Arama

Anabolizma (Özümleme)

Güncelleme: 18 Mayıs 2012 Gösterim: 34.203 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
25 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Anabolizma (Özümleme, Asimilasyon)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Özümleme, asimilasyon veya anabolizma, basit yapıdaki moleküllerin, daha karmaşık yapıdaki moleküllerin sentezinde kullanılması ve bunlara ilişkin kimyasal değişimlerdir. Metabolizmanın yapım faaliyetleri olarak da tanımlanabilirler. Bu tür olaylara genel olarak sentez gibi isimler de verilebilir.
Fotosentez, amino asitlerden protein sentezi, monosakkaritlerden, disakkarit ve polisakkarit üretimi anabolik reaksiyonlara örnek olarak gösterilebilir.

Özümlemede Kullanılan İnsan Hormonları
  • Büyüme hormonu
  • İnsülin
  • Testosteron
  • Östrojen
  • Oreksin ve Hipokretin (bir üreme hormonu)
  • Melatonin

Ayrıca bakınız:

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Ağustos 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Anabolism. Organizmada meydana gelen yapıcı olaylar. Vücuda alınıp sindirilmiş besin maddelerinden, canlı hücre stoplazmasının karışık yapılı maddelerinin meydana getirilmesi hadiseleridir. Özümleme olarak da bilinir. Latince bir kelimedir. Metabolizmanın iki safhasından biri olup diğeri de zıttı olan katabolizmadır. Yani metabolizma, canlı organizmada veya canlı hücrede meydana gelen bir takım anabolik (yapıcı) ve katabolik (yıkıcı) kimyasal hadiselerin toplamından ibarettir. Vücut görünürde mühim bir değişikliğe uğramıyor veya çok uzun zaman (aylar-yıllar) sonra fark edilebilecek bir değişiklik gösteriyor gibi görünüyorsa da beyin ve omirilik dışında kalan organların dokuları bütün hücrelerini zamanla değiştirmektedir. Eski hücreler yıkılmakta ve yerlerini yenileri almaktadır. Mesela alyuvarların ortalama 120 günlük bir ömrü olup sonra parçalanmakta, kemik iliğinden yeni alyuvarlar imal edilip kana salınmaktadır. Bu şekilde günde ortalama 200 milyar alyuvar tahrip olur. Diğer bütün hücreler de buna benzer bir değişime uğrar. Bu yıkım-yapım hadiseleri birbirini takip ederken eğer yapım yani anabolizma, yıkım(katabolizma)dan daha fazla olursa vücutta gelişme-büyüme husule gelir (Çocuklarda, gençlerde, sporcularda olduğu gibi). Yaşlılarda ve hastalarda ise tam tersi olur.

Sponsorlu Bağlantılar
Orta yaşlarda anabolik ve katabolik faaliyetler denge halinde olduğundan, genellikle (anormal beslenme şartları olmadıkça) boy ve ağırlık (adale kitlesi, kemik ve iç organlar) değişmez. Ancak vücuda yağ ilavesi veya kaybına bağlı olarak kilo değişiklikleri olabilir.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
18 Mayıs 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Özümleme (Asimilasyon)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Canlıların, dışarıdan aldığı maddeleri kendi ögeleriyle özdeş kılarak kendine benzetmesi olayı; asimilasyon. Kendibeslekler (yeşil bitkiler ve kimi bakteriler) için özümleme, inorganik maddelerden organik maddeler üretilmesidir. Bu üretimin gerçekleşebilmesi için önemli miktarda enerji gereklidir. Yeşil bitkiler, klorofilleri ile tuttukları güneş enerjisi yardımıyla havanın karbon dioksiti ve sudan, karbonhidratları oluştururlar. Bu olaya fotosentez adı verilir. Kimi bakteriler ise klorofil ve güneş ışığına gerek duymadan özümleme yapabilmektedirler. Bunlar bir kısım inorganik maddeleri oksitleyerek özümleme için gerekli enerjiyi sağlarlar. Bu olaya da "kemosentez" denir. Yeşil bitkiler yalnızca güneş ışığında özümleme yapabildikleri hâlde kemosentez yapan bakteriler karanlıkta da organik madde üretebilirler. Dışbeslekler (hayvanlar, mantarlar ve kimi bakteriler) ise inorganik maddeden organik madde yapamazlar. Bunlar organik maddeleri doğadan hazır durumda alır ve kendi bünyelerine benzetirler. Burada söz konusu olan, hazır organik moleküllerin yapılarını değiştirerek yeni organik moleküllere dönüştürmektir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
theMira

Benzer Konular

2 Kasım 2015 / Misafir Cevaplanmış
11 Aralık 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük
28 Aralık 2009 / Misafir Soru-Cevap