Arama

DNA (Deoksiribo Nükleik Asit) - Sayfa 2

Güncelleme: 15 Mayıs 2018 Gösterim: 95.662 Cevap: 15
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Mart 2017       Mesaj #11
Avatarı yok
Yasaklı

DNA Tabanlı Bilgisayarlar Üretilebilecek!


Ad:  58b81fd76ce4362198c0e90b.jpg
Gösterim: 425
Boyut:  97.3 KB
İngiliz bilim adamları DNA tabanlı bilgisayarlar üretilebilecek bir sistemin mümkün olduğunu kanıtladıklarını iddia etti. Bu bilgisayarlar günümüzdekilerden çok farklı prensiplerle çalışacak. Prof. Ross. D. King liderliğinde Manchester Üniversitesi’nden bir grup bilim adamı DNA tabanlı bir hesaplama cihazı geliştirdiğini açıkladı. Bu da DNA tabanlı bilgisayarlar için büyük bir adım olarak nitelendiriliyor.Günümüzde bilgisayarlar kendilerine verilen görevleri yerine getirmek için sınırlı sayıda işlemcinin gücüne bağlı olarak çalışıyorlar. DNA söz konusu olduğunda ise dört adet anahtar protein ile beyaz kan hücrelerine mikroplara saldırma emri verilmesinden saç uzamasına kadar çok çeşitli görevler yerine getirilebiliyor.
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  dna-ispatı-600x338.jpg
Gösterim: 202
Boyut:  57.2 KB
Prof. King, DNA molekülleri kullanan bir cihazın karşısına çıkan çok sayıda problemi aynı anda çözebilmek için farklı şekillere girip tümünü aynı anda yerine getirebileceğini belirtiyor. Prof. King, “Bir bilgisayarın labirentte bir yol ayrımına geldiğini düşünün. Elektronik bilgisayarlar öncelikle hangi yola sapacaklarını hesaplamak zorunda. Eğer yol doğru değilse geri dönmeliler. DNA tabanlı cihazlarda ise yol ayrımına gelindiğinde ikiye bölünüp aynı anda iki yol da takip edilebiliyor.” diyerek sistemin nasıl çalıştığını basit bir örnekle açıklıyor.

Elbette bu teknolojinin günlük yaşantımıza girmesi için henüz önümüzde daha uzun bir zaman var. En azından şu an için böyle bir teknolojinin geliştirilebileceğini öğrenmek bile önemli. Mevcut silikon tabanlı bilgisayarlar artık fiziksel sınırlarının sonuna yaklaştı. Daha yüksek hesaplama gücü ve hız için bilim adamları farklı yöntemler üzerinde çalışıyor. Kuantum bilgisayarlar ve DNA tabanlı sistemler bunlar arasında başı çekiyor.

Kaynak: CNN Bilim (2 Mart 2017)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Mart 2017       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı

Dünyanın En Küçük Termometresi DNA’dan Yapıldı!


Montreal Üniversitesi’nden araştırmacılar insan saç telinden 20.000 kat ince yeni bir DNA termometresi üretti. Sarmal bir yapıya sahip DNA zincirleri ısıtıldığında açılır. DNA nükleotitlerinden guanin ve sitozin birbirine üç hidrojen bağıyla, adenin ve timin ise iki hidrojen bağıyla bağlanır. Üçlü bağ, ikili bağa göre daha kuvvetlidir. Bu nedenle zincirlerin hangi sıcaklıkta ne kadar açılacağı yapılarındaki ikili ve üçlü bağ sayısına göre değişiklik gösterir. DNA zincirinin bu özelliğinden yararlanan araştırmacılar boyutları nanometre ölçeğinde olan bir termometre üretti.
Sponsorlu Bağlantılar

Yayımlanan çalışmada, DNA zincirlerindeki bağların kuvveti dikkate alınarak belli sıcaklık değişimlerine duyarlı DNA zincirleri hazırlandı. Araştırmacılar, DNA zincirlerindeki değişimin optik sensörler yardımıyla sıcaklık cinsinden okunmasını sağlayarak 0,05°C hassasiyette ve 30°C - 85°C arasında ölçüm yapabilen bir termometre geliştirdi.

Nanometre ölçeğindeki bu termometrenin öncelikli olarak moleküler biyoloji alanında kullanılması planlanıyor. Örneğin insan vücudunun sıcaklığı ortalama 37°C olsa da, hücresel olaylar sırasında ortaya çıkan sıcaklık değişimlerine dair net bir bilgi yok. Bu sıcaklık değişimlerinin takibini yapabileceği öngörülen DNA termometresi, henüz anlaşılamamış hücresel mekanizmaların açığa kavuşturulmasına yardım edebilir.

Bununla birlikte DNA termometresinin teknoloji alanında da kullanılması, özellikle de elektronik cihazlara entegre edilmesi planlanıyor. Bu sayede cihazların işlevi gerçekleştirme sürecindeki hassas sıcaklık değişimlerinin dahi ölçülebilmesi hedefleniyor.

Kaynak: Nano Letters

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
26 Temmuz 2017       Mesaj #13
Avatarı yok
Yasaklı

Güneşin Zararlı Etkisine Karşı 'Şeffaf DNA Filmleri' Üretildi!


