Branson'ın uzay aracıyla seyahat edeceğini açıkladı. İngiltere'de bir televizyon programına konuşan dünyanın önde gelen bilim insanlarından Hawking, uzaya yolculuk yapabileceğini hiçbir zaman hayal edemediğini söyleyerek, "Branson ne zaman ki bana Virgin Galactic'te bir koltuk teklif etti, hemen 'Evet' dedim" diye konuştu. Richard Branson'ın sahibi olduğu Virgin Havayolları Virgin Galactic adında bir uzay gemisi inşa ediyor. Şirket uzaya yolcu taşıyacak. Hawking röportajda, üç çocuğunun kendisine büyük bir neşe verdiğini, uzaya yolculuk etmenin ise mutluluğu getireceğini söyledi.

'Trump'ın ABD'sine Girebilir miyim Bilmiyorum!'


Stephen Hawking, Donald Trump'ın yönettiği bir ABD'de bundan sonra isteneceğinden ise emin olamadığını belirtti. "ABD'ye tekrar gidip diğer bilim insanlarıyla konuşmayı çok isterdim ama artık hoş karşılanmayabilirim diye korkuyorum" diyen Hawking, Trump'ın seçmenlerini memnun etmek adına daha sağa ve otoriter bir dile kayabileceğini söyledi. Hawking, 2009 yılında dönemin ABD Başkanı Barack Obama'dan başkanlık madalyası almıştı.

İşçi Partisi Lideri Corbyn'i Eleştirdi!


Ünlü bilim insanı aynı zamanda İngiltere'de İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'i de eleştirdi. Hawking, Corbyn'in öyle olmadığı halde kendini aşırı solcu gösterdiğini, bu yüzden hiç seçim kazanamayacağını söyledi. Ancak yine de İşçi Partisi'ne destek vereceğini ekledi. ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığı olan dahi fizikçi yapay zeka teknolojisi aracılığıyla konuşabiliyor.Intel'e ait bir akıllı telefon klavye uygulaması olarak çalışan bu teknoloji, Prof. Hawking'in ne düşündüğünü anlayabiliyor ve kullanmak isteyebileceği kelimeleri önerebiliyor.

Kaynak: BBC Bilim (20 Mart 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Ekim 2017       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı

Stephen Hawking'in Doktora Tezi!


İngiliz Evrenbilimci ve Fizik Profesörü Stephen Hawking'in doktora tezinin halka açıldığından bu yana 2 milyondan fazla okunduğu bildirildi. Cambridge Üniversitesi'nin tezi yayına koyduğu 23 Ekim tarihinde ise okulun internet sitesi çöküş yaşadı. Hawking'in 1966'da yayımlanan "Genişleyen Evrenlerin Özellikleri" adlı tezini 500 binden fazla kişi indirmeye çalıştı. İlgili üniversitede görevli olan Dr. Arthur Smith, söz konusu rakamların "muazzam" olduğunu ifade etti. Smith, Hawking'in doktora tezinin şimdiye kadar okulun yayımladığı araştırmalardan çok daha fazla okunduğunu tahmin ettiğini belirtti.

Hawking, 134 sayfalık tezini 24 yaşında doktora öğrencisi iken yazmıştı. 1962'den beri Cambridge Üniversitesi'nde görevli olan Hawking, ilgili tezinin ardından tüm zamanların en etkili bilim eserlerinden "Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere" adlı kitabını yazmıştı.

Hawking'in tezinden sonra en çok okunan doktora tezi ise 7.960 indirmeyle 2017 yılında kaydedildi. Önceleri tez okuma bağlamında tezin taranmış versiyonu için 65 sterlin ödemek ya da üniversitenin kütüphanesine gitmek zorunluydu. Şimdi ise Cambridge Üniversitesi çok daha fazla araştırma tezinin okunmasına yönelik diğer eski akademisyenleri de yazdıklarını kamuya açmaları için teşvikte bulunuyor.

Kaynak: BBC Bilim / Science (28 Ekim 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Mart 2018       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı

Stephen Hawking Hayatını Kaybetti!
(8 Ocak 1942-14 Mart 2018)!


