Arama

Parmak İzi

Güncelleme: 12 Ağustos 2017 Gösterim: 10.035 Cevap: 4
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
17 Temmuz 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Parmak İzi


Parmak uçlarını örten derinin üzerinde, değişik desenler oluşturan ince çiz­giler ve kıvrımlar bulunur. Parmak ucundaki bu çizgiler her insanda, hatta tek yumurta ikizlerinde bile farklıdır. 19. yüzyılın önemli bilim adamlarından Sir Francis Galton, yaşlı­lık nedeniyle deri ne kadar kırışmış olursa olsun bu çizgilerin yaşam boyunca hiç değiş­mediğini saptamıştır.
Sponsorlu Bağlantılar

Parmak ucu her insanda farklı ve değişmez olduğu için, kimlik saptamada kesin bir yön­temdir. Parmak uçlarının pürüzsüz yüzeyler üzerinde bıraktığı izlere parmak izi denir. Bir suçu araştıran dedektifler parmak izi ararlar. Eğer bulabilirlerse suçlunun kimliğine ilişkin en önemli ipucunu yakalamış sayılırlar.

ABD'nin Washington kentindeki Federal Soruşturma Bürosu (FBI) çok geniş bir par­mak izi koleksiyonuna sahiptir. Burada suçlu­ların yanı sıra, orduda ve devlet işlerinde görevli olanların, göçmenlerin ve yabancıların da parmak izleri bulunur. Ayrıca birçok insan belleğini yitirme ya da adının başka biri tarafından kullanılma tehlikesine karşı kendi isteğiyle parmak izini aldırmaktadır. Parmak izinin kullanıldığı başka bir alan da, imza atamayan kişilerle ilgilidir. İmza atamayan, örneğin okuryazar olmayan bir kişi herhangi bir konuda yazılı onayını belirtmek için par­mak basabilir. Resmi kurumların gözetiminde uygulanan bu yöntemle parmak izi imza yerine geçer.

Bugün dünyanın birçok ülkesinde suçlula­rın belirlenmesinde parmak izinden yararlanılır. Parmak izi alınırken, izin net olarak görülebilmesi için baskı mürekkebine batırı­lan parmak uçları kâğıda sıkıca bastırılır.

Çinlilerin daha binlerce yıl önce parmak izinin önemini kavradıkları ve bir tür parmak izi sistemi kullandıkları ileri sürülmüştür, ama bunun doğruluğunu kanıtlayacak veriler he­nüz bulunamamıştır.

Günümüzde uygulanan parmak iziyle kim­lik saptama yöntemi oldukça yenidir. Sir Edward Henry adında bir İngiliz, yıllarca çalışarak parmak izlerini sınıflandıran bir yöntem geliştirdi ve kendi içlerinde gruplara ayrılan parmak izlerinin dosyalanarak kolay­ca bulanabilmelerini sağladı. İlk kez 1901'de Scotland Yard tarafından benimsenen ve Gal­ton-Henry sistemi olarak bilinen bu yöntem bugün dünyanın birçok yerinde bazı değişik­liklerle kullanılmaktadır.
Edward Henry tüm parmak izlerinin kemer (ark), kement, sarmal (halka merkezli) ve karma biçimli olarak dört ana gruba ayrılabi­leceğini saptadı. Sonra her gruptaki parmak izlerini alt gruplar içinde yeniden sınıflandırdı ve ardından daha da ayrıntılı bir sınıflandır­mayla bu grupları kendi içinde binlerce küçük gruba böldü. Böylece herhangi bir parmak izinin birkaç dakika içinde bulunabilmesini sağladı.

Bütün parmak izleri dört ana gruptan birine girer, ama her parmağın bıraktığı iz öbürlerinden farklıdır. Aynı insana ait her parmağın farklı iz bırakmasının nedeni par­mak uçlarındaki çizgi özelliklerinin insandan insana olduğu gibi parmaktan parmağa da değişmesidir.

Parmak ucundaki çizgiler büyüteç ile ince­lendiğinde her çizgide, zincir halkası gibi birbirine bitişik küçük deliklerin olduğu görü­lür. Bu delikler derinin hemen altında bulu­nan ter bezlerinden terin dışarıya çıktığı noktalardır. Bir parmak pürüzsüz bir yüzeye bastırıldığında bu deliklerden çıkan küçük ter zerrecikleri birleşerek parmak izi biçiminde terden bir çizgi oluşturur.