Bilim insanları, cildi güneşin zararlı ışınlarından koruyabilecek nitelikte DNA yapılı şeffaf filmler geliştirdi. Araştırmayı yürüten bilim insanları söz konusu ince ve şeffaf DNA yapılı filmlere uzun bir süre ultraviyole (UV) ışınları uyguladı. İlgili süreç sonunda UV ışınlarının etkisi arttıkça şeffaf DNA filmlerinin de işlevselliğinin buna paralel arttığı gözlendi. DNA filmleriyle ilgili araştırmaların detaylı bir şekilde sürdüğünü belirten araştırmacılar, su tutma özelliğine sahip DNA yapılı kristal filmlerin cildin nemlenmesine olanak sağlayarak cildi güneş ışınlarının zararlı etkisine karşı daha iyi koruduğunu ve DNA filmlerinin cilt kanserine karşı kilit bir işleve sahip olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Scientific Reports (26 Temmuz 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Temmuz 2017       Mesaj #14
Avatarı yok
Yasaklı

İnsan Embriyolarının DNA'sı!


İnsan geninin değiştirilmesiyle ilgili çalışmaların neredeyse tamamlandığını belirten bilim insanları insan embriyolarının DNA'sını "etkin" bir biçimde geliştirdiklerini, yapılan çalışmanın genetiği değiştirilmiş ilk insan için killt bir işleve sahip olduğunu ifade etti. Bilim insanları ilgili araştırmada "Kümelenmiş Düzenli Aralıklı Palindromik Tekrarlar" manasındaki CRISPR (Clustered Regularly InterSpaced Palindromic Repeats) adlı tekniğin kullanıldığını ve söz konusu teknik aracılığıyla da kalıtsal hastalıklara neden olan kusurlu genlerin güvenli ve etkili şekilde düzenlenmesinin olanaklı hale gelebileceğini belirtti.

Daha önceleri bu bağlamda yapılan bir çalışmayla arşatırmacılar kan hastalığı ile ilgili bir geni DNA'dan çıkararak yerine sağlıklı bir gen koymayı denemişlerdi. Bu doğrultuda bazı araştırmacılar ise hastalıkların gelecek nesillere aktarılmasını engellemek ve yeni tedavi yöntemleri için insan geninin değiştirilebileceği görüşünü desteklediklerini belirtiyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / MIT Technology Review (27 Temmuz 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Ekim 2017       Mesaj #15
Avatarı yok
Yasaklı

DNA'daki Genomlarda Yeni Bir Enzim Keşfedildi!


Bilim adamları, DNA'daki genomlarda kalıcı değişiklik yapmayı sağlayan yeni bir tür enzim tespit etti. Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nden (HHMI) araştırmacılar, yaptıkları araştırmada DNA'da bulunan A*T (Adenin*Timin) bazını G*C (Guanin*Sitozin) bazına doğrudan dönüştürmeyi kolaylaştıran bir enzim keşfettiklerini bildirdi. Genel anlamda insanlarda görülen hastalıklarla ilişkili 32 bin mutasyonun neredeyse yarısına yol açan G*C bazının A*T bazına dönüşümünü tersine çevirmek isteyen bilim adamları, daha önceki deneylerinde C*G bazını, T*A bazına dönüştürmeyi başarmıştı.

Adenin bazını hücrelerin "guanin" gibi algıladığı inosin molekülüne çeviren TadA enzimini ve ilgili mutasyonlarını inceleyen bilim adamları, yaptıkları deneylerde bakterilerde oluşan mutasyonların bir bölümünü ortadan kaldırmayı başardı. Biyologlar, daha sonra TadA enzimini, gen makası olarak adlandırılan ve genleri DNA üzerinde keserek kırpmaya ve kopyalamaya izin veren CRISPR (düzenli aralıklarla bölünmüş palindromik tekrar kümeleri) Cas9 enzimine bağladı.

Araştırmacılar, deneyler sırasında ABE7.10 enzimini kullanarak hem insan hem de bakteri genlerinde yüzde 50'nin üzerinde verimlilik sağlayıp, çok az istenmeyen mutasyonla A*T baz çiftini G*C çiftine dönüştürebildi. Araştırmayı yöneten Biyolog Liu, söz konusu araştırmanın sonuçlarının insan tedavisinde kullanılması için henüz erken olduğunu belirtti. Gen mühendisliği alanında çığır açması beklenen ilgili keşfin, gelecek bir zamanda insanlarda hastalıklara neden olan mutasyonları onarıp, düzeltecek DNA operasyonlarında kullanılması umuluyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (26 Ekim 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Mayıs 2018       Mesaj #16
Avatarı yok
Yasaklı

DNA Verilerini Analiz Edebilen Prototip Geliştirildi!


Bilim adamları, kimliği belirlenemeyen bir kişinin DNA örneğinden saç, göz ve cilt rengini tahmin edebilen bir cihaz geliştirdi. Araştırmacılar söz konusu cihazın suç mahallinde bırakılan veya arkeolojik kalıntılardan elde edilen küçük bir DNA örneğinden bile göz, saç ve cilt rengini doğru tahmin edebildiğini belirtti.

Araştırmacılar, kişinin fiziksel görünümünün tanımlanmasını sağlayan üçlü pigmentasyon profili veren cihazın adli tıp alanına önemli katkı sunmasının beklendiğini belirterek, "Daha önce emniyet görevlileri ve antropologlara göz rengi ya da göz ile saç rengi için DNA verileri sağlıyorduk. Ancak cilt rengi çok daha zordu." Değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Forensic Science International Genetics (15 Mayıs 2018)

Benzer Konular

15 Mayıs 2018 / NihLe Biyoloji
15 Haziran 2016 / nicely Biyoloji
22 Aralık 2010 / Misafir Cevaplanmış
11 Kasım 2017 / ThinkerBeLL Biyoloji
28 Ağustos 2012 / ThinkerBeLL Biyoloji