Özellikle kuantum fiziği ve karadelikler üzerine çalışmalarıyla bilinen ve yıllarca ALS hastalığıyla mücadele eden İngiliz bilim insanı Stephen Hawking 76 yaşında hayatını kaybetti. Dünya Pi Günü'nde hayatını kaybeden ünlü astrofizikçi geriye kitaplara, filmlere konu olan bir hayat öyküsü bıraktı.

1960'lı yılların başında 21 yaşındayken tedavisi olmayan Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına yakalandı. Bu hastalık Hawking'in hayatını geri dönüşü olmayacak bir şekilde değiştirdi

Okul yıllarında ortalamayı geçemeyen bir öğrenci olduğunu her zaman belirten Hawking, IQ'sunun kaç olduğunu soran bir muhabire 'Hiçbir fikrim yok, IQ seviyesiyle övünen insanlar zavallıdır.' şeklinde bir yanıt vermişti. Yaşamı, 2015'te gösterime giren "Her Şeyin Teorisi" adlı filme de konu olan Hawking, engelli bir birey olmak ile ilgili şunları söylemişti;
  • "Engelli bir bireyseniz, büyük ihtimalle bu sizin suçunuz değildir fakat insanlardan acıma beklemenin ya da dünyayı suçlamanın bir yararı da yoktur. Olumlu bir tavır takınmalı ve içinde bulunduğunuz durumu en iyiye döndürmeyi bilmelisiniz. Fiziksel bir engeliniz varsa, bunu psikolojik bir engele dönüştürmeyin. Bana göre, fiziksel engelli biri, kendisine fazla engel teşkil etmeyecek fiziksel aktivitelere yönelmeli. Sanırım, Paralimpik Olimpiyat Oyunları pek ilgimi çekmiyor. Bana söylemesi kolay, çünkü atletizm oldum olası ilgimi çekmemiştir. Diğer yandan bilim, engelli insanlar için çalışabilecekleri uygun bir alan. Çünkü olayın çoğu zihinde bitiyor. Elbette, deneysel çalışmalar biraz problem çıkarabilir ama, teorik düşünmek de oldukça ideal... Benim engellerim, çalışma alanım olan teorik fizikte bana büyük bir sorun teşkil etmiyor. Aslına bakarsanız bana faydaları da dokundu. Derslerden ve yönetimsel işlerden muafım. Engellilik hayatım boyunca karımdan, çocuklarımdan, iş arkadaşlarımdan, öğrencilerimden aldığım yardımı es geçemem. İnsanların size yardım etmeye hazır olduklarını anladım. Yeter ki, yardımlarının işe yarayacağına dair bir şeyler gösterin onlara. Elinizden gelenin en iyisini yapın."

Kaynak: Ntvmsnbc / Science (14 Mart 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Mart 2018       Mesaj #9
Avatarı yok
Yasaklı

Hawking'in, Ölümünden Sonra Çoklu Evrenle İlgili Yayınlanmamış Bir Makalesi Bulundu!


76 yaşında hayatını kaybeden İngiliz fizik profesörü Stephen Hawking'in henüz basılmamış bir araştırma makalesi ortaya çıktı. Hawking'in makalede bahsedilen yeni teorisinin ise başka evrenlerin varlığına dair gizemi aydınlatabileceği belirtiliyor.

Belçika'daki KU Leuven Üniversitesi'nden Teorik Fizikçi Profesör Thomas Hertog, Hawking'le beraber yazdıkları bu makalenin bilim dergisi tarafından değerlendirilmekte olduğunu ifade etti. Söz konusu makale, Hawking'in 1983'te yayınladığı Big Bang (Büyük Patlama) teorisinde bahsettiği çoklu evren teorisini bir adım öteye götürüyor.

"Sonsuz Şişme'den Yumuşak Bir Çıkış" adı verilen makale, çoklu büyük patlamaları belirleyebilmek için gereken uzay keşif araçlarının nelere sahip olması gerektiğiyle ilgili matematikçilere fikir veriyor.

