Arama

Optogenetik Teknolojisi (OptoTrk)

Güncelleme: 16 Temmuz 2014 Gösterim: 2.097 Cevap: 0
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Temmuz 2014       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Optogenetik Teknolojisi (OptoTrk)
Hücre Yüzeyindeki Özel Algılayıcıların Işıkla Kontrolü
Sponsorlu Bağlantılar

Temel bilimler enstitüsü (BSI), Profesör Heo önderliğinde bir grup araştırmacının optogenetik alanı içerisinde ışıkla hücre yüzeylerindeki özel algılayıcıları kontrol etmemizi sağlayan yeni bir teknoloji keşfettiklerini duyurdu. Bu yeni teknolojinin adını 'OptoTrk' koyan araştırmacılar bu teknik ile sinir hücrelerinin farklılaşmasını yönlendirmeyi başardılar.

'OptoTrk' teknolojisinin en önemli özelliği başka hiçbir şeye ihtiyaç duymadan sadece ışık ile nöronal fonksiyonları aktif edebilmesidir. Mavi ışık dalgası ile aktif edilen algılayıcılar ile hem sinir hücrelerinin büyümesi hem de farklılaşması hücre içi sinyallerin düzenlenmesi ile sağlandı.

Bu teknoloji geliştirilmeden önce araştırmacılar yaygın olarak doğal moleküler veya agonistleri kullanarak özel olarak algılayıcı aktivitelerini kontrol ediyorlardı. Fakat, zaman-yer kombinasyonu bu klasik yöntemler ile sağlanamadığı gibi kullanılan moleküllerin algılayıcılara bağlanması da zaman alıyordu. Bundan dolayı hücreler arası dinamik ağın iyi anlaşılması açısından sınırlamalar oluşuyordu. Araştırmacılar bu sınırlamalar ile baş edebilmek için optogenetiği kullanarak yeni bir teknoloji geliştirmeyi başardılar. Günümüzde optogenetik teknikler biyolojik bilimlerdeki bir çok araştırmacının dikkatini çekmektedir. Bu yöntem, bitki ve mikroorganizmalarda ışığa karşı duyarlı olan proteinlerin insan veya hayvanlara uygulanmasıyla beraber hücre kontrollerinin yalnızca bir ışık dalgası ile kontrol edilebilme imkanını sağlıyor.

Araştırmaların başında bulunan Profesör Heo, geliştirilen “OptoTrk” teknolojileri sayesinde bir çok fare modeli üzerindeki çalışmalar ile sinirbilimlerine katkı sağlanılacağını belirtiyor. Bu sayede mevcut sınırlı tekniklerin cevap olamadığı kompleks sinir ağlarının ve fonksiyonlarının aydınlatılabileceği belirtiliyor.

Kaynak: ScienceDaily / Nature Communications (5 Temmuz 2014)

Benzer Konular

14 Ağustos 2013 / kompetankedi Mühendislik Bilimleri
8 Mart 2011 / Misafir Eğitim Bilimleri
10 Ekim 2012 / Misafir Bilgisayar
7 Ağustos 2012 / Misafir Soru-Cevap