Arama

Robert Oppenheimer

Güncelleme: 6 Aralık 2015 Gösterim: 4.433 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Mart 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Robert Oppenheimer
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  250px-JROppenheimer.jpg
Gösterim: 148
Boyut:  13.7 KB
J. Robert Oppenheimer
Julius Robert Oppenheimer (d. 22 Nisan 1904, ö. 18 Şubat 1967), ABD'li fizikçi. 2. Dünya Savaşı sırasında nükleer silah üretmek için başlatılan Manhattan Projesinin bilimsel başkanı. Atom bombasının babası olarak da tanınır.

Hayatı
Dindar olmayan Yahudi bir ailenin ilk çocuğuydu. Babası Julius S. Oppenheimer Almanya'dan ABD'ye göç etmiş varlıklı bir tekstil ithalatçısı, annesi Ella Friedman ise ressamdı. Kendisinden sekiz yaş küçük erkek kardeşi Frank da fizikçi olmuştur.
Harvard Üniversitesi'ndeki kimya öğrenimini üç yılda tamamladı. Aynı zamanda fizik bölümünden de dersler almıştı. Bu arada sanat, edebiyat ve çeşitli dillerle de ilgileniyordu. O dönemde fizik eğitimi Avrupa'da ABD'den daha iyi olduğu için Harvard Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra İngiltere'ye gitti. Burada yaptığı laboratuar çalışmalarında, laboratuar ortamının kendisine göre olmadığını gördü ve eğitimine teorik fizik konusunda devam etmeye karar verdi. 1926 yılında Max Born ile beraber çalışmak üzere Göttingen Üniversitesi'ne gitti. Burada arkadaşlık kurduğu Werner Heisenberg, Pascual Jordan, Wolfgang Pauli, Paul Dirac, Enrico Fermi and Edward Teller gibi öğrenciler de daha sonra kendisi gibi ünlü fizikçiler oldular. 1927 yılında, sadece 22 yaşındayken doktora derecesini aldı. Göttingen'de özellikle kuantum teorisi ile ilgili birçok makale yayınladı. Eylül 1927'de teorik fizik uzmanı olarak Harvard Üniversitesi'ne döndü. 1928'de Kaliforniya Üniversitesi'nde fizik dersleri vermeye başladı.
1930'larda komünist görüşlerden etkilendi. 1937 yılında ölen babasından kalan 300.000 dolarlık mirasla sol görüşlü çeşitli gruplara maddi destek verdi. Komünist partinin birçok üyesiyle düzenli temas halinde olmasına rağmen partiye katılmadı.
Kasım 1940'ta Katherine ("Kitty") Puening Harrison ile evlendi. 1941 ve 1944'te iki çocuğu oldu.

Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2015 22:19
Biyografi Konusu: Robert Oppenheimer nereli hayatı kimdir.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
13 Kasım 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Julius Robert Oppenheimer (d. 22 Nisan 1904, ö. 18 Şubat 1967), ABD'li fizikçidir. II. Dünya Savaşı sırasında nükleer silah üretmek için başlatılan Manhattan Projesinin bilimsel başkanıydı. Atom bombasının babası olarak da tanınır.

Sponsorlu Bağlantılar
Hayatı

Dindar olmayan Yahudi bir ailenin ilk çocuğuydu. Babası Julius S. Oppenheimer Almanya'dan ABD'ye göç etmiş varlıklı bir tekstil ithalatçısı, annesi Ella Friedman ise ressamdı. Kendisinden sekiz yaş küçük erkek kardeşi Frank da fizikçi olmuştur.
Harvard Üniversitesi'ndeki kimya öğrenimini üç yılda tamamladı. Aynı zamanda fizik bölümünden de dersler almıştı. Bu arada sanat, edebiyat ve çeşitli dillerle de ilgileniyordu. O dönemde fizik eğitimi Avrupa'da ABD'den daha iyi olduğu için Harvard Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra İngiltere'ye gitti. Burada yaptığı laboratuar çalışmalarında, laboratuar ortamının kendisine göre olmadığını gördü ve eğitimine teorik fizik konusunda devam etmeye karar verdi. 1926 yılında Max Born ile beraber çalışmak üzere Göttingen Üniversitesi'ne gitti. Burada arkadaşlık kurduğu Werner Heisenberg, Pascual Jordan, Wolfgang Pauli, Paul Dirac, Enrico Fermi ve Edward Teller gibi öğrenciler de daha sonra kendisi gibi ünlü fizikçiler oldular. 1927 yılında, sadece 22 yaşındayken doktora derecesini aldı. Göttingen'de özellikle kuantum teorisi ile ilgili birçok makale yayınladı. Eylül 1927'de teorik fizik uzmanı olarak Harvard Üniversitesi'ne döndü. 1928'de Kaliforniya Üniversitesi'nde fizik dersleri vermeye başladı.
1930'larda komünist görüşlerden etkilendi. 1937 yılında ölen babasından kalan 300.000 dolarlık mirasla sol görüşlü çeşitli gruplara maddi destek verdi. Komünist partinin birçok üyesiyle düzenli temas halinde olmasına rağmen partiye katılmadı.
Kasım 1940'ta Katherine ("Kitty") Puening Harrison ile evlendi. 1941 ve 1944'te iki çocuğu oldu.