Prof. Hertog, söz konusu yeni teoriyle ilgili kendisiyle ortak çalışma yürüttüklerini ve Hawking'le çalışmanın son onayını almak için ölümünden çok kısa bir süre önce buluştuklarını anlattı. Hawking uzaya dair görüşlerini ise şöyle dile getirmişti;
  • "Yeryüzündeki yaşamın, aniden çıkabilecek bir nükleer savaş, genetiği değiştirilmiş bir virüs gibi felaketler ve giderek artan başka tehlikelerle yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğuna inanıyorum. İnsanoğlunun uzaya gitmediği sürece bir geleceği olduğunu sanmıyorum. Bu yüzden, insanların uzaya ilgi duymasını teşvik etmek istiyorum."
Kaynak: BBC Bilim / Science (19 Mart 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Ekim 2018       Mesaj #10
Avatarı yok
Yasaklı

Stephen Hawking'in Son Makalesi Yayımlandı!


2018 Mart ayında yaşamını yitiren İngiliz fizik profesörü Stephen Hawking'in "Karadeliğe düşen cisimlerin fiziksel bilgisine ne olur?" sorusuna yanıt aradığı "bilgi paradoksuyla" ilgili son bilimsel makalesi yayımlandı. Stephen Hawking'in ölümünden birkaç gün önce tamamladığı belirtilen makale, Cambridge ve Harvard Üniversitesi'nde birlikte çalıştığı bilim insanları tarafından düzenlenerek internete kondu.Cambridge Üniversitesi'nden teorik fizikçi Prof. Malcolm Perry, "Karadelikte Bilgi Yitimi (Entropi) ve Yumuşak Saçlar" adlı makaleyle ilgili açıklamasında Hawking'in 40 yıldan uzun bir süre "bilgi paradoksu" üzerinde çalıştığını söyledi.

Bilgi paradoksunun kökeni Alman teorik fizikçi Albert Einstein'ın 1915'te yayımladığı genel görelilik kuramına dayanıyor. İlgili teori kütle çekimini, maddenin uzay-zaman bükülmesi etkisiyle açıklıyor ve gezegenlerin Güneş etrafında dönebildikleri tezini temel alıyor. Einstein, teorisinde karadeliklerle ilgili önemli öngörülerde de bulunuyor. Teoride karadeliğin bütün özelliklerini belirleyen üç unsurdan; kütle, elektriksel yük ve açısal momentumdan söz ediliyor.

Hawking, Einstein'den yaklaşık 60 yıl sonra karadeliklerin bir ısısının da olduğu tezini ortaya attı. Prof Hawking'in teorisinde sıcak nesneler uzayda ısı kaybettiği için karadeliklerin sonunda buharlaşarak yok olması gerektiği ifade ediliyor. Ama bilim insanlarına göre bu, bir paradoks oluşturuyor. Zira kuantum dünyası kuralları, bilginin asla kaybolmadığını söylüyor ve "Bu durumda karadelik tarafından yutulan bir nesnenin içerdiği fiziksel bilgiye ne oluyor?" sorusu gündeme geliyor.

Perry, "Karadeliğe bir şey atarsanız, yok olur gibi görünüyor. Sonrasında karadelik de yok olunca bu bilgiyi nasıl geri alabilirsiniz?" sorusunu soruyor. Son makalede Hawking ve birlikte çalıştığı bilim insanları, bu bilginin en azından nasıl korunabileceğine ilişkin tezler ileri sürüyor. Makalede, karadeliğe bir madde atılınca karadeliğin sıcaklığının değişeceği aynı şekilde sıcaklığı arttıkça termodinamikte bir nesnenin iç düzensizlik ölçüsü olarak entropinin de artacağı belirtiliyor.Hawking'in makalesinde, bir karadeliğin entropisinin, ışığın yoğun kütle çekim gücünden kaçamayacağı nokta olan, karadeliğin olay ufkunun çevresindeki fotonlar tarafından kaydedilebileceği vurgulanıyor. Makalede, bu foton saçaklarına "Yumuşak saçlar" adı veriliyor. Prof. Perry, "Bu makale, yumuşak saçların entropiyi açıkladığını ortaya koyuyor" diyor ancak bilgi paradoksunun sonunun gelmediğini ve daha ileri çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.


Kaynak: BBC Bilim / Science (11 Ekim 2018)

Benzer Konular

31 Aralık 2012 / ThinkerBeLL Sinema ww
19 Mart 2010 / _KleopatrA_ Felsefe ww
27 Eylül 2009 / KisukE UraharA Sinema ww
19 Kasım 2015 / _KleopatrA_ Sinema ww
1 Aralık 2015 / Jumong Sinema ww