Bu ter izleri genel­likle çıplak gözle görülmez. Bu zorluğu yen­mek için, suç yerinde parmak izi bulunduğu zaman, izlerin üzerine fırçayla bazı özel pud­ralar sürülür. Böylece görünür duruma getiri­len parmak izlerinin fotoğrafları kolayca çeki­lir. Bu fotoğraflar parmakları mürekkebe basarak alınan izler ile hemen hemen aynı biçimde sınıflandırılabilir.
Son zamanlarda başka yöntemler ile görü­lemeyen izler laser kullanarak görülebilmek­tedir. Bu yeni teknikle 10 yıl öncesinin parmak izleri bile saptanabilir.

parmakizi

MsXLabs.org & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 12 Ağustos 2017 09:02
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
7 Haziran 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe

Parmak İzi


TDK, Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

a. Genellikle kimlik belirlemede yararlanılan, parmak uçlarının iç tarafındaki derinin her kişide değişik olan izi.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 12 Ağustos 2017 08:53
In science we trust.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
13 Temmuz 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye

Parmak İzi


MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Parmakların son eklemli uç kısmındaki kıvrımların bıraktığı iz. Kimlik saptanmasında suçluların bulunmasında büyük rolü vardır. İnsan parmağındaki kıvrımların düzeni tektir ve kıvrımlar yaşlanmayla da değişmez, düzenini korur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 12 Ağustos 2017 08:53
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
12 Ağustos 2017       Mesaj #4
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  parmak izi tarama.gif
Gösterim: 1399
Boyut:  1.81 MB

Parmak izi


Parmak uçlarında derideki kıvrımlı çizgilerin belirli yüzeylerde bıraktığı iz.

Her insanda farklı olan ve yaşam boyu değişmeyen bu çizgilerden kimlik saptamada yararlanılır. El ya da ayakların çizgiler taşıyan herhangi bir bölümü de kimlik saptamaya olanak verir. Ama bu amaçla tutulan polis kayıtlarında, alınması daha az zaman ve çaba gerektirdiği, ayrıca dosyalamada gruplara ayırma kolaylığı sağladığı için parmak izi yeğlenir. Parmak izleri genel biçim ve kenar çizgilerine, desen türlerinin parmaklardaki konumuna, büklüm ve sarmal biçimli çizgiler sayılarak belirlenen görece büyüklüğe göre üç yönlü bir işlemle sınıflandırılır. Böylece elde edilen bilgiler, parmak izi sınıflandırması olarak bilmen kısa bir formül altında birleştirilir.

Galton-Henry parmak izi sınıflandırma sistemi Haziran 1900’de ortaya atıldı, 1901’de de Scotland Yard tarafından resmen kabul edildi ve suçlu tanımlama kayıtlarında kullanılan antropometrik, yani insan vücut ölçülerinin karşılaştırmalı olarak incelendiği Alphonse Bertillon sisteminin yerini aldı. Bir başka özgün sınıflandırma sistemi ise Arjantinli bir polis olan Juan Vucetich’in 1888’de Dactilosopfa Comparada (Karşılaştırmalı Parmak İzi Alma) adlı kitabında açıkladığı yöntemdir.

Parmak izi almaya daktiloskopi adı verilir. İz almak için parmaklar benzen ya da eter eriyiği ile temizlendikten sonra kurutulur ve her parmağın ucu matbaa mürekkebi sürülmüş cam bir yüzeye bastırılarak döndürülür. Daha sonra ayrı ayrı hazırlanmış kartlar üzerine bastırılarak, her parmak izindeki her çizginin belirgin olarak çıkması sağlanır.

1980’lerin başında Japon Ulusal Polis Örgütü pratik ve çok etkili bir bilgisayarlı kimlik saptama yöntemi geliştirmiştir.

Daha başka kimlik saptama yöntemleri de vardır. Bunlardan birinde ses spektrografisi yardımıyla insan sesinin süre, şiddet ve frekans gibi değişken özellikleri çizim biçiminde gösterilir. DNA kimlik saptama yönteminde de sanıktan alınan kan, ersuyu, saç gibi örneklerdeki DNA’ların kişiden kişiye değişen alanları kullanılarak tanımlama yapılır. DNA yöntemi adli tıpta olduğu kadar babalık davalarında da kullanılmaktadır.

Parmak izinin kullanıldığı bir başka alanda imza atamayan kimselerin bu yoldan onaylarını belirlemeleridir. Parmak izi çıkarılarak işaretlenmiş senet ve benzeri belgeler Türk hukuk yargılama usulünde resmî senet sayılır. Yalnız bu işaretin, o kimsenin oturduğu köy ya da mahallenin ihtiyar meclisi ya da o yerde tanınmış iki kişi tarafından onaylanmış olması gerekir. Yasada öngörülen bu yöntem, belgenin kanıtlanması açısından kabul edilmiştir. Bu nedenle imza yerine parmak iziyle işaretlenmiş bir senetle borç altına giren kişinin söz konusu senedin içeriğine karşı bir itirazı yoksa, parmak izi senedin geçerliliğini etkilemez.

Kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
12 Ağustos 2017       Mesaj #5
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Parmak İzinin Tarihçesi



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

3 Nisan 2010 / ThinkerBeLL Hayali Karakterler
13 Ağustos 2017 / ThinkerBeLL X-Sözlük
7 Haziran 2012 / buz perisi X-Sözlük