1904 1967). ABD'li kuramsal fizikçi Julius Robert Oppenheimer New York'ta doğdu. Harvard Üniversitesi'nde öğrenim gördü. 1925'te me­zun olduktan sonra Avrupa'nın pek çok bilim merkezinde çalıştı. İngiltere'de Cambridge' deki Cavendish Laboratuvan'nda, Göttingen (Almanya), Leiden (Hollanda) ve Zürich (İsviçre) üniversitelerinde araştırmalar yürüt­tü. Buralarda atom fiziği alanındaki son gelişmeleri öğrendi, pek çok öncü atom fizikçisiyle tanıştı.
Oppenheimer 1929'dan 1942'ye değin Ber-keley'deki California Üniversitesi'nde ve Ca­lifornia Teknoloji Enstitüsünde ders verdi. Kuvantum mekaniğinin temel parçacıklara (atomdan daha küçük parçacıklar) uygulan da bulunan Yüksek Araştırma Enstitüsü'nü yönetti. Oppenheimer, New Mexico'nun Los Ala­mos kentinde sürdürülen Manhattan Projesi'nde çalışan bilim adamları grubunun yöne­ticiliğini üstlendi. Bu, uranyum ve plütonyum kullanılarak bir atom bombası yapılmasını amaçlayan çok gizli, askeri bir projeydi. Oppenheimer yönetimindeki grup bu konuda Hitler Almanya'sının bilim adamlarıyla reka­bet halindeydi. Alman kuvvetlerinin teslim olmasından kısa bir süre sonra, 16 Temmuz 1945'te ilk ABD atom bombası New Mexico' daki Alamagordo'da başarıyla denendi. Ağustosta ise, savaşta kullanılan ilk atom bombaları Japonya'nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerine atıldı. Danışmanlık Komitesi'nin başkanlığını yürüt­tü. Nükleer silahların insanlığı yok oluşa götürdüğünü ve bu silahların kontrol altına alınması gerektiğini savunarak hidrojen bom­basının geliştirilmesine karşı çıktı. 1949'da, başkanı olduğu komite de oybirliğiyle Oppenheimer'ı destekledi. Nükleer silah yapımını destekleyen askerler ve siyaset adamları Oppenheimer'ı Sovyet yanlısı olmakla suçladılar. 1954'te, gizli hükümet projelerinde çalışması yasaklandı ve Atom Enerjisi Komisyonu'ndaki görevine son verildi. Gene de Oppenheimer'in ülkesine bağlılığından çok az sayıda insan kuşku duydu; birçok bilim adamı onu savundu. 1963'te, ABD hükümeti hatasını düzeltmek için Atom Enerjisi Komisyonu' nun Enrico Fermi Ödülü'nü Oppenheimer'a verdi.

MsxLabs & TemelBritannica & Vikipedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2015 22:19
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
8 Haziran 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Julius Robert Oppenheimer
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Harvard, Cambridge ve Göttingen üniversitelerinde öğrenim gördü. 1927'de Göttingen Üniversitesi'nde fizik doktoru oldu. ABD'ye geri döndü ve "National Research Fellow" ile "California İnstitute of Technology" enstitülerinde çalıştı. 1929'da Kaliforniya Üniversitesi'nde yardımcı profesör, 1937'de de profesör oldu. 1943'te Los Alamos Atom Enerjisi Araştırma Merkezi'nin yöneticiliğine getirildi; burada ilk atom bombasını gerçekleştirdi. 1947-1966 tarihleri arasında Princeton Üniversitesi "İnstitute for Advanced Study"nin müdürlüğünü yaptı. Elektron ve pozitronların kuvantum kuramının, kozmik ışınlar ve nükleer yapı kuramının gelişmesine büyük katkıda bulundu. ABD'nin atom silâhları politikası üzerinde etkili oldu. Ama, teknik ve insani açılardan hidrojen bombası yapımına karşı çıktı, bu nedenle suçlandı. Atom Enerjisi Danışma Komisyonu başkanıyken, 1954'te görevinden alındı, ancak itibarı daha sonra iade edildi (1963), ayrıca kendisine Enrico Fermi Ödülü verildi. 1966'da emekliye ayrıldı.
theMira

Benzer Konular

22 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Sanat ww
27 Mart 2010 / Alvarez Ocean Bilim ww
12 Aralık 2015 / Harry Kewell Spor ww
1 Mayıs 2009 / HipHopRocK Edebiyat ww
7 Temmuz 2015 / Safi Müzik ww