Arama

Azot Döngüsü

Güncelleme: 4 Haziran 2011 Gösterim: 13.964 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
14 Nisan 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Bitkiler aminoasit, protein sentezleyebilmek için azota ihtiyaç duyarlar. Ama hiçbir bitki havanın serbest azotunu alamaz. Kökleriyle suda çözünmüş olarak alabilirler. Hayvanlar ise yedikleri bitki ve canlılardan alırlar.

Sponsorlu Bağlantılar
Atmosfer, azotu azot bağlayıcı bakteriler tarafından ve şimşek, yıldırım ve yağmurların etkisiyle toprağa bağlanır. Havadaki azot gazının toprağa bağlanmasına fiksasyon denir. Toprağa bağlanan azot tuzlarının bir bölümü denitrifikasyon bakterileri (Güherçile bozan) tarafından azot gazına dönüştürülür. Böylece havadaki azot sabit kalır. Topraktaki azotun bir bölümünü bitkiler tarafından alınıp, aminoasit, organik baz gibi azotlu bileşiklere dönüştürülür. Bu azotlu bileşikleri bitki yiyen hayvanlara geçer. Azotlu bileşikler, bitki, hayvan artık ve ölüleri olarak toprağa karışır. Bitki, hayvan artıklarıyla ölülerindeki azotlu organik bileşikler, üre ve ürik asit, ayrıştırıcılar tarafından parçalanınca NH3 ve H2S oluşur. Aminoasitlerin saprofitler tarafından oksijensiz yıkımına pütrifikasyon denir. Ayrıştırıcıların oluşturduğu NH3 gazı kemosentez yapan nitrit bakterileri tarafından kimyasal enerji eldesinde kullanılınca nitrit asit (HNO2) meydana gelir. Nitrit asit, bir başka kemosentetik bakteri olan nitrat bakterisi tarafından enerji eldesinde kullanılınca nitrat asit (HNO3) oluşur. Böylece azot, dolanımını tamamlamış olur.


NOT: Azot döngüsü sırasında ayrıştırıcıların oluşturduğu NH3 gazından kemosentetik bakterilerin azot oluşturmasına nitrifikasyon denir.


Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
4 Haziran 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Azot Çevrimi

Sponsorlu Bağlantılar

Hava ile toprak arasında azot alışverişini gerçekleştiren kimyasal değişmeler bütünü.

Sanayide ya da mikroorganizmalarca havadaki azotun saptanıp bileşiklerine dönüştürülmesiyle oluşan amonyak ve nitratlar, bitkilerce protein yapmak üzere topraktan emilir. Hayvanlar ve insanlar bitkileri yiyerek azotu alır ve gerek insan, gerekse hayvan ve bitki artıklarıyla azot yeniden, kompleks bileşikler hâlinde toprağa dönerek mantarlar ve bakterilerce amonyum tuzlarına, bunlar da başka bakterilerce yükseltgenerek nitritlere ve nitratlara dönüştürülür. Bu tuzların bitkilerce tekrar kullanılmasıyla ya da içlerindeki azotun (azot ayrıştırıcı) bakterilerce açığa çıkarılıp havaya katılmasıyla çevrim tamamlanır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

11 Aralık 2018 / ThinkerBeLL Kimya
19 Nisan 2010 / volture Kimya
13 Ocak 2017 / Daisy-BT Kimya
3 Ağustos 2012 / ahmetseydi Uzay Bilimleri
10 Aralık 2013 / Misafir Cevaplanmış